Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 316180 razy)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
No nie mamy cuś szczęścia do polityki zagranicznej przez ostatnie... 300 lat? ;D

Offline Przychlast

• Pr0
No nie mamy cuś szczęścia do polityki zagranicznej przez ostatnie... 300 lat? ;D

Raczej od Walezego, to już ponad 400.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Militarnie od mitycznej Grupy Wyszehradzkiej lepsza dla nas by była współpraca z krajami Skandynawskimi, gdyby rządzący mieli ochotę w końcu zachować się, jak prawdziwi konserwatyści i patrzeć na realpolitik, a nie ideolo.

Już to kiedyś tu wstawiałem, ale IMO jest nadal bardzo aktualne i ciekawe: http://nowyobywatel.pl/2015/05/06/baltycka-alternatywa/

Offline Algiz

• Gaduła
Militarnie od mitycznej Grupy Wyszehradzkiej lepsza dla nas by była współpraca z krajami Skandynawskimi, gdyby rządzący mieli ochotę w końcu zachować się, jak prawdziwi konserwatyści i patrzeć na realpolitik, a nie ideolo.

Jeszcze parę lat temu ministrowie obrony Szwecji i Danii chcieli ograniczyć budżet na obronność do 30 koron, bo tyle kosztuje telegram do USA ze słowami ....Napadli na nas...   
Zresztą potęga militarna  np: Danii jest taka słaba, że to właśnie Polska miała ich rozjebać w razie "W" według doktryny "Układu Warszawskiego" Skandynawowie są jakby nie patrzeć GERMANAMI ! i Niemców się nie boją (dogadają się z nimi) a przed ruskimi nikt ich nie ochroni, a na pewno nie Polska i oni doskonale o tym wiedzą.

Ps: Na początku lat 90-tych widziałem duńskiego żołnierza z długimi włosami, to najlepiej oddaje ich podejście do tematu obronności "hipis w mundurze" a może się mylę ? może to był satanistą który dzień zaczyna od Mercyful Fate ? chociaż bardziej wyglądał na hipisa który właśnie wraca z Christianii gdzie zakupił sobie porcję haszyszu.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
http://next.gazeta.pl/next/7,151003,21381411,polska-wlasnie-zadluzyla-sie-az-na-30-lat-to-nowy-rekord-inwestorzy.html

:facepalm: wtórny analfabetyzm ekonomiczny. Komentarze  :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Sprzedać 30 latki w obecnych czasach to ogromny sukces. Właśnie tak można ocenić wiarygodność kraju. Mieć prawie dwukrotną nadwyżkę popytu nad podażą to już cud.
Zastosowanie? Spłata długu w dolarach przy spadającym kursie? Tańsze finansowanie budżetu?
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
To jest jak giełda, trzeba mieć swiadomośc ze dzisiaj jest kurs spadający ale jutro może tak nie być, tym bardziej ze jesli unia jebnie to i nasza waluta może polecieć jak to sie zwykle dzieje ze słabszymi walutami z regionu. Zobaczymy, oby było jak piszesz

....
Jeszcze parę lat temu ministrowie obrony Szwecji i Danii chcieli ograniczyć budżet na obronność do 30 koron, bo tyle kosztuje telegram do USA ze słowami ....Napadli na nas...   
Zresztą potęga militarna  np: Danii jest taka słaba, że to właśnie Polska miała ich rozjebać w razie "W" według doktryny "Układu Warszawskiego" Skandynawowie są jakby nie patrzeć GERMANAMI ! i Niemców się nie boją (dogadają się z nimi) a przed ruskimi nikt ich nie ochroni, a na pewno nie Polska i oni doskonale o tym wiedzą.
....
.

Wiesz co, nawet jeśli Skandynawowie byliby słabi jak piszesz, to to w zasadzie w porównaniu z Czechami i Słowakami i ich armia jest i tak byłaby potega. Niezapominaj jednak o jednym szwedzki SAAB to byłaby dobra współpraca dla naszych stoczni wojennych. Dalej ze stani SAAB, Grippen ten dzisiejszy nowy, tez jak dla nas uwazam b.dobra opcja. Idziemy dalej, Norwegia swietne systemy rakietowe krotkiego zasiegu dla OPL  tez swieczka warta zachodu. Finlandia znakomite karabinki dla specjalsów i dla wyborowych strzelców. A co ma nam do zaoferowania GW ? Tylko to ze w GW  grali byśmy pierwsze skrzypce ale czy tylko tego chcemy czy to jest istotne dla naszego bezpieczeństwa. Po za tym Norwegia zaoferowała nam niedawno wspólne zakupy okretów podwodnych SAAB zaproponował wspólprace przy produkcji ich łodzi a my co ? Panele dyskusyjne konsultacje itd itd .

