Autor Wątek: CZy tablet/telefon może zastąpić kompa?  (Przeczytany 19315 razy)

Offline Guitar Spot

• Gaduła
  • www.guitarspot.pl
    • Autoryzowany Dealer Suhr, Aristides, Skervesen w Polsce
To jaki tablet teraz jest najlepszy na rynku ?
Biorąc pod uwagę, że cena się nie liczy.
Autoryzowany dealer Suhr, CAA, Jim Kelley, Aristides : http://guitarspot.pl

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Rzucę takie hasło do dyskusji: Asus Transformer oraz Asus Transformer AiO.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Nexus 10?
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline sylkis

• Pr0
Ja bym stawiał na iPada 4 128GB Cellular, jeśli kasa absolutnie nie gra roli, ale jak mówiłem - to zależy od potrzeb ;) Jednak tyle ile on kosztuje w życiu bym nie dał za tablet, aż tak mnie jeszcze nie posrało ;)

Weź pod uwagę to, że highendowe smartfony oprócz wypasionego hardware'u mają też wypasiony, w porównaniu do low endów, software(optymalizacja itp). Nie myśl, że producent będzie przykładał sie do telefonu z niskiej półki - co też widać w ilości aktualizacji.
No i (jak widać z niewieloma wyjątkami) niedługo później te wypaśne androidofony nie dostają aktualizacji, a iPhone dalej żyje ładnych kilka lat ;) Także też jeśli porównywać takiego iP4 z androidowym high-endem, to z androidowym high-endem z 2010/11... nie chce mi się szukać list jakie wtedy wyszły telefony na rynek, aby porównać jak one sobie dają obecnie radę.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwi, 2013, 21:19:59 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline adr89

• Użytkownik

Nexus 10, Galaxy note, Asus Transrofmer, iPad 4

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
No i (jak widać z niewieloma wyjątkami) niedługo później te wypaśne androidofony nie dostają aktualizacji, a iPhone dalej żyje ładnych kilka lat ;) Także też jeśli porównywać takiego iP4 z androidowym high-endem, to z androidowym high-endem z 2010/11... nie chce mi się szukać list jakie wtedy wyszły telefony na rynek, aby porównać jak one sobie dają obecnie radę.
Np Nexus S(do tej pory aktualizowany), SGS. Ani jeden ani drugi w moich rękach nie mulił.

Offline sylkis

• Pr0
Czyli trzeba w przypadku Andka uważać na producenta, na to wychodzi. Sony wiem, że ma brzydki zwyczaj porzucania swoich flagowych modeli nawet po nie całym roku... I kiedyś słyszałem też jakieś narzekania na HTC - czyli obok Samsunga i Motoroli chyba najwięksi gracze na tej platformie.
(\__/)    This is Bunny.

Offline Guitar Spot

• Gaduła
  • www.guitarspot.pl
    • Autoryzowany Dealer Suhr, Aristides, Skervesen w Polsce
No Nexus 10 ze swoją rozdzielczością robi mi chyba bardziej niż ajped retina. I lżejszy !
Ajped retina niestety zbyt klocowaty dla mnie.
Autoryzowany dealer Suhr, CAA, Jim Kelley, Aristides : http://guitarspot.pl

Offline maclaren2

• Użytkownik
Np Nexus S(do tej pory aktualizowany), SGS. Ani jeden ani drugi w moich rękach nie mulił.

No dobrze nie wiem jak Nexus S, ale płynnością SGS do ip4 daleko. Ba nawet jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że nawet SGS2 nie dorównuje ip4 jeżeli chodzi o płynność, jest lepszy w paru grach, ale z reguły, ani na jednym, ani na drugim gra przestaje być grywalna. Samsunga o tyle trudno jest porównać, że wychodzi w kwietniu, a Iphone we wrześniu. Co do obudowy no cóż powiem, ze telefon nie jest do rzucania i to tyle jeżeli chodzi o mnie. I po raz kolejny powiem co z tego, że wyniki w benchmarkach kosmiczne jak dla zwykłego usera nie to się liczy.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
No dobrze nie wiem jak Nexus S, ale płynnością SGS do ip4 daleko. Ba nawet jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że nawet SGS2 nie dorównuje ip4 jeżeli chodzi o płynność, jest lepszy w paru grach, ale z reguły, ani na jednym, ani na drugim gra przestaje być grywalna.
Hehe, no nie wiem.
Zależy co rozumiesz przez płynność. Animacje interfejsu? Przewijanie menu? Gra też nie jest dobrym wyznacznikiem, bo została napisana pod różne platformy. Natomiast sgs zdecydowanie lepiej radził sobie z wyświetlaniem stron internetowych, zdjęć, dokumentów itp.
A z s2 to serio pojechałeś...

