Autor Wątek: Podłogowe Multi na scene  (Przeczytany 32483 razy)

Offline lokibalboa

• Pr0
Podłogowe Multi na scene
« 03 Maj, 2010, 21:47:35 »
Siemano.
Wkur.wiony tym, że na naszej trasie Jacek Hiro uzyskuje zajebiste efekty przy użyciu swojego prostego setu złożonego z głowy Line6 Flextone + podłogi dedykowanej do tej głowy, oraz po wspólnych rozmowach na ów temat, zapragnąłem pozbyć się moich efektów i kupić coś co uprości mi rozkładanie sprzętu i ograniczy, jakże denerwujący bagaż na koncerty.

Przejrzałem wątki lecz podobnego nie znalazłem
Oto moje wymagania:
- dobry delay (dobry=z możliwością edycji jego parametrów)
- wbudowana kaczka
- podbicie GŁOŚNOŚCI (NIE GAINU)
- 100% bypass symulacji wzmacniaczy i kolumn (które są na ogół wbudowane)
- cena nie przekraczająca 1600zł (ludzie mają na żwyo wyjebane czy symulacje efektów są analgowe a przy muzyce którą gram i tak nie słychać różnicy)

Obejrzałem parę pozycji
Zaciekawił mnie:
Vox ToneLab LE
Line 6 Floor Pod Plus
Digitech RP500 (do tej opcji jestem na maxa przychylny-zwłaszcza że reklamuje się go jako stworzonego do współpracy z wzmacniaczami przesterowanymi)

Multi miało by siedzieć w pętli 5150 także musi służyć szatanowi.
Zanim kupie RP500 proszę was jednak drodzy użytkownicy o jakieś dodatkowe opinie ;)

PS: ja wiem że jak ktoś przeczytał topic to od razu chciał pisać TC Electronic-ale niestety musi mieć kaczkę-inaczej nie zakładałbym tematu ;)

Offline Pneumonia2

• Pr0
Odp: Podłogowe Multi na scene
« Odpowiedź #1 03 Maj, 2010, 23:38:07 »
To sobie zostaw swoją kaczkę, bo ta z multi i tak będzie średnia a noszenia jakoś dużo więcej nie ma :)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #2 04 Maj, 2010, 00:53:08 »
To sobie zostaw swoją kaczkę, bo ta z multi i tak będzie średnia a noszenia jakoś dużo więcej nie ma :)
+1, nie słyszałem jeszcze dobrej kaczki z multi.

Fak, tysięczny post i głupi jak cholera.

Offline Mick

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #3 04 Maj, 2010, 01:07:47 »
Ja w ogóle nie jestem zwolennikiem Digitecha. Brzmi dla mnie najmniej naturalnie ze wszystkich multi (może poza Zoomem). Miałem kiedyś RP1 (mój pierwszy multi, byłem wbity w podłogę), RP200, GNX1; Ale żaden z nich z perspektywy czasu nie sprostał zadaniu.

Jeśli multi i nie o przestery a o efekty chodzi to jednak obstawiałbym TC, ewentualnie Lexicona jakiegoś.

Offline lokibalboa

• Pr0
« Odpowiedź #4 04 Maj, 2010, 01:24:49 »
Wydaje mi się że wszystko da się ustawić i kaczka z multi dobrze ustawiona też da radę, tym bardziej że przy  solówkach kaczka odgrywa specyficzną rolę, to nie jazz ani funk.
I błagam nie porównujcie tego do modeli 2x tańszych. Przy dobrym nagłośnieniu jakie mamy w klubach, blascie lub szybkich stopach na perce z dodatkiem tnących talerzy, basie i drugiej gitarze grającej podkład wszystkie rozmowy o naturalności efektów giną. Owszem zgodzę się że są gówniane multi ale ja z tym nie zamierzam wchodzić do studia.
Wiem co robię i na prawdę liczę na posty w temacie a nie propozycje multiefektów do których będę potem woził dodatkowe sterowniki midi.

