Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 316274 razy)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Zabawne jak ludzie reagują drgawkami na hasło "autorytaryzm". No, w zasadzie to już hitleryzm, na tej zasadzie jak palenie gandży prowadzi od razu do wstrzykiwania heroiny w piętę :D

Offline selfslave

• Gaduła
Korwin jest oficjalnie monarchistą, a partia jest do tego stopnia oparta o autorytet, że nawet  nazwę wywodzą od swojego lidera (a może 'Krula'?). Polecam obejrzeć materiał Johna Olivera, który wstawiłem wyżej, nawet pełnomocnicy Trumpa twierdzą, by nie interpretować jego słów dosłownie. Tak samo, jak zresztą u Korwina "wyrywanie z kontekstu" i racjonalizowanie starczego gderania przez wyznawców. To jest właśnie autorytaryzm - wiernopoddańcze odwołanie do autorytetów, które wiedzą najlepiej i chcą zawsze dobrze, tylko coś im nie wychodzi. Nawet Kaczyński ideowo przy Korwinie to spokojny pragmatyk.
Korwin pierdoli jak potłuczony, ale to jego prywatne wynurzenia, a nie program partii. Czasami nawet sam zaznacza, że to oczywiście idee i niczego takiego nie da się wprowadzić. Natomiast pisałem o proponowanych przez partię rozwiązaniach. A tam jest głównie prywatyzacja i zmniejszanie podatków. Nie ma zmian ustroju na monarchię, ani żadnych rozwiązań autorytarnych. Raczej wszystko w stronę libertarianizmu, czyli zupełnie odwrotnie.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Ale to chyba powinno dać do zastanowienia, jakie poglądy mają członkowie partii w stosunku do postulatów - przed ostatnimi wyborami PiS też zapowiadał pomoc frankowiczom i inne takie miłe rzeczy. Program napisze Ci specjalista od PR czy inni doradcy, ale to CZY i JAK zostanie to wcielone w życie zależy od samego polityka. Tak samo to, jak będzie reagował na i jak będzie kształtował bieżące problemy. Bo polityk nie jest specjalistą od wszystkiego i to nie jest jego zadanie - w razie potrzeby może zatrudnić cały sztab profesjonałów, a ich wybór zależy w dużej mierze od jego poglądów, cech charakteru, temperamentu. I widać przy Trumpie, że obok awaryjnych parasoli bezpieczeństwa pokroju Thiela skupia wokół siebie mnóstwo głupich, nieznających się na swoich dziedzinach (poprawno-politycznie mówiąc, "kontrowersyjnych"), cholernie niebezpiecznych ludzi. Przy okazji w ogóle nie gryzie się w język, promuje denializm w jego najgorszej formie (bo samo wątpienie przecież nie jest niczym złym) i nie liczy się z nikim mimo że jednocześnie bardzo łatwo nim zmanipulować.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
Nie to żebym pazurami bronił Trumpa, bo z zasady nie ufam zawodnikom z takimi fryzurami, ale wtedy Obamę jak nazwiesz? Przecież to była pełna porażka - foreign w zgliszczach, domestic - w ogniu.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Obama był faktycznie średni, ale bym nie przesadzał z tym opisem tragedii. Był na pewno dużo lepszy od Busha i pewnie pozostanie lepszy od Trumpa. Za jego prezydentury Ameryka wyszła z kryzysu może nie suchą nogą, ale się podniosła. Podobnie jego Obamacare mimo beznadziejnej egzekucji ogólnie też było zmianą na plus, jak pokazuje big data. Za jego prezydentury i dzięki jego inicjatywie doszło do paryskiego szczytu klimatycznego, w przeciwieństwie do np. Trumpa zwracał uwagę na cyberbezpieczeństwo i zagrożenia związane z prywatnym gromadzeniem danych osobowych i brakiem regulacji prawnych dot. Internetu w ogóle. A najważniejszym moderatorem jakości jego prezydentury był absolutnie beznadziejny republilański Kongres, który w ogóle nie chciał z nim współpracować. Oczywiście, miał swoje drony, oberwało mu się za Guantanamo, ma swoją Syrię. To nie był dobry prezydent. Ale wciąż lata świetlne lepszy od wielu innych.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
Trump wygrał nie dlatego, że połowa Amerykanów nienawidzi Meksykanów, tylko dlatego że Trump obiecał wyjebać w kosmos Obamacare właśnie. Nie znam osobiście ANI JEDNEGO jankesa, który by miał normalną, uczciwą pracę i głosował na Wiedźmę.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

