Autor Wątek: pierwsza siódemka, 1500-2200zł  (Przeczytany 35189 razy)

Offline nickos

• Gaduła
pierwsza siódemka, 1500-2200zł
« 10 Kwi, 2008, 00:30:03 »
Witam,

To mój pierwszy wątek na tym forum i na początek witam wszystkich!

Chciałbym kupić jakąś siódemkę. Mam na wydanie 1500-2200zł (no max 2300zł). Lubię mocne brzmienie ala KoRn i chciałbym grać coś w tych klimatach. Na razie grałem tylko w jednym sklepie na Ibanezie RG7321 i bardzo mi przypadł to gustu (ma zajebisty gryf). Chciałbym stroić do drop A.

I tutaj pytanie czy wziąć tego ibka za 1500-1600 i dokupić dobre przetworniki (np. DiMarzio, albo inne - jakie polecacie?) czy może jakiś inny model:
np. Flame EXG-7, LTD SC-207, a może jeszcze jakiś inny?

W grę wchodzi kupno tylko w Polsce (najlepiej w wawie), nie chciałbym tez brać wysyłkowo (no chyba żę tylko przystawki). Może być używana, ale wolałbym nową.

Miałem kiedyś gitare elektryczną ale była kiepska i się jej pozbyłem (Slammer by hamer). Teraz gram tylko na kalsyku i chcę kupić jakiegoś elektryka, a siódemka chyab najbardziej by mi pasowała.

Do tego jakiś piec za 700-1200zł, myślałem nad Peavey bandit 112, co wy na to?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2008, 00:50:18 wysłana przez nickos »

Offline Tolein

• Pr0
A to wielka szkoda, głównie dla Ciebie, że nie chcesz brać wysyłkowo, tzn. nie mówię o ryzyku ale o wyborze i cenach. Szczególnie przy obecnym kursie dolara. Oczywiście gitara to w gigantycznym stopniu kwestia preferencji, jeśli lubisz ibanezy, w temacie Siódemki oraz Wyszukane w sieci znalazłbyś masę okazji. Osobiście pewnie kupiłbym Schectera Hellraiser, za te pieniądze, można go ze stanów mieć, wliczając w to cło, transport jest darmowy, ale to patrz temat:
http://forum.sevenstring.pl/gitary-7-strunowe/jak-sciagnac-schecter-c7-hellraiser/
Z tym że skoro ibek Ci się podoba, to pewnie gryf Schectera nie przypadnie Ci do gustu.
Jeśli zaś idzie o przetworniki, rozważ Bare Knuckles, bo są świetne, z tym małym minusem że kosztują w chuj (na oko ze dwa razy więcej niż EMG, nowe sprzedają chyba po 100 funtów x_x).
Na ibanezach się nie znam, więc lepiej się nie będę wypowiadał.
Poza tym przejrzyj dokładnie tematy na forum, znajdziesz tam masę rzeczy typu:
http://forum.sevenstring.pl/gitary-7-strunowe/hands-dark-heaven/

Heil Metal

P.S. Flame na tym forum jest démodé. ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2008, 07:26:50 wysłana przez Tolein »
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Offline nickos

• Gaduła
Trochę mam mieszane uczucia co do sprowadzania ze stanów. Wiem że jest tanio i jest to bardzo kuszące. Ale jak jest z bezpieczeństwem takiej transakcji?

No bo jest ryzyko że coś się w transporcie spierdoli, albo przyjdze do mnie ta gitara i nie bedzie stroić we wszystkich progach albo bedzie miała inne nie doróbki, bo jej wczesniej nie obejrzałem i nie sprawdziłem.

Czy ktoś narzekał na jakość sprowadzaneych schecterów lub innych gitar?

Co do Bare Knuckles to jeśli sa dużo droższe od EMG to odpada.
Właśnie do kornowego brzmienia jakie przystawki będą lepiej pasować:
DiMarzio D-Activator 7
DiMarzio Evolution 7
EMG-707
EMG Hz-7
Merlin Hellfire
czy jeszcze coś innego?

