Autor Wątek: Drewno - Tone Chart  (Przeczytany 90653 razy)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Odp: Drewno - Tone Chart
« Odpowiedź #125 12 Lut, 2009, 10:52:21 »
Tak samo bylo z PRS. Do '95 robił jedne z najlepszych gitar na świecie. Potem kupił maszyny, no i zaczął trzaskać szafki kuchenne pod pozorem, że to dalej jest handmade. Jasne - privat stock jest very cacy, ale musiałbym być pojebany, żeby dać za gitarę stamtąd $15K. Za tyle masz 3 tak samo wycynione z mniej znanej manufaktury.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #126 12 Lut, 2009, 11:02:47 »
w PS akurat bardzo na cene rzutuje jubilerka na gitarach, wiem bo wysylalem zapytania o ceny tego samego modelu w wersji standard i w wersji dopasionej o wlasnie zbedne zdobienia

w tej chwili kwota bazowa na dzien dobry to 10k $. za to dostajesz gitare w wersji Standard ktora nie rozni sie niczym od PRSa za 1,3k oprocz tego ze na niektorych etapach jest mniej CNC

z tym pre factory to tez troche moim zdaniem mitomania ktora ladnie podbila ceny gitar dla kolekcjonerow. oczywiscie roznice sa, ale nie na tyle zeby placic za sam ten fakt >2x wiecej
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #127 12 Lut, 2009, 11:06:48 »
Kwestia jubilerki, to osobna ściema. Jeśli ktoś naprawdę sądzi, że te ichnie smoki są warte $8000, to powinien napisać list do Kasi z Bravo. Owszem wygląda bajerancko, owszem jest czasochłonne, ale proponuję spytać kogoś kto robi takie rzeczy niekoniecznie na gitary, okaże się, że to samo można mieć za 1/6 tej ceny, ale to także element zajebiście umiejętnego marketingu.

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #128 12 Lut, 2009, 11:58:31 »
Oboje napiszcie do bravo :D Pany, ceny CS'ow biora sie skadindziej przeciez niz realne ceny komponentow, czy pracogodzina lutnika. Sa to dzialy, ktore sa niejako wizytowka firm, oferujaca top ich oferty z wszystkimi zaletami, w zaleznosci od CS'a. Przy dzisiejszych cenach instrumentow seryjnych, gdzie konstrukcyjnie prosta, heblowana gitara (przyklad musicmana, czy caparisona, ibaneza [szalenstwo, 3k za UV!!!] i wielu innych) kosztuje 2000-2500$ cena customa MUSI byc zaporowa. Zwyczajnie ograniczaja dostep naturalna selekcja wielkosci portwela, by zachowac elitarnosc dzialu...

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #129 12 Lut, 2009, 12:08:31 »
To się nazywa ściemnianie dzieciaków, a nie żadna elitarność. Nikt słusznie napisał o "gigantycznych" różnicach między standardem stockowym a privatstockowym PRS-em. Proszę wymień różnice:) PRS i Gibson, to obecnie liderzy chamskiej ściemy na rynku gitarowym. Zresztą - pogadamy za 20 lat i zobaczymy ile z tych niebotycznie drogich modeli będzie trzymało cenę.

A teraz na temat przyszłości naszego związku - istnieje duże niebezpieczeństwo, że 5-6 marca będę bawił w miejscowości Toruń;)

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #130 12 Lut, 2009, 12:15:24 »
ja nadal trzymam sie swojej wersji, popatrz, co by sie stalo, gdyby ceny customow utrzymywaly sie na polapie 3k dla przykladu, przy standardowym list'cie 2-2,5k za standard wiekszosci modnych producentow, custom shopy przezywaly by najazd... Dlaczego ceny butikowych efektow to 150-350$? dla ograniczenia popytu, przy jednoczesnym zachowaniu jakosci produktow

co do torunia - zajebiscie :D woda aktualna, tylko dopiero pod koniec lutego bede mial grafik na marzec...

pozniej na PW podesle Ci numer na komore, teraz spierdalam na zakupy ;)

Offline skarhead

• Gaduła
« Odpowiedź #131 12 Lut, 2009, 13:04:35 »
PRS i Gibson, to obecnie liderzy chamskiej ściemy na rynku gitarowym. Zresztą - pogadamy za 20 lat i zobaczymy ile z tych niebotycznie drogich modeli będzie trzymało cenę.

