Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 318684 razy)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Jeśli Chiny twierdza że ich emisja stanęła w miejscu to trzeba im wierzyć. Tak samo jak w dane o ich wzroście PKB które są w stanie publikować szybciej niż kraje wysokorozwinięte a posiadające 1/100 ludności ich kraju ;)
Owszem, ostatnio podwyższyli raportowany poziom emisji, bo im wyszło, że jednak emitują więcej. ;)

Chciałem Ci tylko przypomnieć że Polska po II WŚ nie była wolnym krajem i nie rozwijała się tak jak kraje zachodniej europy. Nie mamy niskoemisyjnego przemysłu, brak nam przede wszystkim elektrowni atomowych i nowoczesnego systemu przesyłu energii. UE narzuca nam skok cywilizacyjny o 50 lat na który nas po pierwsze nie stać a po drugie który nie ma nic wspólnego z ekologią. Sprawność farm wiatrowych w Polsce to mniej niż 10% i nie mogą być podstawą dla systemu elektroenergetyczne go.
W Polsce to jest 20% a nie 10% bo u nas jednak, kurwa, wieje. Są miejsca na świecie, gdzie bardziej opłaca się stosować farmy wiatrowe, niż paliwa kopalne:
https://en.wikipedia.org/wiki/Grid_parity
i ilość tych miejsc jedynie się powiększa, ponieważ w przeciwieństwie do paliw kopalnych źródła odnawialne od ładnych paru lat robią się z roku na rok coraz tańsze. Ponadto, 2015 to rok, w którym mamy to:
http://www.eosenergystorage.com/
Jak komuś przeszkadzają baterie to zawsze jest to:
http://www.theguardian.com/environment/2015/apr/08/new-energy-storage-plant-could-revolutionise-renewable-sector

produkcja paneli słonecznych jest szkodliwa dla środowiska.
Kluczowe tutaj jest słowo jak bardzo. Współczesne panele fotowoltaiczne nawet w Polsce produkują dość energii, by w cyklu życia po sobie posprzątać i jeszcze zostawić 3/4 energii do użytku.

Świetlówki energooszczędne zawierają rtęć a koszt energetycznych ich produkcji jest większy niż oszczędności po ich zastosowaniu.
Dlatego stosuje się zamiast nich LEDy, które świecą od 10 000h wzwyż, zwracają się po roku-dwóch i nie zawierają rtęci a spektrum mają lepsze niż świetlówki i najczęściej w >80% w kształcie światła słonecznego. Serio, jebać świetlówki i jebać żarówki.

Turbodoładowane silniki małolitrażowe są nietrwałe.
Dlatego popularność zdobywa cykl Atkinsona(patrz każdy silnik Toyoty z VVT-iW, lub po prostu HSD), który zapewnia większą trwałość (kosztem odrobiny mocy/pojemność silnika) a przy tym jest oszczędniejszy.

Pozwolisz zatem że będę się opierał na okresowości w naszych dziejach odnośnie lodowców i globalnego ocieplenia. Danych o emisji gazów, pyłów i CO2 myślę że też nie warto pomijać bo przewyższają wpływ człowieka na Ziemię w stosunku 9 do 1.
Zanim nastała rewolucja przemysłowa te emisje były równoważone przez czynniki, które je redukowały. Ludzkość tę równowagę zaburza w sposób, który został opisany i zmierzony.

Z innej beczki:
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/druga-tura-wyborow-regionalnych-we-francji,602504.html
:D

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
- Ty piszesz o sprawności odniesionej do dni pracy wiatraka w stosunku do ilości dni wietrznych a ja pisze o sprawności urządzenia i ilość energii jaką oddaje na system. Ostatnio Polacy opatentowali nowy typ wiatraków z turbiną pionową który ma zajebisty potencjał. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
- To że technologia staje się tańsza i bardziej dostępna nie znaczy że staje się czystsza. Problem paneli fotowoltaicznych i tak się niedługo skończy bo dostęp do srebra będzie decydował o cenie paneli, a z nim coraz gorzej.
- LEDy są mniej trwałe od wszystkich źródeł żarowych bo specjalnie obniża się w nich żywotność zasilaczy. Oświetlanie wnętrz LEDami jest zbyt kosztowne póki co i mają one bardzo niekorzystne zimne światło. Może do biur się sprawdzają ale nie do mieszkań. Oprócz tego ich parametry w większości przypadków nie są zgodne z podawanymi przez producentów, nad chińszczyzną praktycznie nie ma kontroli.

