Autor Wątek: NGD x 2 - Pier Sc i fendek.  (Przeczytany 5888 razy)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
NGD x 2 - Pier Sc i fendek.
« 28 Sty, 2014, 13:16:15 »
Drogą różnych różnistch trejdów wszedłem w posiadanie takich oto dwóch wiosełek. Póki co coś tam było pograne z bandem i Pier jak to Pier - masywny i miły. Fajne pup'y. Wiosło do konkretnej rokerki. PRSy znam i lubię, także w tym SC nic mnie nie zaskoczyło. Gryf widefat, fajne tremolo, ciepłe masywne brzmienie. Chciałem SC głównie dlatego żeby porównać je sobie z Tremontim. Jest na pewno lżejszy - brzmieniowo podobnie, ale różnice poznam na następnej próbie, bo na ostatnią wziąłem tylko sc i strata. Na jednym zdjęciu porównanie grubości do tremontiego.

Zderzaka jeszcze nie miałem, to tera mam :) Fendek American std sierra sunburst - z pięknym Jesionem jako body. wiosło zapierdala aż miło. Bardzo miły set pipaków - o dziwo w konkretnym wpierdolu dał radę bardzo dobrze. Pełen zaskok. Tylko prezencja raczej mało metalowa. Single to zaje motyw - brzmieniowo całkiem nieźle się wpasował w moją muzę. Do tego klucze zapgrejdowane na fendery blokowane(takie jak w dlx) Nie wiem czy ogarnę tylko bliskość potka V(ciągle się przyciszałem), aparat grający też mam przystosowany do prsowsko/gibsonowskich klimatów.

Nie wiadomo jak długo wiosła zagrzeją u mnie miejsce - być może oba pójdą do ludzi z różnych poza muzycznych względów, a może oba zostaną. A może jedno z nich :) póki co bawię się i cieszę nowymi patykami bo są - każdy na swój sposób - zajebiste.

No pain No gain !

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
Odp: NGD x 2 - Pier Sc i fendek.
« Odpowiedź #1 28 Sty, 2014, 13:42:02 »
Gratki :) ładny ten SC, jak się nie mylę, to sam mało co kiedyś go nie nabyłem ;)
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #2 28 Sty, 2014, 13:44:13 »
Możliwe - był kiedyś u nas na giełdzie.

A Tutaj porównanie grubości względem Tremonciaka.
« Ostatnia zmiana: 28 Sty, 2014, 13:46:23 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #3 28 Sty, 2014, 14:14:53 »
Jakoś tak wychodzi :D

To jeszcze się pochwalę gitą która była u mnie przez kilka dni.

Biedronka super się odzywała w lżej przesterowanych sprawach oraz czyścioszkach - ale to ostatecznie nie mój stajl. Chociaż nie powiem, doświadczenie ciekawe. Może kiedyś coś podobnego jeszcze się trafi.
« Ostatnia zmiana: 28 Sty, 2014, 14:29:32 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline pshemo

• Pr0
« Odpowiedź #4 28 Sty, 2014, 14:36:51 »
Dat SC!

Offline Przychlast

• Pr0
« Odpowiedź #5 28 Sty, 2014, 16:18:08 »
Nie wiadomo jak długo wiosła zagrzeją u mnie miejsce - być może oba pójdą do ludzi z różnych poza muzycznych względów, a może oba zostaną. A może jedno z nich :) póki co bawię się i cieszę nowymi patykami bo są - każdy na swój sposób - zajebiste.

Bardzo ładne zdanie, mogło by wisieć koło loga forum :D.

Offline Myxu

• Gaduła
« Odpowiedź #6 28 Sty, 2014, 19:59:13 »
Nie wiem co ma w sobie ten Pier, ale jak od pół roku żadne wiosło mnie nie zGASowało tak porządnie, żebym zaczął liczyć stan konta, to teraz ślinka pociekła...