Gibson to ci ktorzy zaczeli wypuszczac Les Paule hollow body ? :D

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #132 12 Lut, 2009, 13:14:15 »
mnie akurat te cisnieniowe rozwalaja :)

Nie wiedziałem, że do takich rzeczy można mieć stosunek emocjonalny :D

Wracając:
myślę, że ceny CS firm takich jak PRS mają z założenia pełnić rolę podobną do aut typu Bentley, gdzie koszty zamykają się w ułamku ceny finalnej. Chodzi o prestige! Potrzeby mas zaspokajają działem seryjnym.
Kiedy ileś lat temu Mercedes obniżył ceny najdroższych modeli - przestały się sprzedawać! Ponieważ straciły część elitarnego charakteru.

EDIT: Oraz:
wrobel napisał
Jak już nie ma nic pod ręką, to może być i olcha. Tylko moim zdaniem robiąc gitarę ręcznie - szkoda na nią czasu, bo jest brzydka po prostu, a ja osobiście lubię jak widać drewno. No, chyba, że akurat jest do dyspozycji w wersji falistej, co zdarza się czasami. Co do jej wartości akustycznych- jest takim średniakiem, niczym się nie wyróżnia, wszystkiego ma po trochu, rzadko gitary olchowe posiadają jakąś swoją szczególną charakterystykę, która sprawia, że gitara brzmi jak żadna inna.

a ja się zgadzam z tem
wujek - zgodny jak nigdy ;) Zgadnijcie - czemu?  :P
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2009, 13:20:33 wysłana przez wuj_Batman »
Paczki z głów!

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #133 12 Lut, 2009, 13:20:34 »
Zgoda Batmanie, jest tylko jedno ale - otóż nikt, kto wydaje $20K na gitarę nie będzie jej woził busem na trasę po Warmii i Mazurach, czy innym Oregonie. Takie instrumenty, oprócz niezdrowych pobudek kolekcjonerskich, kupuje się najczęściej jako lokatę kapitału, bo firmy właśnie takie jak PRS robudziły w ludziach nadzieję, że za kilka lat gitary "limitowane" osiągną one pułap cenowy jak Les Paule z roczników '58-'60. A tu się okazuje, że nic na to nie wskazuje, bo nie da się takiej tendencji rozbudzić sztucznie. Oczywiście temat szeroki, choć mało znany u nas z wiadomych względów. Mowa oczywiście o juesendej.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #134 12 Lut, 2009, 13:22:30 »
Kurwa - jak będę Santana, to pierdolił będę 20k$, zamówię i będę targał na trasę!
Paczki z głów!

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #135 12 Lut, 2009, 13:23:42 »
Jak będziesz Santaną, to Ci za darmelec dwie zrobią, co ich wyniesie $850 a frajerom po 20K bedą pchali:)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #136 12 Lut, 2009, 13:26:45 »
co do jubilerki to sie nie zgodze z cenami ze az o tyle sa roznice
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #137 12 Lut, 2009, 13:43:38 »
Wycinana masowo, bo komputerowo inkrustacja smoka na Dragonie za ok. $20K to koszt rzędu 800 dolków za sztukę. Oni nawet tego nie robią u siebie. A czym się różni Dragon od stocka? Inkrustacją właśnie. No i mi teraz wytłumacz skąd mniej-więcej 18 tysia różnicy? Ja rozumiem - 5 kafli droższa, bo "customowa", ale tyle??? No, ale wystarczy włączyć zdrowy rozsądek i po prostu popytać za ile Ci zrobi na podstrunnicy inkrustację zdolny rzemieślnik, Tylko nie pokazujcie mu strony PRS-a przedtem.

pozdro

A najlepsze jest to, że Mayo Maestro - skądinąd bardzo ładnie wykonany instrument, cokolwiek by sądzić o Mayonesach, kosztuje chyba ok. 13 kafli teraz i podniósł się rwetes, że to drogo. A o Gibsonie "limitowanym" do iluś tysięcy sztuk za $10000 każdy powie: "nooo, musi byc zajebioza":) Zaręczam, że obydwa są zrobione z identycznego materiału, być może nawet z tej samej hurtowni gdzieś w Anglii czy USA:)