Offline wrobelsparrow

• Pr0
Być może, kilku nawet z NY, miasta pojebów ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
A czym jest wg Ciebie wydawanie dekretów, na dodatek takich jak ten o zakazie wpuszczania muzułmanów, omijający kraje jak Arabia Saudyjska z której było najwiecej zamachowców ale z ktorymi Trump prowadzi interesy. Czym wg Ciebie jest opracowanie prawa o zakazie aborcji, stawianie muru, to godzi w społeczeństwo, owszem jest na fali, ale takie wybiórcze sterowanie jest niczym innym jak realizowaniem prywatnych wizji.
Chyba musisz zacząć od przeczytania co oznacza słowo "autorytaryzm". Bo mam wrażenie, że "autorytarny" oznacza dla Ciebie i przedmówcy - "mi się nie podoba".
W jaki sposób zakaz wpuszczania muzułmanów i stawianie muru pomiędzy USA, a Meksykiem, aby ograniczyć ilość nielegalnych imigrantów, godzi w społeczeństwo? :D Chyba, że miałeś na myśli społeczeństwo muzułmanów i imigrujących Meksykanów ;) Ale w amerykańskie społeczeństwo to nie godzi. Co do aborcji to żadnego zakazu nie ma, więc polecam zmienić źródło informacji.

Kocham takie teksty i taka dyskusję ale ok, dlaczego pomijasz wątek jego prywatnych interesów odnoszących sie do wybiórczego zakazu ? Odnośnie zakazu aborcji, prosszę czytaj co napisałem, opracowywanie projektu o aborcji nie jest jednoznaczne z istnieniem takiego prawa a raczej z planami wprowadzenia. I to pewnie tez nie bedzie jego postulat tylko zapewne pewnych środowisk.

Trump wygrał nie dlatego, że połowa Amerykanów nienawidzi Meksykanów, tylko dlatego że Trump obiecał wyjebać w kosmos Obamacare właśnie. Nie znam osobiście ANI JEDNEGO jankesa, który by miał normalną, uczciwą pracę i głosował na Wiedźmę.

Jak bardzo byś sie zdziwił gdyby obaj staneli do wyborów co by zwycięzyło czy ta niechęc do Obamacare czy Trump i jego super pomysły.
Zabawne jak ludzie reagują drgawkami na hasło "autorytaryzm". No, w zasadzie to już hitleryzm, na tej zasadzie jak palenie gandży prowadzi od razu do wstrzykiwania heroiny w piętę :D

Porównanie w sumie z dupy ale faktycznie jak słysze propozycje Jarka to mam drgawki ;) Takiego autrytaryzmu nie chce i gdyby nie leasingi inne takie  i niechęć zony do przeprowadzki, to mocno bym sie  zaczał zastanawiać nad nową ojczyzną.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Za jego prezydentury Ameryka wyszła z kryzysu może nie suchą nogą, ale się podniosła. Podobnie jego Obamacare mimo beznadziejnej egzekucji ogólnie też było zmianą na plus, jak pokazuje big data. Za jego prezydentury i dzięki jego inicjatywie doszło do paryskiego szczytu klimatycznego, w przeciwieństwie do np. Trumpa zwracał uwagę na cyberbezpieczeństwo i zagrożenia związane z prywatnym gromadzeniem danych osobowych i brakiem regulacji prawnych dot. Internetu w ogóle. A najważniejszym moderatorem jakości jego prezydentury był absolutnie beznadziejny republilański Kongres, który w ogóle nie chciał z nim współpracować. Oczywiście, miał swoje drony, oberwało mu się za Guantanamo, ma swoją Syrię. To nie był dobry prezydent. Ale wciąż lata świetlne lepszy od wielu innych.

Pierdolisz waść.

Podpalił Libię, Egipt i Syrię. Na siłę podkręca napięcia na linii Europa-Rosja i USA-Rosja.

