Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 314187 razy)

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים

Z całym szacunkiem, jeśli Twoja wiedza o tym co było robione pod czyje dyktando jest zblizona do wiedzy o ustawach o ustrojach sądowych ... to wiesz ;)

Moja wiedza bierze się z powszechnie dostępnych informacji ( to nie jest wiedza tajemna, patrz Sienkiewicz i palenie budki).
Jeśli zaś chodzi o działanie sądów, to moja wiedza jest praktyczna, a twoja czysto teoretyczna.
Moja rodzina coś przeżyła z powodu układów, sitwy i kolesiostwa w sądach. Nie jesteśmy tu żadnym wyjątkiem, tylko jednym z wielu przykładów rodzinnych tragedii, ale wiem, że dla ciebie to już tylko statystyka...

Po za tym powiedz mi miły człowieku kiedy Ty w końcu zrozumiesz ze mam w dupie co robiło PO czy tez KOD , to sie juz nie odstanie i jeśli można to nie należy do tego wracac do ich rzadów itd. Sam KOD tez jest dla mnie nic nie wart, przyjmi topp wreszcie bo te argumenty ze PO to czy tamto nie mają sensu i nie mogą być zadnym uzasadnieniem dla poczynań  coraz bardziej bezczelnych wszelki dla mnie pseudonarodowych organizacji. Panoszą sie robią burdel niczym antifa i obie te organizacje są dla mnie do delegalizacji, a najlepiej wysłania daaleko w kosmos niech sie tam napierdalają.  Czy to histeria ? nazywaj to jak chcesz, dla mnie ten cały wybujały patriotyzm w stylu "nie zapomnimy 44" po czym hajlowanie  to schizofrenia. Tak tutaj włącza mi sie panika bo o większy absurd w historii chyba trudno.

Pojemny masz tyłek. Co więc proponujesz? Bo to, że jesteśmy na siebie napuszczani, jest dla mnie oczywiste.
Od pierwszego dnia objęcia władzy przez PIS, ruszył bardzo dobrze skoordynowany program, popierany i sponsorowany przez różne podmioty z poza kraju, którym zależy na słabej Polsce, mający na celu obalenie DEMOKRATYCZNIE WYBRANEGO RZĄDU.

W jakim kierunku to zmierza, jak myślisz? Dla mnie są trzy możliwości.
1. Drugi Majdan.
2. Powrót do władzy "totalnej opozycji" i dalszy rozbiór Polski (mam na myśli odpływ kapitału z polski, drenaż kieszeni polaków, kredyty frankowe, czyli sprawa niezałatwiona jedynie w Polsce i na Ukrainie, itd).
3. Islandia - 2009 ( niech każdy sam sobie sprawdzi, co takiego wydarzyło się w tym 330 000 tyś. kraju w 2009 roku, ja od siebie wrzucam jeden materiał).

Spoiler

Zapytam jeszcze jaki jest twój stosunek do postulatu PIS o reperacje wojenne?
« Ostatnia zmiana: 05 Sie, 2017, 11:41:26 wysłana przez 13 »
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
@Johnny Takie trolle mnie nie ruszają - jeśli w pierwszych 5 minutach ktoś tyle razy robi pannę/pana lekkich obyczajów z logicznego wywodu, to nie zamierzam tracić czasu na cokolwiek wyciągnie ze swoich błędnych przesłanek. Logika bardziej podstawowa od sylogizmów. Nie obchodzi mnie kolor jego skóry, nie obchodzi mnie jego niepełnosprawność - tylko je zauważyłem, jako kolejny przykład "bycia egzotycznym dla prawicowców" jako legitymizację gadania bzdur, jak potłuczony - koleś bełkocze od rzeczy i jest obrzydliwie ślepy na winy własnego kościoła w imię walki z wyimaginowanym chochołem przeciwnika, którego nie ma.

@13 Co ma program Developer+ do eksmisji? Hipokryzja PiS jest rażąca i obrzydliwa, bo owa Warszawska prywatyzacja, do której pijesz to ich wina w równym stopniu, co PO i rozleniwionej ekipy HGW. Tylko krzyczą na pokaz, a ich czyny mówią zupełnie coś innego. A o wywalaniu na bruk pisałem tu niejeden raz, mam przyjaciół w grupach walczących z eksmisjami poreprywatyzacyjnym i w Warszawie i wiem, jak obrzydliwie wygląda ta sytuacjach i co wszyscy sądzą o lobbingu developerów w PiSie, więc przykro mi - nie ten adres.

@nikt Mam nadzieję, że nikogo z Twoich bliskich tak nie potraktują, że nowy właściciel kilkakrotnie podniesie czynsz albo w inny sposób uprzykrzy życie, by wykurzyć z mieszkania, w którym ktoś żył przez kilkanaście-kilkadziesiąt lat. Podstawowym dokumentem prawnym jest konstytucja, a tam jest np. "Władze publiczne chronią konsumentów, użytkowników i najemców przed działaniami zagrażającymi ich zdrowiu, prywatności i bezpieczeństwu oraz przed nieuczciwymi praktykami rynkowymi." Jak się tego przestrzega w praktyce, to inna sprawa. Ale mówimy tu zwykle o tym ostatnim.

