Autor Wątek: Schecter czy Mayones Setius 7  (Przeczytany 14771 razy)

Offline Drzony

• Prawie użytkownik
    • http://www.illuminandi.kdm.pl
Schecter czy Mayones Setius 7
« 24 Lut, 2010, 01:36:59 »
Hej

Mamy pytanko/prośbę o poradę:

W tej chwili mam 2 Schectery: Hellraiser c7 i Blackjack c7. W obu pickupy BK (Painkiller i Warpig) pod mostkiem. Myślałem że tak zostanie, bo gitary ładne, wygodne i fajny, jakoś tak lubię Schectery. Ale w zeszłym tygodniu kumpel który nagrywał nam płytę i który ma studio obok naszej salki prób zadzwonił żebym przyjechał ograć Setiusa którego ktoś przywiózł do niego na nagania. Podpiąłem Schectera, Setiusa, drugiego Schectera, Setiusa... i już widziałem. Setius zniszczył Schectery. Moja Mesa (DR Roadster) jakby ożyła, dźwięk stał się jakby trójwymiarowy, bardziej dynamiczny, soczysty, selektywny. Doszło troszkę delikatnej "siarki", ale też super chrupiącego środka. Jak podpiąłem z powrotem Blackjacka to tak, jakbym zdjął korektorem pasmowym kilka częstotliwości.
No i ... napaliłem się na Mayo, tym bardziej, że jak wiecie pewnie "endorsmentów" nie szczędzą, zaoferowali mojej kapeli zniżkę na zasadzie endorsmentu. Tylko jest małe ALE: ten Setius miał BLACKOUTY. Nie wiem, czy tę dobrą robotę robiły gitara i pickupy, czy same pickupy... Kumpel (ten ze studia) mówi, że drewno Mayonesa robiło dodatkową robotę, ja już sam nie wiem... Co myślicie? Pchnąć Blackjacka i kupić Setiusa (będe musiał z trochę dołożyć) czy kupić Blackouty (wychodzi na tyle samo mniej więcej cenowo)... Myślałem że już nigdy nie pomyślę o aktywnych pickupach (nienawidzę EMG), a tu...

Doradźcie proszę!

Pozdrawiam

Jan
« Ostatnia zmiana: 24 Lut, 2010, 02:55:36 wysłana przez Drzony »

Offline Musza

• Pr0
Odp: Schecter czy Mayones Setius 7
« Odpowiedź #1 24 Lut, 2010, 01:44:21 »
Hellraisera zakupiłeś od razu z BKP, czy zmieniałeś z EMG?
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline Drzony

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #2 24 Lut, 2010, 02:30:42 »
Hellraisera kupiłem z EMG, ale jak kupowałem to już wiedziałem że zmienię na BKP. BKP (ceramiczny Warpig) miałem juz wtedy w Blackjacku, a EMG znałem bo miałem w mojej starej gitarze (Ibanez RG7 421XL) no i kupmel z kapeli ma w swojej szóstce...

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #3 24 Lut, 2010, 03:30:26 »
Myślę, że jeżeli EMG nie są bliskie definicji diametralnej zmiany jaką opisałeś to Blackouty nie pomogą. Dla mnie opcja
Pchnąć Blackjacka i kupić Setiusa (będe musiał trochę dołożyć)
« Ostatnia zmiana: 24 Lut, 2010, 03:32:38 wysłana przez Musza »
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline crushingattack

• Gaduła
« Odpowiedź #4 24 Lut, 2010, 15:23:52 »
A dla mnie opcja: kupić Blackoutsy. Sprawdzisz co można wycisnąć z wiosła które masz, jak się nie spodobają, zamawiasz Mayo i dosyłasz im te pickupy. Kupić Mayo zawsze zdążysz.

A tak w ogóle to jak z tą dynamiką w blackoutsach? Odpowiadają na zmiany dynamiki jak pasywy czy tak tępo jak EMG?

