Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 318282 razy)

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Nie ma to jak stawać w obronie TK, który miał w dupie obywateli, kiedy 150mld złotych wyparowało z OFE. :D

Wyparowało? One przepadły już w momencie trafienia do OFE. Zresztą obojętnie czy w ZUS czy w OFE - i tak chuja zobaczymy swoje składki.

Jak zmarł mi ojciec, to wyciągnęliśmy z OFE całkiem niezłą sumkę z jego składek a ZUScoiny przepadły. Tyle, że z ZUS "dostałem" rentę rodzinną, ale okazało się, że zarabiam zbyt grube kokosy, żeby można było mi ją wypłacić.

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 13 Gru, 2015, 12:35:07 wysłana przez pivovarit »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Jeżeli teraz nic nie zrobimy z klimatem to za pokolenie-dwa klimat nas wyrucha tak, że nie będziemy wiedzieli gdzie przód, gdzie tył.
Pewnie, załóżmy że niby mamy jakikolwiek wpływ na klimat i uwalmy do reszty europejską gospodarkę a USA i Chiny niech nie podpisują żadnych zobowiązań tak jak to było w Kioto.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Niech np. mieszkańcy Krakowa się wypowiedzą :P Szczególnie ci, którzy mieszkają z dziećmi. Jesteśmy w ścisłej europejskiej czołówce, jeśli chodzi o łamanie norm zanieczyszczeń powietrza i że tak to ujmę - nie wychodzi to nam na zdrowie.

Offline Algiz

• Gaduła

Pewnie, załóżmy że niby mamy jakikolwiek wpływ na klimat i uwalmy do reszty europejską gospodarkę a USA i Chiny niech nie podpisują żadnych zobowiązań tak jak to było w Kioto.

Biznes jak złoto, przecież te wszystkie limity i pakiety klimatyczne zostały wymyślone po to żeby nimi handlować . Bogate państwa takie jak USA kupują za grosze ( albo za paciorki ) nadwyżki emisji Co2 od biedoty typu Ekwador, a dla krajów rozwijających się jest to podatek hamujący rozwój . Zobaczcie co się dzieje z energią wiatrową w Polsce .      Właścicielami elektrowni są zazwyczaj firmy Niemieckie i Francuskie , wiatraki stoją na Polskiej ziemi więc zarabia na nich właściciel gruntu, czyli ktoś z rodziny wójta albo burmistrza , a Państwo Polskie ma OBOWIĄZEK odkupienia tej energii co  podnosi koszt  zwykłego  kilowata o 40% . Mieszkałem w Danii, nawet tam jest tańsza energia elektryczna.
« Ostatnia zmiana: 13 Gru, 2015, 15:07:27 wysłana przez Algiz »

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Niech np. mieszkańcy Krakowa się wypowiedzą :P Szczególnie ci, którzy mieszkają z dziećmi. Jesteśmy w ścisłej europejskiej czołówce, jeśli chodzi o łamanie norm zanieczyszczeń powietrza i że tak to ujmę - nie wychodzi to nam na zdrowie.

Są też czystsze miasta, nikt im nie każe tam mieszkać ;)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Analogicznie - są też kraje z niższymi podatkami i bez obowiązkowych składek emerytalnych, nikt nie każe malkontentom tu mieszkać.

Spoiler

BTW Właśnie trafiłem na najnowsze Polityczne LSD, jak zwykle [ostrzeżenie o epilepsji], ale jak zwykle nadaje się do "co śmieszy do łez":

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Niech np. mieszkańcy Krakowa się wypowiedzą :P Szczególnie ci, którzy mieszkają z dziećmi. Jesteśmy w ścisłej europejskiej czołówce, jeśli chodzi o łamanie norm zanieczyszczeń powietrza i że tak to ujmę - nie wychodzi to nam na zdrowie.
Czystość powietrza w mieście nie ma związku ze zmianami klimatycznymi tylko idiotycznym sposobem zabudowy oraz nieumiejętnym opalaniem, niskiej jakości węglem w mieszkaniach komunalnych. Dodatkowo problem spalania śmieci w piecach.

Przykład Wrocław.