No i Panowie, Shaded jest z wykształcenia teologiem, tylko doktora nie ma. I też kapitalizuje na głupotkach: https://oko.press/twierdzenia-miriam-shaded-o-muzulmanach-wszystkie-nieprawdziwe-bez-sensu/

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@Johnny Takie trolle mnie nie ruszają - jeśli w pierwszych 5 minutach ktoś tyle razy robi pannę/pana lekkich obyczajów z logicznego wywodu, to nie zamierzam tracić czasu na cokolwiek wyciągnie ze swoich błędnych przesłanek. Logika bardziej podstawowa od sylogizmów. Nie obchodzi mnie kolor jego skóry, nie obchodzi mnie jego niepełnosprawność - tylko je zauważyłem, jako kolejny przykład "bycia egzotycznym dla prawicowców" jako legitymizację gadania bzdur, jak potłuczony - koleś bełkocze od rzeczy i jest obrzydliwie ślepy na winy własnego kościoła w imię walki z wyimaginowanym chochołem przeciwnika, którego nie ma.

W pierwszych minutach mówca odnosi się do niezbywalnego prawa do wolności każdej jednostki, z tego co dobrze pamiętam.
Kolejna część wywodu jest budowana w oparciu o Creatio Ex Nihilo (poprawcie mnie jeśli coś pomyliłem)...
Ty w ogóle słuchałeś co mówi ten człowiek?
Jeśli teolog to nie ma już nic mądrego do powiedzenia? Czy może dlatego, że czarny, albo może dlatego, że kaleka? Albo wszystkie te 3 rzeczy na raz??

@13 Co ma program Developer+ do eksmisji? Hipokryzja PiS jest rażąca i obrzydliwa, bo owa Warszawska prywatyzacja, do której pijesz to ich wina w równym stopniu, co PO i rozleniwionej ekipy HGW. Tylko krzyczą na pokaz, a ich czyny mówią zupełnie coś innego. A o wywalaniu na bruk pisałem tu niejeden raz, mam przyjaciół w grupach walczących z eksmisjami poreprywatyzacyjnym i w Warszawie i wiem, jak obrzydliwie wygląda ta sytuacjach i co wszyscy sądzą o lobbingu developerów w PiSie, więc przykro mi - nie ten adres.

O ile mnie pamięć nie myli, to Lech Kaczyński właśnie zatrzymał "dziką reprywatyzację".

@nikt Mam nadzieję, że nikogo z Twoich bliskich tak nie potraktują, że nowy właściciel kilkakrotnie podniesie czynsz albo w inny sposób uprzykrzy życie, by wykurzyć z mieszkania, w którym ktoś żył przez kilkanaście-kilkadziesiąt lat. Podstawowym dokumentem prawnym jest konstytucja, a tam jest np. "Władze publiczne chronią konsumentów, użytkowników i najemców przed działaniami zagrażającymi ich zdrowiu, prywatności i bezpieczeństwu oraz przed nieuczciwymi praktykami rynkowymi." Jak się tego przestrzega w praktyce, to inna sprawa. Ale mówimy tu zwykle o tym ostatnim.

No to jeszcze raz, odnieś to o czym piszesz, do tego co spotkało ludzi w wyniku działań HGW. Masz podwójne standardy moralności? Dla działań PO inne i inne dla działań PiS??

No i Panowie, Shaded jest z wykształcenia teologiem, tylko doktora nie ma. I też kapitalizuje na głupotkach: https://oko.press/twierdzenia-miriam-shaded-o-muzulmanach-wszystkie-nieprawdziwe-bez-sensu/

So what?? :D Proponuję poczytać komentarze pod artykułem. Poziom zaorania - level Grand Master!

Drogie oko.press, lubię was i cenię, ale dzisiaj dajecie plamę. Poważni ludzie podają przykład Benazir Bhutto jako pozytywną ilustrację praw kobiet w Pakistanie? Serio??? Pocałunki JPII? Czego niby mają dowodzić? Ani słowa o abrogacji w Koranie? Popełniliście tekst niemądry, a krótka forma was nie tłumaczy. Może poczet waszych ekspertek powinniście poszerzyć o Monę Al Tahawi, Sarę Heider, Wafę Sultan, Ayaan Hirsi Ali, Asrę Nomani, Irshad Manji? Z nimi można porozmawiać o prawach kobiet w islamie - zastanówcie się dlaczego można. PS Matko, jak ja tęsknię za Hitchem...
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator

O moją rodzinę się nie martw. Jak się spina dupę i zamiast wyciągać łapy,ciężko pracuje, to można się zabezpieczyć przed takimi sytuacjami. Pewnie zaraz się dowiem od ciebie że inni mają trudniej i z nieba mi spadło...

