Autor Wątek: CZy tablet/telefon może zastąpić kompa?  (Przeczytany 19491 razy)

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Mysle, ze jak cos ma sluzyc do obrobki graficznej to jeszcze dlugo mobilny sprzet nie zastapi stacji.

Użytkownicy Instagrama się z Tobą nie zgadzają.

Offline sylkis

• Pr0
W anglojęzycznym świecie już panuje ogólnie podział:
- telefony, tablety, netbooki itp. - konsumpcja treści.
- stacje robocze, czy tez porównywalne z nimi laptopy - produkcja treści.

Windows 8 w założeniach miał służyć głównie ultra cienkim urządzeniom typu convertible, czyli takim, które w każdej chwili mogą być tabletem do "odbioru", jak i laptopem do "tworzenia" - na ile im to wyszło... każdy niech oceni sam.

Zaskakującym jest z drugiej strony, że na platformę iOS (iPhony i iPady) zaczyna powstawać coraz bardziej poważne oprogramowanie, zwłaszcza że najnowsze iPady mają zaskakująco dużą wydajność - do tego stopnia, że np. Focusrite produkuje interfejsy audio dedykowane iPadom do nagrań "w terenie".

Ale i tak  do poważnej pracy nie wyobrażam sobie użycia tego typu rzeczy, a raczej do rozrywki i mobilnego dostępu do najbardziej podstawowych funkcji, które oferują komputery. Czyli do neta, odbioru multimediów (muzy, filmów, zdjęć, książek itd.) i ew. podstawowych funkcji biurowych (edytor tekstów, notatki, jakieś proste do bólu arkusze kalkulacyjne) takie iPady IMO spokojnie da radę.

Androida celowo pomijam, bo to jeden wielki śmietnik i jak się nie ma nerdowskich zapędów do absolutnej kontroli każdego aspektu swojego urządzenia, to to jest co najwyżej zabawka i to taka, która będzie wkurwiać (każdy "zwykły" ludź spośród moich znajomych góra po miesiącu zaczynał żałować wyboru Androida, bo właśnie śmietnik bez kontroli jakości i wirusami w oficjalnym sklepie, bo muli itp.), nie wspominając o bardzo którym wsparciu producentów do ich produktów z Androidem. Sam do nie dawna byłem entuzjasta Androidów i hejciłem Apple, ale jak się po znajomych z androidami rozejrzałem i jeszcze pewien zawodowo w IT pracujący znajomy mnie uświadomił co akurat iOS potrafi, to zmieniłem zdanie. A w ogóle to np. Samsung docelowo ma zamiar z Androida całkiem zrezygnować.

Tak samo na takie "zabawki" "zwykłym" ludziom bym nie polecał innych Linuksów - przynajmniej jeszcze nie teraz (bo Ubuntu coś-tam ponoć ciekawego szykuje).

ED: btw, co do filmiku z tym Galaxy Note - sam kombinowałem, czy czegoś podobnego nie zrobić ze zjailbreakowanego ajfona, tylko że ekran znaleźć jakiś właśnie koło 11" mobilny, klawiaturę BT składaną i ekran telefonu robiłby za myszkę (gładzik), czyli mieć lekki, plecakowy zestaw do przerabiania ajfona na netbooka na potrzeby zajęć na studiach :D
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2013, 15:45:05 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Użytkownicy Instagrama się z Tobą nie zgadzają.

full pr0 nie ma co :D
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Ale bzdury Sylkis piszesz
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
Ja tam lubię jak mi laptok uda grzeje :D
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2013, 23:05:04 wysłana przez majkelk »
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
To może jeszcze powiem, jak to z tymi tabletami jest w zastosowaniach profesjonalnych (z punktu widzenia mojej pracy, gdzie używa się MS Office, jest troche fotoszopy, developerka, bazy danych itp.). Generalnie wszystko co wybiega poza obsługę neta, fejsa, podstaw MS Office i przeglądanie zdjęć jest w zasadzie nie do wykonania na tabletach, a jak dołożyć do tego obsługę sieci, to już w ogóle pozamiatane. W dużych firmach z pomocą troche przychodzi Citrix (lub inne VDI) ale funkcjonalności normalnego kompa na tablecie jeszcze przez jakiś czas się nie uświadczy.

No ale do klienta z ofertą, tudzież na meeting to całkiem fajnie z tabletą iść. Ba, taki np. Blackberry Playbook podpinamy zwykłym kablem HDMI do telewizora tudzież projektora i można sobie na 50" full HD oglądać.

