Autor Wątek: Drewno - Tone Chart  (Przeczytany 90577 razy)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Odp: Drewno - Tone Chart
« Odpowiedź #100 10 Lut, 2009, 13:13:24 »
jeszcze jednego nikt nie podkresli a co chyba wyplywa na koniec

jak gitara brzmi w czasie nagrywania zalezy od jakosci. potem napisane zostalo ze i tak sie nagrywa na gitarach ktore sa juz w studio lub sie wypozycza. w studiu nie przesiaduje sie pol zycia a gra sie codziennie na wlasnych klockach. dlatego zlezy mi osobiscie glownie na tym jak moja wlasna gitara lezy mi w lapie, pasuje, jak gada z dechy, jak czuje jej odpowiedz na to co walne w struny kiedy wibracje do mnie wracaja.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
« Odpowiedź #101 10 Lut, 2009, 16:26:04 »
jak gitara brzmi w czasie nagrywania zalezy od jakosci

od jakości realizatora głównie:)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #102 10 Lut, 2009, 17:15:30 »
od jakości realizatora głównie:)

nie zebym sie czepial ale

Kurczę, nie chcę się już przesadnie wymądrzać, ale jak gitara nie gra - to nie gra i choćbyś kręcił dzień i noc - nic nie zrobisz. Doświadczony realizator powie Ci to po pierwszych 4 akordach. Zawsze jest "telefon do przyjaciela" i jakaś gitara gdzieś pod ręką jest. Jest to zdecydowanie szybsze i tańsze rozwiązanie od kręcenia w czymś, czego ukręcić się nie da.

to od gitary czy od realizatora??

bo nie wiem teraz czy "z gowna bata nie ukracisz" ktorego z nich sie tyczylo ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #103 11 Lut, 2009, 08:41:39 »
Przepraszam, przepraszam, ale wyrywkowo posłuchałem sobie specjalnie paru płyt moich idoli i powiem Wam, że jeśli brak czegoś samej gitarze, naprawdę da się w studio tak podciągnąć, że w mixie będzie dobrze. Naprawdę, za wuja nie wiem, jakie niektórzy mają podstrunnice i nawet całą resztę gity, ale ważna jest barwa i dynamika soundu i MELODIE, cholera!!! Bez tego i rig Gilmoura jest martwy! A dobry riff brzmi na wszystkim! Chyba tu o tym zapomnieliscie.

Ostatnio nasz realizator pokazał mi parę patentów z vtyczkami do dowolnej zabawy obwiednią, z całymi wirtualnymi rackami, "lampowymi" ocieplaczami i zakres ingerencji w brzmienie, atak, sustain jest setki razy większy niż wymiana podstrunnicy czy różnica set-in vs. ntb. Normalnie przysięgam! ;)
Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #104 11 Lut, 2009, 08:58:02 »
a potem polowa ludzi i tak tego nie slyszy na mp3 przez male douszne sluchawki, iChuj

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #105 11 Lut, 2009, 09:28:09 »
ja wychodze z zalozenia, ze na koncowy efekt w glosniku paki wplyw ma absolutnie wszystko, poza kwestia drewna, ktora omawiamy :) duza role spelnia most - przeolbrzymia IMO, siodelko szyjki, a nawet klucze, material z jakiego zrobiona struna (czysty nikiel gada zupelnie inaczej niz niklowana powloka na stalowej owijce, lub 100% stal), oraz cala masa spraw pozagitarowych, kable, ich dlugosc, typ bypassu efektow, lampki srampki, paki, glosniki... muzyk :) w moim odczuciu przekonywanie sie wzajemne o wiekszym udziale procentowym w kreowaniu barwy jest nieco smieszne... ;)

BTW, jesli ktos jeszcze raz napisze, ze EMG brzmia tak samo na wszystkim, to zajebie z lacza :* ;)

Offline m4ody

• Pr0
    • http://www.rotengeist.pl
« Odpowiedź #106 11 Lut, 2009, 09:29:18 »
a potem polowa ludzi i tak tego nie slyszy na mp3 przez male douszne sluchawki, iChuj

...i w tym sęk :P
Leweoczkomisiarysia

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #107 11 Lut, 2009, 09:34:33 »

Dokladnie - i chuj! ;) Źle się Wam słucha starych płyt, gdzie jakość brzmienia i mixu na dzisiejsze standardy jest chujowa?? Najważniejsza jest muza, a nie sprzętowy onazizm ;) Dobra pieśń jest dobra i na starym klasyku przy ognisku i tak samo, jak nie bardziej, zdejmuje majtki. Coverow też nie wybiera się z najlepiej brzmiących, tylko dla charakterystycznego wątku melodycznego.
IMO najważniejsze (po samej muzie;)) jest drewno dechy i dobry pikap. Reszta elementów gity, np. przy konieczności mocno budżetowego podejscia, jest do przeżycia. Mam na myśli sposób łączenia gryf-decha, materiał gryfu i podstrunnicy, rodzaj siodełka.
Paczki z głów!

