Autor Wątek: NRD - Axe-Fx dla biedaków z 7,9'' wyświetlaczem  (Przeczytany 70690 razy)

Offline MMAchu

• Prawie użytkownik
Kilkanaście minut i zrodziło się takie coś o, coraz lepiej mnie to gada https://soundcloud.com/micha-em-3/jamup-pro-xt-bias-garage-band-mesa-smooth-lead
Po pierwsze zwiększ masę!

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Hej, ho.

Dwa pytania i jedno spostrzeżenie, dla potomnych:

Przeczytałem znów wątek od początku i nie znalazłem odpowiedzi, a nie wiem, czy powstał osobny kącik na takie zagwozdki:

1. Wzmaki zrobione / ściągnięte w Bias brzmią inaczej po zaimportowaniu do Jamup :( Zazwyczaj w Biasie lepiej :)
Coś można z tym zrobić? Wersje oprogramowania raczej up-to-date, w zeszłym tygodniu ściągane.

2. Jak zresetować spierdzielony fachowo zmodyfikowany, chciałem powiedzieć, w Biasie amp? Grałem sobie na świetnej symulacji Plexi, przeniosłem się do Biasa, spierdzieliłem go i teraz nie wiem, jak wrócić do oryginału w Jamup :D

Spostrzeżenie:

Dotyczy problemu latencji. Nie wpinajcie dobrego interfejsu w pierwsze lepsze urządzenie znajdujące się w gospodarstwie domowym, bo możecie się ciężko zdziwić. Sonic port wpięty w końcówkę wzmaka, czy puszczony przez słuchawki daje z grubsza akceptowalne opóźnienie. Wzmacniacz Yamahy do kina domowego, połączony przez aux-in, czy inną cholerę, daje opóźnienie, tak na ucho, ze 40 ms :D Nie wiedziałem, że wzmacniacze mogą coś tu od siebie dodawać, szok.

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Pisalem o tym, ze wzmaki brzmia inaczej w Jamup i BIAS. Przez jakis czas potem bylo OK, no ale problem powrocil. Ja dodatkowo mam jeszcze taki problem, ze jak sciagne sobie jakis wzmak, czy uzyje ten, ktory juz jest w BIAS, zmodyfikuje to nie moge zapisac go jako nowy wzmacniacz, bo wyskakuje jakis error null cos tam. Moge zrobic tylko overwrite, czyli nadpisac zmiany.

Dodatkowo denerwuje mnie przydzwiek podczas przelaczania sie miedzy patchami w Jamup, nie wspominajac ze opoznienie jest. Zastanawia mnie, jak mocno wplywaloby to na gre live, czy mocno zauwazalne by to bylo. W PODzie opoznienie przy przelaczaniu miedzy patchami bylo nieakceptowalne, nie dalo sie przez to niektorych rzeczy grac w kapeli.

Offline capsoft

• Prawie użytkownik
  • Ru*hał by.
Daaaaamn!! Trzeba zmienić kartę na wypukłą, wrzucic dane do appestore i brać w ciemno !! Miazga ;o

Offline Mat

• Pr0
Znalazlem zajebiste brzmienie, lezy mi bardzo. Jest to zmodyfikowany wzmak, ktory znalazlem na ToneCloud. Wkurzaja mnie dwie rzeczy, nie moge sobie go zapisac jako nowy, bo wyskakuje jakis blad. No i wkurza mnie to, ze wzmak kropnie brumi, no masakrycznie. Przy riffach tego nie slychac ale wystarczy dac akord na troszke dluzej i juz masa szumu i brumu wchodzi (a to nawet nie higain, tylko crunch). Bramka szumow tylko polowicznie zalatwia sprawe, bo albo zabija brzmienie albo nie filtruje do konca tego brumu. Ktos ma jakies rady, jak to ogarnac?

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Ale co to za wzmak? Sprawdzę, cy u mnie tys bucy.

