Autor Wątek: Co was ostatnio zszokowało?  (Przeczytany 1385584 razy)

Offline Omlet

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 501
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
W sumie masz rację.
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline sylkis

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 475
japierdole.pdf

Niepotrzebnie wyszukałem jeszcze tego Shovel Doga. Japonki z królikiem wolę już nie szukać.

Ja pierdolę...

Ale zdaje się, że kiedyś już chyba była o tym mowa na forum, parę osób zdaje się nie rozróżniało wtedy np. uboju w celu pozyskania pożywienia od takiego znęcania się, że zwierze to w końcu nie człowiek i własny gatunek>wszystko.

Sądzę, że kto rozsądny ten wie, co o tym myśleć (chociażby wskazując na post Niedziaka), i nie ma co tutaj dyskutować, co by nie powtarzać pustego flejma.

Spoiler
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Omlet

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 501
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Niestety kiedyś to widziałem. I teraz, jak o tym myślę, to fakt, skatować w okrutny sposób i zostawić żeby zdechli w pełnym słońcu. Po prostu zabić to czasem mało.
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline pivo

  • Pr0
  • Wiadomości: 736
    • VisionsOfTondal
Niepotrzebnie wyszukałem jeszcze tego Shovel Doga. Japonki z królikiem wolę już nie szukać.

Kojarzę Japonkę z kotkiem. Odpuść sobie szukanie.

Offline sylkis

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 475
Kurwa, przypomniała mi się już japonka z królikiem, parę lat temu widziałem i mój mózg to już wyparł...
Dlaczego :facepalm:
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

bandit112

  • Gość
Było jeszcze jak jakaś gówniara z gimnazjum wyrzuca szczeniaki do rzeki, tak za ogon, jeb do wody i one tak piszczą :facepalm: Co takie tępaki mają w głowach.

Offline sylkis

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 475
Swoją drogą, wspomniany poprzedni forumowy flejm na ten temat był z okazji jakiegoś małego dzieciaka podjudzanego przez starszego brata z chyba gimnazjum, że się nad chyba kotkiem znęcał (rzucał o ściany itp.)...

A tak w ogóle, to ta mroczniejsza strona internetu aż cieknie takimi filmikami - zarówno z udziałem zwierząt, jak i ludzi (nierzadko jeszcze z dodatkiem aspektu seksualnego), a w jeszcze mroczniejsze odmęty nigdy już nie zaglądałem...
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline sylkis

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 475
Między innymi, ale czasem o wiele gorzej.
Np. kiedyś chodził po necie filmik o tytule "pure hardcore" z emowata wersją "I'm a survivor" w tle, a w nim aż szkoda gadać, co szło obejrzeć z udziałem m.in. (chyba) upośledzonych ludzi. A to i tak lajt względem tego, co (ponoć) da się odszukać w "głębszych warstwach" internetu, przy których /b/ to ciągle nie jest nawet n00bowski level.
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

bandit112

  • Gość
Albo to:



do jakoś 1:15. Nie dało rady tej kaczki zajebać jednym ruchem, zamiast spuszczać z niej krwi przez dziurę w łbie gdy ona jeszcze żyła? Ja nie rozumiem. Chyba jestem jakiś inny, ale ja czegoś takiego bym nigdy nie zrobił jak to filmik pokazuje.

Offline sylkis

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 475
Nie wiem ile w tym prawdy ani też jak to się ma do tego filmiku tutaj, ale kiedyś gdzieś słyszałem, że tzw. ubój rytualny, z którym tak walczą teraz politycy w ramach praw zwierząt (takie podcinanie świadomej krowie gardła, jest pełno filmików) jest tak naprawdę najbardziej humanitarne (poza chemicznym uśpieniem, które odpada w przypadku zwierzaków, które mamy zjeść), bo wiąże się z takim zadaniem rany, że następuje śmierć na miejscu i uszkodzeniem układu nerwowego (przez co zwierzak nie czuje bólu, ale za to stąd widowiskowe pośmiertne spazmatyczne drgawki i niektontrolowane wydawanie z siebie dźwięków, które na filmikach pokazują jako agonię). Nie jestem zootechnikiem i nie wiem, na ile to prawda, ktoś mi tak jedynie kiedyś opowiadał krytykując wchodzące przepisy zakazujące rytualnego uboju...

