Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 314159 razy)

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Mnie interesuje nie tyle zasadność stwierdzenia, czy islam jest szkodliwą religią/ideologią, bo tu bez problemu się zgodzimy, że jest.

Jeśli zgadzasz się, że coś jest szkodliwe, to jaką zasadność ma zastanawianie się nad sensem zwalczania szkodliwego zjawiska?
Każdy zorganizowany system religijny jest z definicji zły, bo każdy jest stworzony przez jakiegoś cwaniaczka w celu czerpania korzyści i sterowania masami.
Wystarczy sprawdzić okresy, w których prześladowania z ręki katolików ( nie mylić z chrześcijanami), buddystów, muzułmanów, itd, życie straciło miliony ludzi.
Na bliskim wschodzie w ciągu ostatnich kilku lat muzułmanie zamordowali 1,5 mln chrześcijan ( nie katolików).
Mówiłem, żeby nie zaczynać tej dyskusji :D

@13 nie obraź się, ale mi to hipokryzją straszliwą trąci.

Ja się bardzo rzadko obrażam, a jeśli już to na 5 sekund. Daj uzasadnienie, gdzie tu hipokryzja?

Skoro każdy zorganizowany system religijny jest be, to czemu Chrześcijaństwo nie jest? W czym jest ono lepsze od takiego Buddyzmu, który o ile mi wiadomo, nie nawoływał nigdy do wojen na tle religijnym? I czym jest Twoim zdaniem prawdziwe Chrześcijaństwo?

A chrześcijaństwo jest zorganizowanym systemem religijnym? Nie jest i nie może być. Kościół jest jeden, Chrystusowy, a Jezus Chrystus jest jego głową, taka jest biblijna definicja kościoła i tak najprościej jest zdefiniować "prawdziwe chrześcijaństwo".
Brak hierarchii.
Jeśli zacznę to tłumaczyć, to gwarantuję, że zaraz zacznie się dym, a tego wolałbym uniknąć.

Spoiler

Studiuję Pismo Święte 5 rok, pewnych rzeczy nie da się wytłumaczyć jednym postem.

Co się tyczy Buddyzmu, to spróbuj poszukać czegoś od pierwszego edyktu antyszamańskiego. Włos ci się na głowie zjeży.

http://www.sadistic.pl/krwawe-dzieje-buddyzmu-vt195353.htm

Możesz poszukać "lepszego" źródła, jeśli to wskazane przeze mnie z jakichś powodów nie będzie odpowiadało.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Twoje źródło to tekst z czasopisma New Age, dosłownie kilka sekund zajęło mi poszukanie czasopisma i autorki. "Nexus magazin" - jeśli mówimy o czymś tak wrażliwym jak historia, to jeśli coś ma być wiarygodne, musi mieć twarde podstawy i dużo źródeł, nie jedno, jakieś kosmiczne. A to miałoby lepsze, gdyby się ukazało w Pudelku. Jesteś ślepy na to, że wszystko jest kwestią interpretacji - muzułmanami są zarówno terroryści, jak i ważni ludzie dla współczesnej kultury zachodu - Muhammad Ali, Will Smith, Ice Cube, Busta Rhymes, Dave Chapelle, Mike Tyson, Akon, Dr. Oz, Shaquille O' Neal. 

O tym, że religijne pobudki terroryzmu to statystycznie tylko ułamek, już tu rozmawialiśmy, podobnie jak nad tym, że wcale nie jest gorzej niż w poprzednich latach. Ale lepiej dawać się manipulować rządowym gadzinowcom...

A tutaj rzetelne źródło, a nie jacyś pseudo-dziennikarze czy inni manipulanci: http://economicsandpeace.org/wp-content/uploads/2015/11/Global-Terrorism-Index-2015.pdf

...
A ja mogę odbić piłeczkę, że to się w podobnym stopniu stosuje do każdej religii (bo owszem, stosuje się), przeróbmy to dla celów edukacyjnych na katolicyzm:

"Źródłem tego pragnienia katolików jest narzucenie całemu światu jednej religii, jedynej prawdziwej religii, którą jest Jezus, stłumienie wszystkich innych religii, i zaprowadzenie panowania Boga na całym świecie. Jest to religijny obowiązek całej katolickiej społeczności. Obowiązek, który powinien wypełnić każdy katolik, gdyż powinnością każdego katolika jest wypełnianie rozkazów Boga, a to właśnie jest pragnieniem Boga, które wyraził w objawionym Piśmie Świętym."
....

