Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 320891 razy)

Offline october

• Pr0
  • Oct.
Pokazuje to, ze polityka to kurwa i takie wartosci jak wolnosc slowa, demokracja milkną przy dolarach. Decyzje zapadly. Polska jak zwykle zmarginalizowana. A trzeba glosno wyrazac swoje opinie. Orban to zrobił, Cameron tak zrobil i maja szacunek. Polityka dobrych relacji za wszelka cene sie nie sprawdzila. I mnie cieszy, ze coraz więcej krajow to rozumie. W tym mam nadzieje Polska.
007

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
A propos Orbana. Trudno mi sie z tym nie zgodzić.

A polityka dobrych relacji za wszelką cene to głupota, głopota która tylko zamiata problemy pod dywan. A one tam dalej nie rozwiązane.

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=18138932&kat=141202&title=Program-500-Lukasz-Warzecha-co-zrozumial-Orbn-a-nie-rozumie-PiS
« Ostatnia zmiana: 02 Lut, 2016, 22:10:05 wysłana przez commelina »

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Jak łatwo zapomnieć, że mamy skromne 44 lata opóźnienia w stosunku do krajów, w których nie było komunizmu. Nadrabiamy od 1989, ale zwyczajnie nie da się w kilka lat nadrobić zarówno mentalności społeczeństwa, jak i gospodarczo. No, ale przecież nam się należy takie PKB, jak w Niemczech. :P

( Obraz usunięty.)

Takie wykresy są tendencyjne. My zaczynaliśmy od 16 $ miesięcznie w połowie lat 80 ( tyle się wtedy w PL zarabiało )  i doszliśmy do powiedzmy że 500 $ obecnie ( chociaż są tereny w Polsce gdzie takie zarobki są marzeniem ) Więc żartobliwie można powiedzieć, że nasze 700% wzrostu i Niemieckie 100% wzrostu świadczą tylko o tym, że lepiej mieć 100 % więcej tortu niż 700% więcej gówna :)

Spójrz sobie, kiedy zaczyna się wykres. Poza tym, zastanów się, dlaczego u nas zarabiało się te 16$.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Bo mieliśmy jedną z największych gospodarek świata? ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Algiz

• Gaduła
Jak łatwo zapomnieć, że mamy skromne 44 lata opóźnienia w stosunku do krajów, w których nie było komunizmu. Nadrabiamy od 1989, ale zwyczajnie nie da się w kilka lat nadrobić zarówno mentalności społeczeństwa, jak i gospodarczo. No, ale przecież nam się należy takie PKB, jak w Niemczech. :P

( Obraz usunięty.)

Takie wykresy są tendencyjne. My zaczynaliśmy od 16 $ miesięcznie w połowie lat 80 ( tyle się wtedy w PL zarabiało )  i doszliśmy do powiedzmy że 500 $ obecnie ( chociaż są tereny w Polsce gdzie takie zarobki są marzeniem ) Więc żartobliwie można powiedzieć, że nasze 700% wzrostu i Niemieckie 100% wzrostu świadczą tylko o tym, że lepiej mieć 100 % więcej tortu niż 700% więcej gówna :)

Spójrz sobie, kiedy zaczyna się wykres. Poza tym, zastanów się, dlaczego u nas zarabiało się te 16$.
Zaczyna się na początku lat 90 ( mała różnica ) i nie muszę się zastanawiać bo pamiętam te czasy, właśnie dlatego uważam że takie wykresy są bez sensu. Jakby tak patrzeć to Rumunia zrobiła większe postępy bo wtedy zarabiali jeszcze mniej niż MY, a teraz zarabiają podobnie.
« Ostatnia zmiana: 02 Lut, 2016, 22:39:45 wysłana przez Algiz »

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars

( Obraz usunięty.)

Zaczyna się na początku lat 90 ( mała różnica ) i nie muszę się zastanawiać bo pamiętam te czasy, właśnie dlatego uważam że takie wykresy są bez sensu. Jakby tak patrzeć to Rumunia zrobiła większe postępy bo wtedy zarabiali jeszcze mniej niż MY, a teraz zarabiają podobnie.