PS: czekam na to co FED odwali w przyszłym tygodniu.
« Ostatnia zmiana: 13 Gru, 2015, 23:01:08 wysłana przez nikt »
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
To ja dodam, że strasznie mnie bawi "inna polityka" Razem w sprawie PolskiegoBusa i innych. Bardzo przypomina ona politykę PIS, która pozwalała na zakuwanie lekarzy w kajdanki w świetle reflektorów, co doprowadziło do strasznego spadku ilości prób przeszczepów serca.

Dla niewtajemniczonych:
Przewoźnicy jeżdżący starymi trupami na trasie Rzeszów - Lublin wylobbowali PolskiegoBusa z tej trasy, bo przecież ZABIERA IM MIEJSCA PRACY.
W efekcie PolskiBus zwolnił 4 osoby, które obsługiwały tę trasę. Te osoby założyły związek po fakcie i się prują a Razem ma pożywkę, bo mogą teraz PROTESTOWAĆ, bo jakiś kapitalista wyzyskuje bogu ducha winnych kierowców za założenie związku. Oczywiście pominięty jest fakt, że w PB obecnie funkcjonuje 5 związków zawodowych i nikt tych ludzi nie zwalnia. Jednakże Razem w glorii poklasku prekariatu protestują tak:

« Ostatnia zmiana: 14 Gru, 2015, 09:08:00 wysłana przez pivovarit »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
- Ty piszesz o sprawności odniesionej do dni pracy wiatraka w stosunku do ilości dni wietrznych a ja pisze o sprawności urządzenia i ilość energii jaką oddaje na system. Ostatnio Polacy opatentowali nowy typ wiatraków z turbiną pionową który ma zajebisty potencjał. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
- To że technologia staje się tańsza i bardziej dostępna nie znaczy że staje się czystsza. Problem paneli fotowoltaicznych i tak się niedługo skończy bo dostęp do srebra będzie decydował o cenie paneli, a z nim coraz gorzej.
- LEDy są mniej trwałe od wszystkich źródeł żarowych bo specjalnie obniża się w nich żywotność zasilaczy. Oświetlanie wnętrz LEDami jest zbyt kosztowne póki co i mają one bardzo niekorzystne zimne światło. Może do biur się sprawdzają ale nie do mieszkań. Oprócz tego ich parametry w większości przypadków nie są zgodne z podawanymi przez producentów, nad chińszczyzną praktycznie nie ma kontroli.

PS: czekam na to co FED odwali w przyszłym tygodniu.

Odnośnie zimnego swiatła led nie jest tak jednoznacznie. Juz w tej chwili od ponad roku przynajmniej jest kilka rodzai swiecenia led w tym ten bardziej przyjazny oku. Także są słabsze i mocniejsze i co ważniejsze Przemek taki zestaw na regał jest TAŃśZY niż swietłówek.  Montujemy w sklepach w regałach ledy i o ile jarzeniówki padały w ciągu roku o tyle na ledy nie mieliśmy jeszcze zadnej reklamacji. Sklepów w Polsce jest kilkadziesiąt które obsługiwaliśmy i gdyby tam były jarzeniówki już byłby płacz.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No i niestety zgadzam sie z facetem w zupełności.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
"Za granicę" - oddzielnie powinno być. I Beata Szydło ładna przynajmniej jak Ziobro. I w zasadzie to są moje wszystkie zastrzeżenia do tego pisu okropnego na dziś :D