Offline Mat

• Pr0
Nazywa sie JT IRT Drive !!ale!! jest sprawa taka, ze chyba wymaga jakiegos dodatkowego modulu, ktorego ja nie mam. Mimo wszystko charakter brzmienia bez tego modulu jest taki, jaki ma byc (wiec moze dobrze, ze nie ma tego jednego elementu).

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Nazywa sie JT IRT Drive !!ale!! jest sprawa taka, ze chyba wymaga jakiegos dodatkowego modulu, ktorego ja nie mam. Mimo wszystko charakter brzmienia bez tego modulu jest taki, jaki ma byc (wiec moze dobrze, ze nie ma tego jednego elementu).

Ee, ale jeśli chodzi o ten missing module, to czego poza paczką może brakować? Co jeszcze nie wchodzi w skład podstawowej wersji Bias?

Co do wspomnianej symulacji - istotnie, fajny ten wzmak. Przewalony bas i buła straszna, ale fajny. U mnie nic nie brumi, ale szumu w trakcie grania faktycznie jest pod dostatkiem. Standardowa bramka łagodzi sprawę, ale ja nie muszę na sonic porcie z tego korzystać, więc zazwyczaj wyłączam. W ogóle tego typu zabawki emulują coś, czego ja nie doświadczyłem - wzmak już sieje przy lekkim puknięciu w struny, zamierzysz się łapą i przytłumisz, a on dalej fale Dunaju i śpiew świerszczy nadaje. Po chwili - cisza. Chyba, że to jakaś nadrzędna symulacja niewidzialnej bramki szumów :)

Offline Mat

• Pr0
Ja uwielbiam bulowate wzmaki :) Moze do lekko szybszych riffow sie slabo nadaja ale ja raczej spokojniejsze i wolniejsze rzeczy gram, taki grunge w drop A wiec idealnie pasuje mi :) Dzieki za sprawdzenie. Moze to cos u mnie nie tak, moze to P90, kabel, popatrze jeszcze.

A jestes wstanie zrobic SAVE AS, czyli jako nowy wzmacniacz? Bo ja moge tylko OVERWRITE, bo jak pisalem, ten blad wyskakuje (swoja droga to nawet google o tym bledzie nie slyszalo, chyba jestem pierwszy, ktory to ma).

Posty połączone: 28 Gru, 2014, 20:16:07
A swoja droga wlasnie sprobowalem odtworzyc ten wzmak (bo wkurza mnie ta informacja o brakujacym elemencie), tak wiec wstawilem takie same parametry (na ile sie da paluchami ustawic), jednak brzmienie sporo sie rozni (w sumie troche mniej buly jest i deczko mniej zaklocen). Dalej czuc ten sam charakter wzmaka, jednak roznica w brzmieniu jest dosc znaczna (zupelnie inaczej to "pod palcami" lezy i reaguje). Dziwne.
« Ostatnia zmiana: 28 Gru, 2014, 20:16:07 wysłana przez Mat »

Offline sylkis

• Pr0
Dopiero się na ten wątek natknąłem.

Od dłuższego czasu jak pies do jeża się przymierzałem do dwóch niezależnych od siebie zakupów: iPada i Poda HD500(X).

Teraz mam rozkminę. Czy może zamiast w PODa zainwestować np w tego iPB-10? Cenowo wychodzą na mniej-więcej to samo... czy aby się do czegoś nadawać do tego iPB będę musiał dokupić chuj wie ile drogiego softu?

Interesują mnie jak najbardziej gruboziarniste, miękkie, mokre, lejące się hajgejny ;) Dobre FXy (delay, kompresor, pitch shifter) no i aby mi się to sprawdziło i w domu, i na scenie (podpięte w linię akustykowi i dla siebie aktywny odsłuch FRFR).

