Poprawka. Leworęcznych jest ogólnie 10%, gitarzystów jest mniej, bo albo gostek się nauczy grać jak praworęczny (w sensie lewa ręka na gryfie, prawa kostkująca), albo zrezygnuje w ogóle, bo się zniechęci tym, że np. nauczyciel nie toleruje jego leworęczności (mnóstwo dziwnych akcji, wystarczy po forach poczytać), blablabla, a w sumie Ci właściwi leworęczni gitarzyści, to procent daleko mniejszy.
Co zaś się tyczy mostu, to ciekawe co mówisz. Ja ostatnio nad tym się właśnie zastanawiałem i problem jaki spostrzegłem to asymetryczne pivot pointy, widać to na zdjęciach:
http://jemsite.com/jem/trems.htm#loprocloseBasowy punkt podparcia jest prosty, a wiolinowy lekko werżnięty w most. Zgaduję że to kwestia "obrócenia" mostu o jakiś malutki kąt, co z kolei ma znaczenie z uwagi na grubość strun i minimalnie inną ich reakcję na floydzie...
Zastanawiam się w jaki sposób można by to obejść, jeden to zrobić identyczną podstawę mostu, tylko że symetryczną, bo pozostałe elementy, jak na moją logikę, powinny działać bez zarzutu. Inne rozwiązanie to jakiś modeling tych podstaw no i wpięcie wajchy w tą ubarową dziurę.