Autor Wątek: NRD - mam co chciałem :)  (Przeczytany 7999 razy)

Offline pele

• Gaduła
NRD - mam co chciałem :)
« 30 Cze, 2011, 18:43:05 »
Yo.

Udało mi się w końcu zebrać graty, które mam nadzieję już dłuzej ze mną zostaną, więc czemu się tym nie pochwalić na forum? :D. Ale po kolei.

Dosyć niedawno nabyłem Mesę SR i Mesę Recto 2x12 i byłem z tego zadowolony, to już miały być docelowe graty bez dalszego kombinowania. Do tego dosyć okazyjnie wyrwałem Bossa GT-10 (w pętle, same modulacje), ale jakoś nie potrafiłem go sensownie ustawić. Później pojawił się na aledrogo Ubershall - wzmak którego zawsze chciałem mieć. Kupiłem dziada, a poprzednie graty wysprzedałem i skompletowałem w znacznej części nowy rig. Foto:

Amp: Bogner Ubershall Blue Revision, 2007r.
Paka: jakiś noname na oryginalnych G12T-75, kupiona jak się później okazało od sąsiada (pozdro Page :) ). Lata 80.?
FX: TC Nova System
Kwak: nieśmiertelny Morley Bad Horsie I
Wiosło: PRS CU 22, 2003r.

Daje to radę :), największym zaskoczeniem jest paka, Allsound to na pewno jest absolutnie nieznany butik wśród producentów kolumn :D. Bogner to fabryka gainu, ale drugi kanał jest na szczęście czysty, a nie karykaturą czystego (jak np. w 5150). Minusem jest to że Vol w gitarze nie działa na przesterowanym kanale tak jakbym chciał, ale wuj z tym. Ukręciłem gruby tłusty przester, ale pozostał przy tym szybki i dynamiczny.

Nove System tarktuję jak podłogowy odpowiednik G-Majora, nie za dużo efektów, obsługa banalna, łatwo ustawić sobie brzmienia, zajmuje mało miejsca w pedałboardzie. Bardzo sympatyczny. Minus to że niestety nie da się nim zmieniać kanałów w piecu. Do tego Morley BH1 - pierwszy efekt, który kupiłem ever i już ze mną został :). Masakrycznie się do niego przyzwyczaiłem, fajny konturowy kwak i tyle w temacie.

Jestem happy, mam nadzieje że dla mnie wyścig zbrojeń już się kończy :D. Wręcz zadziwiające, że udaje mi się spełniać największe GASy :). Generalnie zostały mi jeszcze 2 drobne sprawy: wymiana siodełka w PRSie (struny mi się czasem zacinają, bardzo niefajne) i jakieś rozwiązanie dla zmieniania kanałów w piecu. Myślałem jeszcze o jakimś budżetowym akustyku, bo wypadałoby się nauczyć w końcu na tym grać, ale zobaczymy co z tego wyjdzie - in progress :)

pozdr.

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Odp: NRD - mam co chciałem :)
« Odpowiedź #1 30 Cze, 2011, 18:56:41 »
Prupki! Nagrywaj prupki!
Gratulacje :)
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline proban

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #2 30 Cze, 2011, 19:51:42 »
Gratulacje :D
Swoją drogą, też nie umiem na akustyku, a nawet na jakimkolwiek 6 się gubię, ale cóż - tak to jest, gdy się zaczyna od siódemki :)

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #3 30 Cze, 2011, 20:01:40 »
No, ładnie. :) gratuluję
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline gluchy3845

• Gaduła
« Odpowiedź #4 30 Cze, 2011, 20:16:51 »
Gratulacje, najbardziej zazdroszcze PRSa.

Offline pele

• Gaduła
« Odpowiedź #5 30 Cze, 2011, 22:04:20 »
Dzięki :), z próbkami cienko, bo nie mam jak, chyba że na aparat ;/

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
« Odpowiedź #6 30 Cze, 2011, 23:18:25 »
O Ty dziadu. W zasadzie zanim zamieniłeś half stack'a miałeś rig moich marzeń (Meska + PRS Custom) ale akurat Ubershall jest równie zacny, jak nie fajniejszy ;) Gratuluję, zazdroszczę i zaklepuje miejsce w kolejce do ogrania :D

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #7 30 Cze, 2011, 23:22:32 »
Oo men dobry rig, gratuluję.

