Autor Wątek: Drewno - Tone Chart  (Przeczytany 90542 razy)

Offline zz_top

• Gaduła
    • http://www.pasguitars.com
Odp: Drewno - Tone Chart
« Odpowiedź #175 22 Lut, 2009, 21:31:09 »
Panowie, panowie! Nie kłóćcie się! Bierzcie sztachety i bijcie się jak ludzie!
Zbynio to prawidłowo wytłumaczył - nie pałujcie się tym czy gitara ma pickup przykręcony do deski czy do ramki! O wiele ważniejsze zjawiska zachodzą ze względu na samą strunę, konstrukcję, użyte drewno i pickupy!
Wracając do teorii Sparrow'a o bloku inercyjnym. Teoretycznie to szwagierka ma rację - jednakże nie do końca. Należy sobie po prostu uświadomić czy drgająca struna o masie kilku gram DA RADĘ wzbudzić rezonans w zbyt ciężkim korpusie czy nie? Bo moim zdaniem zbyt duża masa korpusu w stosunku do masy struny skutkuje słynnym "zmuleniem" - przenoszeniem na korpus tylko pewnych częstotliwości. Jak jednak słusznie zauważyłeś Sparrow to jest walka postu z karnawałem. Bo ile "zdjąć" z mahoniowego korpusu, żeby zagrał pełnią swoich walorów bez mulenia ale nie przeginając bo zabrzmi "pudełkowo".
Energia "idąca w kosmos" przepada na wielu innych etapach ale nie przede wszystkim na masie. Raczej istotna jest sztywność całej konstrukcji (grybość gryfu, dokładność jego zamocowania, itp...). Pracuję obecnie nad gitarką bolt-on z odchudzonym korpusem i z bardzo głęboko sięgającym gryfem. Chodzi mi o znalezienie optymalnych zależności pomiędzy masą drgającej struny, masą korpusu, "rozprowadzeniem" drgań po korpusie a równocześnie nie tracenie z oczu prostoty konstrukcji. Podzieję się wnioskami.
Przemek Sułkowski
PAS Handmade Guitars

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #176 23 Lut, 2009, 03:01:09 »
Czekamy na wnioski, zizi, a tymczasem mam pytanie z innej beki: jak ceny drewna w dobie kryzysu? Konkretniej jesiony i iglaste?

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
« Odpowiedź #177 23 Lut, 2009, 14:13:20 »
Co do meritum - za czym kolejka ta stoi? Gdzie ja coś pisałem o ramkach-sramkach?

czy drgająca struna o masie kilku gram DA RADĘ wzbudzić rezonans

Oczywiście, że da radę. Proponuję prosty eksperyment - przyłóżcie gitarę "tyłeczkiem" do dużego stołu i zagrajcie najlepiej  C/FMaj7sus4  (żart) - stół zacznie cały grać. Jeśli to nie przez zjawisko rezonansu, to zjem swoje rajstopy zaraz.

moim zdaniem zbyt duża masa korpusu w stosunku do masy struny skutkuje słynnym "zmuleniem"

Ja mam na to pogląd na tyle identyczny, że kompletnie odmienny:) Moim zdaniem "mulenie" bierze się z nieumiejętnie rozmieszczonych przystawek, w których nadbiegunniki wypadają w zerowej amplitudzie struny. Klasyczny przykład - Gibson Les Paul - przystawka gryfowa. Na to nakłada się żenująco krótka menzura Les Paula i katastrofa gotowa. Wystarczy zrobić 24 progi i problem znika sam. Nie chce mi się szczegółowo wgłębiać. Dla unaocznienia idei zamieszczam rycinę nr 1 :) Oczywiście nie da się uzyskać optymalnego efektu na całej długości gryfu, ale w gitarach 22. progowych z menzurą gibsonowską pickup gryfowy, WEDŁUG MNIE, jest ustawiony w wyjątkowo niefortunnym miejscu. A jeśli chodzi Wam o jakiś muł z pikapa mostkowego, to chyba muszę iść do lekarza od uszu. Albo Wy:)

Raczej istotna jest sztywność całej konstrukcji

... co jest niejako definicją bloku inercyjnego w czystej postaci właśnie:) Dokładnie o to mi chodziło, tzn już nie wiem o co mi chodziło, bo piszę posta od 2 godzin i ciągle mnie ktoś wybija z toku, za przeproszeniem, myślowego.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 23 Lut, 2009, 14:28:39 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #178 23 Lut, 2009, 14:25:00 »
Nie chce mi się szczegółowo wgłębiać.

alez ladnie prosze :) ku chwale naszych przyszlych stosunkow

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #179 23 Lut, 2009, 14:29:31 »
Właśnie zrobiłem edit i dałem rysunek

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #180 23 Lut, 2009, 14:36:15 »
szukalem kiedys o tym informacji, bo podobno przetworniki w moim wiesle nie sa przypadkowo rozmieszczone, totez pytalem :)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #181 23 Lut, 2009, 14:43:22 »
Jako mitoman, zwolennik wahadełek i leków homeopatycznych, człowiek spod znaku skurwysyna, wyznawca Jahwe oraz konsument wody wyłącznie butelkowanej - stwierdzam nieśmiało, że ma to wpływ spory.

