Autor Wątek: Ostatnio oglądane filmy  (Przeczytany 573974 razy)

Offline Stachu

• Gaduła
  • Trv
Odp: Ostatnio oglądane filmy
« Odpowiedź #1775 24 Sty, 2014, 12:46:33 »
No dobra

Terminator 2 - 10/10
Udane dile: metal, Dale Cooper, Donnie, AngelSTM, MadYarpen, marczaq, Musza, Orange (Polecam!)

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1776 24 Sty, 2014, 14:02:19 »
Czlowieku, trochę asertywności  :facepalm:

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1777 08 Lut, 2014, 20:13:46 »
Sierpień w hrabstwie Osage (August: Osage County, 2013)

W tym filmie aktorstwo przekroczyło rozmytą linię między grą a byciem granymi postaciami. Nie, żeby film udowadniał, że życie to dziwka (bo daj Wam Boże mieć miłe i przyjemne życia, a sam mogę uważać jak uważam ;)), ale pod fasadą cywilizowanego społeczeństwa kryją się wewnętrzne dramaty pojedynczych osób - i każdy doskonale zna tzw. "brudne historie" z własnej rodziny czy społeczności, w której przebywa - ten nie gada z tym, a kiedy tamten gada z tamtym, to lepiej, żeby się nie odzywali wcale... A jeszcze głębiej - kożden chce być kimś, żeby go tak kochali i doceniali - i żeby wszystko było jakoś tak dobrze. A nie jest. Doskonała obsada, Meryl Streep pojechała po całości... Łatwe zadanie - jeśli ktoś powie, że słaby, to nie jest moim kolegą ;).

11/10

« Ostatnia zmiana: 08 Lut, 2014, 20:15:54 wysłana przez wuj Bat »
Paczki z głów!

Offline Dmaligator

• Pr0
« Odpowiedź #1778 08 Lut, 2014, 20:46:41 »
Sierpień w hrabstwie Osage (August: Osage County, 2013)

W tym filmie aktorstwo przekroczyło rozmytą linię między grą a byciem granymi postaciami. Nie, żeby film udowadniał, że życie to dziwka (bo daj Wam Boże mieć miłe i przyjemne życia, a sam mogę uważać jak uważam ;)), ale pod fasadą cywilizowanego społeczeństwa kryją się wewnętrzne dramaty pojedynczych osób - i każdy doskonale zna tzw. "brudne historie" z własnej rodziny czy społeczności, w której przebywa - ten nie gada z tym, a kiedy tamten gada z tamtym, to lepiej, żeby się nie odzywali wcale... A jeszcze głębiej - kożden chce być kimś, żeby go tak kochali i doceniali - i żeby wszystko było jakoś tak dobrze. A nie jest. Doskonała obsada, Meryl Streep pojechała po całości... Łatwe zadanie - jeśli ktoś powie, że słaby, to nie jest moim kolegą ;).

( Obraz usunięty.)

11/10
( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)

KASZAN
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline Pronounce

• Pr0
« Odpowiedź #1779 08 Lut, 2014, 21:01:49 »
The Necessary death of Charlie Countryman

Bardzo fajne połączenie komedii romantycznej (ale w małej ilości), trochę kina akcji, trochę absurd (w dialogach), trochę dramat i odrobina hipsterstwa ;)
Polecam, bardzo przyjemny film ze świetnie dobraną muzyką.

John dies at the end

Trochę trąca Nagim Lunchem, też ma taki dziwny klimat i absurdalny klimat/tematykę. Jak ktoś ma ochotę na amerykańskie oglądadło ale bez kompletnej głupoty tylko, dawkowaną w rozsądnej porcji razem z całkiem ciekawym pomysłem na fabułę to polecam.

12 years as a slave

Ponoć był nominowany do Oskara to obejrzałem. Zrobiony zawodowo, świetna muzyka (chyba The Cinemtographic Orchestra ale nie dam sobie ręki uciąć lub po prostu podobne). Na poziomie ale nie powalił/nie zaskoczył.

Colony

SF gniot o Ziemi skutej lodem. Jacyś ocaleni otrzymują sygnał z innej kolonii i wyprawiają się tam sprawdzić o co chodzi. Tam oczywiście same trupy. Po kolejnych 15 minutach okazuje się co tam grasuje. Wtedy wyłączyłem, ale jak komuś coś musi grać w tle to tak aby jednym okiem patrzeć ujdzie.