Mamy popaprane prawo, które chroni złodziei , patusów i cwaniaków. To o czym piszesz to skrajne przypadki czyścicieli kamienic. Bardzo medialny temat. Nikt się nie przejmuje właścicielami którym demoluje się własność albo nie płaci przez X lat za wynajem.

Póki co jestem po drugiej stronie. Mam lokatora który zajmuje część nieruchomości bez mojej zgody i czeka mnie kilkuletnia napierdalanka o jego eksmisję. Co wyprawia w domu nawet mi się nie chce pisać. Zagrożenie pożarowe to najlżejsze z przewinień.
Jak składałem kwity do urzędu skarbowego to dostałem do wypełnienia formularz na podstawie którego wycenia się wartość nieruchomości i odprowadza podatek. Jakież było zdziwienie naczelnika US jak mu wpisałem w połowie rubryk że nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie bo nie mam wstępu na własną nieruchomość...
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
@13, gdyby Twoja wiedza była praktyczna byłbys prawnikiem, praktycznie to Twoja rodzina została brutalnie potraktowana przez sądy i układy w nich panujące. Tak pomijając już nasz spór, myśleliście o przedstawieniu dowodów które masz i powrotu na wokande ? Pisze to bez złośliwości zeby nnie było.
W jakim kierunku to zmierza hm... nie wiem mam nadzieję ze ludzie nie dafdzą sie ogłupić jednej ani drugiej stronie.
Mam cicha nadzieję ze pojawi sie ktoś rozsądny z po za układu POPiS i uda mu sie porwać za sobą ludność. Dużo też zależ wg mnie od tego jak bardzo po swojemu, nie licząc sie z połową narodu bedzie brnął PiS w swoje pomysły. Jeśli bedą szli w zaparte niestety może dojśc do rozruchów. Ok wiem zostali wybrani legalnie , mają prawo realizować swoją wizję ale maja tez obowiązek konsultowania tego a jak to wygląda, przynajmniej z mojej perspektywy nie pasuje mi.
Można wyliczac ich buble i arogancje władzy i to może wzburzyć lud.
Dla mnie po pierwsze wojsko, sądy, oświata, bardzo watpliwe dobro w postaci planu Morawieckiego który w zasadzie cały czase ewoluuje i tylko co jakis czas wypływa ciekawostka z dupy wymyślona pozwalająca mieć obawy co do jasności tego planu czy tez może mrzonki.
Nie sądze zeby PO z N miały szanse dzisiaj na odebranie wladzy pisowi więc poki co ten wariant odrzucam , zakładam raczej ze PiS bedzie rzadzić jeszcze jedna kadencję no chyba ze będą powielać takie pomysły jak z sądami.
Owszem Polska powinna byc dumna ale nie głupia a dzisiejszy rząd zachowuje sie dla mnie jak głupiec w stosunku do reszty europy.
Reparacje no cóż. Polska wg mnie ma najwieksze prawa do reparacji, o takie wystapiły również Włochy i Grecja. Nie skorzystaliśmy z planu Marshalla bo rusek połozył na nas łape, to samo zrobił rusek na konferencji w Poczdamie. Wszelkie reparacje miały byc wypłacane Rosji a oni mieli wypłacić je nam, uważam więc ze rzad powinien  równocześnie wystąpić o zwrot reparacji do Rosji bo to oni je otrzymali i byli ich głównym beneficjentem.
Wszystko to jednak wg mnie dzieje sie dużo za późno. No ale zobaczymy.
Generalnie wolałbym sie dogadywać gospodarczo z Niemcami niż ze Stanami ale dogadywać a nie być kundelkiem. Prowadzić zdrowe interesy z sąsiadem w końcu jest to nasz największy kontrahent .
Osobiście nie wierze ze coś z tego tzn z reparacji wyjdzie, myśle ze jest to pożywka na pożytek polityki wewnetrznej.
« Ostatnia zmiana: 05 Sie, 2017, 18:00:06 wysłana przez commelina »

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@13, gdyby Twoja wiedza była praktyczna byłbys prawnikiem, praktycznie to Twoja rodzina została brutalnie potraktowana przez sądy i układy w nich panujące. Tak pomijając już nasz spór, myśleliście o przedstawieniu dowodów które masz i powrotu na wokande ? Pisze to bez złośliwości zeby nnie było.

Nie podejrzewam cię o złośliwość. Może wydać się to głupie lub niepoważne, ale mieliśmy już wystarczająco dużo informacji z kim/czym mamy do czynienia, żeby brnąć w to dalej.
Albo płacimy "frycowe", ponosimy szkodę minimalizując straty ( jeśli można tak powiedzieć), albo sprawa ciągnie się następne lata, ciągle lecą odsetki, a wynik cały czas jest niewiadomą i w efekcie idziemy z torbami.