Podejrzewam, że jak spojrzysz, na ostatnie 15 lat, to też będzie mała różnica, zresztą, jakie to ma znaczenie, skoro wykres i tak tendencyjny? :P

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Obiecałem sobie nie wchodzić w ten temat jakiś czas temu, ale prokrastynacja sesyjna i tak dalej... Pojawił się temat Orbana, polecam lekturę tekstu napisanego przez mieszkańca Węgier [ostrzegam, że długie, ale warto]:

Spoiler

Co do Rydzyka - 20 baniek nie poszło na uczelnię, ale wiecie, że dostał bodaj 27 na źródła geotermalne? (projekt wisiał w eterze od 2008 roku, jedna kolacyjka z Prezesem Kaczyńskim [choć po obejrzeniu kawałka niedawnej gali Wprost mam ochotę go tytułować Imperatorem] i załatwione)

Tyle mojego lewackiego, dekadenckiego komentarza - możecie wracać do polerowania orzełków i opowiadania żartów o 75-procentowych podatkach. O temat prawyborów w USA nie będę zahaczał, bo stawiam, że tu wszyscy za Trumpem :P

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Drogi mój gizmi to ze Orban nie jest delikatnie mówiąc kryształową postacią to wiemy ale to ze udało mu sie kilka rzeczy to też niestety fakt. Starajmy sie wybrać to co dla nas najlepsze i wszystko.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
"Parę dobrych rzeczy" - jeśli spojrzeć nie na internetową propagandę, a na twarde dane, to Polska za PO rozwijała się lepiej niż Węgry za Orbana (https://www.facebook.com/zalosnalogika/posts/204487419896358). Zaznaczam, że mówię to nawet jako zdecydowany przeciwnik ich rządów. I to wszystko bez całego tego autokratycznego, hurranarodowego pierdololo - będącego tak naprawdę hipokryzją, bo jak można pałać miłością do swojego kraju i narodu i być za podpisaniem TTIP? To gorsze skurczysyństwo niż ACTA, a jakoś nie widzę ludzi na ulicach. http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/920430,expose-waszczykowskiego-msz-polityka-polska-ttip.html

Kaczyński spotyka się z Orbanem w zameczku, na żarcie i lokal idzie tyle, że ośmiorniczki to przy tym nic (oczywiście wszystko z "pieniędzy publicznych") - a treść spotkania... ściśle tajna. Naprawdę bym mógł na to przymknąć oko, gdyby tak nie bóldupili wcześniej na ośmiorniczki - Sikorski chociaż oddał tę kasę, jak cała afera wyszła na jaw. Tu bym na to nie liczył...

Rzeczniczka klubu PiS, Beata Mazurek zapytana o to, co w sytuacji, gdy samotna matka z jednym dzieckiem zarabia 801 zł - "zachęcała ją będę, żeby ustabilizować swoją sytuację rodzinną i mieć więcej dzieci, aby móc się na to świadczenie załapać". Słynne "zmień pracę i weź kredyt" wymięka.

Straszyli wyprzedaniem lasów państwowych, a kawał Puszczy Białowieskiej ma iść na deski. Mógłbym wymieniać w nieskończoność, ale nie mam czasu i ochoty. Ale serio polecam wyłączyć te "Kanie, Rachonie, Telewizje Republiki" (cytując klasyka), bo zobaczyć tu krytykę PiSu to jak gwiazdka - i może to tylko moje zbiasowane podejście, ale w moich oczach środowisko PiS to chyba najmniej zdolne do autokrytyki i najmniej zdystansowane do siebie i swoich poglądów środowisko (i mające największe problemy z tym, by o nich dyskutować) - i nie mówię oczywiście o tym forum, bo tutaj jest jakaś różnorodność w sympatiach - to ogólna refleksja.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Odnośnie Puszczy Białowieskiej brzmi to niośle ale prawdopodobnie akurat tutaj jest problem z kornikiem jakimś tam. Byc może to wydumany problem byc może to kłamliwa podkładka tego nie wiem ale nie podejme sie wnioskować jednoznacznej decyzji. Kaczyński nie spotkał sie na zameczku tylko w prywatnym pensjonacie, a co do kasy to rzekomo partyjna. Tak o to łatwo podawać bardzo mocne hasła, ale są nieco podkolorowane i wg mnie i jedna i druga strona robi dokładnie to samo.
Natomiast co do reszty trudno sie nie zgodzić. To samo z reszta jest jeśli podnosimy problem np współpracy Wałęsy z SB, udziału któregokolwiek posła opozycji w układach PZPR i tym podobnych, od razu ukamienować, najlepiej bez sądu bo po co i tak wiedzą lepiej,  ale kto będzie tych ludzi osądzał ? ten sam który oficjalnie pracował dla służb komuny i wsadzał do więzień, czyli pan Piotrowicz i to jest OK.
Tak samo jakbym chciał zeby to na serio była dobra zmiana, tak samo im nie wierzę.