Offline Algiz

• Gaduła

Wiesz co, nawet jeśli Skandynawowie byliby słabi jak piszesz, to to w zasadzie w porównaniu z Czechami i Słowakami i ich armia jest i tak byłaby potega. Niezapominaj jednak o jednym szwedzki SAAB to byłaby dobra współpraca dla naszych stoczni wojennych. Dalej ze stani SAAB, Grippen ten dzisiejszy nowy, tez jak dla nas uwazam b.dobra opcja. Idziemy dalej, Norwegia swietne systemy rakietowe krotkiego zasiegu dla OPL  tez swieczka warta zachodu. Finlandia znakomite karabinki dla specjalsów i dla wyborowych strzelców. A co ma nam do zaoferowania GW ? Tylko to ze w GW  grali byśmy pierwsze skrzypce ale czy tylko tego chcemy czy to jest istotne dla naszego bezpieczeństwa. Po za tym Norwegia zaoferowała nam niedawno wspólne zakupy okretów podwodnych SAAB zaproponował wspólprace przy produkcji ich łodzi a my co ? Panele dyskusyjne konsultacje itd itd .

Sprzęt mają zajebisty ! i to nie ulega wątpliwości, ich przemysł zbrojeniowy zawsze powiązany był z przemysłem cywilnym i nastawiony był głównie na zysk. Tylko niestety, to nie ta skala. Już w latach 70-tych jeden rosyjski czy amerykański okręt podwodny miał siłę rażenia większą niż wszystkie materiały wybuchowe użyte podczas drugiej wojny światowej. Teraz jest pewnie jeszcze lepiej. Rosjanie nigdy sobie Skandynawią nie zawracali głowy bo nie była dla nich zagrożeniem i jeden ruski okręt na Bałtyku obrócił by ich w perzynę w 15 minut. Samo to, że to Polska miała ich unicestwić świadczy o tym, że nie są i nie byli zbyt silni. Dania to jakieś 5 milionów ludzi ( czyli takie nasze województwo zachodnio pomorskie ) Szwecja to 10 milionów. z tego 70% to emeryci i emigranci kim oni mieli by walczyć w razie "W" Jedyny opór stawiała im Finlandia, ale to były inne czasy i inne metody walki. Dziś karabin mauzera i narty biegówki na wiele się nie zdadzą.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Widzisz ja myśle tak, byśmy to my skorzystali chocby na transferze technologii i z tańszych zakupów. Nie chodzi mi o to bysmy mieli wielki pakt, bo to w zasadzie powinno dac nam NATO ale ponieważ niespecjalnie w to wierze uważam, ze powinniśmy byc na tyle silni by ktokolwiek chciał coś od nas, dwa razy sie zastanowił. Czy Czeska i Słowacka armia jest więcej warta niż Norweska tak na przykład ? Tak czy inaczej chciałbym bysmy najpierw zadbali sami o siebie.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
http://www.forbes.com/sites/drewhansen/2016/02/09/unless-it-changes-capitalism-will-starve-humanity-by-2050/#8c92f794a36d
Popularną kiedyś formą tego był interes rodzinny - świetna forma zorganizowania firmy IMHO. Jedyna wada takiego podejścia jest taka, że żeby powiększyć firmę trzeba też powiększyć rodzinę, a to proste nie jest. ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Tadziu, spróbuj prowadzić interes rodzinny ;)
Spoiler

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Urzędy i spółki skarbu państwa to chyba firmy rodzinne?? ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Tadziu, spróbuj prowadzić interes rodzinny ;)
Spoiler
Mam 28 lat i utalentowane rodzeństwo więc powiem tyle: jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa. ;)

Ale wiem o czym między innymi mówisz. Kilka cytatów na temat dziedzica w pewnej firmie, w której pracowałem dawno temu:
"X to jest taki, że 9 z 10 rzeczy, którymi się zajmie nie skończy, a tę jedną - spierdoli. :D"
"Nic mu KURWA więcej nie pożyczajcie" - zwierzchnik po tym, jak się okazało, że jedno drogawe narzędzie trzeba będzie wymienić.

