Autor Wątek: Mayones Setius sh-6  (Przeczytany 25480 razy)

Offline saurus

• Gaduła
Mayones Setius sh-6
« 17 Wrz, 2009, 12:42:38 »
Witam wszystkich,
chcialbym sie was poradzic w temacie przetwornika do gitarki.
Mam mahoniowego setiusa customa na jednm pickupie sh-6. Podstrunnica palisandrowa klonowy top, wklejany gryfik
Problem polega na tym ze mam wrazenie ze brzmienie jest skrzeczace delikatnie - ma troche malo harmonicznych.... nie jestem zwolennikiem siary raczej pelnego brzmienia z dechy.. czy wymiana tego pickupu na SH-4 lub SH-5 jest dobrym pomyslem ? moze jakies inne pickupy? - nie doradzajcie prosze tylko aktywnych przetowrnikow - nie po to robilem dobra deche zeby teraz zabic ja aktewem.. - jakimkoliwe - a mialem wszystkie najpopularniejsze.. wiem jakie sa roznice w brzmieniu natomiast najbardziej zalezy mi na pozbyciu sie tej skrzecacej gory.. powodem pewnie jest ten nieszczesny klonowy top ktory za bardzo rozjasnia pasmo..
Co do sprzetu pozostalego mam Mese 4x12 + 5150. Co do muzy ...hmm kalosanki dla belzebuba heheh...
czekam na konstruktywne pomysly :D

pozdrawiam wszystkich
SauruS

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Odp: Mayones Setius sh-6
« Odpowiedź #1 17 Wrz, 2009, 12:57:05 »
sinner mial SH-5 w setiusie. walnij do niego na PRV
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #2 17 Wrz, 2009, 13:02:30 »
ja w mahoniu mam sh6 distortion. Brzmieniowo daje radę ale trzeba odkręcać presence żeby rozjaśnić brzmienie (chyba taki egzemplarz- słyszałem inne mahoniowe wiesła z sh6 i nie było tego problemu)

Offline maślak

• Pr0
    • lowtide
« Odpowiedź #3 17 Wrz, 2009, 14:11:59 »
Osobiście w mahoniu podobał mi się bardziej SH-4, SH-6 był troszkę "rozmazany" w środku.

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #4 17 Wrz, 2009, 14:52:11 »
jak dla mnie jak wymienisz sh6 na sh4 to w ogole stracic przypierdolenie. mialem sh6 w swoim setiusie i sprawowal sie zajebiscie, ale ja mam top z jesionu. akutalnie wstawilem eclipse. jakiejs wielkiej roznicy nie ma, pozatym ze jest wiecej gainu, wiecej kopa ma. nie uwazam zeby gitara stracila brzmienie z dechy w ten sposob.

Offline maślak

• Pr0
    • lowtide
« Odpowiedź #5 17 Wrz, 2009, 14:56:17 »
jak dla mnie jak wymienisz sh6 na sh4 to w ogole stracic przypierdolenie...
Rozumiem, że to sprawdzałeś osobiście inaczej jest to bezpodstawne stwierdzenie. 

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #6 17 Wrz, 2009, 15:26:59 »
co Ty taki agresywny? na gitara.pl sie wychowales?

mialem sh4 w 3 gitarach. w kazdej z nich byl wymieniony nastepnie na sh6

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #7 17 Wrz, 2009, 16:14:58 »
SH-5 będzie brzmiał troszkę czyściej, mniejszy output niż SH-6, ale bez przesady. Grałem i polecam z czystym sumieniem do tego, co chcesz uzyskać.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #8 18 Wrz, 2009, 00:47:11 »
brzmienie jest skrzeczace delikatnie - ma troche malo harmonicznych....
Jak skrzeczące to raczej ma właśnie dużo harmonicznych. :)

Spoiler

Offline maślak

• Pr0
    • lowtide
« Odpowiedź #9 18 Wrz, 2009, 07:49:46 »
co Ty taki agresywny? na gitara.pl sie wychowales?

mialem sh4 w 3 gitarach. w kazdej z nich byl wymieniony nastepnie na sh6
Nie, no co Ty. Za dużo g.pl czytasz. Przedstawiam tylko swój punkt widzenia. Myślę, że na razie przeprowadzamy grzeczną konwersację. Niech chłopak sprawdzi ten przetwornik, a nie od razu na wstępie go dyskwalifikujesz.   

