Autor Wątek: CZy tablet/telefon może zastąpić kompa?  (Przeczytany 19499 razy)

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
CZy tablet/telefon może zastąpić kompa?
« 31 Mar, 2013, 17:12:41 »
Yo nyguz. Jako że tu dila chcę wykręcić konkretnego pytam Was co myślicie na ten temat. Ogólnie chodzi o to, czy dzisiaj tablety i telefony są na takim poziomie, że można ich używać zupełnie zamiast kompów, a nie jako dodatków?

Ja właściwie używam komputera tylko do internetu, muzyki i oglądania filmów. Czasem coś tam nagram, ale ogólnie to mi się nigdy nie chce, więc to odpada. Muzyka i net to wiadomo, na tablecie tak samo, ale jak to jest z filmami? Wiem, że dawniej telfony i taby nie obsługiwały kodeków takich jak avi czy matroska tylko te jakieś aploskie i łindołsoskie z dupy, w których nigdy nic nie jest nagrane. Da się teraz na telefonie VLC zainstalować? Jest jakaś opcja żeby dysk zewnętrzny z szitem podpiąć do niego?

I jeszcze pytanie dla posiadaczy oprogramowania licencjonowanego (głównie Adobe i Native Instruments): czy jakbym sobie kiedyś zakupił nowego kompa to można dostać kod aktywacyjny na podstawie licencji z poprzedniego (jeżeli się już tego poprzedniego nie ma). Nie chodzi mi tu o pozyskanie drugiej licencji, tylko o transfer starej na nowy sprzęt.

Z góry dzięki za info. :)

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
Tablet spokojnie zastapi pc imo.
A na ipadzie nawet nagrasz+zmiksujesz kawalek. Oczywiscie sa mniejsze mozliwosci, ale daje rade. A filmy juz dawno przestaly byc problemem
i always go full retard

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
No właśnie jest na ipadzie ten jam up, fajna sprawa nawet, może by się i dało zupełnie zrezygnować z posiadania kompa. Trochę mi by lightrooma brakowało.

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
A wedlug mnie tablety i telefony nie nadaja sie (jeszcze) do zastapienia kompa. Jasne, neta przegladniesz, film popatrzysz, na iUrzadzeniach nawet w muze sie pobawisz ale to tyle. Jak raptem Cie najdzie potrzeba na zrobienie czegokolwiek ponad to, hmmm no to dupa. Jak juz chcesz miec tablete, to zachowaj sobie (badz kup) jakiegos starego lapka, tak "just in case..."

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
no właśnie...
wszystko zależy do czego tego będziesz używał :)
i always go full retard

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Na telefonie/tablecie nie odtworzysz wszystkiego na takim YouTube przykładowo ;)
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Do domu i zastosowań amatorskich myślę że już niedługo zastąpią lub będą mogły spokojnie konkurować z kompami.
Do zastosowań profesjonalnych, podobnie zresztą jak laptopy, jeszcze dłuuuuugo nie zastąpią klasycznych stacji roboczych.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
Na telefonie/tablecie nie odtworzysz wszystkiego na takim YouTube przykładowo ;)

jak to nie? mam nawet na swoich chujowym iphonie aplikacje youtube i wszystko odtwarza, nigdy mi się nie trafiło żeby nie.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Kilka razy spotkałem się z komunikatem 'film nie jest dostępny na tablety' czy coś takiego. Chyba, że zabawki od Samsunga mają jakieś ograniczenia ;)
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
a to nie wiem, nie miałem nigdy nic na androidzie. na aplach był problem z klipami z tych ważniejszych stron typu motherless, ale też już wszystko działa.

Offline thornado2

• Gaduła

jak to nie? mam nawet na swoich chujowym iphonie aplikacje youtube i wszystko odtwarza, nigdy mi się nie trafiło żeby nie.

U mnie na iPadzie w przeglądarce Google Chrome gdy wchodzę w Jutuba to czasem mi się wyświetla, że "Użytkownik nie zezwolił na odtwarzanie tego filmu na urządzeniach telefonicznych/mobilnych/chujwiejakich" czy jakoś tak. Nie wiem natomiast jak to wygląda w przypadku aplikacji YouTube, ale pofatyguję się dziś wieczór aby to sprawdzić.

