Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 316502 razy)

Offline Algiz

• Gaduła
Bo telewizji w ogóle nie da się oglądać, powiedzmy sobie szczerze, to nie jest rozrywka dla ludzi inteligentnych tylko dla mas. Od paru lat coś jakiś czas próbuję coś obejrzeć. Włączam tv, po czym wyskakują mi problemy typu "klocek w bidecie", "mięsny jeż" czy inne takie Anny Marie Wesołowskie. Rzygam.
Media publiczne zawsze były, są i będą upolitycznione, i nic z tym nie zrobimy. TVP nie dało się oglądać 15 lat temu, 10 lat temu, 5 lat temu i teraz też się "nie da".
Teraz to i tak jest miód ze smalcem, człowiek ma wybór,  kiedyś jak na jedynce przemawiał Jaruzelski, to na dwójce leciał mongolski balet, albo covery Lutosławskiego, nie było łatwo.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
http://www.bankier.pl/wiadomosc/MF-Deficyt-budzetu-w-16-wyniosl-46-3-mld-zl-84-6-proc-planu-7496734.html

Deficyt budżetu państwa w 2016 r. wyniósł 46,3 mld zł, tj. 84,6% wartości planowanej w ustawie budżetowej, podało Ministerstwo Finansów, przedstawiając wstępne szacunkowe dane.

Mamy 314,6 mld zł dochodów i była to większa wartość niż założona w budżecie. Były o prawie 9% wyższe niż uzyskane w 2015 r. i prawie o 1 mld zł wyższe niż w ustawie budżetowej
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Jeśli chodzi o Morawieckiego, to złe języki mówią, że obejmując teke ministra i wicepremiera nie pozbył się
akcji i udziałów w spółkach na które  jako tak wysoki urzędnik ma  realny wpływ,  akcje spółek które posiada
miały wzrosnąć w tym okresie o 22%, jeśli to prawda to jest to skandal i nic innego jak korupcja !!!
Ciekawe ile w tym wszystkim prawdy ?
http://bip.kprm.gov.pl/download/75/15691/MorawieckiMateuszoswiadczenieostaniemajatkowym2015.pdf

Widzę tylko BZWBK w oświadczeniu.
22% na giełdzie to się robi z jego umiejętnościami w tydzień a nie dwa lata. Jakby chciał zarobić to by kupił JSW w zeszłym roku poniżej 10zł a sprzedał powyżej 70zł w listopadzie. I pewnie tak zrobił na kogoś z rodziny podobnie jak reszta.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
http://mygorszysort.pl/kaczynski-tego-nie-wygumkujesz-w-internecie-nic-nie-ginie-2/

Nie wiem dlaczego ale akcje Morawieckiego zupełnie mi nie przeszkadzają , i zgadzam sie z przedmówcą ;)

Ktoś z Was pisał ze Kaczyński ma raka trzustki, dzisiaj wrzucił to Stonoga, ze "odkrył to" iz Kaczyński leczy sie na raka trzustki.
« Ostatnia zmiana: 31 Sty, 2017, 22:31:24 wysłana przez commelina »

Offline Algiz

• Gaduła
http://mygorszysort.pl/kaczynski-tego-nie-wygumkujesz-w-internecie-nic-nie-ginie-2/

Nie wiem dlaczego ale akcje Morawieckiego zupełnie mi nie przeszkadzają , i zgadzam sie z przedmówcą ;)