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
Ostatnio zona sie mnie zapytała dlaczego nie zamienie laptopa i kompa na tableta . Nie umiałem odpowiedzieć , pany jak to jest z pamięcią i procesorami .
z podłączeniem pamięci zewnetrznej zpamięcią wew pojemnośc dysków itd . Używanie takich ustrojstw tylko do internetu i słuchania muzy to jakiś zart, no chyba ze tylko do tego się nadają? Graficzne i CAD owskie programy to pociągnie ? obrobi foty i takie tam ?

Można podłączyć albo pen drive, albo dysk zewn. z własnym zasilaniem (okazuje się że są takie). Bo system obsługuje, tylko tablet z własnej baterii nie da rady dysku zasilić. Zdjęcia zrobi, jest ekwiwalent Lightrooma na tablety, photoshop jest (uproszczony, ale jest). Wszystko jest w zasadzie bo na bluetooth klawiature podepniesz i książki można pisać.

Mnie chłopaki przekonaly. :D

ED: A ja właśnie bede coś z Androidem brał, bo mam ipnona i go kurwa NIENAWIDZĘ. Tapety nie widać.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2013, 20:26:01 wysłana przez vinz893 »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Czyli tablet kupujesz po to żeby do niego dwie torby akcesoriów nosić? :D czad
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
nieee, w domu sobie będe do telewizora wpinał i tyle.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Taniej i przede wszystkim mobilniej wyjdzie chyba jakiś ultra cienki i równie ultra modny laptop.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Ostatnio zona sie mnie zapytała dlaczego nie zamienie laptopa i kompa na tableta . Nie umiałem odpowiedzieć , pany jak to jest z pamięcią i procesorami .
z podłączeniem pamięci zewnetrznej zpamięcią wew pojemnośc dysków itd . Używanie takich ustrojstw tylko do internetu i słuchania muzy to jakiś zart, no chyba ze tylko do tego się nadają? Graficzne i CAD owskie programy to pociągnie ? obrobi foty i takie tam ?

Można podłączyć albo pen drive, albo dysk zewn. z własnym zasilaniem (okazuje się że są takie). Bo system obsługuje, tylko tablet z własnej baterii nie da rady dysku zasilić. Zdjęcia zrobi, jest ekwiwalent Lightrooma na tablety, photoshop jest (uproszczony, ale jest). Wszystko jest w zasadzie bo na bluetooth klawiature podepniesz i książki można pisać.

Mnie chłopaki przekonaly. :D

ED: A ja właśnie bede coś z Androidem brał, bo mam ipnona i go kurwa NIENAWIDZĘ. Tapety nie widać.

Pianino też możesz zrobić z tableta.
Czekam na kolejny temat z serii: "Czy telefon może zastąpić gitarę?"
I odpowiedzi: "tak, jeśli chcesz grać tylko akordy w otwartych pozycjach"

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
akurat mix telefon/gitara to z dupy jest, bo one nie mają ze sobą nic wspólnego.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
akurat mix telefon/gitara to z dupy jest, bo one nie mają ze sobą nic wspólnego.

no patrz to tak samo jak stacjonar i smartfon ;)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Dwa lata temu bodajże była w branży IT spora dyskusja na temat tego, jak będzie wyglądała przyszłość komputerów osobistych i czy nie zmierza wszystko do sytuacji, kiedy ludzie zamiast PCtów i laptopów będą mieli tablety.

Konkluzja była taka, że do konsumenckich zastosowań (filmy, fejsbuczek itp.) prawdopodobnie wystarczą urządzenia mobilne, natomiast do profesjonalnych w użyciu pozostaną stacjonarki i laptopy.

Urządzenia mobilne mają poważne ograniczenie jeżeli chodzi o możliwości - muszą być małe i energooszczędne(dość powiedzieć, że "zwyczajny" pecetowy procesor rozkręcony na max. spokojnie zeżarłby typową baterię telefonu w mniej niż 10 minut). Dopóki nie nastąpi jakiś większy przełom technologiczny (procesory z grafenu i/lub baterie litowo-krzemowe) raczej nie mamy co liczyć na realistyczną propozycję do zastosowań profesjonalnych.

BTW Wyświetlaniem filmów i superüber wygaszaczami ekranu bym się nie jarał, ponieważ współcześnie w żadnym wypadku nie wskazuje to na dużą moc obliczeniową urządzenia (chyba, że ktoś prowadzi obliczenia rozproszone).