To jest naturalnie tylko jeden z wielu, wielu potencjalnych problemów. :)

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Urzędy i spółki skarbu państwa to chyba firmy rodzinne?? ;)

I jak się sprawują?

Z rodziną to się dobrze wychodzi tylko na zdjęciach.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Jeśli bedą potrafili ograniczyć sie do konfiskaty majatku np bosa mafii, który zainwestował kasę nap z haraczy itp , mówie to mocno uogólniając, to bedzie dobry krok, w tej chwili większość przestepst ubiera sie białe kołnierzyki, zminiejsza sie ilość morderstw itp przemocy a zwiększa ilość przestepstw gospodarczych. Jak jednak wiadomo władza demoralizuje więc niewykluczam działań ponad prawem w stosunku do niekoniecznie faktycznych przestepców. Wszak nie raz sam byłem uznany przestępcą z powodu kilku ni spóźnienia z podatkiem PIT-4. Co bedzie jeśli pomylę sie z VAT ?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Jestem "za" jeśli analogiczne rozwiązania wprowadzi się dla urzędników i polityków.

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
 Obawiam się, że wyjdzie jak zwykle  u nas - zgodnie z zasadą praktika teoriu jebiot i skończy się to falą bankructw tych, co się pomylili albo zadarli z kim nie trzeba.
« Ostatnia zmiana: 19 Lut, 2017, 22:38:58 wysłana przez theremin »
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Co bedzie jeśli pomylę sie z VAT ?
Zostaniesz przestępcą skarbowym tak jak ja ostatnio w ten sposób - nie będąc nawet płatnikiem VAT. :D

Ale już jestem w VIESie(z tym mieli problem), zapłaciłem co trzeba w terminie, czynny żal na kolanie napisałem, odczepili się*.

Tylko tego drugi raz zapłaconego VATu szkoda - ale było mi się douczyć przed faktem, skoro babka u nas w pracy od przelewów z kategorii "inne"(hotele, podróże, imprezy itp.) się w tym dużo lepiej orientowała ode mnie. :facepalm:

Spoiler

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Co bedzie jeśli pomylę sie z VAT ?
Zostaniesz przestępcą skarbowym tak jak ja ostatnio w ten sposób - nie będąc nawet płatnikiem VAT. :D

Akurat nie ma w tym zabawnego, jeśli formalnie powinieneś był za coś zapłacić VAT a nie zapłaciłeś to jesteś przestępcą ;) to, że nie jesteś VATowcem nic nie zmienia jeśli ktoś uzna, że de facto powinieneś nim być i w tym miejscu strasznie brakuje odpowiedzialność karnej dla tego kogoś.
« Ostatnia zmiana: 19 Lut, 2017, 18:00:25 wysłana przez pivovarit »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Akurat nie ma w tym zabawnego, jeśli formalnie powinieneś był za coś zapłacić VAT a nie zapłaciłeś to jesteś przestępcą ;) to, że nie jesteś VATowcem nic nie zmienia jeśli ktoś uzna, że de facto powinieneś nim być i w tym miejscu strasznie brakuje odpowiedzialność karnej dla tego kogoś.
Jakie groźne pogrubienia. :)

Mnie to bawi, bo teoretycznie miałem być "traktowany jak przestępca", tymczasem gówno. Jasne - skala mojego wykroczenia(czy może przestępstwa?) śmieszna, ale to wszystko nie jest w połowie takie, jak mnie straszono.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars

Mnie to bawi, bo teoretycznie miałem być "traktowany jak przestępca", tymczasem gówno. Jasne - skala mojego wykroczenia(czy może przestępstwa?) śmieszna, ale to wszystko nie jest w połowie takie, jak mnie straszono.