Ktoś z Was pisał ze Kaczyński ma raka trzustki, dzisiaj wrzucił to Stonoga, ze "odkrył to" iz Kaczyński leczy sie na raka trzustki.
To ja pisałem,  zresztą Stonoga też ma raka, tyle że nerki, przyznał się ostatnio do tego w tv.
Wracając do linku, to przecież żadna tajemnica, nawet najwięksi wrogowie kaczora twierdzą, że ma polityczną intuicję skoro przyłożył rękę do wybrania trzech prezydentów i trzech premierów. Natomiast ci co pod tym filmikiem wylewają żółć sami głosowali na Bolka tak jak reszta społeczeństwa, no chyba, że głosowali na  Tymińskiego wtedy powinni milczeć.
W tym jest właśnie największy problem, Bolek oszukał nas wszystkich.
« Ostatnia zmiana: 01 Lut, 2017, 08:19:40 wysłana przez Algiz »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Pewnie ze głosowałem na Bolka ;) Wałesa wg mnie dał dupy, mógł dawno to potwierdzić, przyznac przeprosić i sądze ze w tamtych czasach gdy pamieć o bezpiece i ich metodach była większa i bardziej zywa, ludzie nie mieliby az tak za złe jak dzisiaj gdy sie tak wypiera choc w programie Olejnik przyznał sie na wizji ze podpisał. Dla mnie działa bez sensu i bez tzw odwagi cywilnej. Co nie zmienia faktu ze jestem mu to w stanie wybaczyc.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
To co pokazujesz wg mnie ni jak ma sie do tego co proponuje Morawiecki. To co robiłby bank monitorując takie rzeczy to dla mnie jest całkowicie zrozumiałe, natomiast to co proponuje sie u nas to to ze kazdy "kraweznik" z jakiejkolwiek instytucji powyżej "poczty polskiej" może mieć dostep do Twoich danych finansowych.
Zdrugiej strony nie mogę spodziwać sie niczego innego skoro Jarosław K na swoim wykladzie u ojca Tadeusza mówi o tym iż najpierw państwo a później własność i możliwość zarabiania. Jak dla mnie to coś chłop odwraca kota ogonem.
.
« Ostatnia zmiana: 06 Lut, 2017, 09:04:34 wysłana przez commelina »

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Biorąc pod uwagę czasy, na których się zatrzymał, nie dziwi mnie to w stopniu najmniejszym. Szkoda tylko, że wprowadzanie takich reform wskrzesza ducha komuny, z którą ponoć tak dzielnie walczył...

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Rydzyk łączy dla Kaczyńskiego dwa elektoraty - religijnych dewotów i resentymenciarzy - w jeden, PiSowski. Nic dziwnego, że takie rzeczy u niego mówił. Najgorsze jest to, że on w jakimś stopniu ma rację, tzn. zarówno uciekający przed podatkami na dzisiejszą skalę to sznur na szyi wszystkich zachodnich demokracji, nie tylko Polski, jak i niemal brak pojęcia "dobra wspólnego" w społeczno-politycznym dyskursie i przyzwolenie na moralność Kalego to neokapitalistyczna szarańcza, która rujnuje wszystko na swojej drodze - od szpitali, przez kopalnie, po resztę instytucji publicznych. Problem w tym, że PiSowi nie zależy na ani jednym, ani drugim - sami "dorwali się do koryta", jak nikt przed nimi, a za "dużymi graczami" stoją murem tak długo, jak nie lobbują przeciwko nim.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Tyle ze wg mnie u nas nie chodzi o łapanie tych faktycznych oszustów a o stworzenie takiego prawa które z każdego czyni potencjalnego przestępcę przez co sciagalność podatków znakomicie sie zwiekszy. To ze to przejdzie z poparciem ludożerki nie mam wątpliwości, bo zapewno zostanie przedstawione jak walka z oszustami i wyzyskiem. Jestem pewny ze 100% beneficjentów programu 500+ poprze kazde takie rozwiązanie. Gizmi a propos neokapitalistycznej szarańczy, zobacz jak skarbówka, bank i sa załatwiły firme Atlantic.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Tyle ze wg mnie u nas nie chodzi o łapanie tych faktycznych oszustów a o stworzenie takiego prawa które z każdego czyni potencjalnego przestępcę przez co sciagalność podatków znakomicie sie zwiekszy. To ze to przejdzie z poparciem ludożerki nie mam wątpliwości, bo zapewno zostanie przedstawione jak walka z oszustami i wyzyskiem. Jestem pewny ze 100% beneficjentów programu 500+ poprze kazde takie rozwiązanie. Gizmi a propos neokapitalistycznej szarańczy, zobacz jak skarbówka, bank i sa załatwiły firme Atlantic.