Po drugie OGROMNIE WAŻNE, również moim SKROMNYM zdaniem:

kupujemy/budujemy gitarę z drewna sezonowanego 450 lat na strychu zamku w Malborku, materiał dajemy fachowcowi, który lutnictwo trenował z Brusem Li razem, wiosło kosztuje 45000 dolarów kanadyjskich i na końcu dajemy do niego pikapa za max. $130 (w rzeczywistości wartego $5) i mówimy: "mamooo, wiosło mi muuuuuliiii, błeeeeee!!!". PRZECZYTAJCIE JESZCZE RAZ UWAŻNIE OSTATNIE ZDANIE!!!
« Ostatnia zmiana: 23 Lut, 2009, 14:46:27 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #182 23 Lut, 2009, 14:50:50 »
pewnie Cie minal ten temat, ale co sadzisz o kabelkach z 99% srebra z izolacja teflonowa i kondensatorach w galce tone za 40$? :D

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #183 23 Lut, 2009, 15:00:02 »
Jeśli słychać różnicę - jestem za. Gałkę tone należy jak najprędzej wywalić z gitary. Idę jednak o zakład, że 99,5% moich i Twoich ulubionych płyt zostało nagranych na kabelkach pokrytych korozją za 6 centów/metr, z wieloma gałkami tone bez kondensatorów:)

A Ty mi powiedz co sądzisz o kablach "kierunkowych" jack/jack do gitary? Zastanów się z odpowiedzią, bo jestem zajebiście złośliwy dzisiaj:)))

pozdrawiam!

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #184 23 Lut, 2009, 15:05:39 »
galki tone nigdy nie uzywalem, aczkolwiek nawet w maksymalnie rozkreconej kondensator ma swoj udzial przeciez, nie jest eliminowany z ukladu (z wyjatkiem fenderowskich no-load), kiedys to obadam, szykuje mi sie zmiana przetwornikow, sprobuje - ale nie z tymi za milion bagsow.

Co sadze? nic nie sadze, to mnie akurat jebie :D grunt, zeby mial minimalna pojemnosc i nie byl za sztywny

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #185 23 Lut, 2009, 15:16:56 »
Ja tam osobiście jestem przekonany, że gałki tone są dla najbardziej zwyrodniałych, zezwierzęconych, ohydnie zdeformowanych gitarzystów, jacy kiedykolwiek chodzili po Ziemi - JAZZMANÓW taaaadą (odgłos ściskającego gardło terroru). Do tego celu wyposażyłem się w Joe Passa i już. Gałka tone w rokendrolu to jakaś kocia herezja, dziwaczna obrzydliwa narośl, faszystowska ekstrawagancja, spazmatyczny krzyk szaleńca z obrazu Muncha. Jestem na nie.

grunt, zeby mial minimalna pojemnosc i nie byl za sztywny
ufff... dzielny, mądry chłopak z Ciebie!

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #186 23 Lut, 2009, 15:28:51 »
to ze napisalem, ze nie uzywalem, nie znaczy ze teraz nie uzywam :D jesli ktos mi mowi, ze skrecony tone to brzmienie jazzowe, to mam wkurwojeba i otwieraja mi sie wszystkie rany. Do chuja, od kiedy barwa jazzowa jest mulaca? :D ma byc ciemna, lepka, ale tez punktowa i CZYTELNA. Skrecam tone na mase w srodkowej poz selektora w music-manie, ta barwa sama w sobie jest bardzo jasna, za jasna nawet jak na single i przy stonowaniu jej gada fajnym, spiewnym, nieco fuzzowatym w charakterze srodkiem, IMO bardzo ladnie :) ot, taka kocia herezja ;)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #187 23 Lut, 2009, 15:38:52 »
Nalezy się ukrzyżowanie za to :) Ale wiem o co Ci chodzi - podobne brzmienie ma J. Cantrell z Alicji. Nota bene - zajebiste, kiedyś próbowałem to uzyskać, no i wyszło mi że trzeba skręcić tone w środkowej pozycji dwóch humbacków. Kurwa, jaki wstyd przed Ryśkiem, że się przyznałem do tego :(

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #188 23 Lut, 2009, 15:43:29 »
ja akurat mam dwa wewnetrzne single w szeregu, ale ok :)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #189 23 Lut, 2009, 16:05:32 »
aaaa, to przepraszam, rzeczywiście petruczczi ma tak zrobione! Tzn. te single. Ale to jest kolejne potwierdzenie tezy o udziale masonów w montowaniu gałki tone w gitarze do heviroka. Kto to pomyślał takie rzeczy białym Aryjczykom robić! O ile Aryjczycy mogą być niebiali... Mamy tu jakichś nazistów, żeby mi to wytłumaczyli?

