Info ze strony EMG:
"The 58 is one of EMG's original humbucking designs. The 58 has a classic round, fat tone with plenty of output. Loaded with an Alnico magnet and two steel bars, the 58 is voiced similar to a P-90.
Played through an old Deluxe or Vibroverb amp your guitar will produce a unique voice with all the punch and clarity of an EMG active guitar pickup. Our solderless system"
Are you sure ? Pamiętaj że mi chodzi o karabionowe dżydżydżydżydży a tutaj nie zapowiada się tak. Ostatnio jak spróbowałem wynalazków typu EMG 57 (rzekomo aktywny PAF na sterydach) to spierdalałem sprzedawać ten pickup świńskim truchtem szybciej niż go kupowałem - ani zwartości w ataku EMG 81 (taki BUŁKownik trochę) a nie pierdolnięcia z pasywa. Po prostu best deal ever - kombinacja wpad ALNICO 5 i Aktywa bez żadnych zalet

Podobnie z reszta jak grałem na rybnych modernach na tym ich voice 2 imitującym pasywa. Z kolei jak grałem na blackoutach to musiałem błotniki do gitary dorobić (już teraz wiem, czemu Mick Thomson wypierdolił z nich bas jak robił EMTY).
Doszedłem w końcu do wniosku że aktyw, to kurwa aktyw - świata nie zwojujesz, jedynie tylko innym pasmem gadają, mają inne EQ, ale jego natury nie zmienisz. Pewnie zaraz do takich samych wniosków dojdę z pasywami