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator

Z autorem wpisu w podanym linku czy samokrytyką Petru na dołączonym zdjęciu? ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Dla niewtajemniczonych:
Przewoźnicy jeżdżący starymi trupami na trasie Rzeszów - Lublin wylobbowali PolskiegoBusa z tej trasy, bo przecież ZABIERA IM MIEJSCA PRACY.
W efekcie PolskiBus zwolnił 4 osoby, które obsługiwały tę trasę. Te osoby założyły związek po fakcie i się prują a Razem ma pożywkę, bo mogą teraz PROTESTOWAĆ, bo jakiś kapitalista wyzyskuje bogu ducha winnych kierowców za założenie związku. Oczywiście pominięty jest fakt, że w PB obecnie funkcjonuje 5 związków zawodowych i nikt tych ludzi nie zwalnia. Jednakże Razem w glorii poklasku prekariatu protestują tak:
Podrzuć jakieś źródło, bo ciekawi mnie ta sprawa.
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Dla niewtajemniczonych:
Podrzuć jakieś źródło, bo ciekawi mnie ta sprawa.

Info której części dokładnie?

Pierwsze z brzegu:
http://www.polskieradio.pl/42/3168/Artykul/1483349,PolskiBuscom-przegrywa-i-zawiesi-polaczenia-na-linii-Warszawa-%E2%80%93-Lublin-%E2%80%93-Rzeszow-To-decyzja-SKO

tutaj oficjalny komentarz PB:
Spoiler

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Sprawę lini Rzeszów-Lublin znałem, tylko nie dotarło do mnie wcześniej stanowisko PB.
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Z autorem wpisu w podanym linku czy samokrytyką Petru na dołączonym zdjęciu? ;)

Sprawdź czasy o ile jesteś w stanie ;)
A tak swoją drogą czy spora częśc narodu nie potrafi odczytać nie lubianego przez ze mnie Kaczyńskiego ?
Czy to oznacza ze Petru donosił na Polskę za granicę ze sie do tego przyznaje ? To samo z resztą wielu innych. Trochę tego nie pojmuję. Inna sprawa ze PIS twierdząc ze musi WSZYSTKO zmienić zawłaszcza sobie Polskę i zupełnie nie licza sie z resztą społeczeństwa, lub racze,j ok niech będzie bo póki co nic nie zrobili, zamierza zawłaszczyć. Chciaż Beata Kempa juz poucza TK, a jakby nie patrzeć czy sie to komuś podoba czy nie 9 sedziów było wybranych w prawie, a co do reszty już sie wypowidziałem.
« Ostatnia zmiana: 15 Gru, 2015, 08:57:51 wysłana przez commelina »

Offline wrobelsparrow

• Pr0
Czy to oznacza ze Petru donosił na Polskę za granicę ze sie do tego przyznaje ?
Petru cynicznie wykorzystuje fakt, że pamięć ludu krótka jest. Ma do tego potężne wsparcie propagandy, której również pali się pod dupą. Ja natomiast chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że jeszcze nie tak dawno, ten sympatyczny karierowicz wmawiał ludziom w zywe oczy, ze kredyt we frankach to najlepsza rzecz jaka ich spotkała w życiu DOSKONALE WIEDZĄC, że będą dzięki temu płacili swoje kredyty dwa razy dłużej.

A co do słów Kaczafiego - odnosi się po prostu do wydarzeń kiedy uchwalono Konstytucję 3 Maja. To właśnie wtedy elita naszego kraju zaniepokojona, ze hajsy się nie będą zgadzać pobiegła do carycy Katarzyny płaszcząc się jak psy, żeby coś z tym zrobiła. No i kurwa zrobiła. Niestety niewdzięczny lud stolicy doskonale to zapamiętał i podczas Insurekcji Kościuszkowskiej powywieszał tych chujów jeden obok drugiego na Królewskim Trakcie. I tak sobie dyndał biskup obok generała, minister obok posła. Na szczęście nie było wtedy Moniki Olejnik i Szechtera, który by wziął w nieboraków w obronę. Tzn. byli - ale po prostu spierdolili pod ruskie skrzydła, bo nie byli tacy głupi.