A może jeszcze coś innego dla iPada lepiej da radę zarówno od tego digitecha, jak i poda i nie będzie przekraczać tych ~1800PLN? Najlepiej dopasowane do iPada mini, bo te mi się bardziej widzą, niż duże iPady
« Ostatnia zmiana: 29 Gru, 2014, 01:27:13 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline matisq

• Pr0
  • Gadaj z dupą to Cię osra
    • My Youtube
Dawno się na tym wątku nie udzielałem więc czas coś napisać. Biasa i JamUpa ciagle używam ostatnio więcej na iPhonie niż na iPadzie. Na słuchawkach gra się super, ale ile razy próbowałem to podłączyć do koncówki mocy wzmaka (z wyłączonymi symulacjami kolumny) albo do jakiegoś PA to zawsze to siało jakimiś takimi pasmami że uszy bolały. Nie mowię że się nie da, tylko że ja nie umiem. W tym momencie mój live rig oparty jest na POD XT Pro wpiętym w końcówkę mocy laneya itr lub laneya ti15 i za każdym razem jak gram to dziwie się że brzmi to tak zajebiscie :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Dopiero się na ten wątek natknąłem.

Od dłuższego czasu jak pies do jeża się przymierzałem do dwóch niezależnych od siebie zakupów: iPada i Poda HD500(X).

Teraz mam rozkminę. Czy może zamiast w PODa zainwestować np w tego iPB-10? Cenowo wychodzą na mniej-więcej to samo... czy aby się do czegoś nadawać do tego iPB będę musiał dokupić chuj wie ile drogiego softu?

Interesują mnie jak najbardziej gruboziarniste, miękkie, mokre, lejące się hajgejny ;) Dobre FXy (delay, kompresor, pitch shifter) no i aby mi się to sprawdziło i w domu, i na scenie (podpięte w linię akustykowi i dla siebie aktywny odsłuch FRFR).

A może jeszcze coś innego dla iPada lepiej da radę zarówno od tego digitecha, jak i poda i nie będzie przekraczać tych ~1800PLN? Najlepiej dopasowane do iPada mini, bo te mi się bardziej widzą, niż duże iPady
Do digi nic nie dokupujesz, soft do sterowania urządzeniem jest wgrany w appkę na iPada (a raczej tworzenia presetów, do działania nie potrzebuje włożonego iPada) i darmowy, żadnych DLC i podobnych; masz efektów, wzmaków od groma. Jeśli chodzi o jakość symulacji - efekty IMO sporo inplus w stosunku do PODa, masz reverby Lexicona, Detune'y i różne inne fajne, dziwne (ale w przeciwieństwie do większości kosmosów w PODzie - użyteczne) modulacje, całą masę siaromiotów typu "grunge" czy "death metal", ale też spoko brzmiące np. DODa 250 czy TubeScreamery. Wzmaki na ogół są dobrze zrobione - JCM800 brzmi jak powinien po ustawieniu wszystkich gałek na maxa, a Triple Rectifier odpowiednio grzmoci po ustawieniu go "na Korna" (10/3/7 albo "na Metę" 10/0/10), POD pewnie ma niektóre fajniejsze wzmaki, niektóre fajniejsze ma Digi - kwestia gustu i tu wolę nie rozstrzygać. Moją ulubioną opcją są symulacje akustyka, nie wiem czy dzięki reverbom Lexicona to brzmi tak kozacko, ale np. Bossy AC i podobne wynalazki się chowają. Z innych dużych plusów, to o ile się nie mylę, Whammy oparte jest na modelu DT, który kosztuje sam z siebie kupę kasy. Bramka szumów jest na dobrym poziomie, ujdzie ukręcić taką do djentów, a też da się ustawić tak, by specjalnie nie przeszkadzała w grze, a zarazem pozwoliła grać death metal na telecasterze. Największy minus to paczki głośnikowe, których nie można wyłączyć (ewentualnie razem z sym. wzmacniacza), które są bardzo różne - niektóre bardzo spoko, ale niektóre też brzmią jak inne poddane nieumiejętnemu EQ, czyli okropnie.