Niech ktoś ogarniający temat ewentualnie sprostuje.
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline lopatron

  • Gaduła
  • Wiadomości: 105
  • still a nigga
    • BoneyM
Denerwuje mnie to, bo zwierzę nie jest niczemu winne..
Pamiętam jedną ch#jową sytuację z moim znajomym. On miał fretkę - fajną, miłą , była jednak już dosyć stara - miała 9 lat, była ślepa i ciężko się poruszała. Wchodzimy do jego mieszkania a tu nasrane na środku przedpokoju, on się na nią zdenerwował i ją kopnął. Ona zaczęła wić się z bólu.
Płakać mi się chciało.
Tu ja się na niego wku#wiłem i zacząłem mu tłumaczyć że to nie jej wina że jest ślepa i nie widzi a także nie myśli w ten sposób żeby to zrobić specjalnie, on nie potrafił tego zrozumieć..

 :facepalm:
Fekal Party

Offline g-zs

  • Pr0
  • Wiadomości: 4 305
  • got beagle?
Humanitarny ubój polega na porażeniu prądem i podcięciu tętnicy oszołomionemu zwierzęciu.

To z filmiku nie jest humanitarne, ale jest tradycyjne i zapewne poza powiedzmy "wartością kulturową" może wpływac pozytywnie na jakość produktów :)

Troszkę teorii:

Metody i etapy uboju:
– oszołomienie
– wykrwawianie
– oparzanie
– skubanie
– opalanie
– wytrzewianie

Ubój drobiu obecnie jest przeprowadzany prawie wyłącznie taśmowo. Drób dostarczany do rzeźni powinien
być uprzednio przez ok 12 h głodzony z wolnym dostępem do wody. Zmniejsza to zanieczyszczenie ptaków a
potem tuszek odchodami. Po dostarczeniu do rzeźni każdy ptak jest manualnie zawieszany za obie kończyny na
przesuwanej taśmie ubojowej.
Oszołomienie drobiu jest obowiązkowe i przeprowadzane elektrycznie przez kontakt lub zanurzenie głowy
ptaka w wodzie, przez którą przepływa prąd elektryczny. Czas oszałamiania wynosi 4-6 s, w zależności o
wielkości i gatunku.
Wykrwawienie następuje w trakcie przesuwu taśmy z wiszącym ptakiem obok wirującego okrągłego noża.
Ustawiony jest precyzyjnie i w ten sposób, aby przeciąć jedynie tętnicę szyją wewnętrzną tuż za czaszką.
Wykrwawienie trwa od 55.s do 2 minut, a krew spływa do rynny, leżącej pod wiszącymi ptakami i
odprowadzana jest do osobnych zbiorników. Nie ma ona znaczenia spożywczego.
Automatyzacja wykrwawiania nie zawsze jest właściwa, co ma miejsce w 1-2 przypadkach na 1000, dlatego
konieczna jest stała kontrola poprawności wykrwawiania, a w wątpliwych przypadkach pracownik dokonuje
właściwe cięcia. Wskaźnikami niedostatecznego wykrwawienia są ruchy skrzydeł tuż przed oparzeniem.
B ( o ) ( o ) B S

Offline sylkis

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 475
To w kwestii drobiu już wiemy :)

A jak to jest z bydłem? :>
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline g-zs

  • Pr0
  • Wiadomości: 4 305
  • got beagle?
Prosz, mogło sie jebnać formatowanie, bo to z notatek żony :)

UBÓJ MŁODEGO BYDŁA

Cielęta rzeźne:

To młodociane osobniki bydła, w wieku od 10- 90 dni, karmione jedynie mlekiem. Sposób żywienia decyduje o specyficzności i barwie cielęciny. Maja one cienką, połyskującą sierść, przylegającą do skóry, która jest jędrna i z trudnością daje się odciągnąć od tułowia; brzuch jest typowo podciągnięty.

Cielęta zbyt młode, zwykle poniżej 10 dni, uważa się za niedojrzałe ze względu na słabo rozwinięte mięśnie. U 5-7 dniowych cieląt kości stanowią do 50% masy przyżyciowej, podczas gdy u około 90 dniowych osobników tylko około 25%.