Chciałem się jeszcze króciutko odnieść się do części twojej poprzedniej wypowiedzi.

Mam również nadzieję ze kiedyś w koncu zrozumiesz ze to co robi robiło PO i KOD nie może być argumentem dla aktualnych poczynań. Ani argumentem ani przyzwoleniem bo za chwile zmieni sie władza i będą kolejne argumenty bo PiS robił to a to, to kolejna paranoja i ta retoryka musi ssie zakończyć bo wiecznie bedziemy mieli w kraju burdel.

Niewłaściwie odczytujesz moje intencje. Nie chodzi o to, że ja będę zasłaniał niechlujstwo PIS, niechlujnymi działaniami PO przez 8 lat.
Chodzi o to, że PO zrobiło coś, co wymaga po prostu głębokiego cięcia skalpelem, żeby teraz tę tendencję odwrócić.
Nie żyję tym co robiło PO, bo to już przeszłość. Żyję tym co ma zamiar zrobić z tym PIS.
Dlatego podałem przykład Islandii, mam nadzieję, że bardziej jaskrawego przykładu, który przemówiłby do wszystkich, nie muszę już szukać.
I jak najbardziej zgadzam się z twoim tokiem rozumowania, że każda kolejna władza nie może robić rozpierduchy po poprzednikach, używając argumentu: "bo wy robiliście to i to", bo ten schemat obróci Polskę z ruiny w totalną ruinę...
Nie tędy droga. Dobrze, że jest jakaś płaszczyzna, na której się zgadzamy... ale swoimi postami ( co stwierdzam z przykrością) dokładnie wpisujesz się w scenariusz, którego się boisz, i który opisałeś jako "paranoję", ciągle pisząc, że PiS robi to, siamto i owamto...
To co teraz obserwujemy ( wg mnie przynajmniej, ja osobiście żywię taką nadzieję), to ordo ab chaos... znów w tym miejscu muszę odesłać do przykładu Islandii z 2009 roku, która jest świetnym obrazem na to co się dzieje w Polsce.

Jeszcze komentarze pod filmem proszę przeczytać. Przytoczę tylko jeden:
"Tak się znika z "przestrzeni publicznej", bowiem Islandia od momentu odmówienia przyjęcia "pomocy" MFW i wybrania własnej drogi "zniknęła" dosłownie z mediów mainstreamowych, zupełnie tak, jakby zatonęła wskutek globalnego ocieplenia.
Jeśli ktoś tu jeszcze trafi, niech pomyśli jak to jest, że Polska dostaje tak grube miliardy Euro z UE jedynie na aquaparki i inne bzdety, a nie zbudowano za te pieniądze ani jednego zakładu przemysłowego mogącego konkurować nowoczesną technologią np. z Niemcami. I dlaczego? Mimo tych pieniędzy Polska zdążyła się zadłużyć w stopniu niespotykanym do tej pory w historii?"

Komentarz z 2013 roku.

Orliki są ok, aquaparki są ok, wszystko jest ok, tylko co z tego wynika dla standartu życia w polsce? Nie ma nawet mowy o standarcie życia, bo podręczniki do ekonomii mówią, że kiedy mówimy o standarcie życia, mamy na myśli dobra luksusowe, luksusowy samochód, sauna, basen... nie wiem, może stół bilardowy?
To są rzeczy, o których 95% społeczeństwa nie może nawet pomażyć, bo zwyczajnie klepiemy biedę.

W jakim kierunku to zmierza hm... nie wiem mam nadzieję ze ludzie nie dadzą sie ogłupić jednej ani drugiej stronie.
Mam cicha nadzieję ze pojawi się ktoś rozsądny z po za układu POPiS i uda mu sie porwać za sobą ludność. Dużo też zależ wg mnie od tego jak bardzo po swojemu, nie licząc sie z połową narodu będzie brnął PiS w swoje pomysły. Jeśli będą szli w zaparte niestety może dojść do rozruchów. Ok wiem zostali wybrani legalnie , mają prawo realizować swoją wizję ale maja tez obowiązek konsultowania tego a jak to wygląda, przynajmniej z mojej perspektywy nie pasuje mi.
Można wyliczać ich buble i arogancje władzy i to może wzburzyć lud.
Dla mnie po pierwsze wojsko, sądy, oświata, bardzo wątpliwe dobro w postaci planu Morawieckiego który w zasadzie cały czas ewoluuje i tylko co jakiś czas wypływa ciekawostka z dupy wymyślona pozwalająca mieć obawy co do jasności tego planu czy tez może mrzonki.
Nie sądzę żeby PO z N miały szanse dzisiaj na odebranie władzy pisowi więc póki co ten wariant odrzucam , zakładam raczej ze PiS będzie rządzić jeszcze jedna kadencję no chyba ze będą powielać takie pomysły jak z sądami.
Owszem Polska powinna byc dumna ale nie głupia a dzisiejszy rząd zachowuje sie dla mnie jak głupiec w stosunku do reszty europy.
Reparacje no cóż. Polska wg mnie ma największe prawa do reparacji, o takie wystąpiły również Włochy i Grecja. Nie skorzystaliśmy z planu Marshalla bo rusek położył na nas łape, to samo zrobił rusek na konferencji w Poczdamie. Wszelkie reparacje miały byc wypłacane Rosji a oni mieli wypłacić je nam, uważam więc ze rzad powinien  równocześnie wystąpić o zwrot reparacji do Rosji bo to oni je otrzymali i byli ich głównym beneficjentem.
Generalnie wolałbym sie dogadywać gospodarczo z Niemcami niż ze Stanami ale dogadywać a nie być kundelkiem. Prowadzić zdrowe interesy z sąsiadem w końcu jest to nasz największy kontrahent .
Osobiście nie wierze ze coś z tego tzn z reparacji wyjdzie, myśle ze jest to pożywka na pożytek polityki wewnętrznej.