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #5 24 Lut, 2010, 20:22:17 »
Ekhem... mam C-7 Blackjacka z Blackoutsami i mieszkam dość blisko, więc... ;)

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #6 24 Lut, 2010, 22:28:40 »
nie gralem na schectach, ale polecam serdecznie mayo :)

Offline Drzony

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #7 24 Lut, 2010, 23:39:15 »
Crushingattack - grałem na tych Blackoutach głównie rytm na mocnym przesterze, nie powiem ci rzetelnei jak z artykulacją. Musiałbym dłużej pograć i co innego.

Domas, chyba domyślam się co sugerujesz :) Tylko ja raczej sprzętu do Rzeszowa nie zatargam, a nie mam czelności prosić Cię żebyś mnie z gitarą odwiedził... Bo chyba musiałbym porównać na mojej Mesie... A jak porównasz Twoje brzmienie przed erą Blackoutów i teraz? Co się zmieniło?

No i generalnie, o Mayo słyszałem STRASZNIE skrajne opinie - dwóch gości których znam dobrze i cenię twierdzi, że taki Setius przy tej jakości brzmienia (i drewna) to mógłby jeszcze więcej kosztowac niż 4K, a na tym forum kilku użytkowników pisze że gitarki spoko ale nie za 3 koła, albo że drewno cienkie... CO myślicie? No i grał ktoś na Schecterze i Mayo?

Offline Martens_emenems

• Pr0
  • innowacja
« Odpowiedź #8 24 Lut, 2010, 23:40:22 »
Witaj Jaśku :). Wpadnij do Rzeszy, jak tylko znajdziesz chwilę, Domaś to miły człowiek.
Pozdrowienia z przeworskiego obozu!

[ot]Kiedy, kurczę blade, płyta będzie? :P[/ot]
Djent się skończył, zanim się zaczął, a hard rock jest wieczny.

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #9 25 Lut, 2010, 06:22:14 »
Przed BO: jest spoko; po założeniu BO: o kurfa, jest pierdolnięcie! EMG nie do końca mi siedzą, nie mają tego czegoś, co mają Blackoutsy. Imo róźnica między nimi jest kolosalna na plus Duncanów.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #10 25 Lut, 2010, 10:27:37 »
Widzę tutaj bardzo skrajne opinie. ;) A moim zdaniem to moj dimarzio d-activator gada lepiej, niż sd blackout.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline DeathMaster

• Pr0
  • Holy Target \,,/
    • MySpace
« Odpowiedź #11 25 Lut, 2010, 18:04:00 »
zalezy co siedzi w jakim wiosle,w jednym lepiej moze gadac SD a w drugim D-Activator
Nie ma reguły
Sie.. sie.. sie..

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #12 25 Lut, 2010, 18:13:47 »
W mayonesie d-activator, w schecterze blackout. Porownywane na tym samym wzmacniaczu.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline DeathMaster

• Pr0
  • Holy Target \,,/
    • MySpace
« Odpowiedź #13 25 Lut, 2010, 18:21:13 »
ciekawe jakbys pupy zamieni w tych wiosłach jaki bylby efekt
Sie.. sie.. sie..

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #14 27 Lut, 2010, 10:34:12 »
drewno mają zajebiste. jakość wykonania na bardzo bardzo wysokim poziomie. co do ceny, cóż noo, ja za swoją dałem trochę mniej niż normalnie brykają i uważam, że w tej cenie nic lepszego nie można znaleźć, a czy w okolicach 4K? nie wiem co tam czai sie w tych okolicach, ale chyba niewiele wioseł z taką precyzjąwykonania. poza tym, chłopaki zawsze sypną kejsem, jakimiś pierdołkami i wychodzisz od nich w pełni wyposażony. dodatkowo masz tą fajną opcję, że możesz sobie coś zrobić pod siebie. kolorek, pupy, klucze, drewno. no w sumie możliwości jest sporo. generalnie rzecz biorąc polecam. chociaż, nie ma rzeczy idealnych, mnie np troche wkurza to, że klucze na główce są dość blisko siebie i przy wymianie strun (klucze blokowane) dostęp do tych śrubek z tyłu jest taki se, no ale w sumie, codziennie strun nie wymieniamy :D
« Ostatnia zmiana: 27 Lut, 2010, 21:09:17 wysłana przez Budzan »

Offline Drzony

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #15 27 Lut, 2010, 20:31:39 »
ok, dzięi Budzan!

