Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 318117 razy)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ludzie dalej wierzą w tę bajkę o płaceniu podatków przez najbogatszych? :D
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No i przy okazji trzeba oskarżyć niemieckiego wydawce faktu ( który własciwie jest szwajcarsko -niemiecki no ale to szczegół )
za sianie złowrogiej propagandy, chociaz ten tylko przedrukował pierwsze info z Polityki. Czy przy okazji warto pamietać lub zapomnieć ze wieloletnim lobbystą  f-my Sikorsky jest przyjaciel Antoniego przy okazji jeden ze specjalistów ekspertów  komisji ds katastrofy smoleńskiej
« Ostatnia zmiana: 08 Paź, 2016, 12:04:44 wysłana przez commelina »

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
A kto wcześniej zajmował te stanowiska ? ludzie z PO i PSL !. Zmiana władzy polega na zmianie władzy, ale rozumiem, że mieli zostawić tych darmozjadów.
Przecież wcześniej połowę tych stanowisk obsadzała matka Pawlaka,

Absolutnie nie, dla mogli zatrudnić nawet rodzine znajomych itd ale fachowców przez duże F a nie jakieś chuj wi co, jak ma to miejsce
Tak, po cichu na to liczyłem choć nie łudziłem sie zbyt mocno. Ale jak byłem niedowiarkiem  to 13ty gebe sobie mną wycierał i od lemingów wyzywał. "Wyłącz telewizor włacz myślenie" cytat mantra, zdaje sie wracac niczym karma.

Ojej... @commelina, ty to jesteś biedaczek... ja wycierałem sobie tobą gębę i wyzywałem od lemingów? No to może wklej kilka cytatów, chętnie się do nich odniosę, przy okazji przypomnisz mi te wyzwiska... kto wie, może uderzę się w pierś i powiem: moja culpa :)

Tak na marginesie przypominam, że wyliczałem tylko wałki PO.
Swój głos oddałem na Kukiz15, i w każdych wyborach mój głos idzie na ruch obywatelski Kukiz15.
Nie bardzo rozumiem co ma twoje niedowiarstwo do moich sympatii politycznych... jakaś pokrętna ta twoja logika...

Edyta: Macie coś na nadciśnienie ;)

« Ostatnia zmiana: 10 Paź, 2016, 00:02:48 wysłana przez 13 »
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline MarcinDabzalski

• Nowy użytkownik
Czy przy okazji warto pamietać lub zapomnieć ze wieloletnim lobbystą  f-my Sikorsky jest przyjaciel Antoniego przy okazji jeden ze specjalistów ekspertów  komisji ds katastrofy smoleńskiej

Pomału trzeba się do tego przyzwyczajać. To się staje standardem obecnej władzy – kolesiostwo i nic więcej. Wnerwia mnie tylko głupota i naiwność ludzi, którzy bezkrytycznie wierzą w ich oskarżenia co do poprzedniej władzy, które w rzeczywistości są odwróceniem uwagi od siebie i znajdowaniem przyzwolenia na swoje działania.
Lepiej kochać, a potem płakać. Następna bzdura. Wierzcie mi, wcale nie lepiej. Nie pokazujcie mi raju, żeby potem go spalić.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Wnerwia mnie tylko głupota i naiwność ludzi, którzy bezkrytycznie wierzą w ich oskarżenia co do poprzedniej władzy, które w rzeczywistości są odwróceniem uwagi od siebie i znajdowaniem przyzwolenia na swoje działania.

To by mogła być definicja polityki samej w sobie.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Tyle sie mówiło o przekretach PO  ktos tu nawet niedawno przypominał o tym. Ciekawy jestem jak oceniacie to co odpierdala Macierewicz i jak sie to ma do ew łapówek z których nasmiewa sie wroo.

Wczoraj w Mielcu Antoni Macierewicz, stojąc obok śmigłowca Black Hawk ogłosił, że „w tym tygodniu zaczną się rozmowy, których efektem będzie to, że jeszcze w tym roku do naszych wojsk specjalnych trafią pierwsze takie śmigłowce”.

W efekcie wieloletnią, przejrzystą procedurę przetargową zastąpiła jednoosobowa decyzja Antoniego Macierewicza.

Zastąpienie Caracali śmigłowcami Black Hawk jest tym bardziej podejrzane, że zakłady w Mielcu zostały sprzedane grupie Lockheed Martin za pośrednictwem koncernu technologiczno-zbrojeniowego United Technologies. Koncern korzystał z usług Alfonse D’Amato, lobbysty, który współprezesuje z Antonim Macierewiczem organizacji Friends of Poland.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Tyle sie mówiło o przekretach PO  ktos tu nawet niedawno przypominał o tym. Ciekawy jestem jak oceniacie to co odpierdala Macierewicz i jak sie to ma do ew łapówek z których nasmiewa sie wroo.