Prawdę mówiąc ciężko porównać wydajność 2 smartfonów na 2 różnych systemach.

Offline Michau

• Gaduła
Ja w tym momencie używam Nexus'a 7
Przyzwyczaiłem się do tego stopnia, że komputer włączam tylko wtedy, kiedy muszę coś nagrać na Logicu :)

Świetny sprzęt, testuje go od 3 miesięcy, bateria mega długo trzyma, przy używaniu non stop pewnie jakieś 2 dni pociągnie
Opcją jeszcze był ajpad mini, ale zdecydowałem się jednak na tego Nexusa

Offline maclaren2

• Użytkownik
No dobrze nie wiem jak Nexus S, ale płynnością SGS do ip4 daleko. Ba nawet jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że nawet SGS2 nie dorównuje ip4 jeżeli chodzi o płynność, jest lepszy w paru grach, ale z reguły, ani na jednym, ani na drugim gra przestaje być grywalna.
Hehe, no nie wiem.
Zależy co rozumiesz przez płynność. Animacje interfejsu? Przewijanie menu? Gra też nie jest dobrym wyznacznikiem, bo została napisana pod różne platformy. Natomiast sgs zdecydowanie lepiej radził sobie z wyświetlaniem stron internetowych, zdjęć, dokumentów itp.
A z s2 to serio pojechałeś...

Prawdę mówiąc ciężko porównać wydajność 2 smartfonów na 2 różnych systemach.

Animacje, przewijanie menu, otwieranie aplikacji, gry. No cóż dlaczego gra ma być złym wyznacznikiem w końcu w nią gram i ma być dobrze nie obchodzi mnie jakiego sprzętu używam. Co masz na myśli mówiąc, że lepiej radził sobie z wyświetlaniem zdjęć, dokumentów? Nie wiem płynniej, szybciej?

Offline sylkis

• Pr0
Szybsze wyświetlanie statycznego obrazu. trolololo...
(\__/)    This is Bunny.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Ładowanie, reagowanie na powiększenie, itp.
Mogę napisać grę, która będzie chodzić superpłynnie na moim starym androidzie, a na Twoim iphonie 5 będzie mulić, bo spieprzę coś w kodzie. Dlatego gra IMO nie jest dobrym wyznacznikiem.

Offline maclaren2

• Użytkownik
Śmiem twierdzić, że się mylisz jak będę miał dziś, albo jutro trochę silnej woli to, aż nagram filmik. No i cóż co do gier, na Ip nie było takiej gry z którą działo by się cokolwiek, na androidzie już to tak słodko nie wygląda. Chociażby real racing które wyłącza się w trakcie wyścigów. No cóż z mojego punktu widzenia na ip jest lepiej, a jak android chce być lepszy no to niech dopilnują tego, żeby było dobrze zoptymalizowane apki.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Twierdź sobie co chcesz.
No nie było takiej gry(możesz mieć rację - ale niemasz, bo są), z którą nie ma na iOS problemów, głównie z jednego powodu - były pisane na iOS. Niestety developerom się nie chce i portują te gry. A to że, RR3 wyłącza się w trakcie wyścigów to nie kwestia systemu.
No i wytłumacz mi jak system ma zadbać o to, żeby developer przyłożył się do optymalizacji?
A twierdzisz, że iOS jest lepszy bo?

Offline sylkis

• Pr0
Tu raczej nie chodzi o bycie dobrym samym w sobie danego systemu, a o to, jak to jest z perspektywy odbiorcy, który ma to w dupie i chce bezproblemowego działania ;)

Coś jak Linux vs. Windows w kwestiach wsparcia producentów sprzętu, sterowników itp. - to nie wina/wada Linuksa samego w sobie, że większość producentów na niego leje... a jednak przeciętnemu nie-poweruserowi, który chciałby mieć spokój z grami, drukarkami, modemami i chuj wie czym, oraz wybranym softem, zwykle w ręce wpadnie jednak Windows (dopiero teraz zaczyna się to baaaardzo powoli zmieniać). Sam choć ogólnie wolę Linuksa, to ostatnimi czasy jednak na głównym kompie mam W7, a Linuksem się bawię na np. starym rozjebanym laptopie bez ekranu, który chcę przerobić dla mamy na maszynę do oglądania filmów z neta na TV.