W K7 są montowane DiMarzio PAF7, ale w Polsce ich niegdzie znaleść nie mogę.

Offline krzy1125

• Gaduła
bodajże na allegro jest teraz schecter c7 blackjack. poszukaj, co do gryfu to jest rzeczywiście "inny" niż w ibku ale sam mam blackjacka i uważam że na prawdę warto, przystawki są całkiem fajne a machoniowy korpus i struny przez  korpus dają niezłego kopa

a co do Bandita to myślę że jak Ci się tylko uda wychaczyc to możesz śmiało brac, jak dla mnie to jest niezły piec, duże możliwości i daję spokojnie radę na próbach czy na koncercieś (również poparte doznaniami osobistymi bo od około miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem  takiego pieca)
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2008, 09:49:31 wysłana przez krzy1125 »

Offline nickos

• Gaduła
O jesli masz ten piec to mam do ciebie pytanie, czy można uzyskać brzmienie korna lub chociaż podobne?
I czy efekty, które tam są wystarczą czy dobrze jest się zaopatrzyć w jakąś kostkę?

Offline lokibalboa

• Pr0
Właśnie do kornowego brzmienia jakie przystawki będą lepiej pasować:
DiMarzio D-Activator 7
DiMarzio Evolution 7

Co do D-Activator'a to jeden z najmocniejszych pickupów DiMarzio (nie którzy mówią, że to pasyw o soundzie aktywa) i nawet na cleanie lekko przesterowuje sygnał. Ja poszedłem na taki układ tylko dlatego ze na necku mam AirNortona, który przepięknie uzupełnia mi braki w cleanie. Kumpel ma natomiast to samo wiosło co ja tyle że wsadził właśnie evo7. Evo jest troszeczkę słabsze ale napewno bardziej selektywne. Wiec wybór zależy głównie od tego co chcesz grać.

tu masz filmik (niestety na 6scio strunowej wersji) -

pozdr.

Offline dr.evil

• Gaduła
  • sqqrv jakih mauo
jesli masz zamiar grac jak korn to gitara nie musi byc jakas super wymagajaca ;]
z przetwornikow dodalbym osobiscie jeszcze Lundgrena m7 za 200 euro ;] ale to bardziej meshuggahowe (a sobie takiego kupie i huj)
na poczatek fakt.. 7321 uzywana wystarczy.. potem sprzedasz ja pewnie w tej samej cenie ;] i zmienisz na cos co bedize ci odpowaidac bardziej...

niewiem jak twoja odwaga ,doswiadczenie i zaufanie ,ale bierz z USA! odrazu k7 i bedizesz kornowcem ze hohoho (odrazu mowie ze nie wysmiewam sie z korna jak juz ktos mi to zarzucil gdyz tez go lubilem ;] -kiedys) Jakbym mial wiecej kasy to tez bym sobie kolejne wioslo sprwoadzil z usa .. tylko po co :P

Dodatek:
nie zpaomnij o torze ksztaltowania brzmienia,bo jak myslisz ze w 2300 zmiescisz sie z 7stingiem i torem tworzacym brzmienie (+ev wzamcniacz) to sie nie stety mylisz... korn tyle wydaje na waciki ;]

piec czy kostka podobna w podobnej kasie... to kwestia SLUCHU..  bo znam ludzi dla ktorych exar na ldm brzmi niby jak korn ;]
bulb i acle skonczyli sie na "killem all"!

Offline nickos

• Gaduła
Jendoczęsnie nie chciałbym całkowicie rezygnować z dobrego brzmienia na czystym kanale,
więc możę D-Activator przy gryfie i Evolution przy mosktu?

na k7 nieestety mnie nie stać - nawet z USA (w polsce 6000-7000zł a w USA jakieś 3000zł).