Offline Mat

• Pr0
@gizmi7 A mozesz uzywac JamUp z tym Digitechem? Bo na razie nie ma nic, co by lepiej brzmialo od produktow Positive Grid, tylko z kontrolerami posucha straszna.

Offline sylkis

• Pr0
Waśnie, da się używać tego digi z ewentualnym innym softem tak przyszłościowo? A najlepiej mieszać soft digi z inszym softem (no, chodzi mi głównie o to whammy + symulacje z tych całych JamUpów, Biasów, czy chuj wie jak się to zwie)?

Kurde, ciężko z FRFR i wpinaniem się w linię, czy to zależy od właśnie, nazwijmy to, kontrolera-interfejsu?
(\__/)    This is Bunny.

Offline Mat

• Pr0
W Jamup jest whammy (jako dodatkowy modul do kupienia).

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
iPad jest tylko do sterowania tym, to jest samodzielne urządzenie (bodajże ma 2 procesory DSP DNA2 (np. RP1000 jest oparty o jeden taki, czyli mamy tu 2 razy większą moc obliczeniową)) - jak na razie nie zapowiada się, by mogło służyć jako sterownik do JamUPa i podobnych, najwyżej jako interfejs (nawet USB) po ustawieniu "bypass".

Jeśli chodzi o wyjścia i wpinanie się pod różne rzeczy ;) Obsługuje 4CM, ja np. sobie przez wyjście słuchawkowe podłączam go ostatnio pod głośniki komputerowe i brzmi naprawdę przyzwoicie. Można też go wpinać przez USB prosto pod jakiegoś DAWa.
« Ostatnia zmiana: 29 Gru, 2014, 14:33:55 wysłana przez gizmi7 »

Offline sylkis

• Pr0
Kurcze, czyli to jako sterownik to lipa, działa tylko z oprogramowniem Digitecha, że iPad to jedynie za wyświetlacz robi? Cholera. Psuje to kompletnie koncepcję, bo przyszłościowo to właśnie chciałem tego używać do kontrolowania tych wszystkich iPadowych brzmień. Dejm.
(\__/)    This is Bunny.

Offline Mat

• Pr0
@sylkis no w tej samej sytuacji jestesmy. Tez szukam sobie odpowiedniego kontrolera. Idealny by byl ten od Positive Grid (z dodanym pedalem ekspresji), tylko cos nie moga go dokonczyc. No i chyba tez bez porzadnego DiBoxa sie nie obejdzie, jesli mowa o graniu live.

A tak z innej beczki, jezeli chcialbym nagrac gitare na dwoch sciezkach, na jednej przez Jamup, druga czysta (DI) co by ewentualnie miec mozliwosc wyslania komus trackow do reampingu? Jak to rozwiazac?

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
@Mat ABY box od Fendera na Allegro

Zobacz ofertę:
FENDER ABY SELEKTOR INSTRUMENTÓW WZMACNIACZY
http://allegro.pl/showItem2.php?item=4926161358

Offline Mat

• Pr0
@matisq Dzieki! Myslalem, ze bede musial wiecej wysuplac na to. Nie tak zle.

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
Też muszę taki sobie sprawić po Nowym Roku :)

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
Szybkie pytanko:
Czy da radę jakimś cudem podpiąć mojego Focusrite 2i2 do iPada i nagrywać sygnał z mikrofonów? Jakiś program do tego, kable etc.? :)
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
A tu żem zrobił demo jak używac Biasa na iPadzie z customowymi IRami.

Offline The Moonshiner

• Użytkownik
Jakiś czas temu wyszedł Bias FX. Czy ktoś macał i może podzielić się wrażeniami? Tradycyjnie w zagranicznych internetach sam spust idzie. Daleki jestem od zakupów na hura i nie chcę zmarnować ciężko zarobionych pesos.