Chodzi o subiektywny odbiór całego ekosystemu z perspektywy legendarnego "zwykłego użytkownika".
(\__/)    This is Bunny.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Chodzi o subiektywny odbiór całego ekosystemu z perspektywy legendarnego "zwykłego użytkownika".
Dlatego jaka kolwiek dyskusja na ten temat nie ma sensu ;)

Offline sylkis

• Pr0
Swoją drogą, trochę offtop, ale względem urządzeń ze starymi Androidami - testował ktoś zchrootowanego Nooka (e-ink) z doinstalowaną appką Amazona z marketu Gugla? Jak on daje radę względem e-inkowych Kindli, bo się zastanawiam, czy dobrze doradzam dziewczynie ;)
(\__/)    This is Bunny.

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Swoją drogą, trochę offtop, ale względem urządzeń ze starymi Androidami - testował ktoś zchrootowanego Nooka (e-ink) z doinstalowaną appką Amazona z marketu Gugla? Jak on daje radę względem e-inkowych Kindli, bo się zastanawiam, czy dobrze doradzam dziewczynie ;)

Kup se kindla i nie kombinuj jak kon pod gorke.
Kindle to najlepiej wydane 400zl w moim zyciu.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

Kup se kindla i nie kombinuj jak kon pod gorke.
Kindle to najlepiej wydane 400zl w moim zyciu.
Dokładnie, ja nawet wydałem 500, bo kupiłem Toucha (m.in. ze względu na większą pojemność) i gdybym musiał, wydałbym te pieniądze jeszcze raz. Nie wspominając o zaoszczędzonych pieniądzach na książkach, np. gdy czytasz książkę w języku obcym, możesz od razu sprawdzić sobie nieznane wyrazy w słowniku, po prostu je zaznaczając w tekście. No i IMO się czyta wygodniej niż z książki, lekki, poręczny, od biedy mieści się nawet w kieszeni.

Offline sylkis

• Pr0
Nook to kombinowanie jak koń pod górkę? Aha :D
Gdyby nie sklep Amazona, to Nook>Kindle po całości ;)
(\__/)    This is Bunny.

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Nook to kombinowanie jak koń pod górkę? Aha :D
Gdyby nie sklep Amazona, to Nook>Kindle po całości ;)

Z jakich powodów?
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline sylkis

• Pr0
No dobra, może przegiąłem z tym "po całości", bo w sumie kwestia gustu. Ale! warto sobie poczytać testy co sobą prezentuje Nook, w Polsce słabiej znany, jednak nie bez powodu większość firm specjalizujących się w tanim sprowadzaniu Kindli zwykle ma też w ofercie Nooka, który nie ma u nas chyba oficjalnej dystrybucji (stąd mała popularność, choć w takim USA jest porównywalna z kindlową).
http://www.ekundelek.pl/2012/07/nook-simple-touch-vs-kindle-touch-na.html
Zanim się ona zdecyduje na zakup to i tak pewnie nie wiem ile czasu minie, bo zbiera się do tego jak sójka za morze, czyli być może jeszcze pojawi się coś ciekawszego do tego czasu.

Co by nie offtopować Kindlke vs. Nook, to po prostu chciałem zapytać czy ktoś na forum nie ma i nie podzieliłby się wrażeniami, bo taki Kindle to ma wręcz swój temat z tego, co kojarzę ;) i o działanie sklepu Amazona na Androidach (zwłaszcza tych starszych).
« Ostatnia zmiana: 08 Kwi, 2013, 16:50:51 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline Dmaligator

• Pr0
Ja posiadam Sony prs 650, załadowałem jakiś pakiet od ruskich i mam polskie znaki.
Sony o tyle wygodny ze czyta prawie wszystkie formaty (epub pdf Word i doc itp zdjęcia też i mp3)
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.