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #16 27 Lut, 2010, 21:12:25 »
Grałem na dwóch setiusach 7 i oba mi się bardziej podobały od Schectera Domasia :) No ok, jeden miał jakieś stuletnie makarony założone zamiast strun, ale wykończenie zabijało. W obu.
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline crushingattack

• Gaduła
« Odpowiedź #17 28 Lut, 2010, 10:23:10 »
drewno mają zajebiste. jakość wykonania na bardzo bardzo wysokim poziomie. co do ceny, cóż noo, ja za swoją dałem trochę mniej niż normalnie brykają i uważam, że w tej cenie nic lepszego nie można znaleźć, a czy w okolicach 4K? nie wiem co tam czai sie w tych okolicach, ale chyba niewiele wioseł z taką precyzjąwykonania. poza tym, chłopaki zawsze sypną kejsem, jakimiś pierdołkami i wychodzisz od nich w pełni wyposażony. dodatkowo masz tą fajną opcję, że możesz sobie coś zrobić pod siebie. kolorek, pupy, klucze, drewno. no w sumie możliwości jest sporo. generalnie rzecz biorąc polecam. chociaż, nie ma rzeczy idealnych, mnie np troche wkurza to, że klucze na główce są dość blisko siebie i przy wymianie strun (klucze blokowane) dostęp do tych śrubek z tyłu jest taki se, no ale w sumie, codziennie strun nie wymieniamy :D

Budzan, a jak jest z 27" w 7ce? :D

Offline sobek

• Pr0
  • Cornford Fanboy
« Odpowiedź #18 28 Lut, 2010, 11:32:45 »
Budzan ma Setiusa szostke ;)

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #19 28 Lut, 2010, 13:44:49 »
no, ja mam 6, dlatego nie wypowiadam sie o manualnych zdolnosciach tego wiosla, a o walorach brzmieniowych i o wykonaniu, bo to raczej niezalezne jest od ilosci strun ;) przekop forum to znajdziesz info nt 7stringowego setiusa, bo troche zostalo juz o nim tutaj powiedziane.

Offline crushingattack

• Gaduła
« Odpowiedź #20 28 Lut, 2010, 16:12:57 »
Moje pytanie było tak trochę na zaczepkę, bo niestety, ale z tego co mi wiadomo i co widać na stronie, 7ki nie są dostępne w wersji 27". I dlatego zawsze mnie to śmieszy jak w jednym zdaniu pojawia się Mayo i custom. Chyba że się coś zmieniło.

Offline Drzony

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #21 01 Mar, 2010, 01:14:33 »
Co do menzury 27 cali to miałem w moim starym Ibku 7ce. Super wygodnie mi się grało w wysokich pozycjach, ale w dolnych bywało ciężko. Kiedy wziąłem do ręki Schectera  26.5 odczułem różnicę na plus - dla komfortu gry, a żadnej w kwestii strojenia/naprężenia strun (ale gram na najgrubszej strunie 68/70 nastrojonej do A). Licze na to, że na 25.4 Mayo będzie mi się grało jeszcze wygodniej, a jak będzie lelawo to założę 72.

Co zmiany menzury w Mayo to muszę Was pozytywnie zaskoczyć bo rozmawiałem o tym kiedyś z pracujących u nim niejakim Olkiem chyba i zgodził się na 26.5 cala bez większego problemu, z tym, że tylko dla Regiusa, a ta gitarka jest obecnie poza moim zasięgiem finansowym. No i słyszałem też, źe stosunek jakość/cena jest dużo korzystniejszy dla Setiusa - Regius kosztuje 2x tyle co Setius, a nie jest na pewno 2x lepszy...

Offline oz

• Pr0
« Odpowiedź #22 13 Sie, 2010, 13:42:10 »
I jak doczekałeś się swojego setiusa?

Offline Martens_emenems

• Pr0
  • innowacja
Djent się skończył, zanim się zaczął, a hard rock jest wieczny.

Offline Kabul

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #24 15 Sie, 2010, 11:17:59 »
Musze przyznać, że ten egzemplarz prezentuje się niesamowicie na żywo a dodatkowo z jego mesą brzmienie kopie dupsko :)