Siem. Jak to zwykle na urlopie bywa, przegrzebywałem internet w poszukiwaniu Pedalboardów - szukałem czegoś w rozmiarach 50x35cm (Idealnie 50x32cm). Ceny PedalTrain są miażdżące i jak dla mnie zupełnie niewytłumaczalne. Za co płaci się 530 PLN w przypadku PedalTrain JR - ja nie wiem.
Szukałem Pedlatrainów z ChRL, licząc na w miarę dobrą jakość za dobrą cenę - jak w przypadku Joyo. Nic z tego. Joyo ma jeden nawet zbliżony:
http://www.wtfaccessories.com/17-inch-joyo-rd-b-pedal-board.html ale koszt razem ze statkiem to 85$.
Szukałem zestawów DIY ale niczego sensownego nie znalazłem.
Postanowiłem zrobić sobie mój własny Gejowy Pociąg, jakkolwiek desperacki by się ten pomysł nie wydawał. Przygotowałem prosty projekt - starając się, mimo mojej amatorszczyzny konstruktorskiej, jak najlepiej go przemyśleć....
I tak wybrałem się do pobliskiego markjetu budowlanego gdzie nabyłem materiały (lista na końcu):
Spoiler Materiały: 2 listwy prostokątne i dwa kątowniki:
Przymiarka na dociętych już profilach:
Rama widok od góry:
Rama widok od spodu:
Gotowy GejPociąg od góry:
Gotowy GejPociąg od spodu:
Z kostkami dla odniesienia wymiarów:
Dorobiłem nóżki z ostałego się 15cm kawałka profilu prostokątnego - tym samym zużyłem wszystkie profile - nie został nawet 1cm.
Po wyrównaniu krawędzi, GejTraina rozkręciłem i zagruntowałem (w końcu to je amelinium) - jutro malowanie na czarny mat.
Wyszedł miejscami nierówno +/-1mm a to z powodu kijowej skrzynki uciosowej, która jako, że jest z tworzywa to miejscami piłowała się wraz z amelinium
Ogólnie jednak wyszedł prosto i robi wrażenie solidnego - zobaczymy jak wyjdzie w praniu...
Główki śrub wystają ponad powierzchnię ale mnie to osobiście nie przeszkadza bo rozmieszczenie efektów będę miał takie, że łebki będą między kostkami. Myślałem o łebku stożkowym i wpuszczeniu w profil ale nie mam wiertarki na uchwycie a druga sprawa, że pewnie bym coś spierdzielił - a prosta dziura jest w moim zasięgu jeszcze.
Materiały:
Profil prostokątny 20x20x1,5 = 2x1mb = 49,98 PLN
Kątownik Alu 50x10x1,5 - 2x1mb = 33,98 PLN
Śruba M6x35 22szt. + nakrętki + podkładki = 10,62 PLN
Zaślepki profili 20x20 - 6 szt. = 6,58 PLN
Podkład + lakier do amelinium = 22,90 PLN
Taśma Velcro = 29,00 PLN
Łącznie 153,06 PLN. Satysfakcja z majsterkowania: bezcenne.
Jak pomaluję i wyschnie to go uzbroję jak to ma docelowo wyglądać (czekam na odbiór Sparka od EMC) i dorzucę fociszy.