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #8 01 Lip, 2011, 00:22:29 »
Zajebisty head! Chciałbym to na żywo posłuchać koniecznie ! :)

Offline immortal-king

• Gaduła
  • Zaraz trejning i bendziemy krecic jak cieba!
« Odpowiedź #9 01 Lip, 2011, 00:43:25 »
Bogner...

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
« Odpowiedź #10 01 Lip, 2011, 02:11:13 »
Gratsy. Rig w chooy fajny. mam obecnie bardzo podobny ;) Uberbomber to mój wzmak numero uno. Co prawda rozważam pogonienie swojego na rzecz moto, ale gdyby nie to to miał by zapewne lifetime :) chyba że zaczął bym grać jazz :) Co do kanału przesterowanego, to ze swoim Cu wykręciłem bardzo fajne lekkie drajvy, pobaw się trochę vol w gicie bo naprawdę ciekawe rzeczy można ukręcić
No pain No gain !

Offline dawson

• Gaduła
« Odpowiedź #11 01 Lip, 2011, 09:02:17 »
Gratulejszyn ... gitarka śliczna!

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #12 01 Lip, 2011, 09:11:57 »
Potwierdzam, Bogner kurwi na tym bardzo fajnie. :)
wearehelp.bandcamp. com

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #13 01 Lip, 2011, 13:25:47 »
Gratulacje! Sam myślałem o zmianie mojego VHT na tego Bognera, bo mi się znudził, ale nikt nie kupił a wzmak myślę równie zajebisty. Liczę na jakąś próbkę :)
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline pele

• Gaduła
« Odpowiedź #14 01 Lip, 2011, 17:36:33 »
Dzięki :)

(Meska + PRS Custom) ale akurat Ubershall jest równie zacny, jak nie fajniejszy ;)
Jasne że Bogner to wyższa półka w stosunku do mojej wcześniejszej Mesy, ale też nie ma jakiejś cholernej przepaści, powiedziałbym tak: SR to dobry, zawodowy, sprawdzony wzmak, imo stosunkowo uniwersalny, ale Bogner to imo taki mix najlepszych cech Mesy, 5150 i zapewne miliona innych wzmaków o których nie mam zielonego pojęcia, ale o własnym charakterze (piszę tu o przesterze, na cleana poświęciłem za mało czasu żeby coś sensownego napisać). Coś innego, mimo że tak naprawdę poznałem niewiele wzmaków. A może po prostu trzyma mnie efekt wow? :D

mam obecnie bardzo podobny ;) Uberbomber to mój wzmak numero uno (...) Co do kanału przesterowanego, to ze swoim Cu wykręciłem bardzo fajne lekkie drajvy, pobaw się trochę vol w gicie bo naprawdę ciekawe rzeczy można ukręcić
A jaką masz wersję? Blue Rev czy Twin Jet? Metalowy grill?
Z tymi drivami to muszę jeszcze popracować, pewnie byłoby lepiej jakbym zdjął ździebko gainu (mam trochę poniżej połowy), ale szkoda mi go skręcać, bo fajny sound ukręciłem. Generalnie to wzmaka dopiero poznaję

Zapraszam do Łodzi na ogranie :)

Z próbkami ciężko, ale możliwe że jakoś niedługo (3 miechy?) uda się nagrać demo :)

Offline Matt-Carnage

• Pr0
  • Peace. Love. Death Metal
    • Peace. Love. Death Metal
« Odpowiedź #15 01 Lip, 2011, 17:43:39 »
niemilosiernie zazdroszcze! niech ci sluzy!

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #16 01 Lip, 2011, 17:48:54 »
gratuluję, ładny zestaw :)

Offline Vlad The Vampire

• Gaduła
  • Djentelmen
« Odpowiedź #17 02 Lip, 2011, 12:46:58 »
O, fajnie, pod samym nosem. ;)

Gratki, stary!

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
« Odpowiedź #18 02 Lip, 2011, 16:50:02 »
Maaaaan, jutro będę w Łodzi ale jadę z rodzinką więc raczej nawet jakby pele pozwoliło to i tak ciężko miałbym z dostaniem się :(

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
« Odpowiedź #19 03 Lip, 2011, 13:50:50 »
Fajny fajny :D Ostatnio sam mam na niego chcicę, ale fundusz nie ten, a i wiosło nowe by się przydało  :P  Jak gada Ci to z ta paką? Ogólnie ostatnio słyszałem, taki pogląd, że heady grają tak jak powinny tylko z dedykowanymi paczkami np. Mesa z Mesą, Marshall z Marshallem etc.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #20 03 Lip, 2011, 15:01:18 »

Gratki, stary!

