Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 322851 razy)

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@13 Ty niestety jak zwykle w swoim stylu. Nie zmieniaj tematu, z donosicielstwa na przekrety. Przekrety te faktyczne i domniemane mniej więcej znam. Odpowiedz na proste pytanie kto jest donosicielem w naszym kraju ? Jesli stawiasz taki zarzut wprost, to prosze wyjaśnij mi to.

Posty połączone: 14 Kwi, 2016, 15:33:09

Niestety w swoim stylu?
Buahahaha, niezłe, całkiem fajnie na dzień dobry dyskredytujesz swojego rozmówcę :D
Co ja ci będę tłumaczył, wyłącz już TVN i włącz może MaxTV, chodzi w sieci taki program Maksa Kolonko...
Kiedy PiS był w opozycji, to ja osobiście nie widziałem, żeby w Polsce badała coś komisja Wenecka, nie widziałem dziennikarzy sponsorowanych przez obcy kapitał, wykrzykujących coś o łamaniu demokracji, pod adresem DEMOKRATYCZNIE WYBRANEGO RZĄDU, W DEMOKRATYCZNYCH WYBORACH, nie widziałem żadnych zorganizowanych akcji antyrządowych jak KOD, nie widziałem, żeby PE popierał jakieś rezolucje z celu ukarania Polski, i zmuszenia do rzekomo łamanej demokracji...
Nie widziałem też sporu o kształt TK, który składał się wyłącznie z sędziów z nadania PO i jednego z nadania PSL, może to pomroczność jakaś mnie ogarnęła i nie widziałem, a ciebie o taką głupotę nie podejrzewam, żebyś dał się aż tak zmanipulować, więc przyjmuję, że przeoczyłeś bo nie lubisz PiS, albo przeoczyłeś zwyczajnie bo cię to nie interesowało, a zacząłeś się interesować polityką dopiero teraz.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi, 2016, 17:03:10 wysłana przez 13 »
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Algiz

• Gaduła
Kopać rowów nie ma komu... Akurat na tym przykładzie można wspaniale wytłumaczyć kwestię płacy minimalnej. Obecnie zatrudnia się 10 osób do kopania ręcznego ze stawką 8PLN na godzinę. Gdyby ta stawka miała skoczyć do minimum 15 pln za godzinę, zaczyna bardziej się opłacać wynająć operatora koparki za 30PLN za godzinę i koparkę za 70 PLN za godzinę. Czyli zamiast zatrudniania 10 niewykwalifikowanyc h robotników, zatrudniamy jednego wykwalifikowanego i inwestujemy w sprzęt. Przedsiębiorca nie traci na tym specjalnie wiele, tylko 9 osób ląduje na zasiłku, lub szuka innej pracy, ewentualnie wyjeżdża za granicę.

To może wydać się dziwne dla kogoś niewtajemniczonego, ale kopanie ręczne jest zawsze droższe od pracy koparki, za to często jest niezastąpione i wymagane przez inwestora podczas przetargu. Dzieje się tak z wielu powodów m.in. kiedy ziemia jest tak naszpikowana instalacjami jak dobra kasza skwarkami ;) naprawa uszkodzonej koparką instalacji to koszt od kilku do kilkunastu tyś pln. Mój kumpel specjalizował się kiedyś w naprawach takich uszkodzonych przez koparkę sieci telefonicznych kiedy trzeba było dosztukować i połączyć kilkaset przewodów, taka usługa " na czarno " już kiedyś kosztowała ok 4 000 pln. Koszty naprawy instalacji gazowych czy elektrycznych są jeszcze większe bo to już cała logistyka, zwłaszcza jak pozbawisz takiego medium kilkutysięczne osiedle. Podczas kopania ręcznego takie skuchy nie występują, a przy pracy koparki są w zasadzie niemal normą.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi, 2016, 17:24:56 wysłana przez Algiz »

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Kopać rowów nie ma komu... Akurat na tym przykładzie można wspaniale wytłumaczyć kwestię płacy minimalnej. Obecnie zatrudnia się 10 osób do kopania ręcznego ze stawką 8PLN na godzinę. Gdyby ta stawka miała skoczyć do minimum 15 pln za godzinę, zaczyna bardziej się opłacać wynająć operatora koparki za 30PLN za godzinę i koparkę za 70 PLN za godzinę. Czyli zamiast zatrudniania 10 niewykwalifikowanyc h robotników, zatrudniamy jednego wykwalifikowanego i inwestujemy w sprzęt. Przedsiębiorca nie traci na tym specjalnie wiele, tylko 9 osób ląduje na zasiłku, lub szuka innej pracy, ewentualnie wyjeżdża za granicę.