Ja nie jestem od razu za wieszaniem, ale ogolić łeb na łyso w ramach rekolekcji pod Kolumna Zygmunta kilku zawodnikom - możnaby ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Kwestia historyczna to jedno, osobiście odnosiłem to również do teraźniejszości i ew debaty w UE nad Polską co jest dla mnie kuzorium, ze nie wspomnę o obywatelu Szulz.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Ja nie jestem od razu za wieszaniem, ale ogolić łeb na łyso w ramach rekolekcji pod Kolumna Zygmunta kilku zawodnikom - możnaby ;)

Wybatożyć nagą rzyć skurwysynom :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline selfslave

• Gaduła
Kwestia historyczna to jedno, osobiście odnosiłem to również do teraźniejszości i ew debaty w UE nad Polską co jest dla mnie kuzorium, ze nie wspomnę o obywatelu Szulz.
To jest chore. A rzeczywiście mogą nam dowalić sankcje jak Austrii w 2000 roku i wyjdzie na to, że musimy mieć rząd służalczy wobec Niemiec, bo inaczej rozjebią nam gospodarkę.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Tak jest, pamieć ludzka jest bardzo krótka. Kiedy było już wiadomo, że projekt polityczny pod nazwą POPiS jest niemożliwy do zrealizowania, trzeba było jakoś spolaryzować ludzi, bo ta część, która wiązała jakieś nadzieje z tym projektem, nie wiedziała po której ze stron się opowiedzieć, więc na mównicę wyszedł Tusk, i zaczęło się powolne sączenie (z jednej strony z mównicy, z drugiej z TV) do ludzkich głów tej trucizny, że są dwie grupy ludzi;
My, establishment, ludzie mądrzy, wykształceni i inteligentni, oraz "oni", czyli moherowe berety.
Chciałbym przypomnieć, że tak zaczął się podział polaków. Tak ruszyła ta potężna machina dzieląca polaków.
W kwestii trybunału, czy ktoś pamięta z list jakiej partii startował Rzepliński w latach 2005-2007? Nie? PO.
Więc latanie po TVN-ach, skarżenie się na prezydenta i rząd, wybrany w demokratycznych wyborach, chyba jednak nie jest przejawem apolityczności Rzeplińskiego, w moim odczuciu jest dokładnie odwrotnie.
Rzepliński wielokrotnie publicznie mówił o tym, że najbliżej mu do PO.
Swetru nawet kiedy przewalutował swój kredyt nominowany do franka, w dalszym ciągu (działając w interesie bankowców) namawiał do zaciągania kredytów nominowanych do franka (bo to, że nie był to żaden kredyt we frankach, a jedynie indeksowany do franka, i w dodatku zawierający klauzule niedozwolone, chyba nikt nie ma wątpliwości).
Jeśli TV nie przestanie jątrzyć, jeśli Petru nie przestanie jątrzyć, to nawet ta część polaków, którzy nie głosowali na PiS, w końcu się zdenerwuje i wyjdą na ulicę, i powiozą tą ekipę na taczkach.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Tak jest, pamieć ludzka jest bardzo krótka. Kiedy było już wiadomo, że projekt polityczny pod nazwą POPiS jest niemożliwy do zrealizowania, trzeba było jakoś spolaryzować ludzi, bo ta część, która wiązała jakieś nadzieje z tym projektem, nie wiedziała po której ze stron się opowiedzieć, więc na mównicę wyszedł Tusk, i zaczęło się powolne sączenie (z jednej strony z mównicy, z drugiej z TV) do ludzkich głów tej trucizny, że są dwie grupy ludzi;
My, establishment, ludzie mądrzy, wykształceni i inteligentni, oraz "oni", czyli moherowe berety.
Chciałbym przypomnieć, że tak zaczął się podział polaków. Tak ruszyła ta potężna machina dzieląca polaków.
W kwestii trybunału, czy ktoś pamięta z list jakiej partii startował Rzepliński w latach 2005-2007? Nie? PO.
Więc latanie po TVN-ach, skarżenie się na prezydenta i rząd, wybrany w demokratycznych wyborach, chyba jednak nie jest przejawem apolityczności Rzeplińskiego, w moim odczuciu jest dokładnie odwrotnie.
Rzepliński wielokrotnie publicznie mówił o tym, że najbliżej mu do PO.
Swetru nawet kiedy przewalutował swój kredyt nominowany do franka, w dalszym ciągu (działając w interesie bankowców) namawiał do zaciągania kredytów nominowanych do franka (bo to, że nie był to żaden kredyt we frankach, a jedynie indeksowany do franka, i w dodatku zawierający klauzule niedozwolone, chyba nikt nie ma wątpliwości).
Jeśli TV nie przestanie jątrzyć, jeśli Petru nie przestanie jątrzyć, to nawet ta część polaków, którzy nie głosowali na PiS, w końcu się zdenerwuje i wyjdą na ulicę, i powiozą tą ekipę na taczkach.

Którą ekipę? PiS, czy Petru? Póki co, PiS oddaje Nowoczesnej poparcie. Nie wiem, na ile przełożenie mają te sondaże, ale masa ludzi głosuje według nich (tak, to jest głupie). Szczerze mówiąc, po przesłuchaniu tego wywiadu z Kaczyńskim, staram się podchodzić do obecnych przy korycie możliwie bez uprzedzeń. Ale ciężko, bo nie licząc kilku ogarniętych, ciężko ich zdzierżyć. Na Cymańskiego mam chyba największą alergię.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
Ja tam niczym nie jestem zaniepokojony. A alergię mam na pasożyty i tak się składa, że właśnie jesteśmy świadkami odwszawiania, to i nie dziwota, że owe insekty skaczą i kąsają. Mam zresztą dla tych żyjątek bardzo złe wieści - litości nie będzie, nawet kosztem głosów niekumających, o czym te pierwsze doskonale wiedzą, stąd ten niebywały harmider. A te sondaże to sobie może Petru wsadzić w swoją nadszarpniętą zębem szulca odbytnicę, czy jak się tej swołoczy psie imię pisze.
Buziaksy, nie pękajcie ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Gru, 2015, 21:12:36 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline Algiz

• Gaduła
Na Cymańskiego mam chyba największą alergię.

Ja lobię Cymańskiego, toż to folklor w żywej postaci, można się z nim nie zgadzać, ale facet nie podnosi głosu i nigdy nikogo nie obraża .

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Którą ekipę? PiS, czy Petru? Póki co, PiS oddaje Nowoczesnej poparcie. Nie wiem, na ile przełożenie mają te sondaże, ale masa ludzi głosuje według nich (tak, to jest głupie). Szczerze mówiąc, po przesłuchaniu tego wywiadu z Kaczyńskim, staram się podchodzić do obecnych przy korycie możliwie bez uprzedzeń. Ale ciężko, bo nie licząc kilku ogarniętych, ciężko ich zdzierżyć. Na Cymańskiego mam chyba największą alergię.
Pisałem o 2007 roku i o Tusku, nawiązując do posta @wrobelsparrow o krótkiej pamięci polaków, odnośnie histerii po 40 dniach rządów PiS i rzekomym podziale na ludzi "lepszego i gorszego sortu", z którym de facto Kaczyński nie ma nic wspólnego.
W/g kogo niby PiS oddaje poparcie?? Gdyby teraz odbyły się wybory, to PiS zebrałoby wszystko, za wyjątkiem żelaznego elektoratu PO, w postaci urzędników i ich rodzin. Wyłącz TV, włącz myślenie.
To co teraz obserwujesz, to normalna reakcja pasożyta, żerującego na zdrowej tkance. Ostatnie przedśmiertne podrygi.
I nie pomoże nic, nawet 2 ostatnie bastiony w postaci TK i "rzetelnych i niezależnych mediów".
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
A mnie doszły słuchy jakoby PO się miało zjednoczyć z .Nowoczesna a Petru miałby objąć ster... Jeśli stanie się to faktem - wcale nie poczuje się zdziwiony.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Algiz