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Jak tak Ci się pali na tablet zamiast kompa to IMO tylko EeePad Transformer, ale to i tak po prostu tablet z klawiaturą i baterią na 20 godzin.
Mam iPada 2 - fajny bajer, sporo funkcji, mam nawet na nim zajebisty automat perkusyjny, parę fajnych gierek, Alchemy, ale nie oszukujmy się, że to jednak inny target niż komputery. Np. Photoshop jest mocno okrojony i bardzo amatorski, choć to może być nawet plus, bo obsługa jest przez to bardzo łatwa i intuicyjna. Gry są graficznie na poziomie mniej więcej PSP, choć sporo krótsze i bardziej okrojone (z małymi wyjątkami typu konwersja w całości Bard's Tale'a w całości lub najlepsza moim zdaniem wersja Magic 2013, touch screeny znacznie polepszają wygodę rozgrywki). Przeglądanie internetu bardzo wygodne, ale o ile się nie mylę, tabletowe Safari nie obsługuje Flasha. Olbrzymim plusem jest świetna, bardzo wydajna bateria, czas pracy dłuższy niż w moim Acerze TimelineX albo MacBooku Pro. Na 10" dobrze ogląda się filmy i zdjęcia, z pomocą tvnplayera czy innego tego typu rozwiązania, podróże mijają znacznie przyjemniej. Największą wadą są małe dyski, 32 GB to tak naprawdę nic i nawet chmura nie pomoże. Polecam wszystkim aplikację Splashtop, która IMO jest jedną z najfajniejszych funkcji w urządzeniach mobilnych.

Jakieś proste, słabsze laptopy można teraz dorwać używane za grosze, dokupujesz zapasowy akumulator i tablety się chowają.

Offline sylkis

• Pr0
Konkluzja była taka, że do konsumenckich zastosowań (filmy, fejsbuczek itp.) prawdopodobnie wystarczą urządzenia mobilne, natomiast do profesjonalnych w użyciu pozostaną stacjonarki i laptopy.
O to, to.
Gry są graficznie na poziomie mniej więcej PSP,
Lub wyżej, jeśli masz coś lepszego, niż iPad 2 (kontrola jakości Apple sprawia, że appzy są optymalizowane pod każde urządzenie obsługujące dane wydanie iOS i ta sama gra potrafi zupełnie inaczej wyglądać np. na iPhonie 3GS, a na najnowszym iPadzie) ;)
choć sporo krótsze i bardziej okrojone
Jak zobaczyłem jakie gry wychodzą na iOS (i jeszcze to skonfrontowałem z tym, co wychodzi na Androida - tak jak na Androidzie jest więcej gier ogółem, tak na iOS jest więcej porządnych gier), to się obsrałem z wrażenia. Serio. Trzeba tylko patrzeć po odpowiednich producentach - np. SquareEnix, Gameloft itp. Jeśli jeszcze dodać do tego jailbreak i emulatorowe cuda z Cydii - o granie bym się absolutnie nie martwił, serio.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwi, 2013, 03:21:38 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline maclaren2

• Użytkownik
Osobiście uważam, że jeżeli chodzi o tablety to tylko Ipad 3 ze względu na szybkość i płynność działania. Sam kupił bym wersję co najmniej 32 Gb z 3G i WiFi. Koszt to około 2,5 / 3 tyś zł. No i powstaje pytanie czy nie lepiej zastanowić się nad jakimś ultrabookiem od Asusa czy Samsunga z SSD który będzie działał równie świetnie, ale jednak zawsze to pełnowartościowy komputer. Sam miałem taki problem i kupiłem Macbooka Air. Jestem zadowolony.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Jak tak Ci się pali na tablet zamiast kompa to IMO tylko EeePad Transformer, ale to i tak po prostu tablet z klawiaturą i baterią na 20 godzin.
Mam iPada 2 - fajny bajer, sporo funkcji, mam nawet na nim zajebisty automat perkusyjny, parę fajnych gierek, Alchemy, ale nie oszukujmy się, że to jednak inny target niż komputery. Np. Photoshop jest mocno okrojony i bardzo amatorski, choć to może być nawet plus, bo obsługa jest przez to bardzo łatwa i intuicyjna. Gry są graficznie na poziomie mniej więcej PSP, choć sporo krótsze i bardziej okrojone (z małymi wyjątkami typu konwersja w całości Bard's Tale'a w całości lub najlepsza moim zdaniem wersja Magic 2013, touch screeny znacznie polepszają wygodę rozgrywki). Przeglądanie internetu bardzo wygodne, ale o ile się nie mylę, tabletowe Safari nie obsługuje Flasha. Olbrzymim plusem jest świetna, bardzo wydajna bateria, czas pracy dłuższy niż w moim Acerze TimelineX albo MacBooku Pro. Na 10" dobrze ogląda się filmy i zdjęcia, z pomocą tvnplayera czy innego tego typu rozwiązania, podróże mijają znacznie przyjemniej. Największą wadą są małe dyski, 32 GB to tak naprawdę nic i nawet chmura nie pomoże. Polecam wszystkim aplikację Splashtop, która IMO jest jedną z najfajniejszych funkcji w urządzeniach mobilnych.