Nie to żebym tu bronił Mayo, czy lobbował "dobre, bo Polskie". Naprawdę mi to wisi. Ale niech nikt nie mówi, że to jak z Mercedesem i Skodą, bo porównanie jest kompletnie chybione.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2009, 13:50:24 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #138 12 Lut, 2009, 13:49:40 »
co do inkrustacji prs'a, tez mialem takie podejzenia. Byl kiedys limitowany egzemplaz rosewood ltd (o tym afrykanskim przemycie mowiles wrobelengliszwrobel?) gdzie inkrustacja byla identyczna jak na stronie pewnej firmy (juz nie istnieje bodaj, zajmowala sie podstrunnicami, markerami i takimi tam) w podstrunnicach za 120$. Oferte ta przegladalem przed wprowadzeniem Rose Ltd, w pinde lat temu. A co do cen, jeszcze raz, robia zapor i w sumie... chuj nam do tego :)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #139 12 Lut, 2009, 13:52:40 »
Ale popierdolić se zawsze można. Sam widzisz, wystarczy fakty skojarzyć. PRS-a 513-tkę i tak sobie kupię, chuj tam, podoba mi się:) Ale za chuja jasnego nie nabyłbym privatstocka za 20 kafli, tylko dlatgo, że jakiś gejowski smok jest narysowany:)

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #140 12 Lut, 2009, 13:58:17 »
Ale popierdolić se zawsze można. Sam widzisz, wystarczy fakty skojarzyć. PRS-a 513-tkę i tak sobie kupię, chuj tam, podoba mi się:) Ale za chuja jasnego nie nabyłbym privatstocka za 20 kafli, tylko dlatgo, że jakiś gejowski smok jest narysowany:)

smoka mam gdzies, aczkolwiek, tak jak pisaliscie, kolekcjonersko do szafy z pancernego szkla why not? moze bym nie musial sprzedawac nerki, jak bede stary i na emeryturze na zakup czopkow rozluzniajacych skurcze odbytu i lagodzacych bol przy oddawaniu moczu... a chuja, starczylo by mi nawet na dozywotni zapas betablokerow. Ale powiem szczerze, ze singlecuta siedmiostrunowego z klonowym flame set in i czarnymi ptakami, to bym gwalcil niemilosiernie. IMO, jesli kogos stac na realizacje marzen za 20k$ to czemu nie, szczerze kazdemu z forumowych kolegow tego zycze

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #141 12 Lut, 2009, 14:05:22 »
nie, nie abyss, aczkolwiek slinilem sie na ich hallowy jako dziecko :) fajnie widziec, ze utrzymuje sie na powierzchni i nie zdechla jak 90% butikowych producentow... zadkosc... pewnie tez juz przeszli na maszyny, inaczej by zdechli ;)

edit; pamietam jeszcze jeden wzor z galerii, robiony BTW dla Polaka :D wzor w drut kolczasty, syf i zal IMO, traci palonym kotem i przyciasnymi spodniami skorzanymi po starym wujku
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2009, 14:07:30 wysłana przez Sinner »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #142 12 Lut, 2009, 14:06:12 »
i widzisz w tym problem ze wiekszosc ich jubilerki jest jednak recznie robiona (poza fabryka). zycze Ci powodzenia w cieciu CNC platyny lub zlota o wymiarach 15/10mm. mowie teraz o PS. to nie sa tez tanie materialy. nie mam w tej chwili dostepu do dysku na ktorym mialem inkrustacje z platyny ktora nie byla plaska tylko dodatkowo rzezbiona. duuuuzo pracy to wymaga, uwierz. a jubiler za 5$ na godzine nie pracuje

co do cen limitowanych PRSów to nie odbiegaja one od cen innych marek. taki Gibol Jimmy Page relic 25k $, albo Frankenstrat EVH. Tutaj nigdy nie chodzi o materialy tylko o wartosc kolekcjonerska wiec porownywanie tego do stockowych modeli zupelnie nie ma sensu moim zdaniem. tych gitar praktycznie nikt nie kupuje po to zeby na nich grac.

mayo virtuoso kosztuje prawie 17 tys zl. to jest ok 6k $ po w miare normalnym kursie dolara. czyli tyle za ile przy odrobinie szczescia kosztuje uzywka private stock, nowka benedetto, wypasiony custom od suhra, moora i andersona. z calym szacunkiem do tej gitary bo brzmi cudnie na zywca, to mayo nie jest i raczej nie bedzie na takim poziomie jak tamte firmy

i na koniec jeszcze jedno apropos cen

w japonii chciano kiedys  promowac Lexusa jako luksusowa marka aut dla wyzszych sfer. mial on wyprzec z rynku Merca. Linia obrony Mercedesa bylo co???

