Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 316878 razy)

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Widziałem... nie wiem jak bardzo trzeba być bezczelnym i zakłamanym, żeby puszczać w przestrzeń medialną informacje o rzekomym blokowaniu wstępu na salę kolumnową dla posłów opozycji, wiedząc że wszystko jest nagrane i udokumentowane w taki sposób, że nie ma żadnego pola do spekulacji...
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Algiz

• Gaduła
Pozazdrościć rządowi takiej opozycji, najpierw Petru teraz Kijowski, kaczor powinien im dopłacać bo lepszych trudno nawet sobie wyobrazić.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Widziałem... nie wiem jak bardzo trzeba być bezczelnym i zakłamanym, żeby puszczać w przestrzeń medialną informacje o rzekomym blokowaniu wstępu na salę kolumnową dla posłów opozycji, wiedząc że wszystko jest nagrane i udokumentowane w taki sposób, że nie ma żadnego pola do spekulacji...

Powtarzam Jarek nie jest idiotą. Opozycja znów się wystrzelała ślepakami, następnym razem jak faktycznie będą mieli powód do szczekania nikt już nie będzie słuchał ich ujadania.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Ten artykuł był dość bzdurny, więc może usunęli.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Ten artykuł był dość bzdurny, więc może usunęli.

To był film z posiedzenia na sali kolumnowej, a nie żaden artykuł... gizmi PLS, nie kompromituj się.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Ale tu nie chodzi o to, że nikt z opozycji w ogóle nie postawił nogi na sali kolumnowej - sam fakt, że mieli utrudniony dostęp i był chociaż jeden incydent związany z tym, że ktoś z opozycji miał problem z dostaniem się na salę jest niedopuszczalny. A do kwestionowanego kworum liczy się obecność posłów opozycji w trakcie głosowania. W ogóle to, że trzeba było tyle czasu czekać na te nagrania jest kpiną z obywateli. Choćby dla tego ostatniego powinno być powtórzone głosowanie.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Normalne. Jak brakuje argumentów, to atakuje się personalnie.
A co ja takiego napisałem, że mam okiełznać język? Ubliżyłem ci? Obraziłem?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ale tu nie chodzi o to, że nikt z opozycji w ogóle nie postawił nogi na sali kolumnowej - sam fakt, że mieli utrudniony dostęp i był chociaż jeden incydent związany z tym, że ktoś z opozycji miał problem z dostaniem się na salę jest niedopuszczalny. A do kwestionowanego kworum liczy się obecność posłów opozycji w trakcie głosowania. W ogóle to, że trzeba było tyle czasu czekać na te nagrania jest kpiną z obywateli. Choćby dla tego ostatniego powinno być powtórzone głosowanie.

Oczywiście że mieli utrudniony. Nitras stojący w przejściu przepychający się z posłami i strażą to blokada nie do przejścia.
Ciężko jest również siedzieć na mównicy strzelając sobie selfiaczki oraz przeglądać notatki posłów PiS i jednocześnie zajmować się czymś tak mało ważnym, jak nikomu do niczego nie potrzebny, budżet państwa na innej sali.
Argument o braku miejsca (krzeseł) na sali kolumnowej również jest niepodważalny. Opozycja się rozpasła, jak co najmniej nasze biskupstwo i potrzebuje po 2 krzesła na każdego osła, bo mają takie szerokie dupska i rozdmuchane ego że jedno to dla nich za mało i uwłacza sprawowanemu urzędowi.

Wstrzymanie się z publikacją nagrania już omawialiśmy. Idioci się sami wystrzelali i pokazali z najlepszej strony.
A powtórki głosowania nie będzie, nie będzie też siłowego wyprowadzania opozycji z sejmu a kolejne posiedzenie na pewno nie odbędzie się na sali głównej jeśli opozycja będzie ją zajmowała. Polska nie ma czasu na cackanie się z garstką oszołomów. Cztery lata to wbrew pozorom bardzo mało czasu na planowane reformy.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Jeśli chodzi o udostępnienie opinii publicznej nagrań z kamer przemysłowych, to jest potrzebna zgoda prokuratury zdaje się, to jest obwarowane jakimiś regulacjami prawnymi. Nie dało się tego zrobić wcześniej.
Ale fakt, że czas gra na korzyść PiS już widać.
Jeśli chodzi o budżet to zawsze było tak, że partia która ma większość bierze 100% odpowiedzialności za budżet i żadne poprawki opozycji nigdy nie były brane pod uwagę, bo to jest absurd.
Jak partia które jest w opozycji może wprowadzać poprawki do budżetu???
Jedną z poprawek jaką zaproponowała PO jest na przykład 500 zł na każde dziecko.
Która partia rządząca zgodziłaby się na coś takiego, albo która wzięłaby za taki budżet odpowiedzialność?
PiS ma większość więc i tak przegłosują wszystko co będzie chciał, tak samo jak robiła to PSL z platformą i koniec kropka.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Oczywiście, że dało się zrobić wcześniej. Przedłużenie terminu przez prokuraturę było cwaniactwem na granicy prawa. A wszyscy wiemy, że Ziobro kontroluje tego typu sprawy. Poprawki były brane - pamiętacie jak Palikot zgłosił z 1000 za czasów PO? Było wtedy kilkaset głosowań, ale się odbyły. Budżet jest właśnie zbyt ważny, by głosować nad nim bez opozycji.

Offline davqoniu

• Gaduła
  • Brotherhood of Lefties ;)
Budżet jest właśnie zbyt ważny, by głosować nad nim bez opozycji.
A wyniki demokratycznych wyborów są zbyt ważne by ich nie respektować ;)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Hitlera też wybrano demokratycznie. Opozycja nie jest od tego, by by siedzieć cicho, inaczej by ich nie było.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Hitlera też wybrano demokratycznie. Opozycja nie jest od tego, by by siedzieć cicho, inaczej by ich nie było.

Prawo Godwina zadziałało :)

Nikt nie głosował bez opozycji. Sami się wykluczyli zajmując się pierdołami i pozostając na sali plenarnej.
Działanie opozycji było oczywiste. Blokujemy przyjęcie budżetu w czasie ostatniego posiedzenia sejmu w 2016 roku, wykazujemy nieudolność rządzących i dążymy do rozpisania wcześniejszych wyborów. Nie pykło.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Err... Raz, że internetowe prawo Godwina nie dotyczy takiego użycia kontekstu Hitlera. Spokojnie mógłbym wskazać innego demokratycznie wybranego dyktatora czy autorytarne władze. Dwa, że chyba znasz opozycję lepiej niż opozycja zna siebie. Spójrz na postulaty ich obstrukcji i dalszego protestu - chcieli tylko przywrócenia tamtego gościa z PO do obrad, PiS zaparł się przy swoim i doszło do eskalacji. Kuchciński nawet chciał im pójść na rękę dopóki nie dostał ochrzanu od Kaczyńskiego. Równolegle pojawił się problem z dostępem dziennikarzy (którego PiS i tak nie rozwiązał, bo wymagają stałych przepustek i ich poruszanie się po Sejmie jest nadal ograniczone), na to nałożył się zaplanowany strajk Razem i ZNP, pod który podpiął się KOD i reszta spółki.

Nie wiem, czy to jest tylko dla mnie oczywiste, że głosowanie nad budżetem w ogóle nie powinno się odbywać w takich nastrojach i to nie jest wyłącznie wina opozycji? PiS ciągle nagina rzeczywistość do swoich reguł i zachciewajek, więc nie dziwię się opozycji, że chciała na chwilę wyjść spod buta. Bo jak tak dalej pójdzie, to za rok nie będzie żadnej opozycji, jak na Węgrzech. Kukiz zawsze może się trochę doskrajnić na Jobbik i zaścianek welcome to.

Posty połączone: 07 Sty, 2017, 03:16:13
Zresztą wystarczy spojrzeć na sondaże, że opozycji by się BARDZO nie opłacały przedwczesne wybory. Skończyliby z gorszym wynikiem niż w poprzednich, szczególnie kropka.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים

Offline Algiz

• Gaduła
- chcieli tylko przywrócenia tamtego gościa z PO do obrad...

W Sądzie jakby do sędziego powiedział...kochan y panie sędzio.. to odrazu dostaje 500pln grzywny, dalsze próby pyskówki zazwyczaj kończą się obrazą sądu i aresztem. Sejm to jednak wyższa instancja i kultura obowiązuje.

Zresztą wystarczy spojrzeć na sondaże, że opozycji by się BARDZO nie opłacały przedwczesne wybory. Skończyliby z gorszym wynikiem niż w poprzednich, szczególnie kropka.

Platforma mogłaby stracić, ale Nowoczesna jest bez kasy bo obcięto im dotację, do tego prowadzi z PO w sondażach więc oni najbardziej by mogli na tym skorzystać. Z drugiej strony po ostatnich wojażach Ryśka sondaże mogą się zmienić, ale jakby na te jego sex eskapady  spojrzeć ze sportowego punktu widzenia to mogą chłopu notowania nawet wzrosnąć. W końcu gol strzelony na wyjeździe liczy się podwójnie  :D
« Ostatnia zmiana: 07 Sty, 2017, 10:02:42 wysłana przez Algiz »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Spójrz na postulaty ich obstrukcji i dalszego protestu - chcieli tylko przywrócenia tamtego gościa z PO do obrad, PiS zaparł się przy swoim i doszło do eskalacji. Kuchciński nawet chciał im pójść na rękę dopóki nie dostał ochrzanu od Kaczyńskiego. Równolegle pojawił się problem z dostępem dziennikarzy (którego PiS i tak nie rozwiązał, bo wymagają stałych przepustek i ich poruszanie się po Sejmie jest nadal ograniczone), na to nałożył się zaplanowany strajk Razem i ZNP, pod który podpiął się KOD i reszta spółki.

Może najpierw sprawdź sam podstawy prawne na które się powołują.
"Art 61. konstytucji
1. Obywatel ma prawo do uzyskiwania informacji o działalności organów władzy publicznej oraz osób pełniących funkcje publiczne. Prawo to obejmuje również uzyskiwanie informacji o działalności organów samorządu gospodarczego i zawodowego, a także innych osób oraz jednostek organizacyjnych w zakresie, w jakim wykonują one zadania władzy publicznej i gospodarują mieniem komunalnym lub majątkiem Skarbu Państwa.
2. Prawo do uzyskiwania informacji obejmuje dostęp do dokumentów oraz wstęp na posiedzenia kolegialnych organów władzy publicznej pochodzących z powszechnych wyborów, z możliwością rejestracji dźwięku lub obrazu.
3. Ograniczenie prawa, o którym mowa w ust. 1 i 2, może nastąpić wyłącznie ze względu na określone w ustawach ochronę wolności i praw innych osób i podmiotów gospodarczych oraz ochronę porządku publicznego, bezpieczeństwa lub ważnego interesu gospodarczego państwa.
4. Tryb udzielania informacji, o których mowa w ust. 1 i 2, określają ustawy, a w odniesieniu do Sejmu i Senatu ich regulaminy."

Ad.1 wszystko jest dostępne na stronie http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/stenogramy.xsp wraz z materiałami wideo i formalnymi porządkami obrad.
Ad.2 dostęp do informacji publicznej reguluje ustawa z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej, są spore obostrzenia o co i w jakiej formie można wnioskować. przekazywany materiał niekoniecznie odpowiada temu co chciał otrzymać wnioskodawca. Jest też bardzo dużo wyroków sądowych z interpretacjami o co można występować do organów państwowych.
Ad.3 nie ma tu mowy o ograniczeniu a jedynie uporządkowaniu pracy w sejmie. Dziennikarze zachowują się jak bydło więc będą pracować we własnej zagrodzie. dostęp do materiałów się nie zmienia bo są i tak publiczne.
Ad.4 tym regulacjom sprzeciwia się opozycja i blokuje pracę większości parlamentarnej.