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #10 18 Wrz, 2009, 08:16:15 »
dyskwalifikuje go bo dla mnie jest mocno średni i nie widze na czym podelga ta cala podjara.

Offline maślak

• Pr0
    • lowtide
« Odpowiedź #11 18 Wrz, 2009, 08:32:00 »
Jakby Ci to wytłumaczyć. Zacznijmy od tego, że brzmienie to dla każdego kwestia indywidualna (gustu). Pewnie jak TY w poszukiwaniu swojego ulubionego brzmienia przerzuciłem tony różnych przetworników. W konfiguracji, którą przedstawił "saurus" najlepiej właśnie sprawował mi się SH-4 (SH-6 nie za bałdzo). Większość ludzisk boi się po prostu JB, bo wychodzą z założenia (wg mnie błędnego), że nie będą mogli na nim "poszatanić". I tyle.

Offline saurus

• Gaduła
« Odpowiedź #12 19 Wrz, 2009, 23:30:17 »
Czesc,

dzieki za cenne podpowiedzi.. generalnie mam doswiadczenie z Setiusami cooz moge napisac kazdy gra inaczej ;).. dzis wyregulowalem jeszcze troche ta gitarke, opuscilem SH6 nizej i "jazgocze" duzo mniej.. dodatkowo powodem moich problemow z pewnoscia byl rowniez dosyc mocno rozkrecony BBE sonic max ... teraz brzmienie dopalam bardzo delikatnie i to tez poprawilo dzwiek..
To jest juz moj drugi setius i bylem szczerze zaskoczony tymi problemami .. w poprzedniej gitarze set SH6 + SH2 sprawowal sie wysmienicie.. dla tego sh6 poszlo i do tej  gitary... udalo mi sie zrobic szatana nie zaprzeczam zaplacilem za to sporo kasy i wiecie co jest najsmutniejsze?...( a moze cale szczescie ze tak jest ) ze Greco z 1979 roku ktore zakupilem jakis czas temu, poobijane, podrapane, po przejsciach.. po prostu morduje tego Setiusa bez litosci... - nie ma takiego gainu - nie ma wygladu zabojcy..nie jest czarna i wsciekla - ale ma taka konstrukcje, takie drewno, takie brzmienie .. ze kapcie z nog spadaja. Chcesz miec zawodowe wioslo? - |Recepta: - uzywka Greco, Burny, Tokai, zmieniasz pickup na nowoczesny, oddajesz do lutnika na regulacje i zabieki odmladzajace i jaki jest rezultat? - podpinasz do wzmaka i ścielesz łoże Belzebuba. ;) taka refleksja :) - :) ale mysle ze to nie tylko moja opinia.
Pozdrawiam wszystkich.
 :headbang:

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #13 20 Wrz, 2009, 01:32:44 »
saurus, a te setiusy to z ktorego rocznika? bo generalnie oni je z roznych odmian mahoniu robili...

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #14 20 Wrz, 2009, 02:21:41 »
ja w mahoniu mam sh6 distortion. Brzmieniowo daje radę ale trzeba odkręcać presence żeby rozjaśnić brzmienie

Porównywałem SH6 i SH4 w mahoniu z klonowym topem (w przeciągu 15 minut nastąpiła zmiana pickupa). SH6 miał trochę większy output i był jaśniejszy, ale ogólnie dla mnie brzmią bardzo podobnie. Przy SH6 zawsze ścinałem górkę bo po prostu ten pickup ma jej w pizdu. Także chyba są różne SH szóstki ^^

Zaraz mnie Budzan opiełdoli, że jestem głuchy i gupi :D Ale testowaliśmy wtedy SH4, SH6, SH8, L500XL (B&B) no i dla naszych sześciu uszu to SH4 wypadł najlepiej. Kwestia upodobań :]
mniut i piah

Offline saurus

• Gaduła
« Odpowiedź #15 20 Wrz, 2009, 02:31:19 »
saurus, a te setiusy to z ktorego rocznika? bo generalnie oni je z roznych odmian mahoniu robili...

hmmm pierwsza byla z tego co pamietam 2005/6  a druga jest tegoroczna.