Podstawą kwalifikacji jest przede wszystkim stopień rozwoju mięśni. Nie rozróżnia się grup (kategorii), a jedynie klasy jakościowe:

EKSTRA – pełnomięsna o masie przyżyciowej powyżej 80kg

I – pełnomięsna o masie przyżyciowej 60-80kg

II – mięsna o masie przyżyciowej do 60kg

III – małomięsna


Ubój i metody uboju

Ubój to zabieg technologiczny pozbawiający życia zwierząt rzeźnych, wykonywany w sposób humanitarny w celu pozyskania mięsa, podrobów i jadalnych oraz niejadalnych surowców rzeźnych. W zależności od miejsca uboju zwierząt rozróżniamy ubój domowy i przemysłowy.

Ubój domowy: odbywa się w gospodarstwie właściciela zwierzęcia, a otrzymane surowce można przeznaczyć jedynie na zapotrzebowanie własne. Czynności ubojowe wykonuje się ręcznie.

Ubój przemysłowy: odbywa się w specjalnie do tego celu przeznaczonych zakładach, które muszą spełniać odpowiednie warunki sanitarno-techniczne.


Formy uboju:

- ubój stanowiskowy (pokładowy);

- ubój na specjalnych liniach ubojowych o różnym stopniu zmechanizowania.



Przy uboju stanowiskowym:

Bydło przywiązuje się do kółka zakotwiczonego w posadzce hali ubojowej, oszałamia i układa częścią grzbietową na specjalnych narach. Kończyny przednie i tylne odsłania się ze skóry (odcinki skóry zdjętej z nóg pozostają przy całej skórze) i odcina od tuszy (nogi przednie w stawie nadgarstkowym i nogi tylne w stawie kolanowym). Przecina się także skórę wzdłuż tuszy bydlęcej od karku przez mostek do spojenia łonowego, to tzw. linia biała.W takim ułożeniu tuszy przecina się także mostek toporem lub specjalną piłą mechaniczną. W dalszej kolejności ubitą sztukę powoli podnosi się za pomocą windy (ręcznej lub elektrycznej) po uprzednim założeniu rozpieracza (orczyka) z hakami – za tylne nogi (ścięgno Achillesa). Następne czynności to: odcinanie i zdjęcie skóry z tuszy, odcięcie głowy (wraz z ozorem), wytrzewianie (opróżnienie jamy brzusznej i klatki piersiowej), przepołowienie tuszy na półtusze, ocena weterynaryjna mięsa, wycięcie nerek wraz z łojem około nerkowym, toaleta ostateczna, klasyfikacja poubojowa i ważenie.

Przy uboju częściowo zmechanizowanym:

Zwierzę po oszołomieniu zawiesza się na kolejce płaskowinkowej lub rurowej za pomocą pęta, a wszystkie czynności ubojowe wykonuje się na poszczególnych stanowiskach na stałych lub ruchomych podestach. Do każdego kolejnego stanowiska tusza przepychana jest przez pracownika. Część linii ubojowej może być wyposażona w konwojer mechaniczny i niektóre czynności mogą być zmechanizowane, np. zdejmowanie skóry z tuszy (za pomocą skórowaczki mechanicznej zamiast ręcznego oskórowania), przepoławianie tuszy na dwie półtusze (za pomocą piły tarczowej o napędzie elektrycznym lub pneumatycznym zamiast tasaka).


Ubój zmechanizowany:

odbywa się za pomocą urządzeń stanowiących linię automatyczną pracującą w ruchu ciągłym, wyposażoną w mechaniczny konwojer. Pracownicy rozmieszczeni wzdłuż hali na poszczególnych stanowiskach wykonują określone operacje technologiczne. Wszystkie czynności wykonywane są mechanicznie. Dzięki temu znacznie zwiększa się zdolność ubojowa rzeźni. Stopień wyposażenia technicznego oraz wydajność poszczególnych urządzeń decydują o wielkości uboju zwierząt w jednostce czasu. Bardzo ważna jest tu pełna synchronizacja wydajności wszystkich urządzeń w linii ubojowej.



