Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 316386 razy)

Offline Algiz

• Gaduła
Albo ona zmienia zdanie co godzinę albo G Wyborcza manipuluje.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Ale tu nie ma zadnej zmiany zdania i zadnej manipulacji. Czym innym jest sprowadzenie dzieci i ich naturalizacja a czym innym sprowadzenie na leczenie. Zakładam, z założeniem powrotu ich na własane ziemie do najbliższej rodziny. Tam nie ma gdzie i kim leczyć to jest podstawowa różnica.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Manipulują jej własną wypowiedzią? :D

Miałem szczęście kiedyś spotkać panią Ochojską osobiście - jest chyba najbardziej przyziemną osobą, jaką słyszałem, ale z drugiej strony, jej jedynym modus operandi jest niesienie pomocy i gdybym miał zgadywać, musiało jej się zrobić b. przykro, gdy zobaczyła, że jest na ustach propagandziarzy prawicy jako ktoś, kto by tej pomocy zaniechał/od niej odciągał.

Offline Algiz

• Gaduła
Przecież sama pisze , że niektóre media źle zinterpretowały jej wypowiedź i to jest właśnie ta manipulacja. Ja czytałem trzy różne które różniły się od siebie ponieważ są wyrwane z kontekstu. GW nawet nie raczyła wkleić oryginalnych wypowiedzi z Twittera które były odpowiedzią na pytanie   ....co pani sądzi o takiej postawie rządu  odmowie pomocy dzieciom z Syrii.

Drukując same odpowiedzi wypacza się ich sens.
« Ostatnia zmiana: 07 Lut, 2017, 20:58:08 wysłana przez Algiz »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Niby odmowa, gdyby się komuś nie chciało szukać.

"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
IMO najlepiej to skomentował RPO Adam Bodnar (też w Wyborczej...)

http://wyborcza.pl/7,75398,21336540,adam-bodnar-polityka-rzadu-w-sprawie-uchodzcow-jest-oparta.html

"Z pierwotnej liczby ok. 7 tys. uchodźców, zadeklarowanej przez panią premier i przyjętej na szczycie ministrów spraw wewnętrznych, obecny rząd zostawił 400 osób, a potem zredukował i tę liczbę do ok. 90. Te rodziny były już zidentyfikowane w obozach, zabiegi o ich przyjęcie były zaawansowane. Ale jednak została podjęta decyzja polityczna, że nikt nie zostanie do Polski przyjęty w ramach programu relokacji."

Podobnie wielkość kwot przeznaczonych na pomoc uchodźcom jest żałośnie niska nawet w porównaniu do dużo mniejszych państw UE.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Tak, a nawet nie.

Dziś trafiłem na ciekawą (niekoniecznie trafną, bo z paroma argumentami bym się nie zgodził) analizę postaci Prezesa (bo niekoniecznie samego Kaczyńskiego), polecam:
http://hartman.blog.polityka.pl/2017/02/06/dobry-postcyniczny-pan-kaczynski/?nocheck=1

Offline Algiz

• Gaduła
TVP i Max Kolonko są dla ciebie mało wiarygodni i za każdym razem ich wyśmiewasz,  a wrzucasz  link do bloga tego idioty który twierdzi,  że pora zacząć dyskusję na temat legalności związków kazirodczych.
Zdaje się że właśnie za to wyrzucili go z ugrupowania "twój ruch" i odcięli się od niego niemal wszyscy włącznie z władzami Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Tekst o kazirodztwie był co najwyżej niesmaczny, Kolonko to notoryczny kłamca, TVP Info to tuba propagandowa partii rządzącej, Hartman to profesor uniwersytecki (patrz: subiektywnie dla mnie większy autorytet od dziennikarza-propagandziarza noszącego ciągle ten sam garnitur i przyklejony, sztuczny uśmiech) i im dalej od działalności politycznej, tym IMO sensowniej pisze.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Niby tak nie lubisz kłamców i z zasady odrzucasz jakiekolwiek informacje z określonych źródeł na starcie, a tylko na tej stronie widzę 2 linki do wyborczej.
Jak to jest? Da się to jakoś sensownie wytłumaczyć?
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Niby tak nie lubisz kłamców i z zasady odrzucasz jakiekolwiek informacje z określonych źródeł na starcie, a tylko na tej stronie widzę 2 linki do wyborczej.