Wczoraj w Mielcu Antoni Macierewicz, stojąc obok śmigłowca Black Hawk ogłosił, że „w tym tygodniu zaczną się rozmowy, których efektem będzie to, że jeszcze w tym roku do naszych wojsk specjalnych trafią pierwsze takie śmigłowce”.

W efekcie wieloletnią, przejrzystą procedurę przetargową zastąpiła jednoosobowa decyzja Antoniego Macierewicza.

Zastąpienie Caracali śmigłowcami Black Hawk jest tym bardziej podejrzane, że zakłady w Mielcu zostały sprzedane grupie Lockheed Martin za pośrednictwem koncernu technologiczno-zbrojeniowego United Technologies. Koncern korzystał z usług Alfonse D’Amato, lobbysty, który współprezesuje z Antonim Macierewiczem organizacji Friends of Poland.

No chujowo. Chociaż bardziej mnie zastanawia teraz kwestia, do którego kraju przenieść DG jak mi opodatkują przychody na 40% :D
« Ostatnia zmiana: 13 Paź, 2016, 09:14:29 wysłana przez pivovarit »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Z tym to Ty akurat na pewno sobie poradzisz ;) mnie z kolei bardziej martwi co jeszcze oprócz rodzenia przez kobiety zdeformowanych dzieci wymyśli, wg mnie psychol,  Kaczyński.

Offline Algiz

• Gaduła
Kilku posłów PO też było zawodowo związanych z koncernem produkujących Caracale np: poseł Kierwiński, albo syn posłanki Zakrzewskiej. Jeśli chodzi o łapówki to chyba jedną z nich było poparcie przez francję Tuska na stanowisko Przewodniczącego Rady Europejskiej. Zresztą jak wytłumaczyć fakt, że za ten wielokrotnie modernizowany złom jakim są Caracale mieliśmy zapłacić dwukrotnie więcej od sztuki niż np: Kuwejt czy chociażby Brazylia.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Z tym to Ty akurat na pewno sobie poradzisz ;) mnie z kolei bardziej martwi co jeszcze oprócz rodzenia przez kobiety zdeformowanych dzieci wymyśli, wg mnie psychol,  Kaczyński.

No to był ostry strzał w stopę aż się nie chce wierzyć, że to nie jest jakaś nieprzeinaczona plota.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Kilku posłów PO też było zawodowo związanych z koncernem produkujących Caracale np: poseł Kierwiński, albo syn posłanki Zakrzewskiej. Jeśli chodzi o łapówki to chyba jedną z nich było poparcie przez francję Tuska na stanowisko Przewodniczącego Rady Europejskiej. Zresztą jak wytłumaczyć fakt, że za ten wielokrotnie modernizowany złom jakim są Caracale mieliśmy zapłacić dwukrotnie więcej od sztuki niż np: Kuwejt czy chociażby Brazylia.

Widzisz i tutaj jest mały bląd wielokrotnie powtarzany przez co staje sie obiegową prawdą.
Porównaj oferte dla nas i dla Kuwejtu. To dwie różne bardzo rózne oferty. Np w skład naszej wchodzi transfer technologi niejawnych, cały system szkoleniowy i serwisowy i pare innych bardzo istotnych sczegółów.
A co do złomu wielokrotnie modernizowanego, otóż BH jest podobnym złomem, mało tego, wersją cywilną bez uzbrojenia którą nam była oferowana. "Nasz" BH to ubogi krewny tego który jest faktycznie uzywany. Nasze nawet nie miały oferowanej awioniki umozliwiającej loty nocne
Spoiler

Ja pomijam sensowność zakupu akurat teraz, w naszym stanie zaawansowania modernizacji wojska, takiego smigłowca, bo to osobny temat. Aktualnie, kupowanie czegokolwiek co lata właczając w to nawet f16 bez zabezpieczenia plot, patrz program Wisła,  nie ma najmniejszego sensu. Rakiety z Królewca sciągną wszystko cokolwiek sie podniesie.

