Witam !
Zamierzam zacząć stroić się w mało popularnych (w mojej opinii) strojach z 6 struną opuszczoną nie tak jak w tradycyjnych dropowych strojach o ton w dół tylko o 2,5 tonu w dół (tak jak w tytule). Generalnie otrzymuje się efekt jak gdyby z siódemki wyjąć 6 strunę. Chwytając dwoma palcami normalną kwintę mamy oktawę. Na szeroką skalę ten typ strojenia gitar jest stosowany przez Mastodona i Black Label Society - u pozostałych wykonawców są to pojedyncze piosenki w repertuarze (np. Tool, Alterbridge). Są jeszcze hardkorzy, którzy tą jedną strunę stroją o 3,5 tonu w dół i wtedy łapiąc kwintę jednym palcem, jak przy normalnym dropie mamy oktawę (np. Nookie Limp Bizkit), ale to tak na marginesie tylko I tu moje pytanie - jaki se strun do tego typu strojów ?? Z racji tego, że jest to nietypowy rodzaj dropów, gdzie 5 strun jest dość normalnie nastrojonych lub w ogóle standardowo nastrojonych a ta 6 już raczej "bardzo" nisko. Zakładanie setów od 7 nic nie da, bo przy normalnych menzurach nie zapewni to strojenia. Jestem świadom tego, że żeby B stroiło w 25.5 to właściwie trzeba 66 a przy 24,75 to 70, ale nie chce mieć wielkich rózni w grubościach i naprężeniach między 5 normalnymi strunami a tą 6, a z drugiej strony m.in. po to te 5 strun normalnie stroje by móc normalnie grać na nich solo, bendy itp. więc nie chce mieć wszystkich strun twardych. Weźcie coś doradźcie - wiem że Zack Wylde używa czasem na zywo tych swoich 10-60 do takich strojów, ale ta 52 w tym secie, która jest nie proporcjonalnie gruba do 6 która ma 60 mnie zabija po prostu Nie mogę nic w necie znaleźć na ten temat, a wiem Mastodon gra w tych strojach dość technicznie więc wątpie by cały set strun używanych do tego stroju przez nich były super grubasami jakimiś. Dodam tylko, że rozmawiamy o standardowych menzurach od 24,75 do 25.5
D'Addario EXL 145(12-54) są zajebiaszcze, używam ich w drop C i również czasami zjeżdzam jak Mastodon(AGCFAD) i nie mam problemów ze strojeniem, duzo zalezy od gity jaką posiadasz, ja mam Gibson'a Les Paul Standard '94(skala oczywiscie 24.75), po dobrym ustawieniu gity wszystko cyka jak należy.
pozdro