Problem z brakiem menzury mialem w swojej 6 tce juz przy 0.56 przy E6
mostek FR takze wiecie
Co do ciebie stary z tym strojem... pfff...
Powiem ci ino panocku ze do tak niskich strojow to najlepsza jest 7mka... albo baryton jesli gardzisz wiecej niz 6oma strunami...
Przez dlugi czas gralem na swojej 6tce 25 1/2' nastrojonej do BEADF#B, czesto z dropem i powiem ci... chujowo... ani to wygodne ani dobrze nie brzmialo...
Zakladalem wtedy struny 0.13-0.56 i jak napisalem wyzej mialem problem z menzurka....
Nie tak dawno mnie Sinner uszczesliwil... I przyznam ci ze nie tylko jest lepsza... bo wiadomo jest prawie 3-4 polki wyzej, ale naprawde jest roznica z tymi strojami...
W swojej mam zalozony set 0.10-0.59 i spokojnie moge sobie poleciec do ADGCFAD bez makaroni
Wszystko zalezy tez jak grasz... ja mocno atakuje wiec potrzebuje twarde struny... a z kolei moj kumpel gra tak delikatnie ze w stroju drop B gra na dziewiatkach (sic!!) i ze strunami przy progach ^^ i skubanemu nic nie brzeczy... jak ja wzialem gite do reki to nic nie moglem zagrac, bo struny wylatywaly poza obrys gryfu
No... takze kupuj 7mke albo tego barytona min. 27' i nie pierdziel ze masz mala lape i krotkie palce... tez mam mala lapke i palce krotsze niz twoje pewnie, a na SC607B gra mi sie lepiej nawet niz na starej 6tce ^^
Wszystko kwestia przyzwyczajenia... na 6 cio strunowym 35' basie tez gralem i dawalem rade jakos... mimo ze bylo troche ciezko
...
Poza tym posiadanie takiej gitary ja 7mka czy baryton to nie lada prestiz
... Bedziesz sie wyroznial od wiekszosci mlokosow starajacych sie byc tró z makaronem zamast strun... Ja na przykład w swoim zapizialym 75 tys miescie jestem prawdopodobnie jedynym 7strunowcem ^^...
Jak poszedlem na probie to kazdy sie na mnie gapil i wielu chcialo sobie pograc... takiego wala hehe