Co do politycznych łapówek, nasz kraj był jedym z lobbystów, którzy naciskali na Francję by nie sprzedawała Mistrali ruskom. ówczesny Prezydent Francji był powoiedział iz wierzy w to ze odstapienie od kontraktu pociągnie za sobą europejską solidarność. Owszem można zastanawiać sie skąd w ogóle pomysł zeby dozbrajac ruskich, ale to w jakim stylu zostały przez naszych zerwane te umowy, bo wg mnie były negocjowane tak zeby nic nie wynegocjować, co z reszta widać po poczynaniach Macierewicza, to dla mnie jest wstyd jako Polaka i liczenie dzisiaj ze jednak uda sie zrobić koalicję przeciw nord strem II jest mrzonką. Owszem Niemcy mieli nas w dupie ale to tylko daje dodatkowy argument i to niemały.
« Ostatnia zmiana: 13 Paź, 2016, 10:09:12 wysłana przez commelina »

Offline Algiz

• Gaduła
Częściowo się zgadzam, ale przetarg był tak ustawiony, żeby wygrały caracale, a porównywanie ich do black hawków nie ma najmniejszego sensu ponieważ są to dwie różne maszyny do różnych zadań. Różni je nie tylko masa startowa ale i pułap lotu
zasięg, prędkość przelotowa i dziesiątki innych rzeczy.

Mam kumpla który mimo młodego wieku, chyba 43 lata jest od kilku lat emerytowanym pilotem w stopniu pułkownika, był jednym z pierwszych Polskich pilotów którzy uczyli się latać na F16, a jego konikiem są właśnie śmigłowce. Według niego caracale są o całe dekady gorsze od chociażby współczesnych śmigłowców rosyjskich. Sama konstrukcja jest z 1965 piątego roku, wprawdzie  była wielokrotnie modernizowana, ale to nie zmienia faktu, że to żadna rewelacja. Wmawiano nam, że to super sprzęt, żeby pokazać jakiego to świetnego wyboru dokonał rząd pod władzami PO. A jak to powiedział mój kumpel ...caracal to taki stary VW ogórek z przyklejonym spoilerem tyle tylko, że kierowca ogolił PKS-y i do nocnej jazdy używa noktowizora.

Osobiście myślałem, że śmigłowce to relikt minionych lat i po wojnie w Wietnamie skończył się ich czas.
Jaki sens ma kupowanie maszyn kosztujących grube miliony $ za sztukę skoro może je strącić babcia z partyzantki przy pomocy zwykłej bazuki za 3k$, czego przykłady mamy chociażby w Syrii gdzie w ten sposób terroryści strącają o wiele lepiej wyposażone rosyjskie śmigłowce bojowe. Myślę, że o wiele lepiej można by było wykorzystać te pieniądze.
« Ostatnia zmiana: 13 Paź, 2016, 10:52:21 wysłana przez Algiz »

Offline selfslave

• Gaduła
No chujowo. Chociaż bardziej mnie zastanawia teraz kwestia, do którego kraju przenieść DG jak mi opodatkują przychody na 40% :D
Oczywiście jak zrobią tak idiotyczny krok to wszyscy przeniesiemy firmy, tylko jak to się skończy w szerokiej perspektywie? :|
Może gdy pojawią się statystyki ile firm się zamknęło/przeniosło i ile mniej kasy trafi do budżetu to w końcu dojdą do wniosku, że trzeba podatki zmniejszyć. Tylko wtedy już prawie nikt nie wróci, skoro i tak wyjdzie lepiej na działalności za granicą, bez ZUSu itp.
Zresztą bardziej prawdopodobne, że te socjalistyczne debile prędzej będą próbowali wyśledzić i ukarać tych, którzy mają działalność za granicą, a pracują na terenie Polski. Choć oczywiście nic z tym nie zrobią.

Tak się cieszyłem, że ministrem finansów został Szałamacha, a teraz ciężko się dziwić, że złożył rezygnację po przepychankach z debilami. Mam nadzieję, że z tym podatkiem progresywnym to tylko kolejny głupi pomysł, którego nie wprowadzą.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Mam wrazenie ze nie przeczytałes spoilera , i tego co tak na prawde było problemem tego przetargu, natomiast jesli porównuje sie bojowe nowe rosyjskie produkcje to faktycznie jest przepaść ale caracall nie jest i nie miał być jednostką stricte bojową .
Aktualnie ruscy maja w nowych bojowych śmigłowcach, całkiem sprawnie działający system aktywnego bezpieczeństwa przeciw rakietowego przynajmniej tych typu stinger i podobne.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Może gdy pojawią się statystyki ile firm się zamknęło/przeniosło i ile mniej kasy trafi do budżetu to w końcu dojdą do wniosku, że trzeba podatki zmniejszyć. Tylko wtedy już prawie nikt nie wróci, skoro i tak wyjdzie lepiej na działalności za granicą, bez ZUSu itp

No nie no. W takiej sytuacji należy dorzucić więcej regulacji, żeby zatrzymać cały proceder :D

Offline Pronounce

• Pr0
Zastanawia mnie czy we Francji ten temat też budzi emocje, raczej nie był wiadomością dnia w głównym wydaniu dziennika telewizyjnego.