Obama podwoił cały dług jaki zaciągnęło USA w swojej historii w zaledwie ciągu dwóch kadencji (dane są m.in. na stronie FEDu).
http://www.cnsnews.com/news/article/terence-p-jeffrey/debt-under-obama-9000000000000

Kiedy obejmował urząd 33,5mln obywateli USA było na socjalnych Food Stamps. Od 2009 roku wysłał na nie kolejne 10 mln amerykanów (wzrost o 30%).

Wspiera takie organizacje jak Black Lives Matters i wielokrotnie wypowiadał się w obronie "niewinnych" dręczonych przez policję i system dając tym samym pretekst do kolejnych zamieszek.

Trumpa oceniać będę po pierwszej kadencji, jak obejmował będzie kolejną.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Dla nich to był wybór miedzy cholerą a dżumą ale czy wg ciebie lekarz to normalna praca ?...

Offline selfslave

• Gaduła
Kocham takie teksty i taka dyskusję ale ok, dlaczego pomijasz wątek jego prywatnych interesów odnoszących sie do wybiórczego zakazu?
Bo pisaliśmy o tym czy wprowadza autorytarne rządy, a nie o tym czy stosuje kolesiostwo. Jeśli stosuje to niefajnie, ale było o czym innym. Ja nie piszę, że Trump jest wspaniałym człowiekiem, mężem stanu i że go kocham, tylko że jego program i wprowadzane obecnie rozwiązania to nie jest polityka autorytarna.

Odnośnie zakazu aborcji, prosszę czytaj co napisałem, opracowywanie projektu o aborcji nie jest jednoznaczne z istnieniem takiego prawa a raczej z planami wprowadzenia. I to pewnie tez nie bedzie jego postulat tylko zapewne pewnych środowisk.
Przecież było jasno powiedziane, że nie będzie żadnego zakazu aborcji. Nawet niektóre republikańsko-chrześciajańskie oszołomy się na to wkurwiły. Zaprzestano co prawda finansowania tej organizacji od klinik aborcyjnych w biednych dzielnicach, ale polecam najpierw o tej organizacji i jej historii poczytać ;)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Ludzie, ludzie, ludzie!

Trump nie wygrał, bo było X republikanów, którzy go wybrali.

Trump wygrał, bo Y demokratów stwierdziło, że pierdoli taką panią prezydent i albo zagłosowali na innych kandydatów(nawet republikańskich!), albo nie poszli głosować.

Ten prezydent nie dość, że nie wygrał większością głosów to jeszcze ma poparcie tak niskie jak żaden prezydent przez ostatnie 20 lat(czyli odkąd ten konkretny ranking powstaje).

A co do zapędów autorytarnych:
https://www.theguardian.com/us-news/2017/jan/30/justice-department-trump-immigration-acting-attorney-general-sally-yates
Ostatni prezydent, który coś takiego odwalił to był Nixon przy okazji afery Watergate.

W jaki sposób stawianie muru blokującego nielegalne przekraczanie granicy przez imigrantów, godzi w społeczeństwo?
Przecież te osoby nie są obywatelami USA.
Czy jesteś może świadom w jaki główny sposób nielegalni imigranci dostają się na terytorium USA? Bo coś mam takie poczucie, że nie. :D

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ten prezydent nie dość, że nie wygrał większością głosów to jeszcze ma poparcie tak niskie jak żaden prezydent przez ostatnie 20 lat(czyli odkąd ten konkretny ranking powstaje).
To będzie jeden z powodów dla którego wygra tez drugą kadencję, podobnie jak PiS u nas :/

Czy jesteś może świadom w jaki główny sposób nielegalni imigranci dostają się na terytorium USA? Bo coś mam takie poczucie, że nie. :D
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
( Obraz usunięty.)
Ok, ciut przesadziłem z tym głównym, ale:
http://www.pewhispanic.org/2006/05/22/modes-of-entry-for-the-unauthorized-migrant-population/
As much as 45% of the total unauthorized migrant population entered the country with visas that allowed them to visit or reside in the U.S. for a limited amount of time. Known as “overstayers,” these migrants became part of the unauthorized population when they remained in the country after their visas had expired..