Ze specjalną dedykacją dla @13

http://www.miloscpo30.net/pis-in-space/

http://wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/502807,rigamontirazy2-romuald-debski-o-klauzuli-sumienia-lekarze-sumienia-powinni-miec-na-drzwiach-tabliczki.html

Stary dedykuj takie bzdury swoim dzieciom, jeśli masz dzieci.
Co do kopania rowów to owszem, jeśli przedsiębiorca zajmuje się tylko kopaniem rowów, to może zainwestować w koparkę i operatora, ale na jednorazowy strzał raczej nikt pół bani na koparkę nie wywali.

Co do PiS, to pierwszy raz dostajemy od rządu pomoc socjalną w wysokości 500 PLN na młodszą córkę, do tej pory dostawaliśmy tylko kary z US, i ZUS.
W tym roku US odebrał nam ulgę na dzieci w kwocie 2 500 PLN pod takim pretekstem, że płakać się chce, oczywiście jeszcze dowalili karę i odsetki dwa lata do tyłu.
W sumie 7K nie nasze.
Za co? Za to, że wszystko jest nabijane na kasę? Że nie kombinujemy? Bo urzędas wychodzi z założenia, że nie ma uczciwych przedsiębiorców? Że są tylko złodzieje i kombinatorzy?

Dlaczego dopiero teraz ograniczono kryminalny proceder komorników? Nikt wcześniej nie widział co wyczyniają?
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars

Ze specjalną dedykacją dla @13

http://www.miloscpo30.net/pis-in-space/

http://wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/502807,rigamontirazy2-romuald-debski-o-klauzuli-sumienia-lekarze-sumienia-powinni-miec-na-drzwiach-tabliczki.html

Stary dedykuj takie bzdury swoim dzieciom, jeśli masz dzieci.
Co do kopania rowów to owszem, jeśli przedsiębiorca zajmuje się tylko kopaniem rowów, to może zainwestować w koparkę i operatora, ale na jednorazowy strzał raczej nikt pół bani na koparkę nie wywali.

Co do PiS, to pierwszy raz dostajemy od rządu pomoc socjalną w wysokości 500 PLN na młodszą córkę, do tej pory dostawaliśmy tylko kary z US, i ZUS.
W tym roku US odebrał nam ulgę na dzieci w kwocie 2 500 PLN pod takim pretekstem, że płakać się chce, oczywiście jeszcze dowalili karę i odsetki dwa lata do tyłu.
W sumie 7K nie nasze.
Za co? Za to, że wszystko jest nabijane na kasę? Że nie kombinujemy? Bo urzędas wychodzi z założenia, że nie ma uczciwych przedsiębiorców? Że są tylko złodzieje i kombinatorzy?

Dlaczego dopiero teraz ograniczono kryminalny proceder komorników? Nikt wcześniej nie widział co wyczyniają?

Że tak spytam, co ma piernik do wiatraka? A koparkę z operatorem można wynająć na godziny.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Wspólne R. A co do koparki to myślę, że już @Algiz wyczerpał temat.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Wspólne R. A co do koparki to myślę, że już @Algiz wyczerpał temat.

Pomijając kwestię koparki, do artykułu ani jednego, ani drugiego, nawet się nie odniosłeś.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
To są paszkwile, a nie żadne artykuły. Nie czytam tendencyjnychch gniotów, zabarwionych prześmiewczym tonem, pozorowanych na rzekomą troskę o przyszłe matki, koniecznie ofiary gwałtów, żeby tak wyjaskrawić temat, że przestaje być do przyjęcia.
Zaczyna zwyczajnie brakować jakiegokolwiek punktu odniesienia.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Z całym szacunkiem, ale po poleceniu kilka postów wyżej MaxKolonkoTV trochę mało poważnie to razem wygląda...

Mój znajomy wczoraj ładnie ujął, że dzięki takim propagandzistom, jak Max Kolonko, nie mówi się o faktach, tylko "o tym, jak jest".

Offline Algiz

• Gaduła
Z całym szacunkiem, ale po poleceniu kilka postów wyżej MaxKolonkoTV trochę mało poważnie to razem wygląda...

Mój znajomy wczoraj ładnie ujął, że dzięki takim propagandzistom, jak Max Kolonko, nie mówi się o faktach, tylko "o tym, jak jest".

Uważasz że od MaxKolonko TV poważniejsze są linki do Gazety wyborczej ? to się strasznie mylisz !
Nie wiem, czy wstawiałem - długie, ale wbrew wszelkim oczekiwaniom, bardzo dobre: http://wyborcza.pl/magazyn/1,151484,19853739,michal-boni-bylismy-glusi.html

Chyba całą książkę kupię.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Fragmentu książki z wywiadami, który opublikowano na stronie Gazecie Wyborczej? No zdecydowanie. Zresztą to IMO niezły wywiad.

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
To są paszkwile, a nie żadne artykuły. Nie czytam tendencyjnychch gniotów, zabarwionych prześmiewczym tonem, pozorowanych na rzekomą troskę o przyszłe matki, koniecznie ofiary gwałtów, żeby tak wyjaskrawić temat, że przestaje być do przyjęcia.
10000% hipokryzji  :D :D :D
Sprzedaję graty -> lukaj na forumową giełdę.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
20000% hipokryzji :D :D :D

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
20000% hipokryzji :D :D :D
Rozwiń temat, proszę. Czy bias nie zakrzywia Ci za bardzo postrzegania czasoprzestrzeni? ;)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
To może wydać się dziwne dla kogoś niewtajemniczonego, ale kopanie ręczne jest zawsze droższe od pracy koparki, za to często jest niezastąpione i wymagane przez inwestora podczas przetargu. Dzieje się tak z wielu powodów m.in. kiedy ziemia jest tak naszpikowana instalacjami jak dobra kasza skwarkami ;) naprawa uszkodzonej koparką instalacji to koszt od kilku do kilkunastu tyś pln. Mój kumpel specjalizował się kiedyś w naprawach takich uszkodzonych przez koparkę sieci telefonicznych kiedy trzeba było dosztukować i połączyć kilkaset przewodów, taka usługa " na czarno " już kiedyś kosztowała ok 4 000 pln. Koszty naprawy instalacji gazowych czy elektrycznych są jeszcze większe bo to już cała logistyka, zwłaszcza jak pozbawisz takiego medium kilkutysięczne osiedle. Podczas kopania ręcznego takie skuchy nie występują, a przy pracy koparki są w zasadzie niemal normą.
We Wrocławiu jest obowiązek prowadzenia prac rozkopowych ręcznie w obrębie całego pasa drogowego. A wiesz z czego wynika? Po powodzi w'97 podmyte i pozrywane sieci odbudowywano bez inwentaryzacji geodezyjnych. W ten sposób w chwili obecnej gestorzy sieci przerzucają  odpowiedzialność za swoje babolarstwo na wykonawców. Jeszcze nie widziałem żeby ktoś kopał duże odcinki ręcznie bo koszt napraw jest dużo niższy niż straty na zaangażowany potencjał w ludziach. Efekt przyniosło to za to inny. W przetargach publicznych wszystkie prace rozkopowe wyceniane są jako wykonywane ręcznie (jest się na co powołać) a wykonywane są przy pomocy koparek. Czysty zysk.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi, 2016, 19:49:09 wysłana przez nikt »
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Algiz

• Gaduła
We Wrocławiu jest obowiązek prowadzenia prac rozkopowych ręcznie w obrębie całego pasa drogowego. A wiesz z czego wynika? Po powodzi w'97 pomyte i pozrywane sieci odbudowywano bez inwentaryzacji geodezyjnych. W ten sposób w chwili obecnej gestorzy sieci przerzucają  odpowiedzialność za swoje babolarstwo na wykonawców. Jeszcze nie widziałem żeby ktoś kopał duże odcinki ręcznie bo koszt napraw jest dużo niższy niż straty na zaangażowany potencjał w ludziach. Efekt przyniosło to za to inny. W przetargach publicznych wszystkie prace rozkopowe wyceniane są jako wykonywane ręcznie (jest się na co powołać) a wykonywane są przy pomocy koparek. Czysty zysk.