Wielki Gatsby

Bardzo mi się podobał. Taka bajkowa, momentami prawie kreskówkowa konwencja super się sprawdziła. Wydaje mi się, że nadał głębi książce. W sumie zaryzykowałbym, że to jeden z nielicznych przypadków ekranizacji lepszej od drukowanego oryginału.

The perverts guide to the cinema

Slavoj Zizek opowiada o kinie. Zdecydowanie za długo (2,3h), momentami za bardzo odpływa. Nie powiedział też niczego odkrywczego, nie mniej film skłonił mnie do zapoznania się z dziełami pisanymi tego pana. Nazwisko wiele razy pojawiało się w różnych kontekstach więc trzeba coś poznać.
Podsumowując, sam nie wiem czy polecać czy nie. Może jaką taką ciekawostkę.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1780 08 Lut, 2014, 22:28:45 »

Wilk z Wallstreet

Film, który można albo kochać, albo nienawidzić, więc, jeśli nie spodoba Wam się pierwsze 5 minut, możecie wyłączyć/wyjść z kina, bo już nie podpasi. Dla mnie absolutne 10/10!!
Dziadzio Skorsaza mimo siedemdziesiątki na karku, nakręcił film o wszystkim, czego mu w życiu brakuje ze względu na to, że lata już nie te. I o kasie. Pan Sowa może w końcu załapie się na Oskarka, którego akademia powinna dać mu już jakiś czas temu z czystej przyzwoitości ;)

Podsumowując, rozjebawszy ^^

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #1781 08 Lut, 2014, 22:53:18 »
Jack Strong
To powinna byc lektura obowiazkowa dla szeroko pojetej młodzieży, by zrozumieć z jak czarnej dupy udało nam sie wyrwać.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #1782 09 Lut, 2014, 10:02:37 »
Jack Strong
To powinna byc lektura obowiazkowa dla szeroko pojetej młodzieży, by zrozumieć z jak czarnej dupy udało nam sie wyrwać.

Żeby trafić do innej czarnej dupy ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #1783 09 Lut, 2014, 10:46:25 »
Chyba zbyt mocno sie o to otarłem by to porównywać, by z tego żartować :(

Offline birthmark

• Gaduła
« Odpowiedź #1784 12 Lut, 2014, 23:42:30 »
Jack Strong
Poza zawartością merytoryczną, polecam jako po prostu znakomity film. Jeden z najlepszych jakie widziałem ostatnio.

Edit:
Przypomniało mi się, że dość niedawno oglądałem jeszcze inny film o Kuklińskim, ale nie Ryszardzie, a Richardzie - seryjnym zabójcy polskiego pochodzenia: The Iceman (2012). Poza tym, że historia ciekawa (facet przez lata miał żonę, dzieci, wychodził "do pracy" i zabijał - najpierw na usługach mafii, potem na własny rachunek), to sam film bardzo dobrze zrealizowany i zagrany. Poza filmem warto obejrzeć dokument dostępny w całości na YT, gdzie są wywiady z Kuklińskim.
« Ostatnia zmiana: 13 Lut, 2014, 10:18:33 wysłana przez birthmark »
Suto wędlin kładź na chleb

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #1785 15 Lut, 2014, 01:08:09 »
Właśnie wróciłem z nowego Robocopa (walentynki, fok je!). Dla mnie najbliżej mu do nowej serii Batmana, którą uważam za wzór nowoczesnych filmów (i reżyser chyba też) o super bohaterach. Intensywna akcja, trochę za szybko się wszystko dzieje, ale dzięki temu też trzyma w napięciu. Zabrakło mi trochę charyzmatycznego arcy-wroga jak Joker w Batmanie. Dobrze przetransponowana historia z oryginalnej serii i duży plus za oryginalny main theme. Trochę brakuje mi reklam se starej wersji i humorystycznych robo-tekstów Murphy'ego, choć nie pasowałyby do nowoczesnej serii oczywiście. Dobrze, że zachowali motyw zabawnej manipulacji mediów.

