Jakiś czas temu dokonałem zakupu tego wiosła, a efekt wow już dawno mam za sobą. Zawsze byłem bardzo oszczędny w pisaniu dlatego postaram się podać tylko suche fakty:
Specyfikacja - mahoniowy korpus olejowany
- menzura 28"
- konstrukcja neck-thru body, struny przez korpus
- 22 progi
- pickupy Custom 58 High Output
- most Gibraltar
Wrażenia organoleptyczneWygląd:Każdy ma inne poczucie estetyki, ale mi osobiście podoba się "oldschoolowy" wygląd tej gitarki.
Waga:Przy pierwszym kontakcie od razu zwróciłem uwagę na wagę. Pomimo zastosowania mahoniowego drewna i biorąc pod uwagę gabaryty, wiosło jest całkiem lekkie. Daje to dużą przewagę nad polskimi lutniczymi wyrobami, które wydają się być wykonane z ołowiu.
Wykonanie:Jako że zakupiłem towar używany ciężko mi jest określić czy są jakieś niedoróbki nie licząc siodełka lekko wystającego poza szerokość gryfu. Jak na wyrób koreański jest całkiem dobrze.
Klucze: Nie wiem jaka jest ich marka, ale poprawnie spełniają swoje zadanie. Strój po normalnym graniu potrzebuje lekkich korekt. Niestety nie jest to ta sama liga co np. Schaller.
Mostek:Jest bardzo ciekawie wykonany. Najlepszą cechą jest umieszczenie śrub regulujących menzurę z boku strun, a nie bezpośrednio pod nimi.
Menzura:Dzięki zastosowaniu długiej menzury można zastosować cienkie struny do niskich strojów. Osobiście zastosowałem 12-56 do stroju A. Jest jeden minus tak długiego patyka: Mianowicie każdy osobnik z krótszymi paluchami (tak jak ja) przy grze przez kilka progów nieźle się napoci!!
Brzmienie: to co najgorzej opisać, ale spróbuję. Gitara na "sucho" brzmi świetnie, sustain jest bardzo długi. Druga sprawa, która mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła to brzmienie pickupów, a raczej jednego mostkowego (bo tego tylko używam). Brzmi naprawdę dobrze, mięsiście, selektywnie, niejednokrotnie skopał tyłek markowym humbom, które montowałem w poszukiwaniu ulubionego brzmienia.
Gryf:Jest całkiem wygodny, nie jest to listewka, ale za gruby też nie jest. Wycięcie w korpusie pozwala na swobodne dojście do wysokich progów.
FOTY wykonania imć Marudy:
http://ccmaslak.fotosik.pl/albumy/638819.htmlWiem, że mój wywód jest bardzo lakoniczny, ale może w sposób minimalny odda Wam charakter tej gitary.