Ciekawostka: księgowy mnie niedawno przestrzegł przez kontrolą skarbówki na start, jestem świeżym VATowcem, więc będę trzepany dla zasady :)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
To dotyczy wszystkich nowo utworzonych i nowo wchodzących w VAT czy nie jesteś słupem czy Twoja Vatowość jest uzasadniona czy nie kombinujesz by kombinować z VAT. Byc może oprócz psa tropiącego bedą mieli ze sobą psychologa.
Od 1 marca ma to wejsc obligatoryjnie. Tak jak nie lubię i nie przepadam za gościem tak Rostowski powiedział wczoraj ciekawą rzecz. Wg. Morawieckiego uszczelnili VAT wg Rostowskiego nic takiego nie ma miejsca patrzac na wzrost dochodów z VAT przyrwnując go do PKB. VAT wzrósł dokładnie tyle ile wzrosło PKB. Nie jestem pewny na ile to jest realne ale ciekawostka może byc. Z takich jak my łatwiej bedzie to osiągnąc niz z tych wielkich. Aktualne zadłużenie firm w stosunku do skarbu państwa w tym ZUS  jest ogromne.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Krew mi w żyłach zamarzła, jak przeczytałem wywiad z byłym prezesem Atlanticu. Ale sytuacja z tym bankiem też potwierdza tezy Kaczyńskiego, że kapitał jednak ma narodowość. (nawet jeśli to jest oparte o sztuczny konstrukt, bo ja bym powiedział "pochodzenie")

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Tylko pytanie czy ta firma francuska przejęła rynki ukrańskie po Atlanticu i była to celowa akcja wrogiego przejęcia, czy to domysły nasze, polskie, doszukujące sie spisku.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Nie tylko rynki ukraińskie, bo na pozostałych pewnie też "naturalną drogą" zwiększył im się udział. Nawet jeśli tak, to jeszcze proces pokaże, czy są jakiekolwiek przesłanki ku temu, by widzieć w tym celowo złą wolę albo w ogóle właśnie jakiś szwindel. Either way, dla kolosów jak CA i tak robimy za wygodne półperyferia i tak się nas traktuje. Francuskich firm tak traktować nie muszą, bo zabezpieczenie w kasie mają u takich, jak my. Jak np. T-Mobile traktuje klientów i ich dane osobowe w Polsce, a jak u siebie. Starbucks zatrudnia pracowników w jednym kraju europejskim, by łamali strajki w drugim. Właściciele Biedronki robią na nas taki hajs, że w Portugalii urządzają promocje, na których są grube tysiące w plecy, pensje też są kilkakrotnie różne na tych samych stanowiskach mimo podobnego nakładu pracy i zysków. Między polskim magazynem Amazona, a najbliższym, niemieckim jest kilkaset kilometrów - często mniej niż z jednego Stanu do drugiego - a pensje też kilkakrotnie różne i pracownicy traktowani zupełnie inaczej. Jak prawo jest dziurawe albo rynek zepsuty, zachodnie korpo nie mają żadnego interesu w tym, by nie próbować tego wykorzystać. Większość czasu i tak to przechodzi bez echa.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Nie chciałem zaśmiecać polityką tematu "co mnie szokuje" ,ale:
... zaszokowała mnie, jako urzędnika, nowa kompetencja prezydenta jednego z miast. Adopcja sierot z Syrii.
Tylko nie wiem pod co to podciągnąć.

http://bip.sopot.pl/Article/id,177.html

PS: Gizmi przestań się wycierać uciśnioną klasą robotniczą (amazon, biedra, fast foody). W Polsce wszyscy, na każdym szczeblu zarabiają kilkukrotnie mniej niż na zachodzie.
Pytanie ilu coś z tym robi?
« Ostatnia zmiana: 06 Lut, 2017, 22:43:03 wysłana przez nikt »

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Słyszałem, że Lidl na przykład teraz podnosi pensje do bardziej "zachodnich" standardów przy okazji nadal zachowując konkurencyjne ceny w stosunku do innych dyskontów. Jak ktoś chce, to może (choć w tym przypadku stawiam, że musi niż chce). Nie chodzi o to, że "w Polsce" - tylko o to, że molochy żerują na słabych gospodarkach i państwo nie robi nic w tej sprawie, żeby ich dyscyplinować, bo co takiemu Amazonowi robi 4000 zł kary?