Offline Algiz

• Gaduła
Mam wrazenie ze nie przeczytałes spoilera ,

Czytałem i właśnie dlatego uważam, że te specyfikacje typu.....ma zabierać 12 zołnieży z ekwipunkiem.....
albo..... Airbus jako jedyny wystawia odpowiednio duży śmigłowiec EC725 Caracal, który spełnia nasze wszystkie wymagania techniczne.....
Po prostu przetarg został zrobiony pod Caracala

Aktualnie ruscy maja w nowych bojowych śmigłowcach, całkiem sprawnie działający system aktywnego bezpieczeństwa przeciw rakietowego przynajmniej tych typu stinger i podobne.

Mają mają, tylko co z tego ?
https://www.youtube.com/results?search_query=zestrzelili+rosyjski+%C5%9Bmig%C5%82owiec

O ile dla ryskich strata pięciu czy dziesięciu śmigłowców jest epizodem, to dla nas zestrzelenie jednego poważnie uszczupliło by nasz potencjał militarny :)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Czyli jednak nie przeczytałeś bo tam wyraźnie jest napisane: dlaczego Augusta westland wystawia do przetargu taki smigłowiec a nie inny który spełniałby oczekiwania MON i to samo dotyczy Sikorsky maja znakomite smigłowce a proponują coś co nie ma szans w przedbiegach. Pisanie zatem ze przetarg by ustawiony pod Francuzów to bzdurny argument.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Ja chciałbym wyjść z przełomową inicjatywą - kupmy helikoptery od ruskich, wszyscy kurwa odetchną :D

Wy na prawdę nie rozumiecie, że przetargi zbrojeniowe nie rządzą się takimi samymi regułami, jak przetargi na rowery dla listonoszy?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Jak to nie?
I tu i tam trzeba posmarować ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Dobrze Piotr wiesz, ze tu nie chodzi o sam przetarg a o pierdolenie, "jacy to my jesteśmy wporzo i transparentni gdy tym czasem odpierdlalmy takie rzeczy o których innym sie nie sniło"
Aktualna ekipa tak samo kłamie tak samo albo i lepiej zre z tego koryta od którego oderwała poprzedników a nawet samo koryto lada chwila wpierdoli i oby sie nim udławiła.
« Ostatnia zmiana: 13 Paź, 2016, 12:27:17 wysłana przez commelina »

Offline mwczesniak

• Gaduła
Ja w większości zgadzam się z @commelina ,który zacytował szczegółową analizę dotyczącą przetargu na śmigłowce. Najważniejszy z punktów odnosi się do tego, że oprócz Caracali żadna z innych zaoferowanych nam maszyn nie spełniała wymogów określonych w przetargu mimo tego, że Sikorsky i Agusta Westland posiadały w swojej ofercie maszyny zgodne ze specyfikacją przedstawioną przez MON. Także argument o ustawionym przetargu pod Caracala staje się nietrafiony. Z drugiej strony, to chyba koncerny mają dostosować się do naszych wymogów przetargowych, a nie dyktować nam co mamy kupić. To nie te czasy, kiedy albo braliśmy sprzęt z ZSRR klęcząc na kolanach albo mogliśmy się pocałować w dupę. Kolejna rzecz to farsa z PZL Mielec czy PZL Świdnik, które nie są naszymi fabrykami, a jedynie mieszczą się na terenie Polski. Wyczuwam tu silne ujadanie związków zawodowych  "S", które przecież wsparły w wyborach wiadomą opcję i teraz domagają się za to "podziękowania". Żeby nie zostać źle zrozumianym, to mówię szczerze, iż osobiście dystansuję się od obu opcji politycznych (PiS, PO), ale czy część z was nie ma właśnie wrażenia, że bez względu jakich wyborów dokonało PO, to PiS i tak na złość musi wszystko zanegować i pokazać jakie to było antypolskie i szkodliwe dla naszego kraju i jak oni wszystko robią lepiej.
Odnośnie tematyki wojskowej, to polecam kanał Gdzie zaczyna się wojsko na Youtube i m.in ten filmik (tylko radzę włączyć przyspieszenie np. x1,5): ! No longer available