Jako katolik mający wstret do katolicyzmu pokazywanego na miesiecznicach i ogolnie przez aktualnie panujacych. Wstret do takich osobistości jak Władca Torunia wyłaczając z tego działaność radia Maryja w wąskiem temacie audycji dla chorych, bo to jest wg mnie bardzo OK, pragnę stwierdzić, ze to co piszesz wyzej to teoretyzowanie nie mające nic wspólnego z głównym przesłaniem które już dawno sie zatraciło a mianowicie przesłanie miłości bliźniego. Uczestniczyłem w wielu rekolekcjach wsród misjonarzy i NIGDY nie usłyszałem by nawracać a już co gorsza narzucać cokolwiek, usłyszałem by szanować ludzi, niezależnie od wyznania. Jestem przekonany, ze nigdy nie spotkałeś prawdziwych katolików i misjonarzy i chyba nawet sie nie starałeś, jeśli piszesz takie rzeczy no i chyba nie masz pojęcia co jest najważniejsze w tej religii.

Jeszcze parę lat temu miałem dokładnie takie samo stanowisko jak Ty, gdy jeszcze uważałem, że jestem wierzący. Religie zawsze rekrutują wśród słabych i potrzebujących - muzułmanie to robią np. we Francji, a katolicy w takiej Brazylii. Przyjaciel, który dużo podróżuje, pokazał mi zdjęcia ze swojej wizyty w Rio de Janeiro, w fawelach. Tamtejszy kościół drukował propagandowe ulotki nt. kreacjonizmu (z początku pomyślałem, że to jacyś nadgorliwcy, bo przecież Kościół zaakceptował teorię ewolucji - okazuje się, że nie zmienia to faktu, że przeciw temu lobbują, jak i przeciw wielu innym teoriom naukowym), antykoncepcji (dosłownie bzdury o nieskuteczności prezerwatyw i innych środków), homoseksualizmie jako chorobie i tak dalej... W kościołach w moim mieście przed wyborami jawnie lobbowano za PiSem, po wyborach zresztą też. Wiem, bo mój tata regularnie zamawia mszę za zmarłych babcię i dziadka i z szacunku do niego i do nich, zawsze z nim idziemy całą rodziną i słyszałem na własne uszy. Obrzydlistwo. Uważam się za uduchowionego agnostyka, wierzę w jakąś sferę sacrum niezależną zupełnie od wiary, ale zinstytucjonalizowa ne religie praktycznie ZAWSZE profanują to sacrum, by lobbować o wpływy. Znam ludzi wierzących, którzy uważają podobnie, i rzecz w tym, że nie są to tylko katolicy, ale też prawosławny, muzułmanie i różni konwertyci na protestantyzm czy jakieś wschodnie wynalazki mniej lub bardziej związane z buddyzmem. Religie to dla mnie instytucje kulturowe nakładane na ich wiarę. Które władza korumpuje podwójnie, bo właśnie profańska władza powinna być przeciwieństwem tego, co sobą mają reprezentować.

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 11 Sie, 2017, 04:10:13 wysłana przez gizmi7 »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No właśnie :D czyli jednak nie trafiłeś na tych właściwych ;) Wiem ze to ułamek i zdaje sobie sprawe ze instytucjonalizowan ie wiery niesie za sobą hierarchię, czyli zło, czyli układy itd. Nie zmienia to jednak mojej opinii o samej wierze i nie obrazam sie za to na Boga ze mu sie ubieraja w jego piórka, jakieś gamonie.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@gizmi7 twoje wierzenia bądź ich brak nikogo tu nie interesują, tak samo jak nikogo nie interesują moje. Nie epatuj swoim "duchowym agnostycyzmem", serio nikogo to nie interesuje.
Zaznaczyłem wyraźnie, że jeśli źródło się nie podoba to można znaleźć lepsze. Kto jest autorem nic mnie nie interesuje, ważne jest czy napisał prawdę.
Twoje długie wywody na temat zbiorów i podzbiorów, Biblia określa jako czczą paplaninę, i dokładnie tym są.
To jest coś co nosi pozór mądrości, ale w gruncie rzeczy nie niesie ze sobą żadnej informacji.
Co to znaczy, że kiedy byłeś wierzący?? Miałeś kiedyś Biblię w ręku? Wiesz w ogóle po co się ją otwiera?
Podpowiem ci, żeby dowiedzieć się czy jest Bóg, jaki jest Bóg i czego ode mnie oczekuje. To są trzy podstawowe pytania, na które odpowiada Biblia, a czy ktoś to przyjmuje, to już jest zupełnie inna kwestia.
Obietnice, które mam w Jezusie Chrystusie dotyczące wieczności, są dla mnie żywe i skuteczne. Nikt mnie nigdzie nie rekrutował. Przychodzi czas, że człowiek chce wypełnić tą ziejącą dziurę wewnątrz, której nie da się wypełnić ani pieniędzmi, ani kobietami, ani narkotykami czy alkoholem, ani niczym co jest na tym świecie. Może ją wypełnić tylko Bóg, dając swojego Ducha Świętego jako zadatek przyszłych obietnic, stąd wiem, że kłamiesz (zakładam, że nieświadomie) twierdząc, że jeśli coś Boskiego istnieje z definicji jest poza naszym zasięgiem.
Z definicji jesteś w błędzie.
Kwestia jest taka, że trzeba sobie wyjaśnić na jakie definicje się powołujemy. Czy są to ludzie, czy definicje które ja znam z Biblii...