Do uboju zwierząt rzeźnych konieczne są odpowiednie pomieszczenia:

    - magazyn żywca

    - wydzielone stanowisko do badania przedubojowego zwierząt

    - kojce dla zwierząt podejrzanych o chorobę lub chorych

    - pomieszczenia ubojowe z możliwością rozdziału na strefę sanitarnie niebezpieczną i bezpieczną

    - jeliciarnia z wydzielonym pomieszczeniem do obróbki żołądków

    - pomieszczenie do rozdziału narządów wewnętrznych

    - pomieszczenie do magazynowania skór; rogów; racic i szczeciny

    - magazyny poubojowe do wychładzania mięsa

    - pomieszczenia chłodzone do przetrzymywania mięsa tymczasowo zajętego

    - pomieszczenie do badań na zawartość włośni w mięsie

    - pomieszczenie ekspedycyjne chłodzone

    - pomieszczenie chłodzone na mięso i narządy uznane za niezdatne do spożycia

    - oczyszczalnia ścieków

    - szatnie; umywalnie; ubikacje dla pracowników

    - woda zimna; ciepła o temp. 35-40°c (do umywalek) oraz o temp. 82°c do odkażania narzędzi

    - system chłodniczy zapewniający przetrzymanie mięsa w określonych temperaturach

    - pomieszczenie na środki myjące i odkażające

    - pomieszczenie dla lekarza weterynarii

    - myjnia sprzętu ruchomego z wydzielonymi strefami brudną i czystą

    - myjnia środków transportowych żywca i mięsa

    - sprawny system kanalizacji



Ubój cieląt rzeźnych:

Przeprowadzany jest w mniejszych zakładach usługowych w pozycji leżącej, na specjalnych stojkach, a w nowoczesnych rzeźniach przemysłowych – na wisząco. Fazy produkcyjne są te same, co przy uboju bydła.

Oszałamianie przeprowadza się metoda elektryczną, kleszczami Lotterschmidta-Weinbergera wg parametrów: napięcie: 160-200 V; czas aplikacji: 8 ± 2 s. Może być również stosowane oszałamianie postrzałowe aparatem iglicowym Radical.



Skórowanie wykonywane jest podobnie jak u bydła, z tym, że skóry mogą być zdejmowane „z łapami” (cięcie okrężne na kończynach powyżej racic) lub „bez łap” (cięcie okrężne na kończynach w stawie nadgarstkowym lub poniżej stawu skokowego). Skóry zdejmowane są łącznie (brzegowanie nożem, a następnie zrywanie rękami) lub mechanicznie, za pomocą urządzeń bębnowych (zawijanie zbrzegowanych skór na bęben).

W rozbiorze poubojowym cieląt stosowane jest także, na życzenie odbiorcy, pozostawienie skór na tuszach. W takich przypadkach dokonywane jest jedynie profilowanie środkowe wzdłuż kresy (linii) białej, od odbytu do głowy i wzdłuż niego brzegowanie na szerokość 10-15 cm dla ułatwienia otwarcia jam brzusznej i piersiowej.

Przy tuszach cieląt pozostawione są nerki oraz łój wewnętrzny. Ośrodki mają skład podobny jak u bydła.
B ( o ) ( o ) B S

Offline Przychlast

  • Pr0
  • Wiadomości: 822
lol2

Offline sylkis

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 475
Bydło przywiązuje się do kółka zakotwiczonego w posadzce hali ubojowej, oszałamia i układa częścią grzbietową na specjalnych narach. Kończyny przednie i tylne odsłania się ze skóry (...)

Oszałamianie przeprowadza się metoda elektryczną, kleszczami Lotterschmidta-Weinbergera wg parametrów: napięcie: 160-200 V; czas aplikacji: 8 ± 2 s. Może być również stosowane oszałamianie postrzałowe aparatem iglicowym Radical.
(...)

Czyli co, kroi się żywe zwierzęta po jedynie ogłuszeniu? :o Czy oszołomienie jest tutaj równoznaczne ze śmiercią?
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline pivo

  • Pr0
  • Wiadomości: 736
    • VisionsOfTondal
Bydło przywiązuje się do kółka zakotwiczonego w posadzce hali ubojowej, oszałamia i układa częścią grzbietową na specjalnych narach. Kończyny przednie i tylne odsłania się ze skóry (...)