Czyli chuja da ściana(o ile ktoś jej nie wysadzi wcześniej - ładunki wybuchowe są tańsze niż ekwiwalent w zniszczonym betonie), bo prawie połowa nielegalnych imigrantów po prostu sobie weszła do kraju legalnie. ;)

Ba, mój kuzyn od ~15lat siedzi w USA, bo dokładnie tak tam wkroczył, zasiedział się, poznał kobietę(Polkę), ma z nią dziecko, które jest obywatelem. Nie może wrócić do kraju, bo go nie wpuszczą do Stanów z powrotem.

Lokalna władza jest doskonale świadoma sytuacji, ale jak widać gówno z tym robią, bo nic nie słyszałem, żeby się w Polsce pojawiał ostatnio.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Czy to jest tylko naiwność, brak wiedzy czy juz mitomania ?

http://vod.gazetapolska.pl/15015-jak-potezne-moze-byc-miedzymorze

Czesi maja nas w dupie od zawsze, i sie nie dziwie po tym jak działa grupa Wyszehradzka, Estonii bliżej do Finów i całej Skandynawii, Austria to pomysł z kosmosu, ze o Mołdawii już nie wspomnę.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Czy to jest tylko naiwność, brak wiedzy czy juz mitomania ?
Dla mnie to jest niezwykłe, że ten pomysł jeszcze nie zdechł śmiercią naturalną.

Polska to większy rynek niż Czechy, Węgry, Słowacja i Litwa razem wzięte - bylibyśmy dla nich takim samym "Wielkim Bratem" jak Związek Radziecki.

Swoją drogą Polska jest niezłym dziwolągiem - równocześnie duży, liczny, słowiański i katolicki kraj. Z każdym z pozostałych ewentualnych członków tej grupy mielibyśmy jakiś fundamentalny zgrzyt.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
Niemcy i ruskie ciężko pracowały, żeby rozjebać Grupę Wyszechradzką, która stanowiłaby przeciwwagę dla ich interesów w regionie, a Wy temu przyklaskujecie. Ja jebie...

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Niemcy i ruskie ciężko pracowały, żeby rozjebać Grupę Wyszechradzką, która stanowiłaby przeciwwagę dla ich interesów w regionie, a Wy temu przyklaskujecie. Ja jebie...
Niczemu nie przyklaskuję, tylko jestem realistą.

- Czeski przemysł spożywczy jest zagrożony przez nasz bo mamy - uwaga uwaga - niskie koszty pracy.
- Słowacki przemysł motoryzacyjny ostro konkuruje z naszym i, co tu dużo gadać, wygrywa.
- Węgrom natomiast najwyraźniej Ruskowie mają więcej do zaoferowania(albo przez nich mogą oni więcej stracić - dlatego zresztą Orban nas wyruchał).

W tej grupie jest tak zajebisty konflikt interesów, że nie ma szans za inną formę współpracy, niż nieformalną.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Wroo chyba czegoś nie rozumiesz, choc wydaje sie ze tak. Wielokrotnie pisałem ze grupa byłaby zajebistym rozwiązaniem gdyby nie my sami. Cały czas szukasz jakiegoś zew wroga a to zła droga. ( sie rymło ) Ani niemiec ani ruski nie musieli nawet kiwnąć palcem by ta inicjatywa była tylko sloganem. Przeanalizuj sobie próby wspólnych zakupów militarnych, próby stworzenia bezpieczenstwa energetycznego. To wszystko są tylko piękne idee które jak np zakupy dla wojska sami my rozwalamy. Nie dotrzymalismy terminów nie konsultowalismy zakupów a chcemy wszędzie przewodzić, to są sny o potędze jeśli nie ma konkretnych ruchów. Przykłady ? nieudolna sprzedaż dla Litwy Rosomaków, kupili uzywane niemieckie Pumy. Nieudolne prowadzenie wspólnej platformy nowego BWP z Czechami i Słowacją. Brak umiejętnego porozumienia w sprawioe zakupów smigłowców wielozadaniowych, Czechy akurat tez są w trakcie szukania oferenta. Można wymieniać ciurkiem. Nieudolna sprzedaż haubic samobieżnych do Estonii , kupili uzywane Norweskie a teraz wraz z Finami robią OPL. To jest po prostu z naszej strony negocjcyjny dramat.
Druga strona tego medalu jest taka ze każdy z tycj krajów ma swoją trudną do kompromisu wizję. Czesi nie potrafili dogadać sie ze Słowakami w sprawie leasingu Grippenów, nawet w sprawie wspólnego patrolowanie ich terytorium. Węgierska polityka energetyczna skłania sie ku ruskim Słowacka z reszta tez. Te wszystkie państwa musiałby po prostu zwyczajnie chcieć a my jako pierwsi powinniśmy sami wiedzieć czego chcemy i być przewidywalni i konsekwentni.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
No tak, zapomniałem że interes Rzeszy oraz Związku Radzieckiego, to nasz interes. Oraz że osiem lat rządów Platformy a przedtem SLD i czego tam jeszcze, miało na uwadze wyłącznie interes Polski i nigdy by nie poszli na jakieś zgniłe kompromisy z naszymi ukochanymi sąsiadami. Znasz rzeczywiste powody tych "nieudolności" sprzedaży uzbrojenia? Kto te negocjacje prowadził? Wiesz kto tradycyjnie zajmuje się sprzedażą broni i surowców strategicznych i dlaczego rządy KAŻDEGO kraju reagują alergicznie, kiedy słyszą że ktoś tym diluje im pod nosem?

Pamiętasz jak Miller chciał podpisać deal z Norwegami o dywersyfikacji dostaw gazu i magicznie za trzy dni się z nim helikopter spierdolił, po czym Leszek cudem przeżywszy stwierdził, że to głupi pomysł jednak z tą Norwegią? No ale ja Ci tu mogę gadać, a Ty mi odpowiesz że mam beret poryty, bo Smoleńsk ;D

Takiego organizmu jak Grupa nie buduje się w miesiąc. Serio tylko mnie dziwi dlaczego podczas rządów PO nie działo się w tym temacie absolutnie nic? Do tego potrzebna jest wizja, a nie mentalność pani Halinki z bazaru:"nie kupił ode mnie pietruszki, to ja mu teraz dzień dobry nie będę mówiła".

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Zupełłnie nie rozumiem co chcesz powiedzieć w pierwszym swoim zdaniu i ew gdzie ja coś takiego napisałem.
Nawet  byc może oblodzone systemy w smigłowcu Millera to była dywersja szpiega KGB.
Tak jak PO i rzady wczesniejsze jak i tym bardziej ten, są słabe jeśli chodzi o to co zrobiły dla GW (nie mylić z gazetą wyborczą). Nie było i nie ma ani strategii ani wizji, niestety nie ma tu wyjątków.  No może Antoni ma wizję ale ta zupełnie nie jest zgodna z moim pkt widzenia silnej armii.
Mam wrazenie ze pomysły czerpie jeszcze z harcerstwa nie ubliżając harcerzom.
Wg min obrony Czech rzeczywistym powodem była nieudolność w komunikacji, były tylko zapowiedzi i zadnych działan a czas płynął. Gdzies tutaj nawet wrzucałem link do wywiadu z nim. Oczywiście ja nie wiem co było za kulisami ale w takim razie po co robić z siebie wariata i nieodpowiedzialnego kontrachenta ?
  Wspólne zakupy kilku smigłowców to jeszcze nie budowanie mostu energetycznego. Dlaczego możemy sprzwedawać roski do Arabów a nie możemy Litwie, nie widzisz tutaj braku konsekwencji ? To może zerwanie kontraktu na carakale tez było ruską lub jak to piszesz hitlerowską zmową,.. a nie sorry to przecież brat za wielkiej wody tupnął i teraz kupimy zabawki co wyglądają jak prawdziwe smigłowce jeno bedą miały nalepke mejdin jułesej ale bedzie ze to blackhawk no i zrobiony... zmontowany w Polsce.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
No i dokładnie tak to wygląda jak napisałeś w ostatnim zdaniu. Alfons się zmienił, co nas teraz rucha i pilnuje żeby się mu nikt do interesu nie wpierdalał. ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Zeby była jasność to była szydera, gdyby Antoni miał jaja to by kupił te carakale dla MW i Ratownictwa Morskiego i coś z tego jeszcze wydusił ale widać nie chciał. Dla tych działań to jedna z lepszych opcji na które nas stać.