Autor Wątek: Mam SOLDANO za 600 PLN ... więc o co kaman z tą kasą ... ?  (Przeczytany 14816 razy)

Offline Musza

• Pr0
Odnośnie kupna kopii - z tym idź to Marka Witkowskiego, który oferuje tak idealne kopie że jak by się spaliły fabryki Fendera czy PRS'a to mogli by brać od niego wzorce. Tylko napis jest inny. A czy Witkowskiemu ktoś siedzi na dupie w związku z tym, albo jego nabywcom?

Chiny gratulują
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D

Druga sprawa, od jakiegoś czasu siedzę i projektuję tatuaż dla jednego cymbała, ogromny smok na całe plecy w stylu kirituhi. Skasuję za to odpowiednią kwotę, bo siedziałem i tworzyłem to kompletnie od podstaw z niczego, ale Ty możesz iść do innego salonu, zapłacić sto razy mniej i mieć kopie. Pamiętaj tylko, że czasami za samo kupowanie kopii (lub po prostu podróbek) można narobić sobie sporo kłopotów :)
http://forum.sevenstring.pl/Themes/Sevenstring-20/images/bbc/bold.gif

Konstrukcje Soldano to początkowo przerabiane Marshalle... ameryki nie odkrył. Odkrył ją Leo Fender.

Przeanalizuj schemat JCM800 z SLO i powiedz mi, że sam byś na to wpadł, bo kufa nie wierzę, że to takie oczywiste i proste. Trzeba mieć dużą wiedzę i cholernie sporo innowacyjności w sobie, miał i cały świat gitarowy jest mu za to wdzięczny, choć nie każdy wie o istnieniu Mike'a Soldano. To samo się tyczy Jim'a Marshall'a i jego pomysłów.

A jak szukasz drogich wzmaków, których konstrukcja jest tak prosta, że aż kuje w oczy to -> Dumble.
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Konstrukcje Soldano to początkowo przerabiane Marshalle... ameryki nie odkrył. Odkrył ją Leo Fender.

"Początkowo" - słowo klucz. Idąc tym tokiem myślenia Ibanezy i ESP też nie powinny tyle kosztować ;)

Odnośnie kupna kopii - z tym idź to Marka Witkowskiego, który oferuje tak idealne kopie że jak by się spaliły fabryki Fendera czy PRS'a to mogli by brać od niego wzorce. Tylko napis jest inny. A czy Witkowskiemu ktoś siedzi na dupie w związku z tym, albo jego nabywcom?

Ostatnio pewien znajomy lutnik mi tłumaczył dlaczego nigdy nie zrobi kopii główki wiosła innego producenta. Ano dlatego, że są to zastrzeżone rozwiązania chronione patentem. Reszty już chyba nie trzeba tłumaczyć, co? ;)

W przypadku konstrukcji Jarka Kujawskiego, one w środku nie przypominają oryginału. Wiele rzeczy Jarek rozwiązał po swojemu. Ale ważny jest sound a ten nie może być przedmiotem roszczeń :)

Czyli nie masz SOLDANO za 600 zł, nawet nie masz kopii, a wzmacniacz, który brzmi bardzo podobnie (lub tak samo).
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline dawson

• Gaduła
Niedziak, mylisz trochę pojęcie kopii i podróbki ... powiedzmy że kopią Mesy może być Bash, MG czy inny Kisel a podróbka to musiałby być wzmak robiony przez kogoś innego niż Mesa ale podpisany Mesa. I nie wydaje mi się że mogą z tego tytułu wyniknąć problemy.

Co do samego tematu, Tomku przecież nie od dziś wiadomo jacy są muzycy każdy chce mieć markowe graty nie?
I ja się zgadzam że czasem niby paździerzowa gitara za 1000zł potrafi lepiej zabrzmieć niż nie jeden Gibson, Fender itd za grubą kasę, pewnie to samo dotyczy wzmaków. Ale co powiedzą ludzie "kurwa taki fajny zespół, a gitarzysta gra na squierze, jakiś pojebany:) ".

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
ejjj, Mike chce zamienić Axe ultra za slo100, myślę, że by się opłacało ;)
i always go full retard

Offline wuj Bat

• Pr0
Ale co powiedzą ludzie "kurwa taki fajny zespół, a gitarzysta gra na squierze, jakiś pojebany:) ".

Tzw. "ludzie" nigdy tak nie powiedzą. Tylko "tak zwani" "muzycy". Mam dla nich jedną odpowiedź:

Paczki z głów!

Offline Tomek Martyniak

• Gaduła
  • żartowałem przecież
Ja w tym roku gram na Jarocinie na gitarze w której jest korpus od basu Kramera i gryf który zrobił wieki temu nie żyjący szczeciński lutnik Michał Szkop na który sam nabiłem progi i złożyłem w pracowni Nexusa jak przejeżdżałem przez Pruszków :P

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Czyli nie masz SOLDANO za 600 zł, nawet nie masz kopii, a wzmacniacz, który brzmi bardzo podobnie (lub tak samo).

O, to, to! Z ust mnie to wyjąłeś. :P

A cały temat to podsumowałbym tak;

Spoiler
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline dawson

• Gaduła
No zgadzam się w 100%, źle to ująłem  ;D

PS. Tomek nie masz tam jakiegoś ziomka w Szczecinie co ma SLO?, byś coś nagrał porównawczo bo w chuj jestem ciekaw tego ślepego testu, btw. ciekawe co by było jakby w ślepym większość wskazała na ten Twój wzmak za 600 zł jako ten lepiej gadający. Myślę że wtedy światopogląd niektórych osób mógłby runąć  8)

Offline maślak

• Pr0
    • lowtide
Jak robiłem swoją kopię Soldano to części mnie wyszły około 1300zł (te lepszejsze). Teraz nie chce się z nim rozstawać. Jest zajebisty!

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
ten lepiej gadający

Lepiej gadający względem czego? Co lepiej gada Mesa czy 5150? Engl czy Diezel? Hmm? Dla mnie czy dla wujka Heńka?

Gada jak SLO? Zajebiście :) O czym tu gadać? Bo to nie forum o ekonomii zdaje się, chociaż co raz częściej się takie tematy przewijają.

@Tomek
Wrzuć nam próbeczkę, choćby nagraną lodówką, z chęcią posłucham jak to gada, a najlepiej w porównaniu ze SLO. Wtedy byłoby całkiem pięknie.
mniut i piah

Offline dawson

• Gaduła
Czepiasz się, Tomek napisał że są nie do odróżnienia kopia i orginał chciałbym usłyszeć :)

Offline adr89

• Użytkownik
Znajomy wygrzebał u wuja na strychu obśrupanego Fenixa. Nie wiedzielismy co to za gitara i po nazwie sądząc obstawialismy wyrób klasy powiedzmy Dimavery. Po podłączeniu okazało się ze urywa dupę. Dopiero później gugl powiedział nam że to koreańskie kopie fendera robione przez lutnika który w tymże fenderze dłuższy czas pracował. Gitara manualnie jak i brzmieniowo praktycznie nie do odróżnienia od strata amerykańca a na allegro zdarzają się w bardzo niskich kwotach (chociaż HR ostatnio troche juz zawyzył i wystawia je po 1,5k).

Czekam na prupki kopii SLO.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
A  co najlepsze, Fenixy lubią być ze sklejki :P
mniut i piah

Offline adr89

• Użytkownik
Nie wiem, mówie tylko o tym konkretnym egzemplarzu bo na innych nie grałem. Prawdopodobnie z lat 80 bo ma jeszcze główkę identyczną z fenderowską a jak się dowiedziałem na początku lat 90 przegrali o to proces i zmienili typ główki.

Offline sylkis

• Pr0
Tomek, skąd taka zmiana?:D

Pamiętam dobrze, jak jeszcze w czasach, jak się u ciebie uczyłem (ile to już lat minęło? 4?) robiłeś mi wykłady, że tzw. kopie itp. (włączając w to wszelkie MG, Sajdy itd.) NIGDY nie będą w stanie zagadać tak samo, zawsze będą zauważalne różnice jakkolwiek by charakter nie był podobny i z reguły na niekorzyść kopii (choć zwłaszcza względem swojej ceny te i tak moga wciąż być zawodowym sprzętem, jednak twój Mark IV miał je wszystkie zjadać ;) ). Przy okazji powoływałeś się na to, że wczesniej miałeś jakiś wzmak Nexusa, w którym jak grzebałeś w sekcji zasilania, to mu sie charkater zmienił chyba z Peaveyowatego na Mes'owaty i rozwodziłeś się nad tym jak to preampy we wzmakach są przeceniane względem tworzenia charakteru brzmienia, że końcówka mocy i zasilanie to jest ten sekret.

To samo mówiłeś o gitarach, że np. Nexus jako genialny lutnik jest w stanie odwzorować brzmienie Fendera w 90%, a tak to wszelkie kopie wioseł są tez zawsze inne i z reguły nie bez powodu tańsze, a w międzyczasie się jarałeś swoimi Music Manami i Gibolami.

Twoje słowa ;)
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline wuj Bat

• Pr0
Bo to jest Niewierny Tomasz :D.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Kurwa, zaraz dojdziemy do tego że Zibisound robi dobre wzmacniacze a Kisel to była lepsza wersja Mesy, ale ze względu na brak loga grala chujowo

Co lepiej gada Mesa czy 5150? Engl czy Diezel? Hmm?

Silly you, oczywiście że 5150, tylko to nie jest kwestia gustu a po porstu prawda obiektywna ;)
B ( o ) ( o ) B S

Offline Mordimer

• Gaduła
    • PMH
Skoro wzmak gada fajnie, Ty jesteś zadowolony, a portfel pełny, to tylko się cieszyć :) Osobiście wierzę, że nawet tanie graty mogą być dobre. Różnica polega na tym, że na tani i dobry trzeba trafić, a drogi jest zazwyczaj dobry.

Zawsze mówiłem, że gitary za 5, 6 i więcej tysięcy to fanaberia - przecież takie czy inne drewno, przystawki, profil, lakier itd. można dostać w gitarach o wiele tańszych! Dalej tak uważam, jednak nie powstrzymało mnie to przed byciem szczęśliwym posiadaczem MM JP7 BFR - ze sklepu, w Polsce. Polecam drogie graty - są zajebiste ;)

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
Co lepiej gada Mesa czy 5150? Engl czy Diezel? Hmm?

Silly you, oczywiście że 5150, tylko to nie jest kwestia gustu a po porstu prawda obiektywna ;)

Spoiler
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Ja powiem tak: do 5-6tys za gitarę używaną. Potem zaczynają się fanaberie.

Ze wzmakami podobnie. od 3 tysi można kupić sprzęt który rozkurwia system do mniej więcej 6. Powyżej wchodzą już różne psychologiczne aspekty oraz sam charakter wyrobów mniej bądź bardziej butikowych.

nie zapominajcie tez o aspekcie: studio/live

To co daje ogień z dupy live albo jest wystarczające może nie sprawdzić się w studio i na odwrót. ceny w związku z tym również bywają różne.

tak czy siak, autorowi tematu gratuluje jeżeli faktycznie jest tak dobrze :)
« Ostatnia zmiana: 05 Lip, 2012, 14:20:24 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline LukasK

• Prawie użytkownik
Odnośnie tego "Soldano za 600 zł" to jak bym miał jechać w trasę to jednak wolałbym mieć za plecami pewny wzmak, którego mogę być pewny że mi się nie rozkraczy niż eksperymentować i się ośmieszyć. Oczywiście wszystko może się spieprzyć czy to za 600 zł czy za 6666 zł tylko szanse na wtopę na pewnym wzmaku są moim zdaniem mniejsze niż na starej radiostacji z T34. Płacisz za logo ale też za pewien komfort psychiczny.

Offline Algiz

• Gaduła
Tomek, skąd taka zmiana?:D

Pamiętam dobrze, jak jeszcze w czasach, jak się u ciebie uczyłem (ile to już lat minęło? 4?) robiłeś mi wykłady, że tzw. kopie itp. (włączając w to wszelkie MG, Sajdy itd.) NIGDY nie będą w stanie zagadać tak samo, zawsze będą zauważalne różnice jakkolwiek by charakter nie był podobny i z reguły na niekorzyść kopii (choć zwłaszcza względem swojej ceny te i tak moga wciąż być zawodowym sprzętem, jednak twój Mark IV miał je wszystkie zjadać ;) ). Przy okazji powoływałeś się na to, że wczesniej miałeś jakiś wzmak Nexusa, w którym jak grzebałeś w sekcji zasilania, to mu sie charkater zmienił chyba z Peaveyowatego na Mes'owaty i rozwodziłeś się nad tym jak to preampy we wzmakach są przeceniane względem tworzenia charakteru brzmienia, że końcówka mocy i zasilanie to jest ten sekret.

To samo mówiłeś o gitarach, że np. Nexus jako genialny lutnik jest w stanie odwzorować brzmienie Fendera w 90%, a tak to wszelkie kopie wioseł są tez zawsze inne i z reguły nie bez powodu tańsze, a w międzyczasie się jarałeś swoimi Music Manami i Gibolami.

Twoje słowa ;)

Oj tam .... nie wymagaj od filozofa żeby żył według zasad które sam głosi :)

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Stachu

• Gaduła
  • Trv
Ja dziś pojechałem kupić sobie krótkie spodenki, pacze, a tam takie bez szału po przecenie 120zł, no za 100 jakby sie uparł w galerii i za 80 na bazarze(tańsze to już badziew był).
I wiecie co sobie powiedziałem?- Pie..le to, jade do domu utne se jakieś starsze jeansy w których już nie chodze i bede miał fajne krótkie nieodbiegające od tych ze sklepu i 8 dych w kieszeni. (Wiadomo, kiedyś tylko tak się robiło)
Owszem, gdybym znalazł jakieś zajebiste, eleganckie, z fajnego materiału, w fajnym kolorze i idealnym rozmiarze to dałbym nawet 150, ale nie było takich.

Udane dile: metal, Dale Cooper, Donnie, AngelSTM, MadYarpen, marczaq, Musza, Orange (Polecam!)