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #108 11 Lut, 2009, 09:41:41 »
BTW, jesli ktos jeszcze raz napisze, ze EMG brzmia tak samo na wszystkim, to zajebie z lacza :* ;)

dobije  ;)

Imo największy wpływ na sound mają nasze plauchy i mózg. A poza tym wszystko ma znaczenie i tu nie ma co dyskutować, co bardziej co mniej.
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #109 11 Lut, 2009, 09:57:16 »
to tak samo jak ja przeczytam jeszcze raz ze Bolt-on to rozwiazanie budzetowe :-\

nosz kurwa mac

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #110 11 Lut, 2009, 09:57:46 »
(...) A poza tym wszystko ma znaczenie i tu nie ma co dyskutować, co bardziej co mniej.

Dlaczego? Ja tam wiem, co ma większe, a co mniejsze. W dodatku z praktyki.
Paczki z głów!

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #111 11 Lut, 2009, 10:07:55 »
(...) A poza tym wszystko ma znaczenie i tu nie ma co dyskutować, co bardziej co mniej.

Dlaczego? Ja tam wiem, co ma większe, a co mniejsze. W dodatku z praktyki.

No tak, tylko prawie każdy na ten temat będzie miał inne zdanie często też z praktyki ;)
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline m4ody

• Pr0
    • http://www.rotengeist.pl
« Odpowiedź #112 11 Lut, 2009, 10:12:40 »
Źle się Wam słucha starych płyt, gdzie jakość brzmienia i mixu na dzisiejsze standardy jest chujowa??

...no mi te nowe standardy nie bardzo pasują. Wole taki może nie do końca czysty i nie do końca równo zagrany reign in blood niż plastikowy lamb of god.
Wkurwia mnie to, ze teraz wiekszość kapel wyrzuca stopy z nagrania do kosza i wklepuje nowe ręcznie, a potem 15 latkowie sie zachwycają jak ten koleś zapierdala na stopach   :( W ogóle wszystko jest tak równane przepuszczane przez milion zabawek, ze ręce opadają
« Ostatnia zmiana: 11 Lut, 2009, 10:16:34 wysłana przez m4ody »
Leweoczkomisiarysia

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #113 11 Lut, 2009, 10:22:15 »
Dlatego u nas na nagraniach będzie nierówno! ;) A serio - to celowo nie będziemy szlifować wszystkiego na błysk, bo wyjdzie muza mechaniczna. Wracając do tematu - jest to najciekawszy wątek ostatnio.

I mooj 500-tny post. Trzeba się będzie napić ;) Na razie idę na kawę.
Paczki z głów!

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #114 11 Lut, 2009, 10:49:25 »
Coś w tym jest. Nie zdziwię się jak niedługo szympansa przy garach posadzą każą mu nacisnąć coś tam i później w nagraniu usłyszymy jak zapierdala blasty. Tzn. i tak obecnie dużą trudność sprawia mi odróżnienie bębniarza od szympansa, a sprawy nabierają coraz gorszego obrotu.
A żeby było chociaż trochę merytorycznie:

to od gitary czy od realizatora??

Generalnie jest 95% szans, że realizator dobrze, bądź nieźle brzmiące wiosło Ci spierdoli, niż poprawi. Z doświadczenia wiem, że pomaga np. bicie w twarz, gdy próbuje sięgnąć do gałek. Z liścia na odlew. Prośby werbalne nie działają. W życiu nie słyszałem obiektywnie chujowo brzmiącego instrumentu, który po ingerencji realizatora wywołałby ciary. Najwyżej "nooo, ok". Słyszałem natomiast heksylion przykładów zjebanej roboty, bo jakiegoś cymbała łapy świerzbią.

Najważniejsza jest muza, a nie sprzętowy onazizm

Trafił kolega w sedno, które co prawda w tym przypadku jest zajebiście duże, ale fakt, to fakt.

a potem polowa ludzi i tak tego nie slyszy

Nie słyszy jakieś 90% populacji. Połowa z tego nie kuma, że to gitara gra. Przy realizacji nagrań, która także jest procesem twórczym pałujemy się dla siebie, a nie dla jakichś ludzi. Chuj mnie obchodzi co oni słyszą. I tak odbiorą tylko ułamek ogólnego wrażenia i emocji, które im przekazaliśmy.

Źle się Wam słucha starych płyt

No, właśnie - gary w "when the levee breaks" nagrane na dwa ambiensy. No, błagam pokażcie mi dziś takie gary gdzieś. A co najważniejsze - zmuście jakiegoś pacana, żeby Wam tak zrealizował. "Nie da się" - odpowie. Chuja tam nie da! A działo się to w roku 1970.