Jakby pojawił się mocniejszy zły charakter i main theme trwał dłużej (uwielbiam go :D) to dałbym dyszkę. Daje 8+/10, imo zdecydowanie warto obejrzeć.

facebook.com/Musza.MorningWood

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #1786 15 Lut, 2014, 03:36:10 »

Obejrzałem w końcu "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", w sumie widziałem przez ostatnie 2 tygodnie wiele filmów, ale ten jeden jest szczególnie wart polecenia. Nie jest to tania, ckliwa komedia romantyczna (a takie było moje pierwsze wrażenie, gdy usłyszałem polski tytuł - "Zakochany bez pamięci"), powiem szczerze, chyba jeszcze nigdy się tak pozytywnie nie rozczarowałem. Wystarczy przymknąć oko i ruszyć w hipnotyczny rejs z jedyną słuszną, dojrzałą odsłoną Jima Carrey'a i fenomenalną Kate Winslet (której dotychczas raczej nie lubiłem). Film jest wyjątkowo dojrzały i skłania do przemyśleń, zarówno na temat jego fabuły, jak i własnego życia. Film zjawiskowy, fenomenalny i zapadający w pamięć. Gorąco wszystkim polecam.

10/10

Offline blackdahlia

• Pr0
« Odpowiedź #1787 15 Lut, 2014, 19:07:34 »
Oooo przynajmniej w jednym się Isu zgadzamy :D

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
« Odpowiedź #1788 17 Lut, 2014, 11:18:13 »
WILK Z WALL STREET
Nie wiem, czemu ten film jest AZ TAK wychwalany (bo cycki, bo na gieldzie oszukujo?), jest OK ale rewelacji w tym nie ma. W moim osobistym odczuciu 6/10, dalbym 7 ale jest stanowczo za dlugi.

Last Vegas
Ot, taki film aby cos tam gralo w tle, historia jakby troche na sile napisana, chociaz bylo pare fajnych momentow. De Niro ma wieczne "you talkin' to me?" wypisane na twarzy :)

Offline p0ison

• Gaduła
« Odpowiedź #1789 17 Lut, 2014, 14:31:17 »
Nowy RoboCop to ultra gówno w porównaniu do oryginalnej części - brak mu tego swoistego i jedynego klimatu (vel reklamy samochodów SUX 6000). Podobnie sytuacja miała miejsce w Żołnierzach Kosmosu - nikt nie skumał chyba o czym była pierwsza i jedyna część i postanowił na bazie tego świata stworzyć pozostałe syfy.

Ja ostatnio obejrzałem fajny film z ekstra rolą Matthew McConaughey - Dallas Buyer's Club. Rzecz się dzieje w Texasie, pośród prawdziwych facetów ujeżdżających byki - i nie tylko, plujących kątem ust podczas palenia peta oraz chlających na umór whisky i inne wynalazki. I nienawidzących pedałów. A tutaj mały psikus.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #1790 17 Lut, 2014, 15:28:46 »
Kolo do tego filmu tak schudł ze tera ma problem by wrócić do swej wagi.

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #1791 17 Lut, 2014, 19:06:57 »
Chcialbym miec taki problem.

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #1792 17 Lut, 2014, 20:51:21 »
Nowy RoboCop to ultra gówno w porównaniu do oryginalnej części - brak mu tego swoistego i jedynego klimatu (vel reklamy samochodów SUX 6000). Podobnie sytuacja miała miejsce w Żołnierzach Kosmosu - nikt nie skumał chyba o czym była pierwsza i jedyna część i postanowił na bazie tego świata stworzyć pozostałe syfy.

Oczywiste. Jak zabierałem się za nowe gwiezdne wojny też się nie spodziewałem klimatu ze starych. Generalnie to jak pisałem - reklam brakuje (choć nie pasowały by), ale imo film należy potraktować jako nowe spojrzenie bazujące wyłącznie na tych samych fundamentach. Mocny, nowoczesny film akcji o superbohaterze, trzymający ciągle w napięciu. Stary to było dzieło złożone, ale i skończone - nie ma sensu go kopiować, bo nic mu nie brakuje ;) 
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1793 25 Lut, 2014, 23:01:17 »
No, kurde - jakoś nie wieje gimbazą!

Paczki z głów!

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #1794 26 Lut, 2014, 06:32:20 »
WILK Z WALL STREET

Dla mnie to film sklejony z dwóch nie bardzo pasujących do siebie części. Pierwsza jest GENIALNA, nawet nie 10/10 a 11/10. Idealna mieszanka powagi, absurdalnego humoru i golizny ;D Tak gdzieś do momentu katastrofy łodzi.
Potem jakby nagle zmienił się reżyser i scenarzysta, zaczyna się popierdywanie że "sprawjedliwość mósi zatrjómfować", że jak wina to będzie i kara, że czyste jak łza FBI (LoL) dopadnie tych wstrętnych oszustów itedeipete. Ogólnie dobre 40 minut filmu na poziomie polskich telenowel. A samo zakończenie to już w ogóle :facepalm: Za to nie wiem czy 3/10 nie byłoby za dużo.
Szkoda. Bardzo szkoda. Gdyby utrzymać cały film w tonacji pierwszych 3/4, byłby jeden z najgenialniejszych obrazów jakie widziałem - np. sceny kiedy Leoś z tym drugim przedawkowują piguły są przekurwaniesamowit e :D Ale nie jest.