Offline 2BeFree

• Gaduła
  • me, me and me
    • Distand Dream
« Odpowiedź #7 28 Sty, 2014, 20:46:50 »
Gratki, zderzak nie mój klimat, SC już lepiej ale faktycznie jak porównanie Giba Studio z Std. taki trochę SE cienki naleśniczek :), jednak Tremonciak stawia pałę najbardziej :)

QWA nienawidzę Cię za te piery :)

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
« Odpowiedź #8 28 Sty, 2014, 21:11:25 »
Nie wiem co ma w sobie ten Pier, ale jak od pół roku żadne wiosło mnie nie zGASowało tak porządnie, żebym zaczął liczyć stan konta, to teraz ślinka pociekła...
Byłem pierwszy! :D

Graty Radziu.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #9 28 Sty, 2014, 21:32:27 »
SC mi siadło, ale to chyba przez to że uwielbiam zebry.

gratulacje. śliczna parka.

gdzie group foto?
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Leswar

• Gaduła
« Odpowiedź #10 28 Sty, 2014, 21:36:40 »
Gratuluję, fajny strat! :) A nie tam jakieś.. PRSy. :D

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #11 28 Sty, 2014, 22:51:34 »
Powiem Wam, że już 4-5 osób zakomunikowało takie czy inne zainteresowanie SC :)

Ma w sobie ten patyk oszczędną elegancję(ale to nie jest tak jak ze studio u Giba, że jest taniej i gorzej - po prostu ma być mniej "wodotrysków"). Nieco szkoda, że nie ma "ptaszków", bo osobiście lubię ;) . Jednak wystarczy go wziąć do ręki i od razu wiadomo "o co kaman" - SE ma się nijak do amerykańców. Fajne jest to, że top to klon falisty(widać po "naturalnym bindingu") a przy takim wykończeniu mogliby dać plain top'a a i tak nikt by nie miał pretensji.

Tremonti to trochę inne zwierzę - jest cięższy i ukierunkowany brzmieniowo nieco inaczej. Cieńsze body SC może być dla niektórych atutem, a dla innych wadą.

Co kto lubi :)

Prosz Przemek ;) :
No pain No gain !

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #12 28 Sty, 2014, 22:55:26 »
kurde, kiedyś strasznie się nimi jarałem (pierami) ale teraz kompletnie mi te gitary nie robią ;o
mimo wszystko gratki i oby grały na tyle dobrze żebyś nie musiał się ich pozbywać :D
i always go full retard

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #13 28 Sty, 2014, 23:44:21 »
Gusta, gusta.... ;)

A co do brzmienia, to ostatnimi czasy zweryfikowałem swoje poglądy w tym temacie. To czy wiosło "nam zagra" zależy tylko od sposobu w jaki zostanie wykorzystane/kontekstu muzycznego. Przykład: ta sama gitara na moich gratach nie zagadała, na innych(dalej w moich rękach) zagadała tak, że mi laczki spadły. Z kolei wiosło, które robiło robotę u mnie, tam szału nie zrobiło.
Zostaje też kwestia samej muzy oraz grającego. Często decyduje szczegół - umiejscowienie potka, jakaś wkurzająca niedoskonałość, humor, wkurzająca doskonałość( :D ), gęstość powietrza w danym dniu. Dużo zmiennych, a wszystko jest względne, bardzo względne. Grunt, żeby nie kupić wiosła która "nie gra" w żadnej sytuacji ;) (a takie miałem jak do tej pory jedno na kilkadziesiąt gitar)

Natomiast te dwie sztuki były wybrane z pośród 6 gitar , więc jeżeli będę się pozbywać to z dwóch powodów: dla kaski, albo z nudów(bo tyle jeszcze wioseł/gear'u na świecie do spróbowania) :)A ile ja się zaje wioseł pozbyłem... ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Sty, 2014, 23:46:50 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline 2BeFree

• Gaduła
  • me, me and me
    • Distand Dream
« Odpowiedź #14 29 Sty, 2014, 08:34:35 »
... (ale to nie jest tak jak ze studio u Giba, że jest taniej i gorzej - po prostu ma być mniej "wodotrysków") ...