No, żebyś wiedział. Jak wpadniesz ogrywać mojego JMP  to i przy okazji dwa drzwi dalej ograsz Bogdana :D
wearehelp.bandcamp. com

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
« Odpowiedź #21 03 Lip, 2011, 20:05:17 »
Dzięki :)

(Meska + PRS Custom) ale akurat Ubershall jest równie zacny, jak nie fajniejszy ;)
Jasne że Bogner to wyższa półka w stosunku do mojej wcześniejszej Mesy, ale też nie ma jakiejś cholernej przepaści, powiedziałbym tak: SR to dobry, zawodowy, sprawdzony wzmak, imo stosunkowo uniwersalny, ale Bogner to imo taki mix najlepszych cech Mesy, 5150 i zapewne miliona innych wzmaków o których nie mam zielonego pojęcia, ale o własnym charakterze (piszę tu o przesterze, na cleana poświęciłem za mało czasu żeby coś sensownego napisać). Coś innego, mimo że tak naprawdę poznałem niewiele wzmaków. A może po prostu trzyma mnie efekt wow? :D

mam obecnie bardzo podobny ;) Uberbomber to mój wzmak numero uno (...) Co do kanału przesterowanego, to ze swoim Cu wykręciłem bardzo fajne lekkie drajvy, pobaw się trochę vol w gicie bo naprawdę ciekawe rzeczy można ukręcić
A jaką masz wersję? Blue Rev czy Twin Jet? Metalowy grill?
Z tymi drivami to muszę jeszcze popracować, pewnie byłoby lepiej jakbym zdjął ździebko gainu (mam trochę poniżej połowy), ale szkoda mi go skręcać, bo fajny sound ukręciłem. Generalnie to wzmaka dopiero poznaję

Z próbkami ciężko, ale możliwe że jakoś niedługo (3 miechy?) uda się nagrać demo :)

Wiesz co men, ja mam mkI, z zieloną diodką jeszcze. Kurwi toto strasznie. Z informacji jakie mam wynika że jest to jeden z najwcześniejszych Uberbomberów, budowany ręką mistrza. Nie wiem jak ma się jego brzmienie do obecnych wersji, ale dla mnie osobiście jest przekozackie.
No pain No gain !

Offline pele

• Gaduła
« Odpowiedź #22 05 Lip, 2011, 11:05:10 »
Fajny fajny :D Ostatnio sam mam na niego chcicę, ale fundusz nie ten, a i wiosło nowe by się przydało  :P  Jak gada Ci to z ta paką? Ogólnie ostatnio słyszałem, taki pogląd, że heady grają tak jak powinny tylko z dedykowanymi paczkami np. Mesa z Mesą, Marshall z Marshallem etc.

Fajnie pracuje z tą paką, sporo powietrza, sound nie jest twardy ani suchy. Miałem zamiar wymienić w niej 2 głośniki na V30, ale powoli dociera do mnie że nie ma to na razie sensu.

Offline Vlad The Vampire

• Gaduła
  • Djentelmen
« Odpowiedź #23 05 Lip, 2011, 13:26:11 »

Gratki, stary!

No, żebyś wiedział. Jak wpadniesz ogrywać mojego JMP  to i przy okazji dwa drzwi dalej ograsz Bogdana :D
Ta, obu Was, misie, zaliczę. :)

Offline pele

• Gaduła
« Odpowiedź #24 09 Lip, 2011, 15:03:28 »
Rozglądam się za jakimś tanim akustykiem, patrzę, a tu Zorro sprzedaje Corta SFX JE. Mały wywiad i kupiłem dziada. Foto:

W zasadzie pierwszy mój własny akustyk, nie spodziewałem się szału po tym Corcie, ale jestem miło zaskoczony. Z pudła odzywa się przyzwoicie, gryf jest mega wygodny, wycięcie ergonomicznie zrobione, co do wykonania to nie za bardzo jest się do czego przyczepić, stan praktycznie sklepowy. A do tego ładna, stosunkowo tania i pasuje do kanapy. Na razie próbuję się do niej przyzwyczaić, sznurki pewnie założę trochę cieńsze na początek (teraz są 12.), to zakładam że akcja jeszcze się trochę obniży. Pozostaje się nauczyć grać na akustyku :). ale to już podobno pestka :D

Rig kompletny (nie licząc dwóch rzeczy z pierwszego posta które ciągle nade mną wiszą).