Autor Wątek: Jaka paczka 412 do MG Fendmessa?, MG, Buzzaro, NoisyBox?  (Przeczytany 16970 razy)

Offline IndependenT

• Gaduła
Witam
Planuję zakup jakiejś konkretnej kolumny do heada MG Fendmess 100W, wybór padł na polskiego producenta, bo po co płacić za napis np. Mesa jak można mieć produkt tańszy, lepszy jakościowo a i często brzmieniowo. Na paczke mam 2500pln, oczywiście musi być wykonana ze sklejki, głośniki stworzone do niskich strojów, myślę o Eminence Man-O-war, no i żeby brzmienie było potężne, dynamiczne, selektywne z głebokim dołem bez siary i piachu, po prostu potężna ściana czystego dźwięku :) coś w stylu Meshugi, Hacktivist, Tesseract, i jaka była by najlepsza moc paki do tego heada? 300W, 400W? czy to raczej bez znaczenia?. No i pytanie którego producenta polecacie? bo słyszałem różne opinie, choć najwięcej pozytywów szło w stronę Buzzaro, czekam na wasze propozycje

Offline eventched

• Użytkownik
A może pomyślisz nad paczką od MG?  :) Poza tym pomyślałbym też na Twoim miejscu o paczce Hesu.
« Ostatnia zmiana: 03 Sty, 2014, 22:34:16 wysłana przez eventched »
Reamping gitar na Kemperze w czasie rzeczywistym: https://ampincloud.com

Offline mateusz.

• Gaduła
  • Wydobywam specjalne pasmo z 8. struny!
Pomyśl nad połączeniem Man-O-War i Governorów, mi taki zestaw zajebiście siedział. Którego producenta nie wybierzesz, będzie dobrze. Hesu chyba wyjdzie Cię najdrożej, 412 od Buzzaro już nie cieszy się tak świetną opinią jak 212, Noisy i MG to po prostu dobre kolumny (sam mam NoisyBoxa i polecam szczerze) ;)

Pytanie czy na pewno potrzebujesz 4x12 i czy celujesz w używki/nówki?

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
za 2500 kupisz nową 412 polskiego producenta i będziesz jebał się z odsprzedażą na której dużo stracisz. Za troche więcej kupisz używaną Mesę, VHT czy Engla (a orange'a za 2500 kupisz spokojnie) i puścisz go za tyle za ile kupiłeś.
B ( o ) ( o ) B S

Offline IndependenT

• Gaduła
Pomyśl nad połączeniem Man-O-War i Governorów, mi taki zestaw zajebiście siedział. Którego producenta nie wybierzesz, będzie dobrze. Hesu chyba wyjdzie Cię najdrożej, 412 od Buzzaro już nie cieszy się tak świetną opinią jak 212, Noisy i MG to po prostu dobre kolumny (sam mam NoisyBoxa i polecam szczerze) ;)

Pytanie czy na pewno potrzebujesz 4x12 i czy celujesz w używki/nówki?

Właśnie myślałem na takim połączeniu głośników, dół man-o-war, góra governor, na pewno chcę 412, ciężko z używkami tych producentów ;)

Offline grz_ost

• Pr0
Może DL'a? Sam czekam tylko na 2x12, kumpel z kapeli ma - gada świetnie imo

Offline IndependenT

• Gaduła
za 2500 kupisz nową 412 polskiego producenta i będziesz jebał się z odsprzedażą na której dużo stracisz. Za troche więcej kupisz używaną Mesę, VHT czy Engla (a orange'a za 2500 kupisz spokojnie) i puścisz go za tyle za ile kupiłeś.
Wyjebie dużo więcej kasy a i tak się będe jabał z odsprzedażą Mesy,VHT, czy Engla, przechodziłem już przez to, wiem jak jest,  sprawdź na aledrogo ile czasu ktoś próbuje sprzedać wyżej wspomniane paczki i kupa ;) poza tym chcę kupić paczke nie po to żeby ją zaraz sprzedać

Offline rufin

• Użytkownik
Ja mam na sprzedanie paczkę która ładnie się dogaduje z Fendmessem :), jak by co to priv.
!!! SPRZEDAM FRAMUS DRAGON 4x12 na V30 + skrzynia !!!!