podniesienie cen dwukrotnie.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #143 12 Lut, 2009, 14:12:26 »
jesli kogos stac na realizacje marzen za 20k$ to czemu nie

łeeee, no pewnie, jakbym miał to bym i dał $200K za Paula z '59, w końcu jestem pojebem piszącym w gnieździe pojebów:)

Ale tak a propos marzeń - spytaj się zajebiście elitarnego CS-a w PRS czy ci ożyłkowanie zrobią i za ile hahaha, zdziwisz się. Niestety komputery nie potrafią żyłek robić:) (mówię o bindingu)

EDIT:

Gibol Jimmy Page relic 25k $, albo Frankenstrat EVH
Problem w tym, że to nie producent decyduje co jest kolekcjonerskie. Te wiosła są po prostu w chuj drogie, z "kolekcjonerskością" nie mają dużo wspólnego, oprócz tego, że wypuszczono je w limitowanej ilości. To nie jest tak, że spłonęły podczas wojny, zatonęły na Titanicu i dlatego są tyle warte. Nie - producent apriorycznie założył - zróbmy zupełnie przeciętną gitarę, natnijmy jej mało i dajmy inne logo, no błagam:)
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2009, 14:19:30 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #144 12 Lut, 2009, 14:19:30 »
jesli kogos stac na realizacje marzen za 20k$ to czemu nie

łeeee, no pewnie, jakbym miał to bym i dał $200K za Paula z '59, w końcu jestem pojebem piszącym w gnieździe pojebów:)

Ale tak a propos marzeń - spytaj się zajebiście elitarnego CS-a w PRS czy ci ożyłkowanie zrobią i za ile hahaha, zdziwisz się. Niestety komputery nie potrafią żyłek robić:) (mówię o bindingu)

pikapow swoich do 7ek tez nie daja, seymour duncan dostarcza...

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #145 12 Lut, 2009, 14:41:43 »
A tak w ramach ciekawostki - Slash kiedyś w jakimś wywaidzie (nie pamiętam gdzie) powiedział OTWARTYM tekstem, że część z jego gibsonów, których używa non stop zrobił mu jakiś koleżka z małej manufaktury w L.A. :) Oczywiście wszystko jest jak trzeba - numery seryjne, napisy hahahaha. A później są frajerzy, którzy kupują jego model za $9500 w sklepie z gitarami i myślą, że mają to samo. A żeby Was wszystkich dobić - wieść gminna niesie, że eksplorery Hetfieldowi robi kolo z NRD.

pozdro

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #146 12 Lut, 2009, 15:09:17 »
Ja pierdolę, normalnie pudelek.pl ;) OK, niech to będzie prawda. Po kiego grzyba kolo pt. Hetfield miałby szukać zioma z NRD, jeśli w ogóle wie, gdzie to jest (było)?
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2009, 15:11:53 wysłana przez wuj_Batman »
Paczki z głów!

Offline m4ody

• Pr0
    • http://www.rotengeist.pl
« Odpowiedź #147 12 Lut, 2009, 15:13:15 »
...a marilyn manson usunął sobie dwa żebra, żeby móc samemu sobie robić loda
Leweoczkomisiarysia

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #148 12 Lut, 2009, 15:13:46 »
Szczegółów nie znam - to tylko plota, jak słusznie zauważyłeś. Pewnie było tak, jak kiedyś z PRS-em i Santaną: przyszedł kolo, powiedział: "zobacz jakiego fajnego eksplorera zrobiłem", Hetfield wziął i mu się spodobał, kazał jeszcze kilka doklepać i tyle.

EDIT:

No, kurwa mam nadzieję, że skumaliście, że to nie chodzi o "tamto prawdziwe" NRD, tylko Niemcy obecne. Dla mnie zawsze to będzie NRD ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2009, 15:18:16 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline m4ody

• Pr0
    • http://www.rotengeist.pl
« Odpowiedź #149 12 Lut, 2009, 15:21:58 »
A może jamesowi skończyła się wóda na trasie w niemczech więc wymienił swoje esp na ognisty płyn, a żeby móc dokończyć trase wziął wyroby miejscowego lutnika  :D
Leweoczkomisiarysia