Gdybym miał zawierac takie umowy to nawet nie chce myśleć. Po pierwsze nie godziłem sie na zadną umowę społeczną bo nikt mnie nie słuchał a teraz i tak on realizuje to co sobie sam wymyślił. Wedle narzuconej mi umowy bez prawa negocjacji ( haracz)
Masz możliwość negocjacji - głosując na stosownych polityków.
Z tego co się orientuję aktualny rząd
uważam ze stawka daniny jest zbyt wysoka jak na oferowane usługi.
Możesz za to podziękować PO i wycofywaniu się państwa ze wszystkiego za czasów ich rządów.
![Język :P](http://forum.sevenstring.pl/Smileys/classic/xtongue.gif.pagespeed.ic.Pck0-1Amy2.png)
Ponieważ podmiot realizuje usługi dla którego zysk nie jest jednym z celów to robi to połebkach czytaj na odawl sie.
To jest dogmat, który w ogóle nie bierze pod uwagę natury ludzkiej - nie każdy ma osobowość dyssocjalną, żeby robić coś tylko dlatego, że przynosi zysk. Żeby nie szukać daleko przykładu: nauczyciele, lekarze i pielęgniarki w Polsce. W dużej mierze pracownicy zatrudniani przez państwo, a czy powiedziałbyś takiemu w twarz, że robi "na odwal się"?
Co do zmiany obywatelstwa ujawnia sie Twoja młodośc gdyz widocznie nie pamietasz ze urodzeni w tych latach jak ja, nie mieli takiej mozliwości a dzisiaj to już ciut późno na takie zmiany, choć nie mówie nie.
Od 26 lat mamy legalną możliwość to zrobić, a od 2007 można po prostu pojechać do innego kraju Europy i nikt się nie będzie czepiał.
Zresztą, za PRLu też nie było to niemożliwe - moja ciocia przykładowo mieszka w Londynie od ponad 40 lat.
Tadziu a juz tak poważniej pokaz mi gdzie panstwo o nas dba, no gdzie, i gdzie wychodzimy na umowie z panstwem lepiej niż gdybysmy sami o siebie zadbali.
Proste: wszędzie tam, gdzie w prywatnych rękach ważniejsze od naszego dobra byłyby korzyści akcjonariuszy lub konieczność spłaty kredytu.
Czyli w skrócie wszelkiego rodzaju operacje na dużą skalę.
Przykłady:
-Opieka zdrowotna(USA wydaje ogromne sumy, zarówno prywatne i publiczne - tych mniej, wiadomo, na opiekę zdrowotną, a nie jest nawet w pierwszej trzydziestce najzdrowszych narodów!).
-Obronność - zarówno wewnętrzna jak i zewnętrzna(nie muszę chyba mówić, jak przerażającym pomysłem byłaby prywatna armia, lub policja).
Oraz inne pierdoły typu mój ulubiony przykład: Autostrady, konkretnie Włochy vs reszta Europy. Spytałem się ostatnio jednego Włocha, dlaczego w jego kraju są one tak zajebiście drogie. Odpowiedź brzmiała: bo są prywatne. Punkt, w którym jest dość pieniędzy, żeby je utrzymać, a punkt, na który pozwala rynek są bardzo daleko od siebie. Efekt tego jest taki, że przejechanie 360km włoskimi autostradami kosztuje mnie prawie dwa razy więcej niż 10-dniowe winiety na Austrię i Słowację razem wzięte.
Dlaczego panstwo narzuca warunki umowy bez negocjacji i z miejsca 90% twoich ruchów traktowana jest jak potencjalne złodziejstwo. Wielokrotnie tak sie czułem w naszych kochanych urzedach, trudno mi zatem widząc nieróbstwo urzednicze nie czuć sie okradanym. Ja muszę zpiaredalać niemal od rana do nocy, udowadniac swoją niewinność a panstwo i tak zrobi co zechce.
Powiem tak: te Twoje uczucie skądś się musiały wziąć, więc nie mogę ich negować, aczkolwiek moim zdaniem demonizujesz. Niestety, żebym przekonał się o tym, jak jest naprawdę na własnej skórze musimy trochę jeszcze poczekać.