Offline Mick

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #5 04 Maj, 2010, 02:14:43 »
TC Nova System to całkiem fajny PODŁOGOWY efekt, no ale fakt nie ma pedału kaczki.

Aha, no i można rozważyć Bossa serię GT, z GT6 byłem kiedyś całkiem zadowolony.

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #6 04 Maj, 2010, 08:31:16 »
jak sie uparłeś to ja bym polecał bossa gt6 bardzo fajny jest.

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #7 04 Maj, 2010, 08:35:19 »
A czemu nie POD XTL? Nie żre z 5150? tam masz wszystko co Jacek w Flexiu ;)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
« Odpowiedź #8 04 Maj, 2010, 09:23:56 »
...i możesz edytować WSZYSTKIE parametry efektów.

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • KOZI RECORDS
« Odpowiedź #9 04 Maj, 2010, 09:30:26 »
Eeee... Loki sorki ze to powiem ale Line 6 Floor Pod Plus nie jest dobrym multi na scene ! To taka zabawka domowa jak Pocket POD... Co do Jacka fakt naprawdze ma zajebiste ustawienia. Jesli chodzi o kaczke, to bosz prosze tylko nie bierz jej z multi bo kazda kaka w multi to padaka :D
Digitech'a nie kupuj ogrywalem RP500 wypada slabo co do oprownania z X3 badz XTL nie mowiac tu o bosach GT8 badz GT10...
Sekundo... Podlaczajac XTL pod petle biorac przester z heada, a efekty tylko dajemy z POD'a , wychodzi nam naprawde zajebiste brzmienie. Tylko trza posiedziec i podlubac odpowiednia ilosc czasu :)

IMO kup sobie X3 badz XTL (bierz raczej X3 nowsze paki itd) do tego kake dunlopa jakas poustawiaj sie i jazda :)

P.S.
Ja swojego POD'a zabieram do studia i na nim nawet nagrywam przez linie, efekt jest naprawde zajebisty. Dlatego powiem smialo tak jak wiele razy to uslyszalem :P Wchodzac z POD'em do studia Cie wygonia !? Chuj prawda :D Czesto sie trafia ze lepiej z POD'em niz bez niego :D Mniej jebania sie z ustawieniami itd :)
« Ostatnia zmiana: 04 Maj, 2010, 09:33:29 wysłana przez mlodysatan »

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
« Odpowiedź #11 04 Maj, 2010, 10:25:18 »
Taki jak tu :)

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #12 04 Maj, 2010, 10:36:41 »
Ale XT nie wepnie w pętlę :P

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
« Odpowiedź #13 04 Maj, 2010, 10:42:27 »
A czemuż to? Bo nie ogarniam.

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #14 04 Maj, 2010, 11:53:20 »
nie wiem jak z ustawieniami parametrow efektow w Tonelabie, ale on ma wbudowanego kaczora i to calkiem w porzadku.
Łe tej.

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #15 04 Maj, 2010, 20:48:43 »
A czemuż to? Bo nie ogarniam.
A nie ujara czegoś w PODzie? Nawet jak przestawi na PAD to chyba sygnał z Send może być ciut za duży? W X3 można  kombinować, ale tu?
A zresztą ciul z tym kopulowaniem.
Kto podpina/podpinał PODa XT w pętlę? Niech opisze procedurę. Ja się dygam to zapiąć w ten sposób :|

Offline Pneumonia2

• Pr0
« Odpowiedź #16 04 Maj, 2010, 21:06:12 »
Buszi gra z Xtl wpiętym w pętle bugery i się nie boi :)

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #17 05 Maj, 2010, 10:03:32 »
Buszi gra z Xtl wpiętym w pętle bugery i się nie boi :)
Ło takooo?  :o No to ja dziś zapinam to do flexia. Zobaczymy czy nie będzie dymu?