Niemcy wypłacają ostatnią ratę odszkodowań za I wojnę światową

Po upływie 92 lat od zakończenia I wojny światowej Niemcy definitywnie zakończyły sprawę reparacji wojennych, jakie — na mocy postanowień traktatu wersalskiego - miały wypłacić państwom Ententy oraz krajom z nimi sprzymierzonym za straty poniesione przez nie podczas działań wojennych. Ostatnią ratę odszkodowań w wysokości 70 mln euro nasz zachodni sąsiad zapłacił w niedzielę Wielkiej Brytanii i Francji.

https://histmag.org/Niemcy-wyplacaja-ostatnia-rate-odszkodowan-za-I-wojne-swiatowa-4694

Francja i Anglia się nie szczypią, tylko my mamy zawsze jesteśmy traktowani jak wrzód europy, więc i nie dziwi taka polityka względem europy.
Ja osobiście nie chcę być żeby polska była w EU. Uważam, że w tej chwili więcej wpłacamy do wspólnego garnuszka niż otrzymujemy.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Reparacje no cóż. Polska wg mnie ma najwieksze prawa do reparacji, o takie wystapiły również Włochy i Grecja. Nie skorzystaliśmy z planu Marshalla bo rusek połozył na nas łape, to samo zrobił rusek na konferencji w Poczdamie. Wszelkie reparacje miały byc wypłacane Rosji a oni mieli wypłacić je nam, uważam więc ze rzad powinien  równocześnie wystąpić o zwrot reparacji do Rosji bo to oni je otrzymali i byli ich głównym beneficjentem.

http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-tanzania-chce-ubiegac-sie-o-odszkodowania-od-niemiec,nId,2349696
https://wiadomosci.wp.pl/odszkodowanie-za-stlumienie-powstania-100-lat-temu-6036194497184897a
http://www.rp.pl/Swiat/303239837-Namibia-chce-od-Niemiec-30-mld-euro-rekompensaty-za-ludobojstwo-sprzed-wieku.html

Czy ja wiem czy tak za późno? Licząc od '89 ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

O moją rodzinę się nie martw. Jak się spina dupę i zamiast wyciągać łapy,ciężko pracuje, to można się zabezpieczyć przed takimi sytuacjami. Pewnie zaraz się dowiem od ciebie że inni mają trudniej i z nieba mi spadło...

Mamy popaprane prawo, które chroni złodziei , patusów i cwaniaków. To o czym piszesz to skrajne przypadki czyścicieli kamienic. Bardzo medialny temat. Nikt się nie przejmuje właścicielami którym demoluje się własność albo nie płaci przez X lat za wynajem.

Póki co jestem po drugiej stronie. Mam lokatora który zajmuje część nieruchomości bez mojej zgody i czeka mnie kilkuletnia napierdalanka o jego eksmisję. Co wyprawia w domu nawet mi się nie chce pisać. Zagrożenie pożarowe to najlżejsze z przewinień.
Jak składałem kwity do urzędu skarbowego to dostałem do wypełnienia formularz na podstawie którego wycenia się wartość nieruchomości i odprowadza podatek. Jakież było zdziwienie naczelnika US jak mu wpisałem w połowie rubryk że nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie bo nie mam wstępu na własną nieruchomość...

Jakiś czas temu czekałem w kolejce do alergologa z babką, której zabrakło kilka lat do emerytury w pracy w zakładach chemicznych w Bydgoszczy po tym, jak w ramach transformacji ustrojowej rozwiązano zakład i wyprzedano za bezcen wyposażenie. Po całym życiu w pracy na stanowisku kierowniczym, miała emeryturę w okolicach ~1200 zł przez te brakujące lata. Gdy zmienił się właściciel kamienicy, w której mieszkała, czynsz podskoczył z 400 do 850 zł "bo tak". Gdyby nie pomoc córki, która ją wzięła do siebie, straciłaby po tylu latach dach nad głową. Nie wiem, jak wygląda sytuacja z tamtym Twoim lokatorem, ale średnio chce mi się wierzyć, że kilka lat trwa sytuacja, w której ktoś zarówno nie płaci czynszu, niszczy czyjeś mieszkanie, w którym mieszka, a miasto nie załatwia mieszkania komunalnego na miejsce obecnego ani nie bierze innych kroków w tej sprawie.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Czyli mam się rozczulać bo:
- ktoś kto pracował na kierowniczym stanowisku nie miał na tyle oleju w głowie żeby kupić własne lokum, względnie oszczędzać na starość,
- właściciel lokalu musi jej wynajmować mieszkanie po cenie nierynkowej i dokładać do interesu bo tak było zawsze?
- narzeka że 850zł to za dużo, gdzie w dużych miastach koszt wynajmu kawalerki dla studenta to średnio 1200-1500zł miesięcznie.
- młodzi musza brać kredyty na 30 lat, rata powyżej 1000zł miesięcznie, bo mieszkania komunalne są wypełnione osobami które gdyby zrewidowano ich warunki socjalne okazałoby się że nie spełniają wymogów żeby mieszkanie komunalne posiadać.

Łykasz jak pelikan z wysokością tej emerytury albo z pracą tej babki. Moja Mama ma taką emeryturę ale tylko dlatego że wychowała trójkę dzieci i nie pracowała przez bardzo długi czas. Dobrze płatnej pracy na oczy nie widziała.
« Ostatnia zmiana: 05 Sie, 2017, 23:17:29 wysłana przez nikt »

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים

Offline Pronounce

• Pr0

Nie wiem gdzie tam jest nieprawda.
To wygląda na popularne odwracanie kota ogonem: chrześcijaństwo jest złe a islam daje dużo wolności - tak w uproszczeniu.
Sądzę, że każda osoba która mieszkała w muzułmańskim kraju zauważyła jak bardzo opresyjny jest ten system religijno-kulturalny.

"Islamskie aktywistki wywodzą feminizm z Koranu" - dobre sobie ;)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Sądzę, że to po prostu zauważenie najprostszej kwestii świata - każda religia może być tak dobra/zła, jak ich interpretacja. Z islamu można wywieść zarówno ultrakonserwatywny kalifat, jak i mogą do niego nawiązywać regionalne ruchy emancypacyjne feministek. Tak samo, jak do chrześcijaństwa mogą nawiązywać misjonarze, jak i sekciarze.

No i przede wszystkim nie wiem, czemu miałaby być jakaś relacja między "życiem w muzułmańskim kraju" a życiem muzułmanów w innych krajach. Większość muzułmanów na zachodzie jest równie laicka, jak wyznawców innych religii. W Polsce synem Tatara był np. Henryk Sienkiewicz ;)

Posty połączone: 06 Sie, 2017, 12:38:17
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/1713286,1,czy-mozliwa-jest-w-polsce-druga-szwecja.read
« Ostatnia zmiana: 06 Sie, 2017, 12:38:17 wysłana przez gizmi7 »

Offline Pronounce

• Pr0
Islam z założenia jest konserwatywny, gdzie te ruchy feministyczne i emancypacyjne niby są? Fotografowanie się bez abaji na social media pomijam bo to ściema a nie walka.
Zdecydowanie więcej inspiracji feministki moogą znaleźć w np. Nowym Testamecie. Dosyć znamienne wydaje się choćby to, że o Zmartwychwstaniu pieirwsze dowiedziały się kobiety, rzecz niebywała w Koranie aby to kobieta była pierwszym świadkiem tak istotnego wydarzwydarzenia dla danej religii była kobieta.

Ja o jednym, ty o drugim.
Chodzi mi o te błędne przedstawiania tych krajów gdzie kobiety niby są wolne, że islam nie ogranicza ich bardziej niż np. chrześcijaństwo. Kupa prawda, ograniczenia są wszędzie, nie chodzi mi tutaj o np. Saudów.
Taka "krytyka" wypowiedzi tej Shaded jest pisana z poziomu osoby, która najwyżej była w Dubaju transferem na lot na Seszele.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Islam z założenia jest konserwatywny, gdzie te ruchy feministyczne i emancypacyjne niby są?
Chodzi mi o te błędne przedstawiania tych krajów gdzie kobiety niby są wolne, że islam nie ogranicza ich bardziej niż np. chrześcijaństwo. Kupa prawda, ograniczenia są wszędzie, nie chodzi mi tutaj o np. Saudów.

Historycznie to bzdura - różnica między chrześcijaństwem a islamem w trakcie jego "złotej epoki" do upadku Abbasydów była zupełnie przeciwna - wówczas to chrześcijanie wydawali się przy muzułmanach skrajnymi konserwami. Nie bronię żadnej religii - sam jestem agnostykiem - ale w islamie obecnie (choć powoli) są różne ruchy emancypacyjne, nie tylko radykalne. Np. wśród syryjskich Kurdów (i Kurdyjek).

