Chuj. Wiadomy topik tutaj, pewna rozmowa z jednym znajomym i ogólnie chęć rozumienia o czym ludzie mówią dały mi trochę do myślenia i skłoniły mnie do tego, że w sumie z ciekawości chciałbym się wgłębić w temat.
Problem polega na tym, że nie wiem po jakie podręczniki, programy, cokolwiek sięgać, a niestety na normalny kurs w jakiejś szkole nie mam zbytnio czasu ani kasy (choć raczej chodzi o czas - kasę zawsze można dozbierać i książkę lub program kupić, choć to też jednorazowy wydatek, a nie regularny).
Ogólnie to
chcę przede wszystkim wiedzieć, co ludzie do mnie mówią i posiadać zaplecze teoretyczne pozwalające mi na merytoryczne dyskusje, bez laicyzowania - a jeśli to niby (bo wiecie co o tym na razie myślę) pomoże mi się rozwijać muzycznie, to tym lepiej.
Ogólnie wyjebane mam na szkółki gitarowe typu "jestem shredderem i podziwiaj jak napierdalam skale" i inne takie dziwne twory, więc zwracam się tu głównie do ludzi posiadających jakieś wykształcenie, którzy potrafią ocenić wartość merytoryczną i przydatność źródeł w kategoriach uniwersalnych, ogólnie o komponowaniu (i ewentualnie historii muzyki, jeśli to pierwsze będzie wymagać drugiego).
Fajnie by było, jakby treść była też opisana zrozumiale, a nie wymagała kogoś żywego do objaśniania

P.S. Nie, nie oczekuję, że mi takie samouctwo da tyle samo, co 2 stopnie szkoły muzycznej + studia.
ED:
http://www.twojamuza.pl/sklep/html/?page=shop/browse&category_id=4c9f166a8537d9d8ae82e19b480c3fa1Czy tytuły typu
"Zganiacz-Mazur Lilianna, ABC Teoria muzyki, CONTRA",
"Wesołowski Franciszek, „Zasady muzyki”, PWM", albo
"Lasocki Józef, „Podstawowe wiadomości z nauki o muzyce”, PWM" to dobry pomysł, czy strata kasy?