Program Kawka zakładał wymianę pieców węglowych na olejowe, gazowe lub elektryczne za łączną kwotę 2mln zł w roku 2015. Dotyczy to mieszkań i domów prywatnych. We Wrocławiu na 30tyś istniejących palenisk węglowych, 23 tyś to mieszkania komunalne (nie sa objęte programem Kawka) z czego większość w ścisłym centrum miasta przy ulicach wzdłuż których przebiegają sieci ciepłownicze.

W tym samym czasie miasto wydało ponad 40mln na remonty elewacji kamienic.

Gówno mamy a nie politykę ochrony jakości powietrza.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Wy tu o głupotach tymczasem wczoraj w marszu uczestniczyło 56 milionów członków Komitetu Ochrony Dupy oraz Marina Łuczenko pochwaliła się na Instagramie nową fryzurą. Nie zachwyciła fanów - padły ostre, krytyczne komentarze.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Jeżeli teraz nic nie zrobimy z klimatem to za pokolenie-dwa klimat nas wyrucha tak, że nie będziemy wiedzieli gdzie przód, gdzie tył.
Tak się składa, że:
a) to, że mamy wpływ na klimat zostało zmierzone i potwierdzone. Ba, ExxonMobil w latach 70 zleciło wewnętrznie wykonanie badania, które ten wpływ potwierdziło - po prostu nie opublikowali go wtedy bo szkodziło ich interesom - sprawa wyszła na jaw niedawno. Dokładnie ta sama sytuacja co z papierosami.
b) Zarówno Chiny jak i USA podpisały niedawne porozumienie w Paryżu.
c) Rozwój gospodarczy nie musi oznaczać wyższych emisji - Emisje Chin stanęły w miejscu w zeszłym roku, a ich gospodarka nadal rośnie. Co więcej, z uwagi na to, że ryzykują podniesienie poziomu mórz do punktu, w którym ich największe nadmorskie miasta zostaną zatopione ( http://www.nytimes.com/interactive/2015/12/11/world/asia/Chinas-Coastal-Cities-Underwater.html ) zdecydowali się, że coś jednak z tym zrobią.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Jeśli Chiny twierdza że ich emisja stanęła w miejscu to trzeba im wierzyć. Tak samo jak w dane o ich wzroście PKB które są w stanie publikować szybciej niż kraje wysokorozwinięte a posiadające 1/100 ludności ich kraju ;)

Chciałem Ci tylko przypomnieć że Polska po II WŚ nie była wolnym krajem i nie rozwijała się tak jak kraje zachodniej europy. Nie mamy niskoemisyjnego przemysłu, brak nam przede wszystkim elektrowni atomowych i nowoczesnego systemu przesyłu energii. UE narzuca nam skok cywilizacyjny o 50 lat na który nas po pierwsze nie stać a po drugie który nie ma nic wspólnego z ekologią. Sprawność farm wiatrowych w Polsce to mniej niż 10% i nie mogą być podstawą dla systemu elektroenergetyczne go. Żywotność pomp ciepła jest krótsza niż okres zwrotu inwestycji, produkcja paneli słonecznych jest szkodliwa dla środowiska. Świetlówki energooszczędne zawierają rtęć a koszt energetycznych ich produkcji jest większy niż oszczędności po ich zastosowaniu. Turbodoładowane silniki małolitrażowe są nietrwałe. Wymieniać można bez końca.

Pozwolisz zatem że będę się opierał na okresowości w naszych dziejach odnośnie lodowców i globalnego ocieplenia. Danych o emisji gazów, pyłów i CO2 myślę że też nie warto pomijać bo przewyższają wpływ człowieka na Ziemię w stosunku 9 do 1.

No chyba że się wierzy w to co publikują ekolodzy tacy jak Al Gore.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Pozwolisz zatem że będę się opierał na okresowości w naszych dziejach odnośnie lodowców i globalnego ocieplenia. Danych o emisji gazów, pyłów i CO2 myślę że też nie warto pomijać bo przewyższają wpływ człowieka na Ziemię w stosunku 9 do 1.

Mógłbyś zarzucić linkiem? Ostatnio czytałem trochę okołoekologicznych artykułów wydanych w ostatnich 4-5 latach i nawet w najbardziej sceptycznych pracach nie trafiłem nigdzie na podobne dane - praktycznie wszyscy byli zgodni, że "wpływ działalności człowieka na obecne zmiany klimatu jest dominujący"; nawet wielu ekologów twierdzi, że wchodzimy w okres, który możemy nazwać "antropocenem".

Offline Algiz

• Gaduła
Takie badania klimatyczne są jak sondaże  przedwyborcze , wszystko zależy od tego kto je zleci i ile zapłaci.
 Mój śp prof od historii miał świra na punkcie krzyżaków a zwłaszcza aspektu ekonomicznego zakonu i napisał wiele publikacji na ten temat . Dla mnie szokiem było że osiedlili się w Malborku dla tego, że były tam dobre warunki do uprawy winorośli !!! dziś jest to nie możliwe a na pewno nie miałoby sensu. Pamiętam zimy stulecia z lat 80 które i tak były niczym w porównaniu z zimami z lat czterdziestych, dziadek mi opowiadał że jak złapał mróz to drzewa rozrywało i taki huk było słychać na dziesiątki kilometrów, albo jak lód na jeziorze się cielił i pojawiała się szczelina która natychmiast zamarzała, efekt akustyczny takiego zjawiska jest nie do opisania. Ziemia ma swoje cykle zmienia się precesja czyli kąt nachylenia osi ziemi , słońce też ma swoje cykle które nijak nie chcą się podporządkować ludzkiej logice i ludzkiemu kalendarzowi. Ludzie są jak pchły na psiej dupie, a kłócą się do kogo należy cały pies który i tak nas zrzuci jednym machnięciem ogona.
« Ostatnia zmiana: 13 Gru, 2015, 18:40:25 wysłana przez Algiz »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
gimzi poszukam i coś Ci podeślę bo czytałem to ostatnio z 2 lata temu. Możesz szybko pogooglować teraz o Etnie bo się uaktywniła i ostatnio podawano nowe dane.

Algiz. Pełna zgoda. Człowiek myśli że ma na wszystko wpływ. Zaczęliśmy raptem kilka dekad temu obserwować zmiany klimatyczne i rzeczy których nie potrafimy zrozumieć tłumaczymy sobie naszą działalnością. A że inni robią na tym interes...

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Trudno sie z tym co pisze Algiz nie zgodzić. Z drugiej strony dobrze by było,  jak sie zersasz to posprzątać i nie liczyć ze matka natura zrobi to za nas. Zgadzam sie co do kasy i narzucanych norm, ale tez z drugiej strony jeśli nie ma zadnego kagańca to nigdy nic byśmy nie zrobili, bo po chuj. I to nie tylko w ekologii w kazdym niemal aspekcie zycia.
Dlatego uważam ze małymi krokami ale do przodu, nie dokładajmy syfu w miare naszych możliwości finansowych. Tutaj IMO po raz kolejny powtarza sie sytuacja ze wszystko zaczyna sie oddolnie.

Offline Algiz

• Gaduła
gimzi poszukam i coś Ci podeślę bo czytałem to ostatnio z 2 lata temu. Możesz szybko pogooglować teraz o Etnie bo się uaktywniła i ostatnio podawano nowe dane.

Algiz. Pełna zgoda. Człowiek myśli że ma na wszystko wpływ. Zaczęliśmy raptem kilka dekad temu obserwować zmiany klimatyczne i rzeczy których nie potrafimy zrozumieć tłumaczymy sobie naszą działalnością. A że inni robią na tym interes...

Zieloni to tak naprawdę niedojrzali czerwoni.
Ostatnio jakiś ekolog mówił znowu o tym że podniosą się poziomy wód w oceanach, ale zaznaczył że to na skutek topnienia wyłącznie lądolodu i nie będzie on taki duży jak podejrzewano i podkreślił że pływające góry lodowe nie mają na to wpływu . Widocznie facet zna prawo Archimedesa.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Ostatnio to tez stwierdzili ze z jednej strony lodowce sie urywają i topią ale z drugiej przybyło więcej lodu niż z tamtej ubyło i nie potrafią tego wytłumaczyc.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Jarek ale o czym mowa.

Pamiętasz przecież jak szklane butelki można było oddawać w każdym sklepie i skupie a za gazety dostawało się srajtaśmę.
A teraz? Nie masz paragonu, goń się.

W Niemczech można oddać w automacie w każdym markecie.

Najpierw trzeba przywrócić normalność i zaczynać małymi kroczkami a nie skakać na głęboką wodę i np. wprowadzać standard Euro 6 dla spalin.

Offline Algiz

• Gaduła
Te wszystkie rozwinięte państwa które miały swoją rewolucję przemysłową , a teraz biją na alarm w obronie planety są jak Brigitte Bardot,  jak była piękna i młoda to nosiła kapelusze z lamparta, a jak stała się stara i pomarszczona to teraz kocha zwierzątka .

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

Zieloni to tak naprawdę niedojrzali czerwoni.
Ostatnio jakiś ekolog mówił znowu o tym że podniosą się poziomy wód w oceanach, ale zaznaczył że to na skutek topnienia wyłącznie lądolodu i nie będzie on taki duży jak podejrzewano i podkreślił że pływające góry lodowe nie mają na to wpływu . Widocznie facet zna prawo Archimedesa.
Obalanie topnienia za pomocą prawa Archimedesa to chyba tylko u Korwina -_-

Coraz częściej widzę, jak skuteczne jest powtarzanie tych samych głupot trio Kolonko-Korwin-Braun i ich satelitów. Wzięli sobie pewne słowa Goeringa do serca i najwyraźniej ta strategia działa.

http://naukaoklimacie.pl - gorąco polecam stronkę, na bieżąco pojawiają się podobnego typu mity dot. ekologii i jasne, merytoryczne wyjaśnienia, czemu w rzeczywistości/na podstawie obecnej wiedzy jednak jest inaczej lub nie ma podstaw, by tak twierdzić

BTW dziś widziałem dość trafiony obrazek związany w sumie też z eko-sceptycyzmem (czy jak to się tam fachowo nazywa):

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator

Offline Algiz

• Gaduła

Obalanie topnienia za pomocą prawa Archimedesa to chyba tylko u Korwina -_-

To nie jest obalanie topnienia tylko obalanie podniesienia stanu wody na skutek topnienia pływających gór lodowych. no chyba że Archimedes się mylił według ciebie. Zresztą  nie ma 100% dowodów na to że wzrost CO2 ma wpływ na podniesienie globalnej temperatury. To trochę tak jak z AIDS każdy kto ma tą chorobę jest nosicielem HIV, ale nie każdy kto ma HIV zachoruje na AIDS.

Offline Przychlast

• Pr0

Obalanie topnienia za pomocą prawa Archimedesa to chyba tylko u Korwina -_-

To nie jest obalanie topnienia tylko obalanie podniesienia stanu wody na skutek topnienia pływających gór lodowych. no chyba że Archimedes się mylił według ciebie. Zresztą  nie ma 100% dowodów na to że wzrost CO2 ma wpływ na podniesienie globalnej temperatury. To trochę tak jak z AIDS każdy kto ma tą chorobę jest nosicielem HIV, ale nie każdy kto ma HIV zachoruje na AIDS.

Oczy mnie rozbolały. A miałem się nie udzielać w tym temacie :(.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Przemek ale ja własnie o tym mówię o takich małych kroczkach ale zeby były a jak ich bedzie dużo choć małych to już bedzie zajebiście. A w przyszłych wyborach prezydenckich ( o ile będą :P )  jeśli wystartuje to normalnie zagłosuje na Biedronia.

Offline Algiz

• Gaduła
Przemek ale ja własnie o tym mówię o takich małych kroczkach ale zeby były a jak ich bedzie dużo choć małych to już bedzie zajebiście. A w przyszłych wyborach prezydenckich ( o ile będą :P )  jeśli wystartuje to normalnie zagłosuje na Biedronia.

Z Biedroniem to trochę tak że ludność Słupska wcale nie jest taka tolerancyjna jak mogłoby się wydawać . Oni po prostu pokazali rządzącej elicie że wolą przyjezdnego geja niż miejscową władzę, co pokazuje tylko jakie tam były elyty.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Ja się dziwię, że bolszewiki z UE nie wpadły jeszcze na pomysł żeby zakazać wulkanom wybuchów. Jedna kurwa dyrektywa i jakieś pół światowej emisji co2 załatwione.