Wiadomo że maszyna jest szybsza niż człowiek, Swoją drogą jak nie daj boże dojdzie do np; rozszczelnienia instalacji
gazowej i jakiejś tragedii to jak wtedy wytłumaczą prokuratorowi użycie koparki ? skoro mają obowiązek kopać ręcznie
za co zresztą  biorą większe pieniądze. To się kiedyś musi zemścić.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi, 2016, 19:43:18 wysłana przez Algiz »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Miałem taki wypadek na budowie w Krzeszowicach. Kabel średniego napięcia przechodził nie po tej stronie studni od kanalizacji deszczowej co powinien. Koparkowy dla asekuracji (tak się powinno zresztą robić), puścił chłopaka żeby obserwował czy łyżką nie szarpie czegoś w swoim martwym polu. Pociągnął kabel SN w izolacji papierowo-olejowej. Łuk zapalił izolację i kabel na około 1 metrze długości odparował aluminium po czym się zapalił i eksplodował rozrzucając kulki ze stopionego alu w każdą stronę. Mało brakowało a chłopaczkowi by głowę urwało.

Obowiązek obowiązkiem. W Polsce przepisy BHP się nie przyjęły, a termin leci...
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Tylko że ludzie o których piszesz dostaliby o wiele lepszą pomoc socjalną/medyczną/psychologiczną gdyby inni (i to wcale nie pracodawcy) nie wykorzystywaliby systemu. Koło się zamyka.

Bo to widzisz wygląda tak. Wies daleko od miasta. Babcia nigdy nie pracowała zajmowała sie dziecmi, Dziadek ma emeryture. Ojciec pracował ale firma padła, zwolnienie grupowe, do dzisiaj nie ma uregulowanego zwolnienia, syndyk pierdoła i w związku z tym od dwóch lat nie może podjąc pracy bo nie może sie zwolnić. Jeśli sie zwolni przepada odprawa a to i tak nie spowoduje ofert pracy. Matka na rencie, jak wyglądaja renty w Polsce wiesz. Więc zeby to wszystko utrzymać musi chłop dymac odziennie kilkanaście km na rowerze i robic na śmieciówce. Co kolo tzn ten "przedsiebiorca wykorzystuje. Niby mogli by sprzedac dom tylko tam nie ma zadnych perspektyw a za tym ofert by to sprzedać. Na pomoc socjalna tez sie nie łapią. Jak sie nie obrócisz dupa z tyłu.

@13 jesteś tak nastawiony i zaslepiony na jedyną dobroć jaka jest PIS ze faktycznie nie chce mi sie już z Toba wymieniac zdań. Innych osądzasz nazywasz donosicielami złodziejami sprzedawczykami ale omijasz odpowiedzi na to czym były działania Ziobry w PE, Macierewicza i Fotygi w kongresie USA , Czarneckiego i innych posłów PIS w PE odwracasz temat do TK Komisji weneckich itd. Także dajmy sobie spokój, bedzie zdrowiej.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Za cięcie rent powinno się bombardować ZUS. Mój sąsiad był potrącony przez samochód. 3 lekarzy stwierdziło że nie wolno mu nic podnosić i chodzić bo ma rozwalone kolana i problemy z miednicą po połamaniach. Na komisji się dowiedział że przecież może pracować w call center. Niby tak ale siedzieć też mu nie wolno. :)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Coś na rozchmurzenie nastrojów:

http://radiogdansk.pl/index.php/wiadomosci/item/40433-tablet-zamiast-plecaka-dzieciaki-w-slupsku-zachwycone-jest-lekki-i-ma-gry.html

No w końcu coś się gdzieś rusza. NO W KOŃCU!

Spoiler

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Tak mi się pomyślało o typowej mentalności Polaków:

:D

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur

Lesbijka zrobiła sobie in vitro, żeby zrobić aborcję... Czy ludzkość może upaść niżej?
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Tło tego sfingowanego wywiadu oczywiście przypadkowe.
Pudelek miejscem debaty publicznej? i co mnie obchodzi skrobanka osoby o której pierwszy raz słyszę?

Offline Dun

• TW
  • Gaduła
Lejecie z "Joanny spod Krzyża", że podstawiona, nie dostrzegając analogii w postaci takiej Zawadzkiej... :facepalm:

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Nie wiem co za Joanna, ale chętnie się dowiem kto podstawił Zawadzką ;)
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
]Niestety w swoim
Co ja ci będę tłumaczył, wyłącz już TVN i włącz może MaxTV

xD ten argument sprawił, ze juz nie wrócę do tego wątku. Do tej pory przychodziłem tu, bo było zabawnie, ale teraz mi autentycznie aż głupio czytać rzeczy wypisywane tu na poważnie :D
B ( o ) ( o ) B S