• Gaduła
A mnie doszły słuchy jakoby PO się miało zjednoczyć z .Nowoczesna a Petru miałby objąć ster... Jeśli stanie się to faktem - wcale nie poczuje się zdziwiony.

Dziennikarze też snują takie domysły, ale z drugiej strony za dużo w PO jest szarych eminencji którzy liczą na schedę po Kopaczowej i mają poparcie w regionach np: Schetyna, więc doszłoby do rozłamu, z drugiej strony wielu na to pójdzie żeby oczyścić papiery.

ps: Swoją drogą gdzie ten Petru nauczył się tak kłamać ? przecież politykiem jest od niedawna .

Offline wrobelsparrow

• Pr0
Jacy dziennkarze? To było wiadomo zanim Petru zaczął wyskakiwać z lodówki jeszcze przed wyborami. Petru to tratwa ratunkowa dla szczurów z PO i nigdy nie miało być inaczej.

Leszełe Balcerowicz ogłosił, że zakłada partię i godzinę później pieńkowskie donoszą, że partia bez nazwy, lidera, oficjalnego budżetu, planu, ładu i składu ma 12% poparcia. Myślałem wtedy, że się spierdolę ze śmiechu ze stołka. Te pijawki są jednak dramatcznie bezczelne. :D

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Pisałem o 2007 roku i o Tusku, nawiązując do posta @wrobelsparrow o krótkiej pamięci polaków, odnośnie histerii po 40 dniach rządów PiS i rzekomym podziale na ludzi "lepszego i gorszego sortu", z którym de facto Kaczyński nie ma nic wspólnego.
W/g kogo niby PiS oddaje poparcie?? Gdyby teraz odbyły się wybory, to PiS zebrałoby wszystko, za wyjątkiem żelaznego elektoratu PO, w postaci urzędników i ich rodzin. Wyłącz TV, włącz myślenie.
To co teraz obserwujesz, to normalna reakcja pasożyta, żerującego na zdrowej tkance. Ostatnie przedśmiertne podrygi.
I nie pomoże nic, nawet 2 ostatnie bastiony w postaci TK i "rzetelnych i niezależnych mediów".

Chyba trzeci raz Ci piszę, że nie mam nawet telewizora w domu, zacznij czytać ze zrozumieniem  :P

Miałem na myśli przede wszystkim to, że za TV relatywnie spora grupa ludzi pójdzie do urn jak im kineskop kazał. Uwierz mi, że gdyby ta propaganda nie była skuteczna, to by nie marnowali czasu antenowego, w którym można kosić za reklamy.

Wracając do tematu, że drzewo gnije od korzeni, bardzo pozytywnie zaskakuje mnie na każdym kroku urząd miasta w Gdyni. Mając porownanie z Gdańskiem, jest niebo, a ziemia. Nie dość, że wszystko jest załatwiane kulturalnie, miło i na czas, to jeszcze widać realną chęć pomocy petentowi. W pierwszej chwili, aż wzbudziło to moją nieufność, bo mając w pamięci doświadczenia z innymi urzędami, szukałem w tym wszystkim haczyka. Okazuje się jednak, że można inaczej i cieszy mnie to okrutnie :)
Btw, to chyba jedyny w Polsce urząd, który otwarty jest również w soboty, żeby ułatwić życie pracujących mieszkańców. I jak tu się dziwić, że poparcie prezydenta miasta oscyluje między 80, a 90%?