Wiecie może ile kosztują te Dimarzio PAF 7?

Nową z USA to może jeszcze wezmę, ale używkę to chyba tylko z polski.

A i żeby nie było, nie jestem jakimś fanboyem KoRna (choć przyznam że podoba mi się ich muza), chodzi mi głównie o to że podoba mi się to brzmienie gitary.

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
No nowe PAFy w USA to jakieś ~80 $

Offline dr.evil

• Gaduła
  • sqqrv jakih mauo
A i żeby nie było, nie jestem jakimś fanboyem KoRna (choć przyznam że podoba mi się ich muza), chodzi mi głównie o to że podoba mi się to brzmienie gitary.
ZBOCZENIEEEECCCCCC:P:P:P:P:P:P:P:P:P  :lol: :lol: :lol:

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
jesli bedziesz bral wioslo z korpusem z lipy (Ibanez RG7321 lub LTD SC207) to wybierz Blaze lub Blaze Custom firmy Dimarzio, natomiast jesli trafisz na cos z mahoniowa deska to bierz Paf7 dimarzio. do tego brzmienia ktore poszukujesz to sztandarowe pickupy, zreszta uzywane przez typkow z Korna. w dodatku nie sa az tak drogie i mozna je dostac jesli dobrze poszukasz jako uzywki w Polsce

mnie ciekawi polecanie BK. ktos na tym gral w ogole oprocz sinnera?? czy tak w ciemno bo na zachodzie popularne??
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline nickos

• Gaduła
nikt dzięki za radę na pewno się przyda. Te Dimarzio blaze chodzą po 260-350zł. Chyba się na nie skuszę, jeśli wezmę RG7321.

Online wuj Bat

• Pr0
Tudzież polecam moje Evo 7 w dziale giełda. Sugestie cenowe mile widziane...
Paczki z głów!

Offline krzy1125

• Gaduła
skoro pytasz o bandita to wg mnie da się na nim ukręcic to czego szukasz, wiadomo że to nie lampa tylko tranzystor ale uważam, że nie potrzeba żadnej dodatkowej kostki żeby uzyskac mocne brzmienie

Offline dr.evil

• Gaduła
  • sqqrv jakih mauo
no ale chyba nie kornowskie ... w sumioe nie jest jakos specjalne ale ukrecenie tego brzmienia to kwestia sluchu i gustu....
... najlepszym przykladem ukrecania brzmien i niedopasowania ich do realnego jest customtone line6:P 90% to jakies pomylki submitowania ludzi :P

Offline nickos

• Gaduła
Zastanawiałem się nad Line6 Spider III, twierdzisz że ma kiepskie efekty (bo właśnie z mnogości efektów biorę go pod uwagę)?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
chce pogadac o wzmakach zaloz temat w odpowiednim dziale, abo poszukaj bo kilka juz bylo o wzmacniaczach. szanuj to ze ktos inny pozniej bedzie szukal informacji i ostatnim miejscem gdzie bedzie szukal info o Line 6 spider 3 bedzie temat zatytulowany "pierwsza siódemka, 1500-2200zł"
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline nickos

• Gaduła
A co sądzicie o Ibanaezie APEX2? W polsce jest za 3200zł, ale na niemieckim ebayu można go mieć za 2334zł, a w GB za 1900zł + ewentualne ksozty.

grał ktośna tej gitce?

A i pytanie: Czy przy sprowadzaniu z Niemiec lub GB płaci się cło/VAT ?
« Ostatnia zmiana: 20 Kwi, 2008, 12:28:27 wysłana przez nickos »

Offline Tolein

• Pr0
O gitarce wiele Ci nie powiem, ale ez far ez aj noł, to w obrębie eu nie ma ceł i innych badziewi. Vat owszem, płacisz, ale chyba ten tamten, tj. kupujesz w GB, płacisz brytyjski podatek, kupujesz u niemiaszków - analogicznie.