Jakieś proste, słabsze laptopy można teraz dorwać używane za grosze, dokupujesz zapasowy akumulator i tablety się chowają.

Transformer rządzi. Podstawową wersję(nówkę) z klawiaturą można kupić za 2000zł i jest o niebo lepsza od zabawkowego iPada.
Odradzam natomiast tablety od Lenovo z serii ThinkPad. W porównaniu do analogicznej serii laptopów to jest to jakaś kpina.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Rzucę takie hasło do dyskusji: Asus Transformer oraz Asus Transformer AiO.

Hybryda tabletu/lapka/stacjonarki (w zaleznosci od konfiguracji). Imho ciekawe.

Edit: nie zauważyłem, że wyżej było wspomniane. ;) nvm
« Ostatnia zmiana: 02 Kwi, 2013, 11:47:21 wysłana przez Az »
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline adr89

• Użytkownik
Osobiście uważam, że jeżeli chodzi o tablety to tylko Ipad 3 ze względu na szybkość i płynność działania. Sam kupił bym wersję co najmniej 32 Gb z 3G i WiFi. Koszt to około 2,5 / 3 tyś zł. No i powstaje pytanie czy nie lepiej zastanowić się nad jakimś ultrabookiem od Asusa czy Samsunga z SSD który będzie działał równie świetnie, ale jednak zawsze to pełnowartościowy komputer. Sam miałem taki problem i kupiłem Macbooka Air. Jestem zadowolony.

Zdziwiłby cię w takim razie przykładowo Nexus 7, którego nowego kupisz na allegro za kwotę pięciokrotnie niższą niż podałeś a wydajnością bije ipada.

A w temacie - póki co nie ma możliwości, żeby tablety zastąpiły komputer W PRACY. Za to w luźnym zastosowaniu praktycznie nie odpalam już nawet laptopa, jak potrzebuje coś "na teraz" sprawdzić w necie tablet jet zdecydowanie bardziej przyjemny i szybszy w uzywaniu. Oczywiście wywalenie 2-3k na ipada to IMO kasa w błoto (tak tak, wiem ze mozna ,"coś tam ponagrywać" ale to i tak zabawa raczej). Nie mniej wspomniany nexus za 7 stówek, czy dowolny inny czterordzeniowiec na androidzie za kwote poniżej 1k pln to fajna sprawa.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwi, 2013, 11:49:57 wysłana przez adr89 »

Offline adr89

• Użytkownik
http://www.applefobia.blogspot.com/2013/04/i-co-raczka-rozbolaa.html

Z fanbojami appla nie pogadasz. Ostatnio czytałem felieton w którym koleś na kilku stronach rozwodził się nad wyższością iOSa nad androidem argumentując to brakiem dobrego (w jego opinii) programu do obsługi twittera na andku.

Offline maclaren2

• Użytkownik

Zdziwiłby cię w takim razie przykładowo Nexus 7, którego nowego kupisz na allegro za kwotę pięciokrotnie niższą niż podałeś a wydajnością bije ipada.

A w temacie - póki co nie ma możliwości, żeby tablety zastąpiły komputer W PRACY. Za to w luźnym zastosowaniu praktycznie nie odpalam już nawet laptopa, jak potrzebuje coś "na teraz" sprawdzić w necie tablet jet zdecydowanie bardziej przyjemny i szybszy w uzywaniu. Oczywiście wywalenie 2-3k na ipada to IMO kasa w błoto (tak tak, wiem ze mozna ,"coś tam ponagrywać" ale to i tak zabawa raczej). Nie mniej wspomniany nexus za 7 stówek, czy dowolny inny czterordzeniowiec na androidzie za kwote poniżej 1k pln to fajna sprawa.

Co z tego, ze ma milon punktow w testach jak plynnoscia dzialania ipadowi do piet nie dorasta.

Offline adr89

• Użytkownik

Co z tego, ze ma milon punktow w testach jak plynnoscia dzialania ipadowi do piet nie dorasta.

Niestety,, ale najzwyczajniej w świecie nie masz racji, podejrzewam że w tej chwili wypowiadasz się na temat urzadzenia którego nawet nie trzymałeś w rękach.

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair

Niestety,, ale najzwyczajniej w świecie nie masz racji, podejrzewam że w tej chwili wypowiadasz się na temat urzadzenia którego nawet nie trzymałeś w rękach.

Adrian, masz Nexusa? Jesli tak to z chęcia bym go kiedys obadal przy najblizszej okazji :)
« Ostatnia zmiana: 03 Kwi, 2013, 16:26:32 wysłana przez Lothar »
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.