Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 313763 razy)

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Nie wiem jakie badania czytasz, ale ja widzę skąd i kiedy ludzie uciekają do rajów podatkowych, przechodzą do szarej strefy, robią coraz większe wały albo po prostu zamykają interesy. Skoro ludzi nie stać na wydawanie pieniędzy to z czego mają być wpływy? Dokręcenie śruby i jeszcze większe opodatkowanie pracy?

z jednej strony rzeczone cebulenie, z drugiej chujowe procesy(albo jeszcze lepiej - brak procesów) i rozwalanie kasy na głupoty albo po prostu chujowy, niekonkurencyjny produkt.

Dobry człowiek spokojnie będzie 3x lepszy niż chujowy(za tę samą kasę), co neguje wszelkie tzw. "koszty pracy".

Brzmi jak opis obecnego stanu służby zdrowia.

A tego drugiego aż żal komentować, chcesz płacić 3 razy lepszemu człowiekowi tyle co chujowemu? :)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Nie wiem jakie badania czytasz, ale ja widzę skąd i kiedy ludzie uciekają do rajów podatkowych, przechodzą do szarej strefy, robią coraz większe wały albo po prostu zamykają interesy. Skoro ludzi nie stać na wydawanie pieniędzy to z czego mają być wpływy? Dokręcenie śruby i jeszcze większe opodatkowanie pracy?

z jednej strony rzeczone cebulenie, z drugiej chujowe procesy(albo jeszcze lepiej - brak procesów) i rozwalanie kasy na głupoty albo po prostu chujowy, niekonkurencyjny produkt.

Dobry człowiek spokojnie będzie 3x lepszy niż chujowy(za tę samą kasę), co neguje wszelkie tzw. "koszty pracy".

A tego drugiego aż żal komentować, chcesz płacić 3 razy lepszemu człowiekowi tyle co chujowemu? :)

Ale wiesz, że nasza służba zdrowia jest najbardziej efektywna w EU, tylko właśnie cholernie niedofinansowana? Co do drugiego - w wielu przypadkach robota w branży to ostatnio luksus. Żeby pracować przy rezonansie, praktycznie trzeci rok robię za półdarmo i utrzymuję się ze stypendium (które dostaję dzięki punktom za publikacje typu posterów na konferencjach). To, że potem będę mógł wywalić do cieplutkiej roboty w jakimś labie zagranicą to inna sprawa, ale jakoś trzeba dożyć do doktoratu, a zresztą nie każdemu się udaje dostać do grantu - wielu moich starszych rówieśników musi dorabiać na korepetycjach, za barem czy na innych bzdurach zamiast zająć się czymś rozwijającym, bo taki mamy rynek. Nie mówiąc już o braku środków na to, by legalnie kupować anglojęzyczne podręczniki akademickie czy jechać na konferencje zagranicą :v

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Taki z Ciebie kapitalista a nie wiesz, że płaci się rynkową stawkę? ;)

Na tym cały myk polega - 3x lepszy człowiek żąda max. 50% więcej, bo rynek i pracodawcy są w stanie skutecznie ukryć przed nim informację, jaką wartość on wypracowuje.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Taki z Ciebie kapitalista a nie wiesz, że płaci się rynkową stawkę? ;)

Na tym cały myk polega - 3x lepszy człowiek żąda max. 50% więcej, bo rynek i pracodawcy są w stanie skutecznie ukryć przed nim informację, jaką wartość on wypracowuje.

P.S. Średni ze mnie kapitalista - mnie tylko skręca jak widzę przepierdalane pieniądze i jak widzę jak żałośni są ludzie tłumaczący swój stan rzeczy wszystkim dookoła oprócz siebie samych :pepe:

Posty połączone: [time]19 Paź, 2017, 19:08:11[/time]

Ale wiesz, że nasza służba zdrowia jest najbardziej efektywna w EU, tylko właśnie cholernie niedofinansowana?

No to aż strach się bać, co jest w reszcie EU - mam całą rodzinę lekarzy i nasłuchałem się strasznych rzeczy :)

« Ostatnia zmiana: 19 Paź, 2017, 19:10:19 wysłana przez pivovarit »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ale wiesz, że nasza służba zdrowia jest najbardziej efektywna w EU, tylko właśnie cholernie niedofinansowana? Co do drugiego - w wielu przypadkach robota w branży to ostatnio luksus. Żeby pracować przy rezonansie, praktycznie trzeci rok robię za półdarmo i utrzymuję się ze stypendium (które dostaję dzięki punktom za publikacje typu posterów na konferencjach). To, że potem będę mógł wywalić do cieplutkiej roboty w jakimś labie zagranicą to inna sprawa, ale jakoś trzeba dożyć do doktoratu, a zresztą nie każdemu się udaje dostać do grantu - wielu moich starszych rówieśników musi dorabiać na korepetycjach, za barem czy na innych bzdurach zamiast zająć się czymś rozwijającym, bo taki mamy rynek. Nie mówiąc już o braku środków na to, by legalnie kupować anglojęzyczne podręczniki akademickie czy jechać na konferencje zagranicą :v

Straszne rzeczy, ktoś musi pracować żeby zarobić na edukację. Nie do pomyślenia na zachodzie...
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0

3x lepszy człowiek to jaki? Taki, który za jedną pensję obskoczy 3 stanowiska czy robi wszystko 3 razy szybciej i można go zawalić robotą 3 razy bardziej? Swoją drogą słaby specjalista, który nie jest świadom tego ile warte jest jego stanowisko w skali roku. Problem pojawi się jak dostanie lepszą propozycję np. u konkurencji albo założy własną firmę. Nie wiem w jakiej branży działasz, patrzę przez pryzmat swojej branży i specjalizacji, którą się zajmuję.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

3x lepszy człowiek to jaki? Taki, który za jedną pensję obskoczy 3 stanowiska czy robi wszystko 3 razy szybciej i można go zawalić robotą 3 razy bardziej? Swoją drogą słaby specjalista, który nie jest świadom tego ile warte jest jego stanowisko w skali roku. Problem pojawi się jak dostanie lepszą propozycję np. u konkurencji albo założy własną firmę. Nie wiem w jakiej branży działasz, patrzę przez pryzmat swojej branży i specjalizacji, którą się zajmuję.

Nie no, są tacy :) u mojego jednego klienta mamy jawne wynagrodzenia i w dodatku skwantowane i tacy geniusze skutecznie nieświadomie blokują ludziom podróż w górę - bo żeby dostać tyle samo, co on to też musiałbyś być porównywalnym geniuszem a gościowi dynda, że u konkurencji mógłby dostać 10k więcej

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.

Nie no, są tacy :) u mojego jednego klienta mamy jawne wynagrodzenia i w dodatku skwantowane i tacy geniusze skutecznie nieświadomie blokują ludziom podróż w górę - bo żeby dostać tyle samo, co on to też musiałbyś być porównywalnym geniuszem a gościowi dynda, że u konkurencji mógłby dostać 10k więcej

No i dochodzimy do sedna - problem nie leży w systemie, tylko w ludziach, którzy go tworzą. Ludzie to chujki. :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Gdyby był wątek "co Wam daje raka", to bym tam to wrzucił...

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Nam czyli komu? Bo statystycznie mniej niż 2% społeczeństwa jest w II progu podatkowym.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Przemek PLS ;)

Sam nie wiem czy sie smiać czy płakać ale pierwszy odruch to śmiech ;)

MAŁY SŁOWNIK PARLAMENTARNY KRYSTYNY PAWŁOWICZ
Spier.alaj - Proszę opuścić teren parlamentu.
Niemiecka szmata – Współpracownik sąsiada.
Zboczeni i wynaturzeni – Uczestnicy prawie każdej manifestacji, z wyjątkiem miesięcznic.
Ty chamie – Nie zgadzam się z przyjętą przez ciebie postawą.
Lewackie frustracje – Refleksje kogoś z Nowoczesnej.
Dziwki, dewiantki i puszczalscy – Spacerujący po ulicach nie po myśli Pani Krystyny.
Zamknij ryj – Dopuść innych do głosu proszę.
Sejmowi chuligani – Wszyscy tylko nie my.
Ubecka wiedza – To co myślą ci z PO.
Spędy polityczno ideologiczno lewackie – Przystanek Woodstock.
Człowiek nażarty hormonami – Posłanka Palikota.
Pastuch przed egzekucją na krześle elektrycznym – Bartoszewski.
Jeśli ktoś idzie na Marsz Szmat to jest szmatą – Panie nie godne mego zainteresowania.
Bezczelny zdrajca – Europejczyk.
Odmawianie Owsiakowi – Bycie właściwym katolikiem.
V kolumna – Ktoś z Europy.
Stul pysk – Zmień proszę temat wystąpienia.
Skorumpowany alkoholik – Europejczyk.
Zbłąkany kosmopolita bez matki i ojca – Ktoś kto dużo podróżuje.
Seksualna patologia – Inny Europejczyk.
Zabójca dzieci i rodziców – Osoba prawdopodobnie z Europy.
Zniewieściały facet w rurkach i różowych baletkach – Prawdopodobnie Donald Tusk.
Adoptujący pszczoła drzewa i małpy – Ktoś kogo Pani Krystyna w ogóle już nie kuma.
Bogobójca i ćpun – Obywatel innego kraju Europejskiego.
Genderowy terror – Student.
Polityk bez właściwości i zdolności honorowej – Prawie każdy spoza PIS.
Mistrzowie szkoły nienawiści – Wiadomo.
Satanistyczny przystanek – Woodstock.
Obrażona nie przeproszona – Krystyna Pawłowicz we własnej osobie.
to tak dla lepszego zrozumienia dzisiejszego odcinka ;)
k.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Tych gamoni tpo chociaz nie musze oglądać ani słuchać a z tym:

http://biznes.interia.pl/firma/news/przedsiebiorcy-alarmuja-firmy-uciekna-z-polski-przed-zus,2543963,1852

Przyjdzie nam żyć

Oj, wyczuwam nagły wzrost przedsiębiorczości narodu ;)
W sumie czekam po cichu na skok na liniowca - w końcu przeważyłoby to szalę na rzecz wyprowadzki, na której bym obiektywnie rzecz biorąc dobrze wyszedł.
« Ostatnia zmiana: 09 Lis, 2017, 14:29:34 wysłana przez pivovarit »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
W sumie czekam po cichu na skok na liniowca - w końcu przeważyłoby to szalę na rzecz wyprowadzki, na której bym obiektywnie rzecz biorąc dobrze wyszedł.
Fascynuje mnie, że jeszcze tego nie zrobiłeś.

Narobiłeś sobie jakieś zajebiste koszty, czy po prostu nie wierzysz, że możesz nagle zacząć zarabiać więcej? ;)

Ale moim zdaniem akurat wzrostu nie będzie dużego, ponieważ w tym pułapie zarobków(z tego, co obserwuję) na UoP siedzą jeszcze tylko ludzie, którzy:
a) Muszą, bo im pracodawca nie oferuje innej umowy(bywa i tak).
b) Wyważyli, że wolą mieć przywilej pójścia na chorobowe/urlop na żądanie/urlop rodzicielski niż potencjalny dodatkowy hajs.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Fascynuje mnie, że jeszcze tego nie zrobiłeś.

Narobiłeś sobie jakieś zajebiste koszty, czy po prostu nie wierzysz, że możesz nagle zacząć zarabiać więcej? ;)

Ale moim zdaniem akurat wzrostu nie będzie dużego, ponieważ w tym pułapie zarobków(z tego, co obserwuję) na UoP siedzą jeszcze tylko ludzie, którzy:
a) Muszą, bo im pracodawca nie oferuje innej umowy(bywa i tak).
b) Wyważyli, że wolą mieć przywilej pójścia na chorobowe/urlop na żądanie/urlop rodzicielski niż potencjalny dodatkowy hajs.

Tadziu, mi chodziło o skok rządu na liniowca :) liniowiec to mnie tu trzyma, bo w tym roku w drugi próg wpadłbym w marcu.

Jakby liniowca nie było, to bym siedział już dawno w Bazylei albo Lugano.
« Ostatnia zmiana: 09 Lis, 2017, 17:47:25 wysłana przez pivovarit »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Tadziu, mi chodziło o skok rządu na liniowca :) liniowiec to mnie tu trzyma, bo w tym roku w drugi próg wpadłbym w marcu.

Chyba nie ma póki co o co się martwić, patrząc, że co bardziej kukizopodobne jednostki w PiS by na to nie poszły.

Ej, jeżeli dobrze liczę Twoje zarobki to co Ty do chuja jeszcze robisz w tym smutnym kraju? Rezydencja podatkowa w większości Europy zaczyna się od circa 180dni spędzonych w danym miejscu, a to tylko biorąc pod uwagę, że ktoś się kapnie, że tam jesteś. 8)

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Chyba nie ma póki co o co się martwić, patrząc, że co bardziej kukizopodobne jednostki w PiS by na to nie poszły.

Ej, jeżeli dobrze liczę Twoje zarobki to co Ty do chuja jeszcze robisz w tym smutnym kraju?

To jest luksus, na który na szczęście mnie stać :)
Natomiast zastanawiam się nad wyprowadzką z powodów niefinansowych

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Masz specyficzne pojęcie luksusu. :P

Ja mówię właśnie o kwestiach niefinansowych. Po co siedzieć w zimnym, biednym, zanieczyszczonym kraju, kiedy można mieszkać w relatywnie cieplejszym, bogatszym, mniej zanieczyszczonym(gdzie jedynym problemem - który Cię nie dotyczy - jest lokalne bezrobocie)?

Np. W Austrii kwota wolna od podatku to €11k - potem oczywiście jest masakra, ale już za skromne €20k rocznie da się tam sensownie żyć.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Masz specyficzne pojęcie luksusu. :P

Ja mówię właśnie o kwestiach niefinansowych. Po co siedzieć w zimnym, biednym, zanieczyszczonym kraju, kiedy można mieszkać w relatywnie cieplejszym, bogatszym, mniej zanieczyszczonym(gdzie jedynym problemem - który Cię nie dotyczy - jest lokalne bezrobocie)?

Np. W Austrii kwota wolna od podatku to €11k - potem oczywiście jest masakra, ale już za skromne €20k rocznie da się tam sensownie żyć.

Jestem za granicą średnio dwa razy w miesiącu i moje wewnętrzne potrzeby obcowania z "pierwszym światem" są zaspokajane na bieżąco - a tu mam rodzinę, znajomych, graty, studiującą dziewczynę i stosunkowo niskie koszty życia.
Innymi słowy: nie śpieszy mi się, ale jakbym był w gorszej sytuacji finansowej, to bym się nie zastanawiał - dlatego przeraża mnie wizja liniowego ZUSu i nieliniowego dochodowego :) bo przykro mi, ale jak ma mi ubyć rocznie olbrzymia suma pieniędzy, to już wolę zmienić rezydencję podatkową i całą tę kasę przeznaczyć na poprawienie sobie warunków życia - nie wyszedłbym na tym źle, ale na daną chwilę wybieram pozostanie w kraju
« Ostatnia zmiana: 11 Lis, 2017, 05:45:04 wysłana przez pivovarit »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator

Kiedy oglądasz news z Al jazeera i słyszysz retorykę GW i Onet.pl  xD

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/1085641,morawiecki-na-kongresie-590-o-podatkach.html

Kiedy czytasz cos takiego i masz ochotę pierdolnąć facetowi w pysk za kłamstwa i pierdolenie. Kolejny pseudo finansista z wykształceniem historyka. Sie pytam jaki podatek obnizyli Nie mówimy tu o CIT bo i tak z tej obnizki niemal nikt nie korzysta.
Natomiast ile poidnieśli to łatwo policzyć. VAT na zywność , ZUS, akcyzy chocby na e papierosy, podatek handlowy, obniżyli limit transakcji gotówkowych, podatek bankowy.

Posty połączone: 17 Lis, 2017, 12:28:30
Nawet, kulson, ceny w Lewiatanie obniżył

« Ostatnia zmiana: 17 Lis, 2017, 12:28:30 wysłana przez commelina »

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/1085641,morawiecki-na-kongresie-590-o-podatkach.html

Kiedy czytasz cos takiego i masz ochotę pierdolnąć facetowi w pysk za kłamstwa i pierdolenie. Kolejny pseudo finansista z wykształceniem historyka. Sie pytam jaki podatek obnizyli Nie mówimy tu o CIT bo i tak z tej obnizki niemal nikt nie korzysta.
Natomiast ile poidnieśli to łatwo policzyć. VAT na zywność , ZUS, akcyzy chocby na e papierosy, podatek handlowy, obniżyli limit transakcji gotówkowych, podatek bankowy.

Posty połączone: [time]17 Lis, 2017, 12:28:30[/time]
Nawet, kulson, ceny w Lewiatanie obniżył

( Obraz usunięty.)

Co to za skriny?
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Skriny z równoległego wszechświata gdzie produkty w sklepach mają ceny adekwatne do zarobków przeciętnego polaka.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Sklep przygotowany na Forum 590. Nie wiem ki chuj robi z ludzi idiotów, czy sam Morawiecki ( czyzby był na tyle durny ze dał sie w to wmanipulować, widocznie tak) czy właściciel sklepu. Lewiatan to franczyza więc właścicielem sklepu zazwyczaj jest jakas osoba prowadzaca działalność ew firma.  Nie mniej może taki widok zwyczajnie wkurwiać

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Sklep przygotowany na Forum 590. Nie wiem ki chuj robi z ludzi idiotów, czy sam Morawiecki ( czyzby był na tyle durny ze dał sie w to wmanipulować, widocznie tak) czy właściciel sklepu. Lewiatan to franczyza więc właścicielem sklepu zazwyczaj jest jakas osoba prowadzaca działalność ew firma.  Nie mniej może taki widok zwyczajnie wkurwiać

Zrobili symboliczne ceny jako zabieg marketingowy, ale jak się to wyrwie z kontekstu, to wygląda jakby lokalny sklepik przygotował się na wizytację Kim Jong Una :D