to mnie trochę zaintrygowałeś :) to, że SE nie ma się do USA to jasne, ale stawiałem, że ta płaskorzeźba właśnie będzie ala Studio - czyli niby to samo ale taniej, mniej ... hmmm uwieżyć muszę na słowo, że tak nie jest :) :) :)

ale i tak Trem RULEZ nawet bardziej niże wcześniejsza limonka :)

Offline Myxu

• Gaduła
« Odpowiedź #15 29 Sty, 2014, 09:49:17 »
Giby po prostu mają bardziej przystępną politykę cenową od pierów, tzn. dla każdego się coś znajdzie, przy czym modele wyraźnie różnią się między sobą nie tylko cenami ale też ficzerami - Gib stosuje w zależności od modelu i serii różne podstrunnice (heban/palisander/klon/riczlajt) - u PRSa w zasadzie zawsze jest to mahoń z klonowym topem i mahoń z palisandrem, a różnice w cenach kształtuje głównie estetyka - customy i SC bez wodotrysków to niewiele wyższa półka cenowa od standardów/CE, przy czym, przynajmniej na co moje doświadczenia wskazują - nie jest tak żeby custom odstawał jakościowo od CE na przykład (ze standardami nie miałem styczności) - czyli jest to zgoła inna sytuacja niż w przypadku Giba Studio/standard/Custom. Ostatnio sytuację trochę zmienia seria PRSów S, która w zasadzie pewnie będzie na poziomie Gibów Studio.

Gity serii SE potrafią być fajne - sam taką jedną miałem i w swoim przedziale cenowym, a także pewnie w przedziale gwiazdkę wyżej miażdżyła, ale nie ma co o nich wspominać przy amerykańcach.

Byłem pierwszy! :D

Biorąc pod uwagę że nie mam teraz ani kasy ani roboty, to w tym temacie na dziś dzień nie jestem konkurencją :D
« Ostatnia zmiana: 29 Sty, 2014, 09:52:33 wysłana przez Myxu »

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #16 29 Sty, 2014, 11:31:14 »
... (ale to nie jest tak jak ze studio u Giba, że jest taniej i gorzej - po prostu ma być mniej "wodotrysków") ...

to mnie trochę zaintrygowałeś :) to, że SE nie ma się do USA to jasne, ale stawiałem, że ta płaskorzeźba właśnie będzie ala Studio - czyli niby to samo ale taniej, mniej ... hmmm uwieżyć muszę na słowo, że tak nie jest :) :) :)

ale i tak Trem RULEZ nawet bardziej niże wcześniejsza limonka :)

Myxu dobrze sprawę opisał. Co do "płaskorzeźby" - to w zasadzie wszystkie amerykańskie modele mają pełnowymiarowe carved top'y poza opcjami typu Mira, Starla, seria S2 itp(czyli tymi które go nigdy nie miały). Tutaj odpowiedzią Piera na potrzeby mniej zasobnych w kabonę klientów jest seria S2 - to można powiedzieć takie "studio" u PRSa. Główka doklejana(a nie jak w reszcie z jednego kawałka i "skrzydełkami"), płaskie body, tańszy osprzęt. Chociaż zapewne i tak te gity są lepsze niż studio ;)

Co do SC, to jest to pod względem jakości/komponentów/brzmienia ta sama gitara co wszystkie 10top'y i nie 10top'y które ostatnio posiadałem :) jedynie nie ma ptaszków i jest czarna(ale top z klonu falistego tak czy siak posiada) - jest to zapewne ukłon w stronę tych którzy tych opcji po prostu nie lubią. No i tyle w temacie :)
« Ostatnia zmiana: 29 Sty, 2014, 11:42:20 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #17 29 Sty, 2014, 15:28:37 »
Trochę słabe IMO jest to, że do S2 używają koreańskiego osprzętu :/

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #18 02 Lut, 2014, 11:43:03 »