Cześć, podzielę temat na kilka pozycji
.
1) Historia:
Posiadam Laboge Mr Hector Annihilator, bramke MXR Smart Gate, Maxon OD, procesor Digitech GSP1011 + FCB1010. Wszystko mam podpięte metodą 4 kabli. Na kontrolerze mam np 1 - clean - preamp z proca z efektami + koniec z heada, 2 - rhythm - czyli preamp z pieca z OD przed nim. Używam również 2 bramek - jednej MXR za gitarą i jednej z GSP w pętli (nie ma szans żeby cokolwiek pierdnęło, a gram w nieuziemionej sali). Takie połączenie jest fajne i proste bo jednym kilknięciem mogę się przełączyć między cleanem z efektami a innymi ustawieniami z przesterem. Co się stało ostatnio całkiem przypadkiem to to że podłączyłem się normalnie tradycyjnie gita -> wzmak -> paka.... i ło matko. Dopiero teraz po ok roku grania w takiej konfiguracji usłyszałem ile metoda 4 kabli mi cięła. Wzmak dostał takiego kopa że ludziom 3 ulice dalej gacie spadają. Basu bez OD jest tyle że daje go na 1 i i tak jest sporo i trzęsie podłogą. No nie poznaje kolegi
Stąd też rodzi się pomysł przeniesienia cyfrowej modulacji / sterowania na analogową.
2) Oczekiwania a możliwości:
Najpierw piniądz - GSP kosztuje używany ok 1200 zł może nawet taniej, a czego oczekuje.
- bramka 2 fazowa czyli i za gitarą i za preampem, lub dwie oddzielne. Jedną MXR juz mam i jest genialna, pytanie co w pętle ?
- pod jednym kanałem OD, pod drugim OD + delay + booster. Tu pierwszy problem - czy da się jakoś tak podłączyć delay aby po zmianie kanału w czasie jego wybrzmiewania, nie ucinało odbić ? Na GSP podczas zmiany kanału delay wybrzmiewa mi do końca. To chyba też kostka 2 wejściowa 2 wyjściowa byłaby potrzebna ? Kanał trzeci najtrudniejszy chyba - czym i jak można sterować zmianę kanału we wzmaczniaczu (nie footswitchem) jeśli gniazdo do foota jest zwykłym jackiem stereło ? Tutaj clean + delay. Potrzebny byłby jakiś system midi ? Looper ? Mógłby ktoś zapokazać przykład połączenia ?
Zakładając że chce na początek dodać kostkę z bramką, kostkę z delayem i może booster i móc sterować całością 1 kliknięciem a nie tańcem szamana, ile włożyć trzeba w taką zabawę ? Jakie sprzęty są mi niezbędne ? Co do bramek oprócz ISP G-String II, może tc electronic Sentry albo MXR Noise Clamp ?
Pozdro !