Da się.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
IMO najlepiej to skomentował RPO Adam Bodnar (też w Wyborczej...)

"Z pierwotnej liczby ok. 7 tys. uchodźców, zadeklarowanej przez panią premier i przyjętej na szczycie ministrów spraw wewnętrznych, obecny rząd zostawił 400 osób, a potem zredukował i tę liczbę do ok. 90. Te rodziny były już zidentyfikowane w obozach, zabiegi o ich przyjęcie były zaawansowane. Ale jednak została podjęta decyzja polityczna, że nikt nie zostanie do Polski przyjęty w ramach programu relokacji."
Ciągnąć temat Karnowskiego, jak to urzędnicy nie znają swoich kompetencji.
Jak traktować to co napisał Bodnar? Stanowisko RPO to raczej oficjalne nie jest, ani komentarz, bo to co skomentował nie leży w jego zakresie działania. Emigranci ekonomiczni i uchodźcy póki co obywatelami Polski nie są.
Jeśli była to jego prywatna opinia, to po pierwsze wyborcza równie dobrze może pana Henia pod sklepem o to zapytać, a po drugie nadużył stanowiska, wchodząc w taką polemikę.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
2 linki do: wywiadu i wiadomości tylko opublikowanej tam. Więc da.

A RPO wypowiadał się jako Adam Bodnar. I jako ten skomentował. Jakiekolwiek słowo krytykujące działania władzy to teraz przekroczenie kompetencji? Czyżbym przysnął i obudził się w jakimś systemie autorytarnym?

Offline Pronounce

• Pr0
Jak bardzo punkt siedzenia zmienia punkt widzenia, niby taki banał ale...

Po przeprowadzce za granicę i poznanie sporej ilości osób, głównie z Afryki, Azji dochodzę do wniosku, że to to całe chrzanienie o tym, że niby Polsce grozi autorytaryzm, destablizacja podstaw państwa, indoktrynacja narodowa/katlolicka to naprawdę bzdura.
Serio, mimo tego co można wyczytać w mediach bądź usłyszeć u "zachodnich zatroskanych Polską" polityków i publicystów to mamy wolny kraj, spokojny, nie silną ale w miarę stabilną gospodarkę, wolność słowa i przekonań bo przecież spór pt. katolicyzm vs ateizm w Polsce to czysta semantyka, żadna ze stron nie przepchnie niczego rewolucyjnego.
A co chyba najważniejsze jak zauważyłem w przeciwieństwie do wielu krajów nie ma u nas napięć etnicznych i religijnych, czyli chyba najgorszych rzeczy jakie mogą spotkać kraj.