BTW czemu wkleiłeś listę obowiązków, pisząc o kompetencjach? Ja jak najbardziej popieram Karnowskiego - nawet jeśli to był zabieg czysto polityczny, na talerzu pokazał PiSowską mentalność. Dziesiątka dzieciaków zagrożeniem dla bezpieczeństwa, co za cyniczne pier*olenie. Szydło, matka dwóch księży.

Offline Algiz

• Gaduła
W sprawie tych dzieciaków to tylko zagrywka polityczna. Zgadzam się w tej sprawie z Ochojską, że te dzieci maja bliższą i dalszą rodzinę. Co jak co, ale system rodzinny jest w krajach arabskich bardzo rozbudowany, rzeczą normalną jest tam np ; to, że przygarnia się tam do rodziny samotnego kuzyna dziadka chociaż według naszych norm jest to szósta woda po kisielu. To nie lewicowa Szwecja czy Dania gdzie oddaje się starszą matkę czy ojca do domu opieki, a samemu idzie się machać dupą na paradzie równości. Właśnie dlatego za jakieś trzydzieści lat tych państw już nie będzie.
A wracając do tych dzieciaków jak miałoby to wyglądać ? kto miałby się nimi zając ? co z ich językiem ? kulturą ? religią ? Nie można ich przecież oddać polskim rodzinom na wychowanie ponieważ byłaby to czysta "naturalizacja" a to jest zbrodnia ! hitlerowcy tak robili ze słowiańskimi dzieciakami, do dziś tacy ludzie szukają swoich korzeni są nawet specjalne instytucje które im w tym pomagają.
« Ostatnia zmiana: 07 Lut, 2017, 17:56:18 wysłana przez Algiz »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Lidl podniósł pensje bo w regulaminie pracy pewnie były one wyrażone stosunkiem procentowym do pensji minimalnej. U mnie było to samo.
Fakt natomiast że ze wszystkich sieciówek to właśnie u nich płace są najwyższe i praca najstabilniejsza. Ludzi których tam pracują, u mnie w najbliższym sklepie, spotykam już od wielu lat więc chyba są zadowoleni.

Nie rozumiem twojego pytania albo ty nie rozumiesz roli prezydenta miasta. Prezydent działa w ramach powierzonych kompetencji wykonując swoje obowiązku. Ani jedno ani drugie nie ma nic wspólnego z polityką zagraniczną, a już na pewno nie z imigracyjną.
Karnowski nic nie pokazał oprócz tego że jest pieniaczem. Nie bronie Karnowskiemu pomagać komukolwiek. Stać go. Niech nie robi tylko z siebie idioty tłumacząc się że jego działanie nie jest polityczne.

Offline Przychlast

• Pr0
W sprawie tych dzieciaków to tylko zagrywka polityczna. Zgadzam się w tej sprawie z Ochojską, że te dzieci maja bliższą i dalszą rodzinę. Co jak co, ale system rodzinny jest w krajach arabskich bardzo rozbudowany, rzeczą normalną jest tam np ; to, że przygarnia się tam do rodziny samotnego kuzyna dziadka chociaż według naszych norm jest to szósta woda po kisielu. To nie lewicowa Szwecja czy Dania gdzie oddaje się starszą matkę czy ojca do domu opieki, a samemu idzie się machać dupą na paradzie równości. Właśnie dlatego za jakieś trzydzieści lat tych państw już nie będzie.
A wracając do tych dzieciaków jak miałoby to wyglądać ? kto miałby się nimi zając ? co z ich językiem ? kultura ? religią ? Nie można ich przecież oddać polskim rodzinom na wychowanie ponieważ byłaby to czysta "naturalizacja" a to jest zbrodnia ! hitlerowcy tak robili ze słowiańskimi dzieciakami, do dziś tacy ludzie szukają swoich korzeni są nawet specjalne instytucje które im w tym pomagają.

Ten post zabolał mnie w serduszko. I w mózg. To niemiłe z Twojej strony.

Offline Algiz

• Gaduła
Trudno, będziesz musiał z tym jakoś żyć.

« Ostatnia zmiana: 07 Lut, 2017, 00:16:46 wysłana przez Algiz »