A Pani Beacie Maurek pozostaje życzyć spełnienia marzeń i takich tam.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Problem z kornikiem jest owszem i według mojej wiedzy - była już zaplanowana wycinka, ale planowany obszar znacznie przekracza "pragmatyczny plan zapobiegnięcia rozprzestrzenieniu się choroby". Prywatny pensjonat - zamek w Niedzicy. Niedawno bodaj polscy WatchDog udostępnili te informacje i wytoczyli PiSowi sprawę sądową za zatajenie treści tego spotkania. Kasa partyjna, ale z subwencji, więc trochę jeden pies. Zdobyli władzę dzięki wytykaniu tego typu machlojek PO, a sami robią dokładnie to samo, tylko się z tym nawet nie próbują ukrywać. Z dalszą częścią się zgadzam w stu procentach - każda ekipa, będąca dotąd przy władzy miała okazję wyczyścić sobie teczki i próba grzebania w cudzej przeszłości (na drodze sądowej) tak naprawdę nie ma sensu. Już serio, niech sobie ten Wałęsa gada głupoty do szczęśliwej śmierci niż mają rozgrzebywać jego przeszłość dla zasady. Żaden bohater nie jest/nie był idealny i niech zajmą się tym historycy, a nie sądy.
« Ostatnia zmiana: 03 Lut, 2016, 15:33:14 wysłana przez gizmi7 »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Nie chce bronić Kaczynskiego ale wszystkie media od lewa do prawa, koczowały pod pensjonatem "Zielona Owieczka"
Zamek mieli tylko zwiedzać.  Az tak jeszcze nie mistyfikują :P
Nie mam przekonania czy z partyjnych równa sie z rządowych czy prezydenckich to jednak dla mnie nie to samo. To sa pieniądze na rozwój partii a jeśli tak widzą rozwój to trudno im tego zabronić.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
No okej, ja bym to zrozumiał, gdyby PiS nie upierał się, że to jedynie "prywatne spotkanie" - wynajęcie Owieczki kosztowało bodaj 9600 zł. Jeśli takie wydatki mają być podstawą dobrej dyplomacji - dla mnie nawet spoko, mogę to przełknąć, że tak lepiej, że tego typu spotkania rządzą się swoimi zasadami - przy sutym stole, wieloma daniami i przy ładnym wystroju. Tak jest niemal wszędzie od wieków i oczekiwanie, by było inaczej to czepialstwo(choć np. Merkel czasem organizuje spotkania w swoim mieszkaniu i częstuje upieczonym przez siebie ciastem - da się? da się.). Ale niech to powiedzą otwarcie, a nie rżną głupa i robią wokół tego tajemnicę. Chodzi mi przede wszystkim o kontrast tego z ośmiorniczkami - to kolejny przykład tej cholernej mentalności Kalego, która na każdym kroku rzuca się w oczy, jak patrzę na to, jak organizują sobie rządy. No i na tego typu spotkaniach powinien być raczej prezydent, ewentualnie premier, jeśli mamy udawać, że to nie pan prezes ciągnie za sznurki.

Posty połączone: 04 Lut, 2016, 00:56:47

It just got surreal.
« Ostatnia zmiana: 04 Lut, 2016, 00:56:48 wysłana przez gizmi7 »

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
:dobre:

Wszystko fajnie, tylko w Finlandii gaz pieprzowy nie jest nielegalny - trzeba mieć jedynie pozwolenie oraz wolno używać tylko środków z max. 5% substancji czynnej (to wciąż 1mln SHU, czyli ała).