Bo nie było instrukcji z góry, żeby Cię dojechać. W przeciwnym razie byłoby do 15 lat wg nowo podpisanej ustawy przez dudałke.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Żaden z Ciebie przedsiębiorca to i żadne realne groźby, bo jaki najgrubszy przewał możesz zrobić? Wrzucić PS4 w koszty albo przejechać się firmowym autem nad morze? Nawet jak Ci konto zajmą, to po prostu będziesz pracował jak gdyby nigdy nic się nie stało. Gorzej jak masz pod sobą 50 gości na UoP(wszyscy w związku zawodowym) a kontrahent spóźnia się już miesiąc z fakturą na kilkaset tysięcy a podatki i pensje czekają na opłacenie. Wtedy przychodzi Pani Krysia i mówi, że wygładzarki do tynku(takie z rączką za 50zł) nie są materiałami budowlanymi a narzędzami specjalistycznymi i dowala Ci wsteczy VAT z karą i odsetkami za ostatnie 5 lat + dostajesz 2 lata z zawieszeniu. Po drodze oczywiście blokując konto na kilka miesięcy, zeby nie było zbyt łatwo. Pracownicy nie dostają wypłaty dwa tygodnie i idą do sądu a klienci zrywają kontrakty jak widzą, że nad firmą ciąży egzekucja. Żona widzi, że zamiast miliona na koncie masz kilkaset tysięcy długu, który nie przestaje rosnąć. Wystepuje o rozdzielność majątkową bez Twojej wiedzy, zaczynacie się kłócić i wszystko się rozpierdala.
Spoiler

Lepiej zostań vatowcem czym prędzej, bo za kilka lat jeszcze ktoś uzna, że powinieneś nim był być cały czas. W końcu Twoja praca przypomina bardziej 62.02.z niż 62.01.z. Usługi doradcze są domyslnie ovatowane. :)
« Ostatnia zmiana: 19 Lut, 2017, 22:20:45 wysłana przez pivovarit »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Żaden z Ciebie przedsiębiorca to i żadne realne groźby, bo jaki najgrubszy przewał możesz zrobić? Wrzucić PS4 w koszty albo przejechać się firmowym autem nad morze? Nawet jak Ci konto zajmą, to po prostu będziesz pracował jak gdyby nigdy nic się nie stało. Gorzej jak masz pod sobą 50 gości na UoP(wszyscy w związku zawodowym) a kontrahent spóźnia się już miesiąc z fakturą na kilkaset tysięcy a podatki i pensje czekają na opłacenie. Wtedy przychodzi Pani Krysia i mówi, że wygładzarki do tynku(takie z rączką za 50zł) nie są materiałami budowlanymi a narzędzami specjalistycznymi i dowala Ci wsteczy VAT z karą i odsetkami za ostatnie 5 lat + dostajesz 2 lata z zawieszeniu. Po drodze oczywiście blokując konto na kilka miesięcy, zeby nie było zbyt łatwo. Pracownicy nie dostają wypłaty dwa tygodnie i idą do sądu a klienci zrywają kontrakty jak widzą, że nad firmą ciąży egzekucja. Żona widzi, że zamiast miliona na koncie masz kilkaset tysięcy długu, który nie przestaje rosnąć. Wystepuje o rozdzielność majątkową bez Twojej wiedzy, zaczynacie się kłócić i wszystko się rozpierdala.
Spoiler
Jak na mnie załatwił go przede wszystkim ten ziutek, który nie dokonał płatności za fakturę.

Inna sprawa: Za co mu dokładnie ta Pani Krysia dowaliła VAT? Sprzedawał je, czy co?

Lepiej zostań vatowcem czym prędzej, bo za kilka lat jeszcze ktoś uzna, że powinieneś nim był być cały czas. W końcu Twoja praca przypomina bardziej 62.02.z niż 62.01.z. Usługi doradcze są domyslnie ovatowane. :)
Gdzie tam. Wytwarzam i rozwijam oprogramowanie. To jest ta rzecz, którą robię. Materialny efekt mojej pracy jest publicznie dostępny.

Druga rzecz, że musiałoby się to samo stać z kilkudziesięcioma tysiącami programistów w Polsce. Wyobrażasz to sobie?

Swoją drogą jako czynny płatnik VAT i tak miałem się zarejestrować, więc niech Ci będzie. :facepalm:
« Ostatnia zmiana: 20 Lut, 2017, 00:24:13 wysłana przez Tadeo »