Bolt-on to rozwiazanie budzetowe

Mit ten znów wiąże się z budową Strata, który z założenia miał być "lepszą" gitarą budżetową. W praktyce bolt-on jest niepomiernie bardziej skomplikowane i wymagające o wiele większej precyzji. Stawiam śmiała tezę, że zadanie wklejenia gryfu neck-thru można zostawić 13-latkom na ZPT.

pozdrawiam!

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #115 11 Lut, 2009, 13:57:48 »
Więc czemu do jasnej nędzy wszędzie są bolt-ony, skoro jest to trudniejsze=teoretycznie-droższe niż set-in? SERIO??? ::)

A mniej OT - w prawie 40-letnim wspomnianym "Levee..." Bonham zrobił taką perkusję że wciska, i pewnie przez drugie tyle lat będzie wciskać w fotel, a to było w czasach taśmy magnetycznej, kleju i nożyczek... Dlaczego dziś w epoce tej całej elektrotechniki gitary są plastikowe, garnki chyba emaliowane a wokal... ech :(
« Ostatnia zmiana: 11 Lut, 2009, 14:30:55 wysłana przez MrJ »
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #116 11 Lut, 2009, 16:05:55 »
Więc czemu do jasnej nędzy wszędzie są bolt-ony

Ponieważ w epoce gitar produkowanych maszynowo - paradoksalnie taniej jest ustawić maszynę, żeby napierdalała perfekcyjnie 500 dziurek na gryfy dziennie, niż wyprodukować neck-thru, iż albowiem ten drugi musi do swych rąk wziąć Pan i go ręcznie skleić. Inaczej ni chu-chu. A dzienna praca Pana, który pobieżnie tylko wie o co kaman jest wielokrotnie droższa od miesięcznej eksploatacji maszyny. Po prostu w czasach wyciskania ostatnich centów z czego się da - proporcje odwróciły się do góry nogami. Chyba, że tylko mi się wydaje, że wszystko ostatnio jest jakieś pojebane.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 11 Lut, 2009, 16:07:30 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #117 11 Lut, 2009, 16:15:58 »
dla mnie jeden chuj, ale wole zeby oszczedzali na konstrukcji, a nie materialach, i sezonowaniu

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #118 11 Lut, 2009, 16:50:23 »
men nie ma juz prawie czegos takiego jak sezonowanie w doslownym tego slowa sensie

wszystkie wieksze zaklady albo maja piece (Ibz) albo cisnieniowo osuszaja (Parker, Gibson)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #119 11 Lut, 2009, 17:11:52 »
he, suszarki widziałem już 15 lat temu nawet w ś.p. DEFILU w Lubinie. Ostatni duży skład sezonowanego drewna z prawdziwego zdarzenia spłonął w pizdu w zakładach bodajże Martina w latach 50. Takie przynajmniej ploty słyszałem.

pozdro

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #120 11 Lut, 2009, 17:27:50 »
mnie akurat te cisnieniowe rozwalaja :)

gotowanie wody w desce to czad. hui ze para ma znacznie wieksza objetosc niz woda i porozrywa włókna celulozy.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #121 12 Lut, 2009, 10:18:16 »
Ja nie wiem po co te wynalazki. Wystarczy tylko położyć deskę najlepiej na strychu, żeby sobie poleżała ze 30 lat i już można robić gitarę. Na razie tylko elektryczną co prawda, ale też się liczy:)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #122 12 Lut, 2009, 10:26:14 »
duzy trzeba miec strych jak sie robi np. parenascie tysiecy gitar rocznie ;)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #123 12 Lut, 2009, 10:41:26 »
Drzewiej trzymali pod przykryciem "na dworzu". I to było git. A tera, Panie ściemę walą. Kiedyś na własne uszy słyszałem romantyczne opowieści o tym, jak pewna duża fabryka gitar z narażeniem życia przemyca dżipem z Boliwii osiem palisandrowych kołków na gryfy. Hahahaha, a doskonale wiedziałem z której hurtowni biorą materiały. Nie ma mitu bez kitu! No, ale wdzięczny klient do końca życia będzie przekonany, że $6000, które dał za wiosło warte - no góra $2500 - to w zasadzie okazja:) Ehhhh, chyba zacznę gitary robić jednak...

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #124 12 Lut, 2009, 10:46:22 »
ja pamietam foty nas stronie parkera z firm ktore im dostarczaly od samego poczatku produkcji deski. wszystko pociete, poukladane w duzych magazynach, ponumerowane rocznikami. tylko wtedy Ken mial maly zaklad i dlubal mniejsze ilosci, a kazda gitara przechodzila w ktoryms etapie przez jego rece.