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/hundreds-of-masked-men-beat-refugee-children-in-stockholm-a6843451.html

Czemu takie rzeczy są w brytyjskich, nawet konserwatywnych mediach, a w Polsce cisza? Trzech Polaków zostało zatrzymanych za udział w tej demonstracji z oskarżeniami o pobicie - powinni ich na własne życzenie deportować, jak są takimi wrogami emigracji.

Spoiler

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/hundreds-of-masked-men-beat-refugee-children-in-stockholm-a6843451.html

Czemu takie rzeczy są w brytyjskich, nawet konserwatywnych mediach, a w Polsce cisza? Trzech Polaków zostało zatrzymanych za udział w tej demonstracji z oskarżeniami o pobicie - powinni ich na własne życzenie deportować, jak są takimi wrogami emigracji.

Było na onecie i gazecie. Musiałeś przeoczyć.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Ej, a ile kosztuje przeprowadzenie referendum? Nie 100 baniek przypadkiem? W przypadku głosowania w sprawie 7000 ludzi, to wydatek równorzędny temu, by dać im kilkanaście tysięcy na łebka.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Możesz im dać ile chcesz ale z własnych. W konstytucji powinien być zapis że jakakolwiek kasa może być wypłacana z socjalu jedynie na polskich OBYWATELI.

Offline Algiz

• Gaduła
Ej, a ile kosztuje przeprowadzenie referendum? Nie 100 baniek przypadkiem? W przypadku głosowania w sprawie 7000 ludzi, to wydatek równorzędny temu, by dać im kilkanaście tysięcy na łebka.

Ty chyba jeszcze nie zdążyłeś zarobić tych swoich pierwszych kilkunastu tysięcy więc na pewno (jak przystało na socjalistę) pewnie chciałbyś oddać im cudze pieniądze ;) Każdy z tych siedmiu tysięcy emigrantów jest siódmym synem siódmego syna i wkrótce byłoby ich pewnie ze 300 tyś. A te referendum nie ma stanowić o przyszłości emigrantów tylko o przyszłości 40 milionów Polaków. 

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/finanse/500-zl-na-dziecko-od-po/x6f1zp :facepalm: sprawdzałem kilka razy czy to nie aszdziennik

Może jeszcze kilka dziewic dorzucić do tych kilkunastu kafli?

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale

Ty chyba jeszcze nie zdążyłeś zarobić tych swoich pierwszych kilkunastu tysięcy więc na pewno (jak przystało na socjalistę) pewnie chciałbyś oddać im cudze pieniądze ;)
Cześć, jestem Tadeusz, zdążyłem zapłacić w podatkach swoje pierwsze kilkadziesiąt tysięcy i zgadzam się z gizmim.

Strasznie nie lubię oceniania poglądów człowieka na podstawie tego, czy i ile zarabia - zwłaszcza, że jedno ma się nijak do drugiego. No, chyba, że ktoś jest oportunistą.

Inna sprawa, że oporu społecznego się nie pokona i jeżeli ludzie nie chcą uchodźców to uchodźców być tutaj nie powinno.

Offline Algiz

• Gaduła

Cześć, jestem Tadeusz, zdążyłem zapłacić w podatkach swoje pierwsze kilkadziesiąt tysięcy i zgadzam się z gizmim.

Strasznie nie lubię oceniania poglądów człowieka na podstawie tego, czy i ile zarabia - zwłaszcza, że jedno ma się nijak do drugiego. No, chyba, że ktoś jest oportunistą.

Inna sprawa, że oporu społecznego się nie pokona i jeżeli ludzie nie chcą uchodźców to uchodźców być tutaj nie powinno.

Nikt nikogo nie ocenia , a jak jesteś za to możesz osobiście przekazywać swoją kasę na rzecz organizacji wspomagających emigrantów. Te kilkanaście tysięcy nie starczy nawet na pół roku dla jednego, a co dalej ?
« Ostatnia zmiana: 05 Lut, 2016, 19:58:26 wysłana przez Algiz »