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
na aplikacji grucha raczej.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Jeśli jesteś typowym userem kompa, czyli muza/net/filmy(tutaj zawsze można pod tv jeszcze podłaczyć) to tablet 10" spokojnie daje radę, da się nawet jakiś dokument napisać. Tak jak wyżej napisali, jak chcesz nawet coś nagrać to iPad da radę, ale jeśli nagrywanie Cię nie interesuje wystrzegaj się tego najbardziej jak się da - tam najprostszą operację potrafią utrudnić do granic możliwości.

Moja siostra i moja bratowa używają Ipadów 3 zamiast kompów i bardzo sobie chwalą takie rozwiązanie.

Co prawda nie jestem na bieżąco, ale wydaje mi się że wśród tabletów zrobi się jeszcze lepiej za sprawą ósmej windy.

Jeśli chodzi o filmy to nie spotkałem jeszcze formatu, z którym by sobie mój s3 nie poradził - czasem potrzebne są dodatkowe kodeki.
Jutuba próbowaliście przez przeglądarkę z UA ustawionym na desktop/PC?
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline CmnD

• Gaduła

Jeśli nie wymagasz od kompa nie wiadomo jakich ficzerów, to dla mnie ten filmik i mamy EOT. Ja osobiście lubie formę PC'ta, czy notebooka, jednak wiem, że są ludzie, którzy wolą lżejsze rozwiązania. Jeśli do takich należysz, to jak najbardziej możesz zamienić swojego PCta na tablet.

Offline sylkis

• Pr0
Pomyśl o laptopie typu convertible z W8 lub o kejsie z klawiaturą bluetooth z iPadem - zależy czy jednak bardziej w komputerową, czy w tabletową stronę mocy będziesz chciał iść. Oba rozwiązania IMO już na dzień dzisiejszy sprawiają, ze zwykłe laptopy nie mają prawa bytu (chyba, że ktoś ma pierdolca i chce DTR, a nie coś mobilnego, ale to ja już wolę zwykłą stację roboczą do zastosowań niemobilnych).
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
nie do wiary ten filmik. :o

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Hejt z rana jak śmietana:

Pomyśl o laptopie typu convertible z W8 lub o kejsie z klawiaturą bluetooth z iPadem
Pomyślałem i nie chcę robić tego nigdy więcej, sadysto.

nie do wiary ten filmik. :o

Nie wiedziałem, że odtwarzanie filmów to taka niesamowita sprawa
Spoiler

Oba rozwiązania IMO już na dzień dzisiejszy sprawiają, ze zwykłe laptopy nie mają prawa bytu (chyba, że ktoś ma pierdolca i chce DTR, a nie coś mobilnego, ale to ja już wolę zwykłą stację roboczą do zastosowań niemobilnych).

Jeżeli ktoś używka laptopa tylko do fejsa i jutuba to pewnie, że nie ma sensu.

Offline sylkis

• Pr0
Jeżeli ktoś używka laptopa tylko do fejsa i jutuba to pewnie, że nie ma sensu.
Ja właściwie używam komputera tylko do internetu, muzyki i oglądania filmów.
Tym bardziej, że robienie czegoś poważniejszego na laptopie nie-DTR jest dla mnie masochistyczną pomyłką :P
(\__/)    This is Bunny.

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.

Offline sylkis

• Pr0
Te wszelkie jebitne walizki z ekranami 15" lub więcej (słyszałem nawet o 22") i wysokowydajnościową specką (mocny procek, grafa itd.), że bateria to bardziej za UPS-a w przypadku awarii prądu robi, niż aby dało się tego gdzieś poza domem użyć (nie wspominając o tym, że te bydlęta są po prostu ciężkie i nieporęczne i jakbyś takiego LAP-topa położył na udach, to by ci jaja usmażyło).
(\__/)    This is Bunny.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Ostatnio zona sie mnie zapytała dlaczego nie zamienie laptopa i kompa na tableta . Nie umiałem odpowiedzieć , pany jak to jest z pamięcią i procesorami .
z podłączeniem pamięci zewnetrznej zpamięcią wew pojemnośc dysków itd . Używanie takich ustrojstw tylko do internetu i słuchania muzy to jakiś zart, no chyba ze tylko do tego się nadają? Graficzne i CAD owskie programy to pociągnie ? obrobi foty i takie tam ?

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
nie :)
ed: imo to jest proste - jak masz PRACOWAĆ na kompie to przy nim pozostań :)
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2013, 14:40:23 wysłana przez sify11 »
i always go full retard

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Dzięki, tak tez coś mi sie wydawało.

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Mysle, ze jak cos ma sluzyc do obrobki graficznej to jeszcze dlugo mobilny sprzet nie zastapi stacji.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.