Z innej beczki:

TRAGEDIA NA PRZEŁĘCZY DIATŁOWA

Jak ktoś napisał w komentarzach: jak można z tak rewelacyjnej historii zrobić tak zły film? Pierwsze pół to niemal paradokument, oparty na faktach i dość mocno się ich trzymający. Ale przecież tak nie może być do końca, więc w pewnej chwili mamy w kolejności motywy z: "Lost", "Blair Witch Project" czy innego "REC", kilka minut teorii spiskowych, i na koniec pętlę jak z "Outpost". I wszystko szlag trafia.

A w ogóle dla ciekawych - poczytajcie (choćby na wiki, ale polecam zagłębić się bardziej) / obejrzyjcie sobie (jest kilka niezłych dokumentów na YT) co się stało naprawdę (?) na przełęczy Diatłowa.

Oceniając, dałbym w sumie może 5/10, ale to głównie za podstawę historii.
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1795 09 Mar, 2014, 02:35:33 »
Ona (Her, 2013)

Nareszcie saj faj, które zrozumie Twoja kobieta! ;) Dla wszystkich choć raz pięknie a nieszczęśliwie zakochanych...

9/10
Paczki z głów!

Offline ChopZeWsi

• Pr0
« Odpowiedź #1796 19 Mar, 2014, 11:04:54 »
Może nie do końca odpowiedni temat, ale jako że w tym temacie nic mnie już nie zszokuje, wrzucam tutaj.
Szukając niusów na temat zaginionego boeinga, natknąłem się na wywiad z pewnym ruskiem, który wysmarował własną teorię prawdy o zamachach na WTC. Strasznie długaśne, ale na tyle ciekawe że szybko się ogląda.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1797 19 Mar, 2014, 20:37:15 »
Byliśmy z B. Dalią na
300: Początek imperium, 2014

On najwyraźniej podszedł krytycznie, ja tam dałem się wciągnąć i siedziałem zadowolony jak dzieciak na karuzeli. Są filmy od których oczekuję wiele, ale kiedy chcę po prostu krwistego befsztyka, to nie szukam w potrawie piementos de padron pocieranych tylko we wtorki o chomiczą piczę :D...

Subiektywne 8/10 (ale normalnie też by było z 6,5-7/10)

Paczki z głów!

Offline Maciek

• Pr0
« Odpowiedź #1798 19 Mar, 2014, 21:08:47 »
Byliśmy z B. Dalią na
300: Początek imperium, 2014

( Obraz usunięty.)

On najwyraźniej podszedł krytycznie, ja tam dałem się wciągnąć i siedziałem zadowolony jak dzieciak na karuzeli. Są filmy od których oczekuję wiele, ale kiedy chcę po prostu krwistego befsztyka, to nie szukam w potrawie piementos de padron pocieranych tylko we wtorki o chomiczą piczę :D...

Subiektywne 8/10 (ale normalnie też by było z 6,5-7/10)

( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)

Zazwyczaj polecane przez Ciebie filmy Baciu bardzo mi się podobały, ale tu się całkiem nie zgodze :D
Byliśmy z Seniorem w kinie i obaj zastanawialiśmy się czy nie wyjść w trakcie. Pierwsza była fajna, te efekty robiły wrażenie i ogólnie całość oglądało się bardzo miło, a tu fabuła tak tragiczna że prawie zasnąłem, efekty dla mnie tylko i wyłącznie odgrzewanie kotleta i nic co zrobiłoby na mnie wrażanie - ja bym dał 2/10 tylko dlatego, że widziałem jeszcze gorsze filmy :D

Offline blackdahlia

• Pr0
« Odpowiedź #1799 19 Mar, 2014, 22:23:01 »
Niestety z Maćkiem się muszę zgodzić, ale tym drugim :D
Ja się zawiodłem bardzo... Dałem pięć za Artemizję :P