Autor Wątek: Ostatnio oglądane filmy  (Przeczytany 578331 razy)

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
Odp: Ostatnio oglądane filmy
« Odpowiedź #1850 14 Sie, 2014, 09:21:37 »
No dobra, matka niespecjalnie mu ufała, ale mimo wszystko jak kombinował nielegalnie to pomagał rodzinie. A kiedy zarobił legalnie sporą kasę, to nie było o niej nic powiedziane. No chyba, że faktycznie przegapiłem coś między słowami ;)

"Klopsiki kontratakują", 2014. Przecudny film - szczególnie wizualnie. Humor, akcja, jeszcze lepszy od jedynki, wbrew klasycznemu "sequel not equal"

Popieram. Zwłaszcza te zwierzako-spożywczaki ( ;) ) są rewelacyjne :D

Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline Lechu_

• Pr0
« Odpowiedź #1851 10 Wrz, 2014, 09:25:42 »
Na skraju jutra (2014)

Świetny , fantastycznie nakręcony , efekty robią ogromne wrażenie no i Tom Cruise nie korzystający z kaskadera (co widać w wielu scenach) a ten Pan przypominam ma 52 lata!!!! Dawno żaden film fantastyczny wizualnie nie zrobił na mnie takiego wrażenia , scenariusz całkiem udany , sporo się dzieje. 9,5/10 (pełna dycha byłaby gdyby obejrzał to w kinie , wtedy pewnie dałbym i 11) 
Gram tylko 15 min dziennie. Czasem nawet na gitarze.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #1852 10 Wrz, 2014, 16:07:16 »
Z tych, które ostatnio widziałem, dwa szczególnie wryły mi się w pamięć:

CZŁOWIEK SŁOŃ

Szalenie wzruszająca opowieść o zdeformowanym człowieku, wykorzystywanym w objazdowym cyrku jako "człowiek słoń", wystawianym ku ogólnemu obrzydzeniu tłustej gawiedzi. Historia człowieka, któremu odmówiono człowieczeństwa, poniżono ponad wszelką miarę, jednak mimo to był w stanie podnieść się z kolan i przeżyć godnie swoje ostatnie dni. W stosunku innych ludzi do niego widzimy cały wachlarz moralnych postaw - od pozbawionego skrupułów pijaka dorabiającego na pokazywaniu go, przez cyniczną brytyjską elitę, która dotrzymuje mu towarzystwa ze względu na modę, po ludzi potrafiących spojrzeć poza jego odrażające physis i dostrzec w nim dobrotliwego geniusza o manierach gentlemana. Film odrywa się od kanonu surrealistycznych w stylistyce filmów Davida Lyncha, za co zebrał niepochlebne opinie ze strony jego fanów - moim zdaniem, bardzo niesprawiedliwe. Odkąd ostatni raz płakałem minęło co najmniej kilka lat - na tym filmie ryczałem jak bóbr. Szalę przechylił fakt, że cała historia wydarzyła się naprawdę.

10/10

PRZERWANA LEKCJA MUZYKI

Kolejny film oparty na faktach. Tym razem, mamy tu do czynienia z historią młodej, dziewiętnastoletnie j, dziewczyny, która za namową rodziców trafia do szpitala psychiatrycznego po tym, gdy przedawkowała środki przeciwbólowe. Cała historia dzieje się w latach 60. XX wieku, epoce rewolucji kulturowej. Krótko po osadzeniu w placówce, Susanna (bo tak ma na imię główna bohaterka) napotyka czarującą socjopatkę (przynajmniej na pozór) o imieniu Lisa, za której rolę Angelina Jolie słusznie otrzymała statuetkę Akademii. Już po pierwszym jej pojawieniu się na planie wiemy, że to ona skradła dla siebie cały film. Zbuntowana przeciwko wszystkim i wszystkiemu, nic nierobiąca sobie z ogólnie panujących zasad i reguł. Postać Lisy każe głównej bohaterce zadać sobie pytanie, które jest myślą przewodnią całego filmu - czym jest szaleństwo? Czy ona sama jest szalona? Co ona robi w szpitalu psychiatrycznym? Film niejednokrotnie nazywany damską wersją "Lotu nad kukułczym gniazdem" - czy słusznie? Polecam każdemu ten film obejrzeć i samemu zdecydować. Niestety pozostawia niedosyt w stosunku do książki, na której jest oparty, dlatego zaniżam ocenę o pół oczka.

