Chodzi ci o trójnóg? On jest pomalowany farbą proszkową, wygrzewany w temperaturze 200C' przez około 2H, ale nie da się tego okopcić.
Poza tym, nie ma innej możliwości zabezpieczenia tego elementu przed korodowaniem, ponieważ tam gdzie jest żywność, absolutnie nie wolno stosować powłok galwanicznych.
Palenisko jest zrobione z blachy 3 mm, i pomalowane farbą żaroodporną 650C'. Kawał grubej berty. Ja daję 5 lat gwarancji, bo tyle wytrzymało u mnie i ma się dobrze, ale wiem, że wytrzyma więcej, 5 lat to jest taka totalnie bezpieczna dla mnie granica.
Cała reszta, czyli ruszt, rolki, kołowrotek, linka, wszystko jest z brązu, kwasówki lub nierdzewki, ruszt obowiązkowo z kwasówki, a reszta ponieważ nie ma styczności z żywnością jest wykonana ze stali nierdzwenej, bo kwasówka jest dużo droższa, a nie bardzo widzę sens stosowania takiej jakości materiału, tam gdzie nie ma kontaktu z żywnością.