Prawdę mówiąc całe NATO to mi koło dupy lato. Nie wierzę, że jakiekolwiek sojusze nas przed czymkolwiek ochronią.
Jak pokazuje historia wszyscy nas zdradzili i w dupie mieli wszelkie pakty i porozumienia o obronie czy nie agresji.
Żadne państwo na świecie nie będzie angażować się w konflikt z Rosją która ma 8500 głowic atomowych
(wystarczy dla wszystkich) nie mam złudzeń, że ktoś się będzie pakował w trzecią wojnę światową z powodu jakiejś tam
Polski, Litwy, Łotwy czy Estonii. Jak pracowałem w Danii to jedno z częstszych pytań jakie słyszałem to czy język
Polski i Rosyjski są takie same i czy mamy taki sam alfabet. W stanach znajomość naszej części europy jest jeszcze
mniejsza, duża większość z amerykanów nie potrafi pokazać swojego stanu na mapie, a o istnieniu takich państewek typu
Litwa,Łotwa czy Estonia na bank nie słyszeli, i to nie dlatego, że te państwa się niedawno odrodziły i wyzwoliły
z rosyjskiej okupacji, ale dlatego, że niektóre rancza w texasie czy arizonie są większe. Ameryka ma jakieś 270 milionów
ludzi i nie będzie wchodzić w konfrontacje z Rosją gdy ta zaatakuje Tallin, Rygę czy Wilno. Niemcy z ruskimi się zawsze
dogadają bo zawsze tak było, Zresztą Putin zna świetnie j niemiecki, Angela Merkel zna rosyjski lepiej niż nie jeden
rusek.
Jak Roosevelt i Churchill sprzedali nas Stalinowi w Teheranie to na prośbę Roosevelta decyzję o ogłoszeniu tego dilu
przesunięto o kilka miechów do konferencji Jałtańskiej ponieważ w międzyczasie w USA miały odbyć się wybory prezydenckie, a Roosevelt liczył na głosy 6 000 000 polaków którzy wtedy w stanach mieszkali, a publicznie wielokrotnie obiecywał im, że Polska po wojnie odrodzi się jako nowe niepodległe państwo. Churchill natomiast po protestach międzynarodowych w tej sprawie bezczelnie odpowiedział, że Wielka Brytania owszem zobowiązała się bronić Polski, ale przed Niemcami, a nie przed Rosjanami ( miał skurwysyn tupet )
Ps: Rozbito odpowiedzialność za tzw wschodnią flankę NATO na takie kraje jak Kanada, Wielka Brytania, Niemcy i USA, zrobiono to po to, żeby w razie "W" inni członkowie NATO mogli się odciąć od tych którzy zareagowali na rosyjską agresje i reszta będzie bronić własnej dupy pucując się przed ruskimi.....nie..! my do was nic nie mamy ! ....to Kanada ma do was jakieś wąty że zajęliście Estonię, to ona odpowiada za ten rejon.