9/10

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #1853 10 Wrz, 2014, 19:05:57 »

Teoria wszystkiego

Obejrzałem bo lubię Waltza i się nie zawiodłem. Bardzo dobre kino, chociaż pewnie nie każdemu podejdzie. Mocne 9/10

Waking life

Bardzo ciekawe i moim zdaniem odmienne od ogólnie przyjętego spojrzenia na otaczającą nas rzeczywistość. Zapadające w pamięć dialogi poprzeplatane z fajnie przygotowaną animacją rotoskopową, ogólnie jestem na tak.

8,5/10

Transcendencja

Ładnie nagrany film o modnej ostatnio tematyce. Soundtrack świetnie dopasowany do całej historii. Deppa trochę mało ale film na tym nie ucierpiał

8/10

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #1854 22 Wrz, 2014, 23:24:55 »

Ja obejrzałem w końcu nowego "Wielkiego Gatsby'ego" - piękna scenografia, kostiumy, baśniowo i z przysłowiowym "jajem" oddany klimat epoki prohibicji - mi się to bardzo podobało, ale nie każdy musi lubić np. współczesną muzykę w czasie imprez lat 40. XX wieku. Na pewno dużo lepszy od poprzedniej filmowej odsłony, ale i tak może "skoczyć" do książkowego oryginału... DiCaprio używa tego samego zestawu min, co zwykle, ale nawet ja przyznam, że idealnie się sprawdził w swojej roli; pozostałe postacie również dość ciekawe, choć po przeczytaniu książki można poczuć mocny niedosyt.
Ode mnie 8/10, ale zależnie od osobistych preferencji ocena może spaść nawet o dwa oczka.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrz, 2014, 16:12:19 wysłana przez gizmi7 »

Offline Testorrob

• Gaduła
    • Testor na myspace
« Odpowiedź #1855 24 Wrz, 2014, 13:19:48 »
http://www.filmweb.pl/film/Przygody+Tintina-2011-451055 Ocena 9/10

bardzo dobrze się przy tym bawiłem. Coś w stylu Indiany Jones. Super animacja i dużo się dzieje. Polecam tym, którzy jeszcze nie oglądali.

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #1856 24 Wrz, 2014, 13:33:28 »
A ja sobie wczoraj wrzuciłem Winter Soldiera. I jak nie lubię za bardzo Kapitana i jak pierwszy film mnie znudził potwornie, tak ten był naprawdę w pytkę. Całkiem fajny plot, wizualnie oczywiście pierwsza liga, mało nużących i napompowanych momentów (ok, w końcówce tego trochę było, ale ze dwa razy może się skrzywiłem najwyżej). Jak na niewymagające kino akcji to max punktów w mojej prywatnej skali. A w uniwersalnej to solidne 7/10.
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #1857 25 Wrz, 2014, 18:44:04 »
Oglądnąłem dziś Transformers: Wiek zagłady i... dawno tak chujowego filmu nie widziałem. Po pierwsze nudne, po drugie brak spójności ujęć, a na dodatek za długie. Film trwa ponad 2,5h, ale jakby wszystkie fragmenty ze zwolnionym tempem puścić normalnie trwałby pewnie z godzinę maks. Jestem na nie.

-1/10

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #1858 25 Wrz, 2014, 19:40:30 »
Ja chyba oszalałem, bo Wiek Zagłady nie wydał mi się aż tak tak tragiczny jak wszyscy mówią. Może przez brak Szajaja Lebłeł? Strasznie go nie trawię.
A to mój ulubiony aktor komediowy :D
mniut i piah

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1859 30 Wrz, 2014, 22:39:27 »
Byłem na filmie. Bardzo dobry. A nawet wybitny, pod warunkiem, że robimy tak: oglądamy do 3/4 i uważamy film za genialny, ale wychodzimy na siku i wracamy na napisy końcowe. Mowa o Bez litości (The Equalizer), 2014

Do około 3/4 ocena 9/10, łącznie z końcówką 7/10:
Paczki z głów!