Offline Nitram

• Google Master Class
  • Pr0
  • Beerserker
Ale jest coś takiego (przynajmniej kiedyś było), że bierzesz tamte rachunki czy fakturki i na granicy czy gdzieś można się upomnieć o zwrot tego ichniego mehrwertsteuer'u... Nie wiem czy trzeba mieć do tego działalność własną czy nie... Moi rodzice tak robili jak coś droższego kupowali w niemczech...
Some day... She'll be moaning just like i want to...

Offline nickos

• Gaduła
No to zajebiście by było bez vatu i cła, a jak jeszcze można by ten vat odliczyć to jeszcze lepiej ;D

I chyba ten APEX2 w mojej sytuacji to najlepszy wybór, bo jest sygnowany prze Munkey'a, więc nie miałbym problemu z osiągnięciem tego brzmienia (przynajmniej od strony gitary).

Tylko czy mogę brać taką gitarę w ciemno? W sensie, czy będzie dobrze stroić, czy będzie miała prosty gryf, dobrze nabite progi, etc.? (w końcu w Polsce kosztuje 3200zł)

Offline Tolein

• Pr0
Doświadczenia wielkiego nie mam, ale na logikę.

VATu nie odliczysz sobie tak po prostu, wynika to z podstaw tego podatku. Owszem, odliczyć można w wypadku (a) kiedy mamy firmę i wliczamy sobie koszt zakupu towaru w koszty (ale trzeba mieć jakiś powód na kij ci to w firmie potrzebne, tzn. jeśli sprzedajesz kosiarki, zawsze możesz powiedzieć że potrzebne Ci to reklamowania produktu na jarmarku), albo (b) kiedy sprowadzamy towar z zagranicy i płacimy VAT u siebie w kraju, wtedy można się pobawić w zwrot VATu.

Napisałbyś coś więcej, co to za aukcja. Jak gitara używana, warto się zainteresować tym w jakim jest stanie, pamiętaj też że zdjęcia to nie wszystko. A jeśli to nówka, (a) sprawdź na jakiej zasadzie gość to sprzedaje, doczytaj się w całym tekście małymi literkami, jeśli to sklep internetowy z dziesiątkami tysięcy komentarzy, raczej nie zrobią cię w konia, bo by im się to nie kalkulowało (tylko czytaj drobny tekst), jeśli zaś to jakiś zwykły user sprzedaje, to warto spojrzeć na feedback, warto zainteresować się detalami produktu, żeby się nie okazało że to jakieś spady produkcyjne, etc, no i na koniec spojrzeć na rynek, po ile chodzą takie gitary u konkurencji. Jeśli możesz kupić nową gitarę za pół ceny, to nie wierz w cuda, aukcja zwyczajnie śmierdzi.

Powodzenia!

Offline dr.evil

• Gaduła
  • sqqrv jakih mauo
za 3200 bralbym z stanow rg2228gk (1400$ lub uzywki 1200) pozatym ze to 8sting ale to juz moje zboczenie... i chyba sobie taka sprawie

Offline nickos

• Gaduła
nie mam do wydania 3200 ;p tylko jak w temacie 1500-2200 (w maxie 2350zł),
Nie chcę 8-mio strunówki - to już jest przesada.

I zapodaje linki:
GB:
http://www.guitarampkeyboard.com/en/71842
tu ychodzi jakieś 1900zł + wysyłka

eBay z Niemiec:
http://cgi.ebay.pl/IBANEZ-APEX-2-GSF-Munky-Bag-Gurt-NEU-OVP-FREIH-KORN_W0QQitemZ260116420307QQihZ016QQcategoryZ46649QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
wychodzi 2340zł i nie wiem jak z wysyłką, ale jest podany numer dla Polaków :D

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
Kup którąs z gitar od Kaliego albo LTD Sinner'a, bo to spoko goście sa. Popatrz do działu giełda.