Flp 4:6-7
(6)  Nie troszczcie się o nic, ale we wszystkim przez modlitwę i prośbę z dziękczynieniem niech wasze pragnienia będą znane Bogu.
(7)  A pokój Boży, który przewyższa wszelkie zrozumienie, będzie strzegł waszych serc i myśli w Chrystusie Jezusie.

Najkrócej jak się da definicja wiary jest taka:
A wiara jest podstawą tego, czego się spodziewamy, i dowodem tego, czego nie widzimy.
(Heb 11:1)

Dużo mam do powiedzenia, ale to nie jest miejsce. Z góry przepraszam tych, którzy się "zgorszyli", że w tym wątku i na tym forum poruszam kwestie mojej osobistej relacji z Bogiem, ale jak tu nie odpowiedzieć?
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
To ja poproszę o infografikę o zamachach terrorystycznych dokonywanych przez ekstremistów chrześcijańskich na muzułmanach w okresie od 1970r. do dziś. :)
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Pomijając kwestię wiary, ciekawe wnioski wczoraj słyszałem odnośnie Puszczy Białowieskiej i zwiazanej z nią ustawy o nacjonalizacji mediow.
PiS idzie dalej o krok niż Francja i zamiast 20% max udziału chce 15% udziału kapitału zagranicznego. Ktos zatem te media bedzie musiał wykupić jeśli bedzie chciał mieć nad tym kontrolę. Gdzie "idzie" to drewno okazuje sie byc tajemnicą handlową.
Czekam zatem kiedy lasy państwowe zaczną wykupywac udziały w poszczegolnych gazetach lub tv to bedzie bardzo ciekawe.
To tłumaczyłoby również bezczelność i bezpardonowe podejscie min Szyszki, wolno mu wszystko.

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
To ja poproszę o infografikę o zamachach terrorystycznych dokonywanych przez ekstremistów chrześcijańskich na muzułmanach w okresie od 1970r. do dziś. :)
No ale wyprawy krzyzowe!!!!!!!!111111!!!!

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Pomijając kwestię wiary, ciekawe wnioski wczoraj słyszałem odnośnie Puszczy Białowieskiej i zwiazanej z nią ustawy o nacjonalizacji mediow.
PiS idzie dalej o krok niż Francja i zamiast 20% max udziału chce 15% udziału kapitału zagranicznego. Ktos zatem te media bedzie musiał wykupić jeśli bedzie chciał mieć nad tym kontrolę. Gdzie "idzie" to drewno okazuje sie byc tajemnicą handlową.
Czekam zatem kiedy lasy państwowe zaczną wykupywac udziały w poszczegolnych gazetach lub tv to bedzie bardzo ciekawe.
To tłumaczyłoby również bezczelność i bezpardonowe podejscie min Szyszki, wolno mu wszystko.
Ja wiem gdzie idzie to drewno.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Ale jak powiem, to nie wiem czy mi uwierzysz.

Offline Pronounce

• Pr0
Commelina, przyznaj się: dobre partie drewna są na rynku a Ty nie możesz się załapać aby mieć materiał na gitary ;)

Offline theremin

• Pr0
O tym, że religijne pobudki terroryzmu to statystycznie tylko ułamek, już tu rozmawialiśmy, podobnie jak nad tym, że wcale nie jest gorzej niż w poprzednich latach. Ale lepiej dawać się manipulować rządowym gadzinowcom...
[obrazek]

Od razu lżej umierać w wybuchu lub pod kołami ciężarówki prowadzonej przez świeżo zaimportowanego z Kozojebstanu inżyniera lub lekarza, mając świadomość, że w '72 czy '80 było gorzej.