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
« Odpowiedź #190 23 Lut, 2009, 16:12:45 »
Ja w moich gitarach wywalałem pot Tone, dla samej satysfakcji że go tam nie ma :) Do tego niepodważalny argument w postaci nieużywania go wogóle.  Jak gitara była czarna, to sru czarną izolacją zaklejałem otwór po potku :) Do tego biała gałka vintage :D

http://www.sevenstring.pl/g2/d/4577-18/_picture_021.jpg?g2_GALLERYSID=443e8f581f2a69c558586e26c6cd8d98

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #191 23 Lut, 2009, 16:20:59 »
I widzisz Sinner? I chłopak żyje z dziurą w gitarze, nie marudzi, nie szlocha, nie szuka wymówek... Czuję, że Ty byś umarł z czymś takim:) Ja też:(

POPIERAM!!! Lepiej diabłu zrobić pałkę, niż mieć w wieśle "tone" gałkę!

Albo: lepiej w dupie mieć termometr zamiast "tone" potencjometr!
« Ostatnia zmiana: 23 Lut, 2009, 16:23:11 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #192 23 Lut, 2009, 16:31:02 »
I widzisz Sinner? I chłopak żyje z dziurą w gitarze, nie marudzi, nie szlocha, nie szuka wymówek... Czuję, że Ty byś umarł z czymś takim:)

umarlbym 10 razy, ja nawet w lochy po srubkach od trem cavity mam zasklepione.. tj., wkrecilem srubki spowrotem

BTW, widziales kiedys tak dopieszczona jame?

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #193 23 Lut, 2009, 16:37:27 »
Ja pierdolę... Dasz wylizać kiedyś???? Dziewczęta mówią, że jestem jak Bartolini*- mistrz patelni.

* uwaga, szczególnie basiści!!! - Bartolini to nie tylko pikapy, to także bohater powieści: "Przygody Baltazara Gąbki".

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
« Odpowiedź #194 23 Lut, 2009, 17:06:36 »
Nie podoba mi sie jak płytka od cavity wystaje poza obrys korpusu... O wiele fajniej jest jak jest frez pod płytkę. W JP7 nie ma miejsca na to zeby płytke wpuścić w korpus? Czy po po prostu nie chciało im się?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #195 23 Lut, 2009, 17:11:28 »
jak dobrze pamietam do blok tremola jest prawie na rowni z deska, jakbys wpuscil w deche zaslepke to juz by oralo po sobie
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #196 23 Lut, 2009, 17:14:24 »
ja sie problemu galki Tone pozbylem, po prostu zepsulem potencjometr i nie dziala. mam jeszcze jeden, tez go kiedys zepsuje. na razie kot rozjebal mi pokretlo na tym nie zepsutym. ale rozumiem Sinnera, od nadmiaru zabaw w niedbanie o wioslo mozna skonczyc z czyms takim:

szczerze watpie czy MM JP7 by w takim wykonczeniu dobrze wygladal...

tak BTW Wroblu, jest jeszcze 'woman tone' gdzie bez tej galki sie nie da, pogadaj ze Slashem albo Claptonem. oni sobie bez tonow nie poradza.
Łe tej.

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #197 23 Lut, 2009, 17:19:31 »
calkiem mozliwem nie mam przy sobie gitary teraz. Ja mam inna teorie - w jp7 zaslepka tremola jest tej samej grubosci (co typowe) i z tego samego materialu, metal (bodaj aluminium) i stanowi przy okazji element ekranowania. IMO ebmm tnie koszta produkcji przez to, bo coprawda watpie by plytka aluminiowa byla tansza niz plastik + ekran, ale jedna plytka zalatwia dwie pieczenie na jednym ogniu. Zreszta ekranowanie jest dosc skape. Poza ta plytka jedst jeszcze jedna na dnie cavity z mosiadzu na ktorej jest mocowany caly uklad elektroniczny. Innych elementow ekranowania nie ma, zadnej farby grafitowej, ani platkow miedzi, pelna automatyzacja i uproszczenie procesu montarzu do minimum.

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
« Odpowiedź #198 23 Lut, 2009, 17:41:16 »
Odnośnie gitarki na stole...
Grałem kiedyś sobie na sucho, bez wzmaka, i przez przypadek dotknąłem główką stołu... zajebisty rezonans się wtedy zaczął robić... wibracje się przenosiły bez dwóch zdań... fajnie nawet to brzmiało...

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #199 23 Lut, 2009, 17:44:46 »
groove tubes to wyczaili i zrobili fat finger ;] ...o ile mi wiadomo to praktycznie nie ma juz groove tubes i nie ma juz fatfingera niestety