Zanim ktoś mi napisze, że niby nie jesteśmy Koreą Północną ale taką dajmy na to Norwegią czy Szwajcarią też nie. Oczywiście, że nie. Nie ma w Polsce dyktatury ale tzw. społeczeństwa obywatelskiego na miarę wspomnianej Szwajcarii też nie.
Najzwyczajniej w Polsce jest demokracja, to jest wolny kraj, opozycja coś się pluje, rząd coś tam robi, raz lepiej raz gorzej, ścierają się grupy interesów i tyle. Coś co było zawsze i nie prędko zniknie. Ale pierdzielenie o niepokojach społecznych i groźbie rządów autorytarnych to przesada.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Może przesada a może nie. Opozycje i mówienie o niej cokolwiek, pozwolę sobie pominąć bo wg. mnie jest załosna, natomiast nie byłbym taki pewny tego, ze rząd nie wprowadzi mocno restrykcyjnego prawa odnosnie np. aborcji i in vitro, to tak dla przykładu.
Wybacz ze nie interesuje mnie co i jak martwią sie o nas zachodnie cywilizacje bo jak wiadomo różne interesy nimi kierują. Do Szwajcarii zwyczajnie nie doroślismy a z drugiej strony wcale bym nie chciał by całe społeczeństwo miało sie wypowiadać w niektórych kwestiach gdzie potrzebna jest specjalistyczna wiedza.
Czy nam grozi destabilizacja tego nie wiem, jestem natomiast bardzo mocno przekonany o tym ze Jarek K dązy do tego by zrealizowac swoja wizję niezależnie od poglądów innych. Odnośnie wolności słowa tez nie przesadzałbym na Twoim miejscu, zdajesz sie byc wyrwany z rzeczywistości. Poczytaj sobie o akcji prokuratury w Białymstoku, o odsuwaniu dziennikarzy którzy zadają niewygodne pytania kolesiom z PiS tutaj np w radio Merkury i wywiad z Ryszardem Czarneckim. Tego jest doś sporo by móc mieć wątpliwości co do Twojej tezy.
Pamietaj ze PiS jeszcze nie przejął całości władzy, patrz co sie dzieje z wyborami samorzadowymi ile zachodu i podchodów robi PiS, to sie wg mnie dopiero rozkreca.
Piszesz ze rząd robi raz cos lepiej raz coś gorzej. Jak dla mnie i wg. mojej własnej opinii nie zrobił jeszcze nic dobrze. Nawet 500+ jest z lekka zjebane, bo o ile niektórym pomaga to również rozleniwia i tworzy jeszcze bardziej roszczeniowe społeczeństwo niż mamy. Reforma oświaty wg. robiona jest dla zasady i po to by rozjebać samorzady, ( kwestia finansowania spadnie na samorzady ) bez jak to oni twierdzą konsultacji społecznych bo to pierdolenie. Owszem zapewne po kilku latach sytuacja sie uspokoi bo człowiek nie swinia i do wszystkiego sie przyzwyczai, ale chyba nie tedy droga, tzn wg mnie na pewno nie. To co sie dzieje w min srodowiska to dramat i te ustawy czy tam przepisy, które przepchnął min.Szyszka, nie prowadza do niczego dobrego.
PiS faktycznie bardzo dużo robi, dużo zmian, duzo pracy w to wkładają, niestety mam wrazenie ze głównie i tylko po to by pozmieniać wszystko co było zrobione przez PO i ogolnie po 89'.

Czy warto wspomieć jak bardzo jednostronny jest rząd jeśli chodzi o finasowanie kościoła katolickiego ? Kto zapłacił za część ŚDM a kto miał zapłacić , dlaczego pieniądze z Krakowa przeznaczone na walkę ze smogiem zostały przesłane do Torunia no chyba ze to kolejne kłamstwo i pomówienie. Jestem katolikiem tzn tak mi sie wydaje ale te 26mln wolałbym przeznaczyc na rozsądne finansowanie wymiany piecy bądź inną pomoc związaną z ratowaniem powietrza w Krakowie, niz podarowanie ich ojcu Rydzykowi.
« Ostatnia zmiana: 08 Lut, 2017, 11:25:22 wysłana przez commelina »

Offline Algiz

• Gaduła
Dopóki totalna opozycja codziennie szczeka na rząd w reżimowej telewizji to chyba znak, że z wolnością słowa w Polsce nie jest
tak źle. 

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Dla mnie to lipa, by własnie tak jak Ty, ludzie mówili, a dzieki temu po cichu mogą robić swoje. Na zasadzie dajmy im poszczekać odpowietrza sie, ludzie beda widziec jaka wolność w mediach a my zrobimy swoje.

Powiedzmy sobie szczerze, kto dzisiaj traktuje poważnie szczekanie opozycji, im bardziej szczekają, tym bardziej męczą i na pewno Jarek to wie i rozumie jak to dziala, inaczej by nie doszli do tego punktu w którym są
Po za tym, sam puszczałbym ich najbardziej zajadłe wypowiedzi, w sytuacji jaką mamy, gdybym chciał ich wykonczyć.
Także wiesz ;) na wolność słowa to to dla mnie marny przykład.
« Ostatnia zmiana: 08 Lut, 2017, 12:55:16 wysłana przez commelina »

Offline Pronounce

• Pr0
Jestem zwolennikiem silnego rozdziału kościoła od państwa, z wiarą też nie po drodze ale uważam, że akurat ta kasa przeznaczona na ŚDM to był jeden z lepszych ruchów PR zrobionych dla kraju od wielu lat.
Żadne dziwne Euro 2012 czy niejasna i nietrafiona promocja Polski za granicą, tylko tak "praca u podstaw".