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #1860 01 Paź, 2014, 23:05:21 »
sin city damulka warta grzechu
Jestem zdecydowanie na tak. Dużo fajnych scen, fajne wykorzystanie 3d w komiksowych scenach, do tego Alba
8/10

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1861 02 Paź, 2014, 22:17:33 »
Dziś byliśmy w tzw. Kinie za Rogiem (świetna sprawa, tu na wiosce masz kino z cyfrowym obrazem i bardzo dobrym dźwiękiem za 5zł! PIĘĆ! http://www.kinozarogiem.pl/) w Ośrodku Kurtury w Cieplewie. Film Zakochana bez pamięci (La vie d'une autre), 2012

Świetny pomysł: babka sobie żyje jak gdyby nigdy nic, budzi się rano i jest 15 lat później i nic nie pamięta ;). Świetnie Żulietka pociągnęła film - i na wesoło i na smutno, dobra jest, skubana. Dla zainteresowanych: film jak najbardziej do obejrzenia z tzw. typiarą ;). Polecam, 8/10

Paczki z głów!

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #1862 02 Paź, 2014, 23:06:35 »
Dziś byliśmy w tzw. Kinie za Rogiem (świetna sprawa, tu na wiosce masz kino z cyfrowym obrazem i bardzo dobrym dźwiękiem za 5zł! PIĘĆ! http://www.kinozarogiem.pl/) w Ośrodku Kurtury w Cieplewie. Film Zakochana bez pamięci (La vie d'une autre), 2012

( Obraz usunięty.)

Świetny pomysł: babka sobie żyje jak gdyby nigdy nic, budzi się rano i jest 15 lat później i nic nie pamięta ;). Świetnie Żulietka pociągnęła film - i na wesoło i na smutno, dobra jest, skubana. Dla zainteresowanych: film jak najbardziej do obejrzenia z tzw. typiarą ;). Polecam, 8/10

( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)( Obraz usunięty.)
Owszem, film przyjemny, choć przy takim "Zakochanym bez pamięci" do którego nawiązuje nazwą (a raczej polskim tłumaczeniem tytułu) mocno odstaje. Ale dobre kino familijne/do obejrzenia z drugą połówką - również polecam. :)

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1863 14 Paź, 2014, 09:24:03 »
Ocalony, Lone Survivor, 2013

Jest to film amerykański, a więc ZAMERYKANIZOWANY. Polega to na tym, że zamykając lewe oko i patrząc pod pewnym kątem widzimy cały czas w tle filmu jak się amerykańska flaga łopoce ;). Fabuła jest prosta: czterech Navy Sealsów ląduje rankiem w górach Afganistanu z planem powrotu z misji na obiad. Oczywiście wszystko się pierdoli... Film jest oparty na faktach, a na planie był autentyczny uczestnik tej akcji. W trakcie myślałem: co za film! (Jeśli coś Wam to mówi :D) Wszystkim, którzy powiedzą: "Jasne, jak by naprawdę dostał tyle razy, to by nawet nie pierdnął" oznajmiam, że wg dokumentacji ci żołnierze faktycznie odnieśli takie obrażenia.

Kurde, polecam. 8/10

Paczki z głów!

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
« Odpowiedź #1864 14 Paź, 2014, 13:18:01 »
Potwierdzam. Czytałem ostatnio książkę Chrisa Kyle'a; Cel Snajpera http://pl.wikipedia.org/wiki/Chris_Kyle. Jest tam wzmianka o tym żołnierzu, i nie tylko te obrażenia są udokumentowane, ale koleś zaraz po wyjściu ze szpitala zaciągnął się na następną zmianę.
Prawdziwa historia.
On sam z resztą również napisał książkę; Przeżyłem Afganistan.
A jak ktoś chce poczytać jak szkoleni są ci ludzie, i co potrafią wytrzymać, to może się zdziwić.
Wytrzymałość psychiczna i fizyczna tych ludzi jest nieludzka, nie twierdzę, że są nadludźmi, ale z pewnością urodzili się, żeby zabijać, są do tego predysponowani.
Z wielu opisów bije niczym nieskrywana satysfakcja z zabijania.
Tym żyją - od kontraktu do kontraktu, cała reszta jest bez znaczenia, ważne że można zaciągnąć się na kolejny kontrakt.
No i opis tego, jak bardzo elitarną jednostką jest U.S. Navy Seals ( bo o Seals'ach jest mowa w obu książkach)... no wierzyć się nie chce.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1865 14 Paź, 2014, 23:30:27 »
Fake link ;).
Paczki z głów!

