Autor Wątek: 6 strunowa alternatywa dla Ibanez K7?  (Przeczytany 15322 razy)

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
6 strunowa alternatywa dla Ibanez K7?
« 26 Mar, 2015, 13:57:19 »
Moze to i troche glupie pytanie ale zastanawiam sie nad zmiana mojej gitary na cos innego, lepszego. Brzmieniowo lezy mi Ibanez K7 (no ogolnie takie Kornowate, brudne brzmienie) ale nie pasuje mi ruchomy most i (pewnie zaraz przyjdzie @Leon i mi da banana) 7 strun. Za duzo :) Ja raczej szostkowiec jestem. No chyba, ze sa jakies inne zalety siodemek, oprocz dodatkowej struny, w sensie ze moze lepiej niskie dzwieki graja z racji innej konstrukcji korpusu, czy cos? Troche lamerskie pytanie, wiem ale malo doswiadczenia z siodemkami mam, co wyjasnia moja obecnosc na tym forum  :D A no i stroic bede w A (albo w drop A, jeszcze do konca nie zdecydowalem).

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
Co Wy kurwa z tym banem macie? Zarażacie się od Jonnyego czy co? Ja też wolę szóstki nisko strojone ew. ósemki :P Jak chcesz mieć wiosło do brudnego napierdolu i z masywnym brzmieniem to se spraw jakieś LP albo coś w podobie z dłuższą menzurą i będzie chwatit. Na PAFach oczywiście.
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
Przecież K-7 ma jakąś-tam specyfikację, prawda? Znajdź sześciostrunkę (może być nawet też od bananeza) w takim samym drewnie, wsadź takie same (bądź zbliżone) pipaki, i wsio.
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
K-7 to mahoń + PAFy, więc sugestia @Leon jest jak najbardziej słuszna.

Offline Mat

• Pr0
Leon, luz. Ja sie bana nie boje, bo i burdlu nie robie, taki tam malo smieszny zart byl. LP wlasnie mam, tyle ze patrze w menu, moze cos smacznego znajde.

Znam specke K7, jednak temat zalozylem, bo moze ktos ma jakies doswiadczenie, moze ma/mial i wie: "tak, ta i ta jest podobna". Podobno kto pyta nie bladzi.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
LP jest jak najbardziej podobne ;) co prawda klon na topie, nie na gryfie i trochę sznurki krótsze, ale spokojnie na gibolowej menzurze da się zejść do drop A, tylko odpowiednie sznurki założyć. Na 13-72 od EB było całkiem spoko na basowych, wiolinowe dla mnie za sztywne, szło palce na bendach pociąć. Jak nie grasz solówek, to stykną, jak grasz, to polecam górę od not even slinky (wtedy już się bardziej opłaca brać pojedyncze).

Góra stąd (tylko lepiej 3 z owijką)
http://taniestruny.pl/struny-komplety/struny-do-gitary-elektrycznej/ernie-ball-12-56-not-even-slinky
Dół stąd:
http://taniestruny.pl/struny-komplety/struny-do-gitary-elektrycznej/ernie-ball-13-72-baritone-slinky

Offline 2BeFree

• Gaduła
  • me, me and me
    • Distand Dream
A zanim HEAD zrobił come-back to 2-gi gitarowy grał na Setius 7 :) :) :) i to nadal się Korn nazywało i brzmiało :)

Małpka opowiadał o swoim rigu i brzmieniu ostatnio: Mesa Triple, jebabanez (specki nie znam) tyle w głównym temacie.

Te PAF-y z K7 miałem - to jest niski/średni sygnał no PAF od DiMArzio i tyle :)

Offline oz

• Pr0
jeżeli chciałbyś ibaneza to najbliżej rg3120 plus wymiana pickupow na pafy, ew. możesz gdzieś ograć eskę z serii iron label. Generalnie sprawa jest prosta mahoniowa decha, gryf klonowy. Może coś z serii paralaxe (jakoś tak) od washburna? Opcji jest multum. Albo rga121 plus pafy
« Ostatnia zmiana: 26 Mar, 2015, 15:21:54 wysłana przez oz »

Offline Eisteufel

• Gaduła
Albo Ibanez Rg321MH, spoko mahoniowe wiosło za śmieszną kasę
"mnie te obskursfinks jedzie taką parówą z orlena, że wytrzymałem 3:49 jakiegoś numeru i minutkę lajwa " Paskievicz

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
A zanim HEAD zrobił come-back to 2-gi gitarowy grał na Setius 7 :) :) :) i to nadal się Korn nazywało i brzmiało :)

Małpka opowiadał o swoim rigu i brzmieniu ostatnio: Mesa Triple, jebabanez (specki nie znam) tyle w głównym temacie.

Zapomniałeś o bigmuffie ;)

Offline Mat

• Pr0
Tego bigmuffa to oni chyba w studio tylko uzywaja, co? Jakos na zdjeciach pedalboardow tego nie widze?

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki

1. masz na myśli Shane'a Gibsona? Kiedy on używał mayo? Nie pogrzało Ci się czasem z Carvinem?
2. Mesa tak, ale tylko na żywo, płyty nagrywają na starych marshall'ach, diezlach.
3. mahoń =/=mahoń.  Mahoń to ciężkie, gęste, ciemne drewno, prawda?No to ciekawostka: lipowe 7620 było jakieś 40% cięższe, miało mniej środka. Miałem w łapach też mahoniowe wiosła, które brzmiały jak ^#&@(%*@.

K7(przynajmniej moja sztuka) ma to coś, że dźwięki wyskakują "in da fejs", czego nie widziałem w wielu wiosłach, więc rozumiem ból Mata
« Ostatnia zmiana: 26 Mar, 2015, 20:11:29 wysłana przez Donnie »

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
Tego bigmuffa to oni chyba w studio tylko uzywaja, co? Jakos na zdjeciach pedalboardow tego nie widze?

Tu masz wszystko ;)

Offline Mat

• Pr0

Tu masz wszystko ;)

Widzialem. Muffa tam nie ma, stad wydaje mi sie, ze albo juz nie uzywaja, albo uzywaja tylko w studio.

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars

Tu masz wszystko ;)

Widzialem. Muffa tam nie ma, stad wydaje mi sie, ze albo juz nie uzywaja, albo uzywaja tylko w studio.

True, też obejrzałem jeszcze raz, jednak metalzonem dopalają, przynajmniej małpka ;)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
>dopalanie triple rectifiera metal zone'em.
>czo ten koRn, to ja nie wiem:D :D :D

Offline mastEr_eXplorer

• Pr0
>dopalanie triple rectifiera metal zone'em.
>czo ten koRn, to ja nie wiem:D :D :D
Pat O'brien robi to samo kiedyś też tego nie rozumiałem, ale im dłużej gram i siedzę w temacie to przekonuje się, że im coś bardziej niedorzecznie brzmi w teorii w praktyce może urwać dupę  :D

Offline Mat

• Pr0
Oni nie dopalaja tych Miekkich Bul metal zonem. Tam nie ma zadnej dopalki, a przynajmniej nic o tym nie mowia. Maja oddzielny head na clean i dirty. Metal Zone jest uzyty jako Lo-Fi pedal do utworu Did My Time (tam refreny zaczynaja sie taka wlasnie lo-fi gitara). Z tego co widze, to chyba nawet delaye i inne modulacyjne nawet nie siedza w petli, tylko przed wzmakiem.

Offline y

• Pr0
  • nisko albo jeszcze niżej

2002 rok:
Munky
Spoiler
Head
Spoiler
BigMuff to wcześniejsze czasy (1 i 2 płyta), grali (napewno Head) na zmodyfikowanym Bigmuffie przez Richarda Kaplana.

teraz się jarał Majik Krush.
Spoiler
« Ostatnia zmiana: 27 Mar, 2015, 11:06:13 wysłana przez y »

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Schecter Blackjack SLS C1 EX/P :P

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
O, dokładnie ostatnio na takim grałem z BH pod mostem i miał właśnie taki low endowy thump 'in yo face', więc może to dotyczy nie tylko tego egzemplarza, a całej reszty tych wioseł

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars

Płacą Ci chociaż za to? :P ;)

Offline 2BeFree

• Gaduła
  • me, me and me
    • Distand Dream

1. masz na myśli Shane'a Gibsona? Kiedy on używał mayo? Nie pogrzało Ci się czasem z Carvinem?
2. Mesa tak, ale tylko na żywo, płyty nagrywają na starych marshall'ach, diezlach.
3. mahoń =/=mahoń.  Mahoń to ciężkie, gęste, ciemne drewno, prawda?No to ciekawostka: lipowe 7620 było jakieś 40% cięższe, miało mniej środka. Miałem w łapach też mahoniowe wiosła, które brzmiały jak ^#&@(%*@.

K7(przynajmniej moja sztuka) ma to coś, że dźwięki wyskakują "in da fejs", czego nie widziałem w wielu wiosłach, więc rozumiem ból Mata

http://www.mayones.pl/pl/artists_players/wesley-geer-korn-thedamages-pl

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!

Płacą Ci chociaż za to? :P ;)
Ale za co? Koleś pyta o 6 w barytonie na pasywach to mu grzecznie odpowiadam.
O, i Kenny Hickey jeszcze jest pasywny i ma 26,5". I sustainera.

Offline Mat

• Pr0

6 w barytonie na pasywach
Raczej normalniejsza skala mnie interere, mam za male palce na barytonowa skale a lubie "rozlazle" akordy.