Offline IndependenT

• Gaduła
Ja mam na sprzedanie paczkę która ładnie się dogaduje z Fendmessem :), jak by co to priv.
tylko ja szukam czegoś na eminence man o war  ;)

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
tylko ja szukam czegoś na eminence man o war  ;)

Kup sobie pustą paczkę od Davida Labogi, widziałem na grupie na FB, że czasami sprzedaje, a potem wsadź tam sobie Man O Wary.

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
Ogólnie ja bym postawił na ten sam rodzaj głośników na koncertach pod paczkę podepną Ci zazwyczaj 1 mikrofon, rzadko kiedy są dwa więc tylko Ty będziesz słyszeć wszystkie niuanse brzmieniowe wynikające z połączenia dwóch typów głośników.

Co do wojny 212/412 to jedyna różnica wynika z przewagi niższych pasm w przypadku 412, moim zdaniem nieopłacalne, marnujesz zarówno siły, czas i miejsce, aczkolwiek jeżeli jesteś przekonany do paczki 412 to spoko, co kto lubi ;)

Offline IndependenT

• Gaduła
wydaje mi się że 412 ma lepszy wygar niż 212, grałem wcześniej na 412 teraz gram na 212 i brakuje mi tego podmuchu wiatru za plecami  ;)

Offline mateusz.

• Gaduła
Raczej kwestia samego modelu kolumny, niż różnicy 212/412, tak mi się zdaje.
Sam miałem przyjemność "czuć większy wiatr za plecami" przy kolumnach 212 niż 412, co obaliło u mnie wyższość tych drugich.

Spoiler

Offline IndependenT

• Gaduła
a jaka była by najlepsza moc paki do tego heada? 300W, 400W? czy to raczej bez znaczenia?

Offline Ibanezz977

• Gaduła
Powyżej 150W już raczej bez znaczenia. Nie czytałem wcześniejszych wypowiedzi, ale moim zdaniem Fendmess dobrze dogaduje się z tą paką:

http://ragtime.iai-shop.com/product-pol-2853-Laboga-412-A-Classic.html

Tutaj masz używki z allegro:

http://allegro.pl/laboga-412b-premium-4x12-flight-case-gratis-i3849513885.html (troche inna wersja niż wyżej ale powinno grać ok)
http://allegro.pl/laboga-412-v30-celestion-zawodowa-paka-i3841296420.html

Offline grz_ost

• Pr0
Przy okazji jakbyś był zainteresowany paką Labogi 4x12 na V30, o której wspomniał Ibanezz977, to odezwij się do SevenSix'a z forum.  ;)

Offline IndependenT

• Gaduła
drogie te labogi jak holera, a co polecacie z innych zagranicznych firm tak do 2500?
znalazłem takie coś przecenione z 2300, da  to radę? http://allegro.pl/b-52-at-412-a-kolumna-gitarowa-4x12-480w-wyprzedaz-i3826087301.ht

Offline Olcha

• Gaduła
Nie wiem stary ale za 1800zł przewalają się vht fatt bottom 4x12..

Offline SevenSix

• Prawie użytkownik
  • Helix does it better.
B-52 za 2300 monet? Fck, słyszałem na żywca (co prawda ze wzmakiem B'52) i ssie po całości. Ciemna i mało selektywna cholera,  przynajmniej sound tak został ustawiony przez właściciela.
Co do VHT 412 nie wypowiem się, ale ogrywałem swego czasu FB212 i papy z mojego dachu nie zerwała. Dziwnie dudniła - może taki egzemplarz, a może akustyka pomieszczenia. Nie wiem.
Najlepiej będzie jak najpierw ograsz i osłuchasz własnym uchem. Kupno paczki "na czuja" rzadko procentuje zadowoleniem.
« Ostatnia zmiana: 06 Sty, 2014, 15:44:01 wysłana przez SevenSix »
W wolnych chwilach jeżdżę czołgię

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
Najlepiej będzie jak najpierw ograsz i osłuchasz własnym uchem. Kupno paczki "na czuja" rzadko procentuje zadowoleniem.
+miljart.

Również radziłbym aby samemu ogrywać paczki, bo można srogo się zdziwić. Sam parę razy jechałem ogrywać "pewniaka" a okazywało się, że paczka to jedna wielka kupa.

Co do B52 za 2200, no cóż, przemilczę to :D Za 2500 można spokojnie ponegocjować z kolesiem z allegro który wystawia Engla Pro na V30, można kupić też Orange 412, jest na prawdę dużo opcji.

Offline IndependenT

• Gaduła
a słyszałeś siare w ich brzmieniu?

Offline IndependenT

• Gaduła
może i tak, to takiego brzmienia szukam :)

Offline wuj Bat

• Pr0
Z praktyki paru lat obcowania z Fenmessem 100W powiem tak: zgadzam się z g-zs'em. Używkę zagranicznej paki kupisz do 2,5k bez łaski. Na allegro masz właśnie i Engla 412 i 1960 (z case) i VHT - a nawet Labogę (ściętą, albo prostą z case!). Żyć nie umierać! ;)
Ten wzmak wymaga dobrego dopasowania paki, dlatego przewalałem trochę. I tak przejdźmy do wspomnianych: Laboga 412(bez Dawid) - całkiem spoko (jest umph!). Dalej z 412 mamy/miałem 1960AV: bardzo dobrze i polecałbym (szybka, zwarta, ale nie ma "umph!", za to będziesz miał swoje teserakty). Mesa 412, a szczególnie fat bottom - odpada (siara i nie do ogarnięcia dół).

Mateusz ma rację z 212 vs 412. Kwestia modelu, nie ilości głośników. Przechodzimy więc do 212: Oranż suchy jakiś, pewnie dobry, ale nie do FM. Mesa 212: fajnie. Lekko grząski dół, ale ma toto kopa. Engl 212 - polecałbym. Twardy dół, ale lekka siara, jest agresja w środku.

Czy jest więc paka idealna do FM100W? Jest! Wracamy do 412 (już czuję zadowolenie założyciela tematu), w dodatku rodzimego producenta (założyciel wstrzymał oddech i zwiększa mu się ukrwienie okolic intymnych), bo jak wiadomo jak ktoś się uprze, to nie przetłumaczysz... Paka 412 MG na Eminence Wizard. Miazga. Zero siary, kontrolowany i niski dół. Wiem, kto ma (nie wiem, czy sprzeda), albo zamów w MG, albo loguj się na allegro wspomniane opcje. I nie ma co histeryzować, każda całkiem znośnie gada, tylko kwestia gustu/brzmienia z łapy.
Paczki z głów!

Offline IndependenT

• Gaduła
dzięki wujku! takiej odpowiedzi oczekiwałem, konkretnej i na poziomie, szacun dla takich ludzi :) to już wiem że wezmę MG na Eminence Wizard, zastanawiam się jeszcze czy zrobić połączenie Wizard na górze, Man o war na dole czy to będzie dobra opcja?, muszę zadzwonić do Pana Marka i obgadać z nim tą kwestię , na pewno coś doradzi  ;)

Offline mateusz.

• Gaduła
Z tym łączeniem głośników to tak jak napisał Aremenius. Dla Ciebie będzie pewnie fajnie (choć nie wiem jak zabrzmi połączenie Wizardów i Man'o'War, ale raczej powinno być git), natomiast przy nagłaśnianiu nikt tego nie usłyszy - patrz jeden mikrofon. Więc IMO, po wyczerpującej odpowiedzi Wuja, wal do MG po kolumnę na 4 Wizardach i będziesz przeszczęśliwy :D