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
« Odpowiedź #1866 14 Paź, 2014, 23:37:25 »
No bo kropka jest na końcu; http://pl.wikipedia.org/wiki/Chris_Kyle
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1867 15 Paź, 2014, 00:22:10 »
I przez jedną kropkę nagle zrobiło się smutno...
Paczki z głów!

Offline matisq

• Pr0
  • Gadaj z dupą to Cię osra
    • My Youtube
« Odpowiedź #1868 18 Paź, 2014, 23:58:48 »
Kurde, dobre to :)

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1869 28 Paź, 2014, 00:01:58 »
Ostatnio wybraliśmy się z moją Lubą na najnowszego Draculę. Ubawiliśmy się setnie, jedyne, co się nie zgadza z opisem, to określenie gatunku tego filmu. Wizualnie super, fabularnie świetna, naprawdę świetna komedia, momentami wyciskająca łzy z oczu... Generalnie, gdyby ktoś chciał zliczać błędy logiczne, akty skrajnego debilizmu i kreatywnej głupoty, mógłby przez cały ten film nie robić niczego innego. Jak dla mnie kolejny avatar. Teoretycznie nie o to chodziło, chociaż, z drugiej strony, kto ich tam wie?

Pamiętając, że to nie komedia, 3/10, zapominając o tym, 8/10.

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #1870 28 Paź, 2014, 01:04:41 »

Przed chwilą skończyłem oglądać, pierwszy raz Ever widziałem na oczy. Jestem zachwycony i ujęty. Na koniec jak to ja prawie się poryczałem (jeden z moich bohaterów dzieciństwa w końcu, ale końcówka mnie uratowała.

Pełne, piękne i duże, plus jak na moje wysmakowane guściki rzadkie:
10 na jebane 10 :)

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #1871 28 Paź, 2014, 06:56:34 »
@lwronk - popieram, też byłem, bo wróciłem do korzystania z tanich biletów ;)

Obsada z innych hiciorów fantasy (główny bohater z "Hobbita", wampir z "Gry o tron", sułtan z "Lincoln - pogromca wampirów"*), zresztą dekoracje i kostiumy chyba też :D Film tak beznadziejny, że aż w tej beznadziejności nieodparcie śmieszny :D

*swoją drogą też można obejrzeć, ALE nie traktując serio, tylko jako pastisz. Zabawa przednia ;)

Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline Dmaligator

• Pr0
« Odpowiedź #1872 30 Paź, 2014, 21:13:54 »
Obejrzałem http://www.filmweb.pl/film/Atlas+chmur-2012-580801.

Syf, po 1.5 godziny oglądania zaczyna wciągać po 2 godzinach już wiesz ze obejrzysz do końca 50 minut jeszcze.
Faceci grajo baby baby facetuf, japonki so zaje-sexi. Polecam dla zbokuf. Bójka w barze szkockim - kozak. Tak na prawdę nie wiem co myśleć o tym filmie. Trzeba obejrzeć.
Po co produkować takie gówno.
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1873 30 Paź, 2014, 22:18:40 »
( Obraz usunięty.)
10 na jebane 10 :)

Chopie - tylko i wyłącznie!

A tymczasem wiejski - acz cyfrowy! - przybytek kurtury w Cieplewie zaprezentował dzieło pod wszystko mówiącym tytułem:
Powtórnie Narodzony, Venuto al mondo, 2012

Penelopa Gruz, Emile Hirsch, jacyś Włosi i Jugole w dziejącym się w paru dekadach ciągu zdarzeń... Pierwsze wrażenie "boszsz, jaka ta Pelenopa już stara!". Drugie: "o, kurde, ale to była zajebista charakteryzacja, nie do zauważenia!". Zapętleni w retrospekcjach, szukający miłości ludzie, wojna w Jugosławii, gdy wydaje się Tobie, że miałeś przejebane - każdy opowiada Ci dużo gorszą swoją historię...
Bardzo polecam. Choćby, żeby się dowiedzieć, że prawdziwa miłość jest w życiu tylko jedna, a każda następna to tylko próba zapełnienia pustki po niej... Magia kina.

10/10:
Paczki z głów!

Offline Dmaligator

• Pr0
« Odpowiedź #1874 30 Paź, 2014, 23:00:47 »

Nie kumam? chlopie

Posty połączone: 30 Paź, 2014, 23:03:06

Nie kumam? chlopie

Jusz kumam ;)