Offline Pronounce

• Pr0
Złota epoka islamu to zawłaszczenie spadku po Wsch. Cesarstwie Rzymskim, Persji, Koptach. Ich własnego jest bardzo mało.
Gdzie masz emancypację na Płw. Arabskim albo Afryce Pn. ?

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@Pronounce dobrze ci radzę, nie wdawaj nie w dyskuje z @gizmi7 na temat islamu.
Tylko w tym wątku chyba już wszystko zostało powiedziane i udokumentowane jeśli idzie o islam.
Wrzuciłbym dla przypomnienia te materiały, ale @gizmi7 i tak zacznie zaklinać rzeczywistość.
Lepiej dać sobie spokój.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
@13 Ale te materiały to Max Kolonko, którego wrzucałeś? Bo nie pamiętam innych... Za to ja pamiętam wrzucane przez siebie materiały ISIS z WikiLeaks nt. akcji radykalizacji "szarej strefy" i Europejczyków. Wyleciały drugim uchem, o ile w ogóle wleciały pierwszym. 

@Pronounce Pytałeś o przykład ruchów liberalizujących islam, to podałem. Nie widzę teraz potrzeby rozkładania każdego odłamu ich religii na części pierwsze pod kątem tego, w jakim religijnym szambie umysłowym kisną. Mnie obchodzą muzułmanie w Europie czy Ameryce, bo to z tymi będę miał głównie do czynienia (czy też tymi, którzy dopiero tu zamieszkają). Obecna różnica w kształcie wszystkich religii wynika z różnic historycznych grup interesów, które te religie wspierały. W erze globalizacji, zabobony jednych i drugich nie wytrzymują próby konfrontacji z rzeczywistością, ludzie się ateizują - to, że tempo powolne, to inna sprawa. Co do "złotej ery", to nie zamierzam się spierać o to, "jak wiele sami osiągnęli" (bo sam jestem zdania [szczególnie jako astronom-hobbysta], że jednak trochę im zawdzięczamy do dziś, również właśnie prezerwację dobytku wcześniejszych kultur), tylko o to, jak dalece bardziej bliższą współczesnej kulturę intelektualną potrafili stworzyć w stosunku do chrześcijańskich Europejczyków.

Jeśli nie wyraziłem tego wiele razy jasno, to zaznaczę teraz: czy uważam, że islam to intelektualny rak? Jak najbardziej. Ale uważam, że obecne radykalne trendy lokalizacjonistyczn e są dużo gorszym rakiem, który zaboli nas dużo wcześniej i dużo mocniej niż jakiekolwiek wstecznictwo czysto religijne. I to lokalizacjonizm to jest rak, który dotyczy nas i ludzi, na których mamy wpływ. Wojujący islam to egzotyczna mrzonka. W te wakacje się więcej ludzi utopiło w Polsce z własnej głupoty/rozmaitych wypadków niż zginęło chyba we wszystkich dotychczasowych zamachach ISIS w Europie.

Offline selfslave

• Gaduła
Jeśli nie wyraziłem tego wiele razy jasno, to zaznaczę teraz: czy uważam, że islam to intelektualny rak? Jak najbardziej. Ale uważam, że obecne radykalne trendy lokalizacjonistyczn e są dużo gorszym rakiem, który zaboli nas dużo wcześniej i dużo mocniej niż jakiekolwiek wstecznictwo czysto religijne. I to lokalizacjonizm to jest rak, który dotyczy nas i ludzi, na których mamy wpływ. Wojujący islam to egzotyczna mrzonka. W te wakacje się więcej ludzi utopiło w Polsce z własnej głupoty/rozmaitych wypadków niż zginęło chyba we wszystkich dotychczasowych zamachach ISIS w Europie.
@gizmi7 o jakim raku piszesz? Bo lokalizacjonizm w ujęciu religijnym dotyczy u nas jakiegoś zdewociałego marginesu. Większość ludzi jest w gruncie laicka, tylko ze względów kulturowych kontynuują tradycje religijne. I co to są w takim wypadku "trendy lokalizacjonistyczn e"?

Czy miałeś na myśli lokalizm, tylko Ci nie wyszło?

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Miałem na myśli trendy oparte o lokalizm (przez to, że jestem w środku poprawiania swojej pracy, w której pisałem o m.in. lokalizacjonizmie w neuropsychologii, walnąłem literówkę) - zarówno barcelońska, lewicowa (?) dzieciarnia atakująca turystów, jak i narodowcy w garniturach i bez. Myślę nie tyle o religii per se, tylko ideologii (bo tak, jak w "Sapiens" Yuvala Harariego, uważam że religie są tylko systemami ideologicznymi [bądź odwrotnie - to ideologie mają strukturę podobną do religii]). To, czym jest obecnie PiS to zdewociały margines? Też tak kiedyś myślałem (choć bardziej w sumie o LPRze) i bardzo się zdziwiłem. Podobnie Fidesz na Węgrzech też nie jest zdewociałym marginesem. A to oni nam przy pierwszej okazji ocenzurują internet i ograniczą wolność zgromadzeń w imię "walki z islamskim terroryzmem", którego u nas nie ma.