Oszałamianie przeprowadza się metoda elektryczną, kleszczami Lotterschmidta-Weinbergera wg parametrów: napięcie: 160-200 V; czas aplikacji: 8 ± 2 s. Może być również stosowane oszałamianie postrzałowe aparatem iglicowym Radical.
(...)

Czyli co, kroi się żywe zwierzęta po jedynie ogłuszeniu? :o Czy oszołomienie jest tutaj równoznaczne ze śmiercią?

Wydaje mi się, że oszołomienie jest równoznaczne z utratą "świadomości"

Offline shortt

  • Użytkownik
  • Wiadomości: 76
Cytuj
do jakoś 1:15. Nie dało rady tej kaczki zajebać jednym ruchem, zamiast spuszczać z niej krwi przez dziurę w łbie gdy ona jeszcze żyła? Ja nie rozumiem. Chyba jestem jakiś inny, ale ja czegoś takiego bym nigdy nie zrobił jak to filmik pokazuje.

Jak zabijesz kaczkę od razu (przerwiesz rdzeń kręgowy) to zatrzymasz akcję serca - krew pozostanie w kaczce i mięso będzie niedobre. Serce musi pracować i wypompować krew. Tak samo jest z kurczakami, najpierw głuszacz (elektryczny) potem podcięcie szyi i rynny do wykrwawiania. Całkowite odcięcie głowy powoduje również, że szyjka się podwija i uniemożliwia swobodny odpływ krwi. Dlatego stosuje się "urywacz głów z napędem" - wpisz w google, jest mnóstwo producentów.

Technika (i technologia również) uboju nie jest przypadkowa i nie ma nic wspólnego z sadyzmem. Tak już jest. Litowanie się nad zwierzątkami i jednoczesne wpierdalanie schabowych to hipokryzja do kwadratu.
Nie mylić pop-cornu z cock-pornem

Offline g-zs

  • Pr0
  • Wiadomości: 4 305
  • got beagle?
Oszołomione zwierze (nieprzytomne, ma zablokowane receptory bólu) się wykrwawia, ale jest nieświadome.
B ( o ) ( o ) B S

Offline niedziak

  • The Dark Lord
  • Pr0
  • Wiadomości: 2 034
Czyli co, kroi się żywe zwierzęta po jedynie ogłuszeniu? :o Czy oszołomienie jest tutaj równoznaczne ze śmiercią?

Gdyby nie prawa człowieka, konwencje genewskie i inne głupoty, to pewnie coś takiego miałbyś w szpitalu przed operacją zamiast sztabu anestezjologów ;)
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline lupus

  • Pr0
  • Wiadomości: 908
  • nadużywam delaya i reverbu
Technika (i technologia również) uboju nie jest przypadkowa i nie ma nic wspólnego z sadyzmem. Tak już jest. Litowanie się nad zwierzątkami i jednoczesne wpierdalanie schabowych to hipokryzja do kwadratu.

chyba dawno już nikt nie napisał na tym forum czegoś podobnie mądrego, propsy.

Offline sylkis

  • Pr0
  • Wiadomości: 1 475
Oszołomione zwierze (nieprzytomne, ma zablokowane receptory bólu) się wykrwawia, ale jest nieświadome.
Czyli jest obrabiane na żywo, ale nie na żywca? ;)
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

bandit112

  • Gość
Technika (i technologia również) uboju nie jest przypadkowa i nie ma nic wspólnego z sadyzmem. Tak już jest. Litowanie się nad zwierzątkami i jednoczesne wpierdalanie schabowych to hipokryzja do kwadratu.

Nie no, ja tylko zapytałem czy nie dałoby się tego zrobić inaczej. Tak jak wrzucanie żyjącego homara do wrzątku, zamiast mu na sekundę przed wrzuceniem łeb tasakiem odrąbać i wtedy chlup. Cóż, może jestem pizdą, ale nigdy bym się na takie coś nie porwał. Idę zrobić frytki.

Offline wuj Bat

  • Pr0
  • Wiadomości: 8 771
ROBICIE ZE MNIE AMANITĘ!

Spoiler
Paczki z głów!

bandit112

  • Gość
Niejeden wegan powie Ci, że sam lubi smak mięsa ;) Ale nie je przez swoje przekonania i idee.