Offline october

• Pr0
  • Oct.
« Odpowiedź #16 20 Wrz, 2009, 08:59:16 »
Saurus, spróbuj może z Dimarzio ToneZone. Dla mnie ten pickup idealnie siedzi w mahoniowej desce. Choć ja akurat nie lubię jak jest za dużo górki. Dlatego Sh6 mi za bardzo nie leży. Próbka na szybko przez TonePorta:

http://lucic.wrzuta.pl/audio/7h2IouWYE5U/tonezone
007

Offline DeathMaster

• Pr0
  • Holy Target \,,/
    • MySpace
« Odpowiedź #17 20 Wrz, 2009, 09:11:41 »
Bo SH4 to bezdyskusyjnie najlepszy pickup Seymour'a i tu nie ma co sie spierac. Ale trzeba do tego dojrzec zeby to zrozumiec (ten tego ale pojechałem patosem hi hi  ;D)
Sie.. sie.. sie..

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #18 20 Wrz, 2009, 09:35:43 »
Bo SH4 to bezdyskusyjnie najlepszy pickup Seymour'a i tu nie ma co sie spierac. Ale trzeba do tego dojrzec zeby to zrozumiec (ten tego ale pojechałem patosem hi hi  ;D)

Cóż, niestety, ale to prawda. SH4 po prostu urywa dupsko i jakkolwiek seymour duncana po prostu jako firmy bardzo, ale to bardzo nie toleruję (nawet nie umiem stwierdzić, czemu, ale nie lubię) to SH4, którego ogrywałem w jakimś białym jacksonie dinky (chyba olchowym), jak i w (sic!) Gibolu LP gdzie siedział wespół z SH2 po prostu śpiewał... A flażolety? Panie, nigdzie nie słyszałem bardziej syrenich (w sensie kobiecych, aksamitnych i zmysłowych... czyli kuźwa ładnych i cieszących ucho) niż te produkowane przez dziadkowego SH4. Nawet Vai może sobie podlewarować swoim fajfusem w LoPro a i tak nie osiągnie takiego aksamitu na evolution (inna sprawa, że evolution brzmi zajebiście świeżo i żywo, ale to inna bajka). Damn, po prostu SH4 urywa dupsko SH6 w mej opinii.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline saurus

• Gaduła
« Odpowiedź #19 02 Paź, 2009, 10:32:14 »
Finalnie ustawilem SH6 daleko od strun - i jest git SH4 poszlo pod mostek w GRECO i jest uczta szatana :D
dzieki panowie za aktywnosc!

pzdr
S

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #20 29 Paź, 2009, 11:37:54 »
ja dodam tylko ze na 99% jestem pewien ze te dwa setiusy maja inny rodzaj mahoniu w korpusie :)

Offline t0ma

• Użytkownik
  • Agent Tomasz
    • http://myspace.com/philosophyPL
« Odpowiedź #21 29 Paź, 2009, 13:04:54 »
Mam mahoniowego setiusa customa na jednm pickupie sh-6. Podstrunnica palisandrowa klonowy top, wklejany gryfik

skoro problem juz sie rozwiazal to wtrace pytanko:
moglbys przyblizyc historie jak udalo ci sie nabyc setiusa z wklejanym gryfem? ;p
wiele osob napewno skrycie zazdrosci... :)
This far away night life keeps it in it's vault. You'll never come back from that place in pieces. Boring, Drilling, dictator

Offline saurus

• Gaduła
« Odpowiedź #22 29 Paź, 2009, 21:54:23 »
Czesc sorki ze tak pozno odpisuje. Ta gitara zostala zrobiona dla mnie na zamowienie.. Moja kapelka ma podpisany kontrakt z Mayo wiec mozemy udziwniac jak tylko chcemy :) - natomiast mysle ze jak sie do nich odezwiesz i przedstawisz specyfikacje - z pewnoscia przedstawia Ci rozsadna oferte ;)
pozdrawiam.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #23 29 Paź, 2009, 22:28:47 »
natomiast mysle ze jak sie do nich odezwiesz i przedstawisz specyfikacje - z pewnoscia przedstawia Ci rozsadna oferte ;)
To żartowniś nam się trafił :)

Offline lokibalboa

• Pr0
« Odpowiedź #24 29 Paź, 2009, 22:46:28 »
Czesc sorki ze tak pozno odpisuje. Ta gitara zostala zrobiona dla mnie na zamowienie.. Moja kapelka ma podpisany kontrakt z Mayo wiec mozemy udziwniac jak tylko chcemy :) - natomiast mysle ze jak sie do nich odezwiesz i przedstawisz specyfikacje - z pewnoscia przedstawia Ci rozsadna oferte ;)
pozdrawiam.

:fotki:

;)

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 29 Paź, 2009, 22:49:22 wysłana przez lokibalboa »