Offline Pronounce

• Pr0
Ciężko z Tobą pisać, z każdym postem odpływasz coraz dalej od tego o czym pisałem w pierwszym swoim poście gdzie zacytowałem Twój o Shaded.

Jeszcze raz: w islamie nie ma ruchów emancypacyjnych i liberalizujących, tym bardziej trudno szukać ich w Koranie.
Takie tezy nie wiem czemu służą, szczególnie gdy są wygłaszane przez osoby które nie zetknęły się z tą kulturą.

Offline selfslave

• Gaduła
To, czym jest obecnie PiS to zdewociały margines?
A nie, nie. Miałem na myśli właśnie lokalizacjonizm jako pojęcie z neuropsychologii, w kontekście doświadczeń religijnych. Myślałem, że o to Ci chodzi i próbowałem znaleźć w tym jakiś sens ;) Ale wyjaśniłeś, że miałeś na myśli co innego i przypadkowo podmieniłeś pojęcia, bo chodziło o lokalizm, więc wszystko jasne :)

Ale wiesz, że dla mnie lokalizm to absolutnie nie rak, tylko ratunek, bo już o tym rozmawialiśmy i do wspólnych wniosków i tak nie dojdziemy. Co się dało to już przedyskutowaliśmy i ewentualnie przyszłość pokaże co stanowiło większe zagrożenie, czy lokalizm czy globalizacja. Oczywiście o ile będzie to tak ewidentne, aby rozwiać wątpliwości jednej lub drugiej strony ;) Bo mimo wszystko lepiej byłoby, żebyśmy nie musieli nigdy odczuć tak negatywnych skutków działań rządów, aby ktoś z nas porzucił swój bias.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@13 Ale te materiały to Max Kolonko, którego wrzucałeś? Bo nie pamiętam innych... Za to ja pamiętam wrzucane przez siebie materiały ISIS z WikiLeaks nt. akcji radykalizacji "szarej strefy" i Europejczyków. Wyleciały drugim uchem, o ile w ogóle wleciały pierwszym. 

Ja nie wrzucałem nic od Maxa Kolonko na temat islamu. To pokazuje komu jakie materiały wyleciały drugim uchem, pod warunkiem, że najpierw wleciały pierwszym.

Wrzucałem serię dokumentów pod tytułem: "Co zachód powinien wiedzieć o islamie".
W większości wyszukiwałem takie materiały, gdzie to sami byli islamiści wypowiadali się na temat tej religii, a same materiały były skierowane do cywilizacji zachodniej, żeby nie pozostawiać złudzeń co do natury islamu.
Więc jeśli próbujesz tu udowadniać, ze w islamie występują ruchy emancypacyjne i liberalizujące, to chyba serio coś jest nie tak.

Edyta: @gizmi7 naucz się tego zdania na pamięć;

(...) źródłem tego pragnienia muzułmanów jest narzucenie całemu światu jednej religii, jedynej prawdziwej religii, którą jest islam, stłumienie wszystkich innych religii, i zaprowadzenie panowania Allaha na całym świecie.
Jest to religijny obowiązek całej muzułmańskiej społeczności.
Obowiązek, który powinien wypełnić każdy muzułmanin, gdyż powinnością każdego muzułmanina jest wypełnianie rozkazów Allaha, a to właśnie jest pragnieniem Allaha, które wyraził w objawionym koranie.

Bat Ye'or, autorka książki pt., "The Dhimmi: Jews and Christians under Islam."
« Ostatnia zmiana: 07 Sie, 2017, 19:50:26 wysłana przez 13 »

Offline Algiz

• Gaduła
  ....  Wojujący islam to egzotyczna mrzonka   

Dla ciebie to mrzonka, a dla innych to " holokaust " chrześcijan.

Co do "złotej ery", to nie zamierzam się spierać o to, "jak wiele sami osiągnęli" (bo sam jestem zdania [szczególnie jako astronom-hobbysta], że jednak trochę im zawdzięczamy do dziś, również właśnie prezerwację dobytku wcześniejszych kultur)

No tak ! o zachowanie dziedzictwa wcześniejszych kultur to oni wyjątkowo dbają.

« Ostatnia zmiana: 08 Sie, 2017, 11:43:12 wysłana przez Algiz »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No nie, to tak jakbyś kiboli przyrównał do wszystkich kibiców i na ich podstawie próbow2ał opisac stan polskiego kibicowania na stadionach.