Wracając do zachowania opozycji na mównicy i wykluczenia Szczerby z udziału w obradach.
Czego dotyczyła debata w chwili wykluczenia posła?
"Rozpatrzenia punktu 7. porządku dziennego: Sprawozdanie Komisji Finansów Publicznych o rządowym projekcie ustawy budżetowej na rok 2017 (druki nr 881, 1094 i 1094-A) – trzecie czytanie."

http://orka2.sejm.gov.pl/StenoInter8.nsf/0/BBD0BCDEC4532500C125808B0071DB52/%24File/33_a_ksiazka.pdf

od strony 54
Praktycznie wszyscy posłowie Nowoczesnej i PO wypowiadali się nie na temat co skutkowało odebraniem im głosu.

Nie słyszałem ani jednej wypowiedzi Kuchcińskiego w której stwierdziłby że chciał przywrócenia Szczerby do obrad. Miał jedynie obowiązek poddać taki wniosek pod głosowanie przez Komisję Regulaminową, a ta odrzuciła wniosek potwierdzając tym samym decyzję marszałka.

Nie wiem, czy to jest tylko dla mnie oczywiste, że głosowanie nad budżetem w ogóle nie powinno się odbywać w takich nastrojach i to nie jest wyłącznie wina opozycji?

Której części nie zrozumiałeś? Budżet musiał być uchwalony 16.12.2016 i został. Nastrojami można się kierować jak się ma niedyspozycję na WF i jest się kobietą z menstruacją a nie posłem na sejm.

Orange

• Gość
Ja się tylko witrynie z tymi mediami hasajacymi sobie radośnie po budynku. W żadnym normalnym państwie media nie mają wolnego wstępu do miejsca obrad rządu. Jest sala konferencyjna, na której są spotkania organizowane a nie łapanie za rękaw każdego przechodzącego posla. Jeśli to co pis chce zrobić to wpakować tę dzicz do jednego pokoju to ja jestem za.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Faktycznie Przemek, było spotkanie Kuchcińskiego z opozycją i jak wszyscy włącznie z Kukiz 15 uznali, ze sytuacja zostanie załagodzona i bedzie kompromis, który nikogo nie stawia w przegranej sytuacji, tak po spotkaniu Kuchcińskiego z Kaczyńskim ten pierwszy usztywnił stanowisko i nic z tego nie wyszło. Sytuację tą zgodnie opisali i potwierdzili uczestnicy sniadania w radiu Z.
Jakby tak przeanalizować wystąpienia naszych posłów, to to co powiedział Szczerba to wg mnie tzw "pikuś". W tym całym burdelu najbardzie podoba mi sie postawa PSL, jasno okreslili, ze nie widzą w blokowaniu sejmu metody z czym zgadzam sie w 100% Po za tym, każdy przy zdrowych zmysłach, a mam wrażenie, że te opuściły opozycję z PO i N. nie wierzy w jakąkolwiek ugodę z Kaczyńskim. On nie zna tego słowa, Kaczyński zapraszając do kompromisu zaprasza do uległości. Nie znam osobiście przypadku kompromisu z udziałem tego autokraty.

E: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,20666028,jeden-z-najlepszych-tekstow-ostatnich-lat-holdys-bezblednie.html
zajebisty tekst Hołdysa
« Ostatnia zmiana: 08 Sty, 2017, 12:34:04 wysłana przez commelina »

Offline davqoniu

• Gaduła
  • Brotherhood of Lefties ;)
"Złote są plaże Madery,
i oczy dziewczyny są śliczne.
Kurewsko są ostatnio drogie,
usługi informatyczne. "

Przytoczone z fp "Lemingopedia" ;)