Offline Pronounce

• Pr0
"O tym, że religijne pobudki terroryzmu to statystycznie tylko ułamek, już tu rozmawialiśmy, podobnie jak nad tym, że wcale nie jest gorzej niż w poprzednich latach. Ale lepiej dawać się manipulować rządowym gadzinowcom..."

To taki skrót myślowy, sądzisz że ludzie nie widzą w mediach z jakiego kręgu kulturowego/religijnego pochodzą terroryści ? Ludzie nie są tak głupi jak chciałaby wyborcza czy newsweek.
Od pewnego czasu jest to przedstawiane w taki sposób, że rząd prowadzi w tym kontekście politykę zastraszania społeczeństwa. A co najlepsze nie prowadzi, bo nie musi. To się samo toczy z każdym kolejnym "incydentem".

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Sesja rady miejskiej w jakims miasteczku w UK. Krotkie ale dosyc zaskakujace.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No dobra @13 dawaj.

A na dobranoc zagadka, kto to powiedział :

"Jeśli się wyłącza mechanizmy kontrolowania władzy, mechanizmy kontroli poprzez opozycję, poprzez media, to demokracji
nie ma.
Demokracja to jest nie tylko transmitowanie przez społeczeństwo na władzę swojej woli, ale to jest system, i to jest znacznie
istotniejsze, w którym władza jest kontrolowana.
Jeżeli władza nie jest kontrolowana, a w Polsce dzisiaj jest słabo kontrolowana, prawie w ogóle, no to nie możemy mówić o demokracji."

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 13 Sie, 2017, 09:28:25 wysłana przez commelina »

Offline Przychlast

• Pr0

http://edition.cnn.com/2017/08/12/us/charlottesville-white-nationalists-rally/index.html

Ale przecież alt right takie fajne.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
@Przychlast trafiasz w punkt :) tylko nie do tej tarczy co trzeba. Owe zdjęcie nie przypomina mi przytoczonej w mej prośbie infografiki, choćbym nie wiem jak bardzo się starał ją tam zobaczyć.

Edit:
W artykule czytamy: "When such actions arise from racial bigotry and hatred". Rozumiem, że rasizm i religijny ekstremizm to dla Ciebie jedno i to samo. :)
« Ostatnia zmiana: 13 Sie, 2017, 11:27:14 wysłana przez Bjørn »
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
@Bjørn Dałem pod obrazkiem link do mega-obszernego raportu, z którego były wzięte dane. Na samym początku raportu widnieje taki tekst:

The report highlights the striking prevalence of lone wolf attacks in the West. Lone wolf attacks account for 70 per cent of all terrorist deaths in the West since 2006. Additionally, Islamic fundamentalism was not the primary driver of lone wolf attacks, with 80 per cent of deaths in the West from lone wolf attacks being attributed to a mixture of right wing extremists, nationalists, anti-government elements, other types of political extremism and supremacism.

Czarno na białym. Solidne źródło. 80 kurna procent. Fakty, nie opinie. Trąbię o tym w nieskończoność - nie mam problemu nawet z ideologicznymi bzdurkami - każdy w coś wierzy, nawet jeśli myśli, że nie wierzy. Ale fakty są faktami.

Offline Pronounce

• Pr0
A z jakiego kręgu kulturowo-religijnego są tzw. Lone wolves?

Offline Przychlast

• Pr0
A z jakiego kręgu kulturowo-religijnego są tzw. Lone wolves?

Np alt right. Jak powyżej.

Offline Pronounce

• Pr0
Dobra ci też są, była IRA - już nie ma, byli Baskowie jest spokój. Po co mamy sprowadzać sobie z Margrebu problem, bo statystyka pokazuje, że go nie ma?

Offline theremin

• Pr0
 Powtórzę co napisałem ze dwa lata temu: według tej logiki, skoro zdarza się u nas kogoś zagryzą psy, oznacza to, że powinniśmy sprowadzać i wypuszczać na wolność w dużych ilościach lwy i tygrysy.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Dobra ci też są, była IRA - już nie ma, byli Baskowie jest spokój. Po co mamy sprowadzać sobie z Margrebu problem, bo statystyka pokazuje, że go nie ma?

Tam jest napisane "od 2006", IRA już się praktycznie nie łapie, podobnie Vascowie.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
A coś o wzroście najcięższych przestępstw, ilości nielegalnej broni, włamań, napadów i kradzieży? Czy tylko medialne ataki się liczą?
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan