Autor Wątek: Czego Was życie nauczyło?  (Przeczytany 203261 razy)

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
Odp: Czego Was życie nauczyło?
« Odpowiedź #1225 29 Gru, 2023, 19:24:56 »
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline Zomballo

• Gaduła
« Odpowiedź #1226 30 Gru, 2023, 03:11:36 »
Ćwikła, buraczki, barszcz plus słaba pamięć po 40stce to gigant stresor na dzbanie. Lepiej nie zaglądać.

Offline Skibodeptak

• Gaduła
« Odpowiedź #1227 30 Gru, 2023, 20:43:17 »
że laptop nie lubi piwa… nawet kraftowego… trzeba teraz podjąć męską decyzję, którą gitarę/gitary sprzedać by kupić nowego kompa bo bez komputera w tych czasach to jednak słabo….

Offline Frantick

• Gaduła
« Odpowiedź #1228 30 Gru, 2023, 23:54:48 »
Ćwikła, buraczki, barszcz plus słaba pamięć po 40stce to gigant stresor na dzbanie. Lepiej nie zaglądać.

Najpierw pomyślałem sobie "Stary nie pij przed pisaniem w internetach", potem zacząłem się zastanawiać,
że może to cos ze mną nie tak i pewnie jakieś odniesienie, paralela albo cos co jest obecne w dzisiejszej pop kulturze,
o czym nie mam pojęcia co swoja droga nie było by pierwszym razem kiedy nie jestem na bieżąco,
a potem spojrzałem na godzinę nadania tego wpisu i przestałem się zastanawiać :P

A żeby ten wpis nie był całkiem bez wartościowy to życzę wszystkim najlepszego w nadchodzącym nowym roku

Offline Zomballo

• Gaduła
« Odpowiedź #1229 01 Sty, 2024, 12:04:56 »
No dobra. Wytłumaczę. Jesteś stary. Jesz buraczki. Robisz czerwoną kupę. Przypominasz sobie że jadłeś buraczki. Oczywiście uwzględniany różny czas i reakcję pomiędzy jednym zdarzeniem a drugim. Zależy od stopnia demencji.
Edit.
Dzban jako metafora sedesu.
« Ostatnia zmiana: 01 Sty, 2024, 12:08:29 wysłana przez Zomballo »

Offline blendamed

• Gaduła
« Odpowiedź #1230 02 Sty, 2024, 12:34:14 »
Kto nie chciał lecieć do lekarza po buraczanej kupie niech pierwszy rzuci kamieniem.

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
« Odpowiedź #1231 02 Sty, 2024, 19:23:39 »
Ja kiedyś po ogórkowej mojej kobiety miałem wszystko zielone. Zwłaszcza gówienko  :D

Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline spacelord7

• Pr0
« Odpowiedź #1232 02 Sty, 2024, 20:53:17 »
No dobra. Wytłumaczę. Jesteś stary. Jesz buraczki. Robisz czerwoną kupę. Przypominasz sobie że jadłeś buraczki. Oczywiście uwzględniany różny czas i reakcję pomiędzy jednym zdarzeniem a drugim. Zależy od stopnia demencji.
Edit.
Dzban jako metafora sedesu.

Kto nie chciał lecieć do lekarza po buraczanej kupie niech pierwszy rzuci kamieniem.
Kiedyś po jaraniu mi prawdziwa krew poleciała i się śmiałem, że tylko buraczki ;D

Offline spacelord7

• Pr0
« Odpowiedź #1233 17 Sty, 2024, 10:19:01 »
Kilka koncertów i zaraz się wyleczyłem z lampowych wzmaków.
Wnioski są następujące:
- na koncerty tylko cyfra, nie ma chuja, żeby ktoś usłyszał różnicę, zwłaszcza na plus pieca/stacka,
- lampa 100W nadaje się tylko i wyłącznie do grania w sypialni (pozdro @Zomballo ).

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #1234 17 Sty, 2024, 13:37:18 »
Gitarzyści słyszą xd
(Tylko muszą najpierw wiedzieć że grasz na cyfrze)
« Ostatnia zmiana: 17 Sty, 2024, 16:10:02 wysłana przez Dale Cooper »
mniut i piah

Offline Algiz

• Gaduła
« Odpowiedź #1235 19 Lut, 2024, 19:53:47 »
Ogólna teoria bezwzględności ....Nigdy nie wchodź w dupę komuś kto ma cię w dupie, ponieważ ta sama materia nie może dwa razy wypełniać przestrzeni w tym samym czasie  ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1236 09 Paź, 2024, 00:26:59 »
Laska jest prosta i głośna, ale wg mnie wali 100% prawdy:

Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1237 02 Gru, 2024, 09:58:11 »
Mam to samo zdanie od dawna na temat 8semek ;) Na wielu (50+) przykładach, żeby nie było 😉.
Paczki z głów!

Offline Rot

• Gaduła
« Odpowiedź #1238 03 Gru, 2024, 15:22:31 »
Mam to samo zdanie od dawna na temat 8semek ;) Na wielu (50+) przykładach, żeby nie było 😉.

E tam, ja najwięcej gram na 8ce właśnie jak już się w ogóle do gitary zbiorę. Wcale nie trzeba grać polirytmii z perkusją 7/15, zwykłe granie jak na każdej innej gitarze jest legalne.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1239 04 Gru, 2024, 02:24:26 »
Bardzo się cieszę, że tak masz, choć jesteś serio zdecydowanie w zupełnej empirycznej mniejszości :)

Jeszcze inna sprawa to nawet jeśli amatorskich twórców cieszy, to output tej twórczości jest w 90% definicją nudy i braku emocji muzycznych...
Paczki z głów!

Offline Filun

• Gaduła
  • gwiazda mangozjebów
« Odpowiedź #1240 04 Gru, 2024, 08:46:08 »
Jeszcze inna sprawa to nawet jeśli amatorskich twórców cieszy, to output tej twórczości jest w 90% definicją nudy i braku emocji muzycznych...

To akurat nie kwestia grania na ósemce. Ja jestem w stanie tak robić nawet na grzebieniu.
gitaro-modyfikator-amator

Post Scriptum: specjalne życzenia dla ✨fOrUm sEveNsTriNg✨ kocham was 🤘😤

Offline Rot

• Gaduła
« Odpowiedź #1241 04 Gru, 2024, 18:52:08 »
To tylko instrument, a to że najczęściej sięgają po niego albo wielbiciele dżdżdżdżdżentu i kodu binarnego, albo zblazowani kryptojazzmani to już inna sprawa.
Ja sięgnąłem po 8kę przez Batushkę, potem zajawiłem się Obscure Sphinx, zaczynam pomału myśleć nad wykorzystaniem jej do zrobienia w końcu czegoś własnego w klimacie doomgaze / post-metal. Also Preluda G-moll Rachmaninoffa brzmi na tym serio w pytkę.
Lubię po prostu normalne granie na tym z okazjonalną niską nutką (hehe) pedałową (hehehe). Albo ogółem jako kontrast dla melodii, arpeggiów czy czego tam jeszcze, dopóki nie brzmi to znowu jak te techniczne deszcz metale, dżenty, thalle i inne wymysły znudzonych recenzentów płyt, którzy na siłę muszą doszukiwać się różnic między superslut grindcore i southwestern bald eagle country death metal.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #1242 04 Gru, 2024, 19:01:35 »
To tylko instrument, a to że najczęściej sięgają po niego albo wielbiciele dżdżdżdżdżentu i kodu binarnego, albo zblazowani kryptojazzmani to już inna sprawa.
Ja sięgnąłem po 8kę przez Batushkę, potem zajawiłem się Obscure Sphinx, zaczynam pomału myśleć nad wykorzystaniem jej do zrobienia w końcu czegoś własnego w klimacie doomgaze / post-metal. Also Preluda G-moll Rachmaninoffa brzmi na tym serio w pytkę.
Lubię po prostu normalne granie na tym z okazjonalną niską nutką (hehe) pedałową (hehehe). Albo ogółem jako kontrast dla melodii, arpeggiów czy czego tam jeszcze, dopóki nie brzmi to znowu jak te techniczne deszcz metale, dżenty, thalle i inne wymysły znudzonych recenzentów płyt, którzy na siłę muszą doszukiwać się różnic między superslut grindcore i southwestern bald eagle country death metal.

Chyba jestem boomerem :D Pamiętam jak kontrowersje budziło drop C i granie metalcoru.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1243 04 Gru, 2024, 19:44:07 »
Spoko, Niedziu, nawet ja nie jestem :D
Paczki z głów!

Offline Rot

• Gaduła
« Odpowiedź #1244 04 Gru, 2024, 19:49:10 »

Chyba jestem boomerem :D Pamiętam jak kontrowersje budziło drop C i granie metalcoru.

... a to luźno, mam teraz drop D

Spoiler

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1245 13 Sty, 2025, 17:29:17 »
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #1246 19 Sty, 2025, 11:26:03 »
Odpalasz to i od razu prace domowe idą 7x szybciej :D (feat. Max Cavalera)

Paczki z głów!

Offline Rot

• Gaduła
« Odpowiedź #1247 23 Sty, 2025, 12:05:05 »
Może nie do końca życie, ale zdałem sobie sprawę, że z brzmieniem moich nagrywek gitarowych nie ma absolutnie nic złego, miksy brzmią płasko i cieńko przez midi bębny z superiora i midi bas, które nie nie wypełniają przestrzeni tak ładnie.

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
« Odpowiedź #1248 24 Sty, 2025, 00:36:43 »
Może nie do końca życie, ale zdałem sobie sprawę, że z brzmieniem moich nagrywek gitarowych nie ma absolutnie nic złego, miksy brzmią płasko i cieńko przez midi bębny z superiora i midi bas, które nie nie wypełniają przestrzeni tak ładnie.
Moje ostatnie "odkrycie", po latach walki z problemami, o których piszesz, to warstwy. W zasadzie 100% pro nagrań od lat ma sample na werblu, stopie, tomach, rzadziej na talerzach ale nie, że nigdy. Tak jak robisz duble w gitarach, to tak samo z perkusją. Slate Trigger 2 ma darmową wersję, polecam. Żywy bas też zmienia BARDZO dużo. Wokale też mają duble, harmonie (nagrane podwójnie a i czasem poczwórnie), do tego dodatkowe dźwięki.

Offline Rot

• Gaduła
« Odpowiedź #1249 24 Sty, 2025, 01:29:53 »
Moje ostatnie "odkrycie", po latach walki z problemami, o których piszesz, to warstwy. W zasadzie 100% pro nagrań od lat ma sample na werblu, stopie, tomach, rzadziej na talerzach ale nie, że nigdy. Tak jak robisz duble w gitarach, to tak samo z perkusją. Slate Trigger 2 ma darmową wersję, polecam. Żywy bas też zmienia BARDZO dużo. Wokale też mają duble, harmonie (nagrane podwójnie a i czasem poczwórnie), do tego dodatkowe dźwięki.

O samplach w bębnach wiedziałem już, tak samo zresztą o wokalu, często to nawet słychać. Wiem też, że czasem dla efektu wow podbija się nisko grające instrumenty zwykłą sinusoidą żeby wydobyć więcej jebnięcia.

Ta refleksja przyszła mi jak słuchałem dziś na fajce w pracy kawałka z nowej EPki OS, jak grała sama perkusja i wypełniała całą przestrzeń pięknie, szczególnie talerzami.
Superiorem nigdy mi się nie udawało stworzyć czegokolwiek choćby odrobinę organicznego, nawet do blacku, zawsze brzmiało to u mnie bardzo płasko, cienko, bez polotu. Obstawiam że nie tyle przez samą wtyczkę może, co bardziej mój brak umiejętności jej obsługi. Niby jest jeszcze SD3, ale nie wiem czy to jest aż taki game changer. W każdym razie no, mam narzędzia jakie mam, pora zacząć z nich korzystać poprawnie xd