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
« Odpowiedź #18 05 Maj, 2010, 11:08:07 »
Ja wpinas swojego podzika w returna i smiga jak szalony :)
Po pierwsze co sobie z nim robie to oczywiste rzeczy :) Przelaczam sobie z LINE na AMP, Potencjometr tylny Vol ustawiam na 3/4.
W presecie wylaczamy symulacje paczek gitarowych tylko zostawiamy sama emulacje heada i jazda :D
Przynajmniej ja tak gram.

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #19 05 Maj, 2010, 11:45:36 »
No tak, w return ofkors śmiga cacy. :) Swoje trzeba jednak wykręcić. Lokiemu chodzi zapewne o wpięcie PODa jako samego multi do 5150. Przester bierzesz z Ampa a efekty z PODa. Gitara ->Amp In -> pętla efektów Send -> POD IN (powyłączane symulacje ampów) POD Out -> Ppętla efektów wzmaka Return
Swoją drogą kiedyś wrzucałem fotę Bjorna Inflejmsa z zestawem POD XT PRO i 5150. O mam Ciekawe z czego miał przester? Ktoś wie?

Offline lokibalboa

• Pr0
« Odpowiedź #20 05 Maj, 2010, 12:05:20 »
No tak, w return ofkors śmiga cacy. :) Swoje trzeba jednak wykręcić. Lokiemu chodzi zapewne o wpięcie PODa jako samego multi do 5150. Przester bierzesz z Ampa a efekty z PODa. Gitara ->Amp In -> pętla efektów Send -> POD IN (powyłączane symulacje ampów) POD Out -> Ppętla efektów wzmaka Return
dokładnie!
Jestem ustawiony na ogrywanie tego digitecha w riffie na moim sprzecie więc zdam relację ;)

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #21 06 Maj, 2010, 13:32:35 »
No i dymu nie było :D POD w pętli gra, i to całkiem fajnie. Dileje, chorusy itp. są ok ale kaka beznadzieja. O ile w normalnych warunkach (przed preampem) gada zawodowo to tu robi się kupa nie do opisania. W PODzie mam FX Junkie i se potestowałem trochę :P

Offline bee

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #22 06 Maj, 2010, 22:40:31 »
Mam X3 Live w petli TR i wszystko jak najbardziej ok.
- delaye bardzo ładne i duzo, w 100% edytowalne, łacznie z tapowaniem tempa, zapisywaniem osobnych BPM pod rozne presety w bankach
- wyłaczanie symulacji paczek i ampów
- pedał głosnosci - z reszta nie jest w stanie pracowac jako kontroler gainu, bo chcesz zeby pracował w petli, wiec za preampem, a symulacje ampow sa wyłaczone
- jest rowniez kaczka, ale serio zastanów sie czy chcesz kaczkę w petli, bo rezultaty sa gorzej niz słabe, sam korzystam z osobnej kaczki dunlopa przed preampem, a pedał ekspresji X3 pracuje jako głosnosc.
ESP/Ltd VB-400 Baritone
Mesa/Boogie Triple Rectifier 3ch.
Mesa/Boogie 4x12 Rectifier Std. Slant
POD X3 Live

Offline lokibalboa

• Pr0
« Odpowiedź #23 06 Maj, 2010, 22:53:48 »
No to mi dużo faktycznie nie ułatwi bo w sumie gratów i kabli będę miał tyle samo jeżeli kaka będzie nadal oddzielnie.... :facepalm: Dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi!  ;)

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
« Odpowiedź #24 06 Maj, 2010, 23:15:02 »
loki ale no IMO nie znajdziesz jeszcze dobrej kaki w multi... To taki minu sniestety, ale powiem tak. To i tak mnie kabli i gratow jak stado kostek pod noga.
Ja osobiscie uwazam ze L6 ma naprawde dobre efekty jesli chodzi o deley, chorus itd w multi jak do boss'a. Nawet w kostkach powala ich na kolana moim zdaniem.
Dlatego warto zainwestowac w X3 badz XTL i miec kake oddzielnie.

Pozdro