Modele produkowane od 2000r do wiosny 2006 maja przystawki Di-Marzio zrobione dla Petrucciego a wlasciwie to sa prawie te same, ktore mial w Ibanezie czyli Steve Special i Air Norton tylko troche udoskonalone pod Johna.Te modele nie maja siodelka kompensacyjnego, nie wiem dokladnie od kiedy MM wstawia je standartowo ale bylo to troche wczesniej niz wymienili przystawke przy mostku na D-Sonic
(moze od 2005r).Caly osprzet jak klucze, mostek (z piezo lub bez), potencjometry sa we wszystkich modelach takie same. Od wiosny 2006 wszystkie modele Johna maja D-Sonic i siodelko, poza tym drewno i osprzet jez nie zmieniony (basswood body, maple neck, rosewood fretboard).
Modele "Ball Family Reserve" weszly w tym roku i przede wszystkim roznia sie drewnem, i tak: korpus jest z olchy,pod przystawkami jest wstawiony blok z mahoniu i na gorze jest klon (oczka lub zebra-ja mam zeberke
), gryf jest mahoniowy i rosewood podstrunnica, dolny rog korpusu jest bardziej odchylony ku dolowi (lepszy dostep do wysokich pozycji-po prostu John przypakowal:) ), osprzet jak w starych modelach, tyle ze jest mozliwosc uzycia obu humbackerow jednoczesnie (jak w Gibsonach) poprzez wyciagniecie potencjometru volume (mala rzecz a cieszy).To chyba wszystko, a do modeli BFR daja taki sam case jak do Limited Edition (tez mam-jest tylko 5 w UK
oficjalnie) tyle ze jest on duzo ciezszy niz standartowy MusicMana.Gdybys kupowal 7-ke to na pewno wiesz, ze D-Sonic jest montowany odwrotnie niz w 6-kach, tzn.metalowy biegun od strony mostka.Na ang. ebayu jest aktualnie MM JP7 (z piezo bez D-Sonic) w kolorze mystic dream-moze sie skusisz
Jakbym cos przeoczyl to sorry,pozdrawiam.