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Dla mnie to lipa, by własnie tak jak Ty, ludzie mówili, a dzieki temu po cichu mogą robić swoje. Na zasadzie dajmy im poszczekać odpowietrza sie, ludzie beda widziec jaka wolność w mediach a my zrobimy swoje.

Powiedzmy sobie szczerze, kto dzisiaj traktuje poważnie szczekanie opozycji, im bardziej szczekają, tym bardziej męczą i na pewno Jarek to wie i rozumie jak to dziala, inaczej by nie doszli do tego punktu w którym są
Po za tym, sam puszczałbym ich najbardziej zajadłe wypowiedzi, w sytuacji jaką mamy, gdybym chciał ich wykonczyć.
Także wiesz ;) na wolność słowa to to dla mnie marny przykład.

A zauważyłeś jak miarkują na co mogą sobie pozwolić ze zmianą prawodawstwa?
Wrzutka z tematem typu ustawa aborcyjna... fala protestów... odpuszczamy bo czas nie najlepszy... powrót do tematu i od nowa.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Przemek, zgadza sie, o tym napisałem wyżej, cały czas tak działają. Dlatego nie zgadzam sie z tezą, ze nie mamy przymiarek do państwa autorytarnego. Mamy i to jak cholera tylko czekaja na dobry moment. Jarek ma swoją wizję i za wszelką cene chce ją zrealizować.
@Pronounce chyba sie nie zrozumieliśmy, nie chodzi mi o całokształ bo jako takie było niezłe,a o pewna częśc kasy i opłat, którą miało pokryc państwo a zrzuciło na miasto.

E: teraz dokładnie jest to samo odnośnie Warszawy, już słyszę głosy z PiS ze w zasadzie to nie ma nic konkretnego, ze to tylko przymiarki i ze protesty odnoszą sie do czegoś absolutnie wirtualnego i ze znowu opozycja straszy demonami.
I na pewno sporo grupa to łyknie
« Ostatnia zmiana: 08 Lut, 2017, 13:09:34 wysłana przez commelina »

Offline Algiz

• Gaduła
Ale w Niemieckich mediach które w zasadzie są pro rządowe raczej trudno usłyszeć głosy opozycji która jest przeciwko polityce prowadzonej przez panią Merkel, tam jest większe zakłamanie. Faktem jest, że nasza opozycja sama się zajeżdża, nie mają żadnych pomysłów, a ich jedyny argument to antypisowość. Wystarczy zaprosić do studia np: panią Gasiuk Pichowicz i zapytać ją  o jakieś pomysły, projekty ustaw to natychmiast zaczyna od zawłaszczania Trybunału Konstytucyjnego i totalnej krytyki rządu. Dopóki opozycja nie przedstawi własnych konkretnych pomysłów na rządzenie nikt ich nie będzie traktował poważnie.
Krytykować każdy potrafi, a jak napisał wybitny polski poeta Tadeusz Boy-Żeleński  .....krytyk i eunuch z jednej są parafii, obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi.   :)
« Ostatnia zmiana: 08 Lut, 2017, 16:46:30 wysłana przez Algiz »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Przemek, zgadza sie, o tym napisałem wyżej, cały czas tak działają. Dlatego nie zgadzam sie z tezą, ze nie mamy przymiarek do państwa autorytarnego. Mamy i to jak cholera tylko czekaja na dobry moment. Jarek ma swoją wizję i za wszelką cene chce ją zrealizować.

A co jeśli po kolejnych wyborach taka wizja państwa zyska poparcie większości? Demokracja?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator