Autor Wątek: Bare Knuckle - warto?  (Przeczytany 155041 razy)

Offline IndependenT

• Gaduła
Odp: Bare Knuckle - warto?
« Odpowiedź #375 27 Wrz, 2014, 21:03:05 »
Wczoraj zamontowałem ceramika bkp nailbomb do mojego ibka rgd7421, dzisiaj sprawdziłem go na próbie i faktycznie czuć dużą różnice, znikł muł, brzmienie zrobiło się dużo jaśniejsze i czytelniejsze, o tyle że musiałem dodać dużo więcej basu i resonance na headzie, gitara nabrała nowego życia...kurwi aż miło  :headbang: rozłączanie cewki to super sprawa można uzyskać prawie fenderowską szklaneczke, jedyna rzecz która mnie wkur..a to piski i sprzęgi, czy barenackle mają tendencje do sprzęgania i mikrofonowania? moje wcześniejsze stockowe pickupy też sprzęgały niemiłosiernie. Head to MG Fendmess 100W, gain ustawiam na 1, volume na 4, master na 5, dodam jeszcze że podczas próby obniżyłem pickup dość sporo, ale nic to nie dało  >:(

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #376 28 Wrz, 2014, 03:05:52 »
Może musisz wyekranować elektrownię gitary? Poziom szumów mają gdzieś pomiędzy aktywnymi pickupami, a większością markowych humbuckerów - czyli na bardzo niskim poziomie.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #377 28 Wrz, 2014, 09:24:43 »
Wczoraj zamontowałem ceramika bkp nailbomb do mojego ibka rgd7421, dzisiaj sprawdziłem go na próbie i faktycznie czuć dużą różnice, znikł muł, brzmienie zrobiło się dużo jaśniejsze i czytelniejsze, o tyle że musiałem dodać dużo więcej basu i resonance na headzie, gitara nabrała nowego życia...kurwi aż miło  :headbang: rozłączanie cewki to super sprawa można uzyskać prawie fenderowską szklaneczke, jedyna rzecz która mnie wkur..a to piski i sprzęgi, czy barenackle mają tendencje do sprzęgania i mikrofonowania? moje wcześniejsze stockowe pickupy też sprzęgały niemiłosiernie. Head to MG Fendmess 100W, gain ustawiam na 1, volume na 4, master na 5, dodam jeszcze że podczas próby obniżyłem pickup dość sporo, ale nic to nie dało  >:(
Jeśli masz zacipuszkowanego Nb to istnieje spore prawdopodobienstwo takigo problemu.  Rozwiazanie jest proste. Mielismy kilka takich .... chyba dwia przypadki. Vicol  "usztywal" przestrzen pomiedzy karkasami a puszka . Vicol testuje gitary niemal  z glowa w glosniku i nie wykazuja one takich tendencji o ktorych piszesz

Offline IndependenT

• Gaduła
« Odpowiedź #378 28 Wrz, 2014, 09:53:28 »
Może musisz wyekranować elektrownię gitary? Poziom szumów mają gdzieś pomiędzy aktywnymi pickupami, a większością markowych humbuckerów - czyli na bardzo niskim poziomie.
wyekranowana, nailbomb jest otwarty, myślę że problem może być w headzie, napisze do Pana Marka, zobaczymy czy już się spotkał z tym problemem

Offline Myxu

• Gaduła
« Odpowiedź #379 12 Paź, 2014, 10:06:34 »
Dobra Pany, Ja już tutaj się kiedyś o to pytałem, ale jestem bogatszy o doświadczenie, więc temat wraca;

Jakie BKP pod most oczywiście do mojego PRSa CE24 (olcha i klun, klun i palisandr), drop C, do wzmaków w stylu Soldano i rasowanych Marszallów?

Przestroiłem bestię do drop B i do drop C, w tym pierwszym było zdecydowanie za ciemno, w drugim lepiej ale nadal problem występuje - przy czym nie wiem jak to opisać, ale wygląda na to że brakuje bardziej presence niż treble ;) i też z tym nie chciał bym przesadzić, bo raczej lubię ciemne brzmienie i średnie-grube ziarno niż siarę i drone ziarno. Do tego po doświadczeniach z The Mule w moim Nexusie, myślę że raczej coś nisko-średnio outputowego oraz bardziej selektywnego niż stockowy ceramiczny HFS.

Ostatnim razem Jarek radził Abraxas, jako mocniejszą wersję Muła, alee... wczoraj wsadziłem Mulastego do PRSa i o ile z presence było trochę lepiej (mniej więcej w połowie drogi do ideału bym to określił), z selektywnością i siłą sygnału zajebiście, to miał w połączeniu z tym wiosłem coś dziwnego w górnym środku, nie wiem jak to opisać, trochę to brzmiało jak leciutki bleed z czystego kanału... Nie było tragedii, było lepiej niż na HFSie, no ale po to PKP ma taki szeroki wybór żeby można było kombinować. Z tego też powodu Abraxas mnie zniechęcił do siebie trochę, bo wydaje się być ciemniejszy od Muła, a skoro to pickup o podobnej charakterystyce to też może mieć to "coś" w górnym środku.
Ogólnie rozważam Muła (b)/VHII (b)/Emeralda (b) oraz... Emeralda (neck) na pozycję bridge. Ten ostatni mnie zafascynował połączeniem Alnico IV i 9.6 kOhma co brzmi całkiem sympatycznie na papierze, ale takiego połączenia nie ma nawet gdzie posłuchać.
Powyższego posta miałem napisać prosto do Jarka, aaaale stwierdziłem że po pierwsze może ktoś miał jakieś doświadczenia w tym stylu albo się komuś kiedyś jeszcze przyda. Z góry dzięki za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: 12 Paź, 2014, 10:08:21 wysłana przez Myxu »

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #380 12 Paź, 2014, 15:50:29 »
VHII?

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #381 12 Paź, 2014, 17:51:59 »
@Myxu,  takiego "więcej presence" to ma chyba tylko black dog. VHII jest zdecydowanie bardziej wyrównany . Abraxas faktycznie jest ciemniejszy i taki trochę dziwny. Emerald ma specyficzny perkusyjny atak a mimo wykresów wskazujących na szkliste brzmienie jest  mniej iskrzacy od muła i black doga  ale to wiesz bo miałeś Emeralda. Black dog nadaje sie do niskich strojów i nie miałbys problemu nawet z drop źiet

Offline Myxu

• Gaduła
« Odpowiedź #382 12 Paź, 2014, 18:10:08 »
Miałem, ale to neckowy był i kurdełe, w tej pozycji to na moje ucha to właśnie jaśniutki był :D Poza tym jak już to bym brał albo mostkowego, który jest na A-V albo neckowego na A-IV wrzucał na most, czyli nadal wiem że nic nie wiem, bo to albo inna pozycja, albo inny pickup... Mieliście już okazję testować mostkowego Emeralda?
Do zieta to już nie moje klimaty :D Ale dzieki za info, bo jest jedno VHII na allegro i już się przymierzałem, ale skoro jest jeszcze bardziej wyrównany, to chyba zła droga, także VHII w moich rozważaniach Black Dog chyba zastąpi.

Napisałem jeszcze na support do Tima, ciekawe co odpowie w temacie tych moich rozważań :)
« Ostatnia zmiana: 12 Paź, 2014, 18:12:16 wysłana przez Myxu »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #383 12 Paź, 2014, 19:40:01 »
Black doga mam w wieśle ale chce wymienić na Nb bo ma za dużo tego presence, Emeralda lada chcwila gdzieś wrzucimy i tez bedzie, także musiałbyś zawitać.

Offline Myxu

• Gaduła
« Odpowiedź #384 12 Paź, 2014, 19:55:28 »
Przed listopadem nie ma opcji żebym się wyrwał, a wtedy to już pewno powysyłane będziecie mieli te emeraldy :) Ale w sumie, a nuż. A w międzyczasie czekam na relację jak już wrzucicie.
A ten black dog to pewnie 7+ strun?

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #385 12 Paź, 2014, 20:03:05 »
Obydwa siódemki, i niekoniecznie powysyłamy przed listopadem nawet chyba na pewno nie
, bo to na ogranie i sprawdzenie ten emerald

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #386 12 Paź, 2014, 20:30:27 »
Na cziornympsie nie będzie za jasno? Z pierwszego posta wynika, że celem jest raczej ciemne brzmienie, ale nie za bardzo. Olcha z klonem i klon z palisandrem to raczej neutralno-jasne połączenie. Mnie osobiście by korciło przy tych założeniach blackhawki w alnico, albo właśnie alnicowy nailbomb.

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #387 29 Paź, 2014, 23:08:52 »
Dzisiaj w SG standard wylądował set warpigów z ceramicznym bridgem. Znalazłem dokładnie to, czego szukałem. Jest mięso, duuużo mięcha, przy tym, ciasny dół, i akurat tyle góry, ile trzeba. Ale i jest kilka rzeczy, których się nie spodziewałem. Mianowicie, wrażliwość tych pickupów na artykulację jest większa, niż na jakichkolwiek innych w tej gitarze. Nawet na sporym przesterze, dynamika po prostu miażdży. I sustain, który nawet w okolicach 15 progu na wiolinach ciągnie się i ciągnie. Bałem się trochę neckowego warpiga w tym wieśle, jak się okazało, także niesłusznie. Aż nie chce się wstawać od gitary i po raz pierwszy od bardzo dawna poczułem tę czystą dziecięcą radość :)

Offline Kacper

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #388 30 Paź, 2014, 00:37:28 »
U mnie kilka dni temu również pod gryfem wylądował warpig (ibanez rg8). Odczucia identyczne. Ciasny, zwarty, dolne pasmo reaguje bardzo szybko. Do tego pipak jest cholernie wrażliwy na artykulację. Świetny środek, gorka jest, ale nie siarzy. Sustain leje się jak woda z kranu. Gitara odżyła. Zupełnie inne wiosło. Teraz dżęci jak pojebane :D Te przetworniki warte są każdych pieniędzy. Magia.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #389 04 Lis, 2014, 22:04:24 »
Nie chce mi się czytać całego tematu, więc pytam.
Jakieś doświadczenia z Burymy Kundlami do Telekastera?
Chcę sobie sprawdzić secik flat50...
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline Przychlast

• Pr0
« Odpowiedź #390 04 Lis, 2014, 22:08:31 »
@youshy miał chyba (?)

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek
« Odpowiedź #391 04 Lis, 2014, 23:07:54 »
U mnie kilka dni temu również pod gryfem wylądował warpig (ibanez rg8). Odczucia identyczne. Ciasny, zwarty, dolne pasmo reaguje bardzo szybko. Do tego pipak jest cholernie wrażliwy na artykulację. Świetny środek, gorka jest, ale nie siarzy. Sustain leje się jak woda z kranu. Gitara odżyła. Zupełnie inne wiosło. Teraz dżęci jak pojebane :D Te przetworniki warte są każdych pieniędzy. Magia.
Jak pod gryfem? Gdzie pod gryfem? Przecież przy moście masz pipaka :D Paaanie, musimy to porównać tak 1:1 z moim PK :D
Koko dżambo i do przodu!

https://www.facebook.com/elinband/

Offline Kacper

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #392 05 Lis, 2014, 03:21:30 »
Yyyyy no no. Mysle jedno, pisze drugie. Oczywiście pod mostem.
Chociaz na upartego to teraz sam jeden PKB zostal. Z której strony by nie spojrzeć to jest i pod gryfem i pod mostem ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #393 05 Lis, 2014, 08:19:32 »
@youshy miał chyba (?)

Miał na pewno i to dwa różne sety 52 i 50 o ile mię pamięć nie zawodzi.

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
« Odpowiedź #394 05 Lis, 2014, 09:51:51 »
@youshy miał chyba (?)

Miał na pewno i to dwa różne sety 52 i 50 o ile mię pamięć nie zawodzi.

Miałem yardbirdy (fajne, bardziej klasyczne) i flat '50 - i te drugie polecam, tele dostaje jaj jak jasna cholera, jest mjut, jest rokendroll. Zresztą - https://soundcloud.com/youshy/sets/heads-low-hopes-high-ep całą tą epkę nagrałem na tym tele -> rockerverb
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/

Offline Guitar Spot

• Gaduła
  • www.guitarspot.pl
    • Autoryzowany Dealer Suhr, Aristides, Skervesen w Polsce
« Odpowiedź #395 05 Lis, 2014, 14:26:50 »
Zorro też śmiga, ale nie pamietam konkretnego modelu.
Autoryzowany dealer Suhr, CAA, Jim Kelley, Aristides : http://guitarspot.pl

Offline lordgreg33

• Gaduła
« Odpowiedź #396 06 Lis, 2014, 19:01:34 »
Youshy strasznie fajna ta Twoja muzyczka...taka rzekłbym mało seven  ;) Czy to oficjalne wydawnictwo ? Gdzieś to można nabyć, bardzo mi to fajnie siedzi. Pozdrawiam wszystkich czubków których dotknął wirus BKP...

Posty połączone: 06 Lis, 2014, 19:05:03
Żeby nie zostać źle zrozumianym sam jestem oczywiście takim Czubkiem, właśnie w weekend trafi do mnie kolejny BKP tym razem nailbomb, którego ożenię z moim les paulem , zobaczymy co się z tego urodzi. Black hawk w moim Music Manie Axis zdefiniował mój punkt G :D
« Ostatnia zmiana: 06 Lis, 2014, 19:05:03 wysłana przez lordgreg33 »

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
« Odpowiedź #397 06 Lis, 2014, 19:18:06 »
Youshy strasznie fajna ta Twoja muzyczka...taka rzekłbym mało seven  ;) Czy to oficjalne wydawnictwo ? Gdzieś to można nabyć, bardzo mi to fajnie siedzi.

Miło mię :D Oficjalnie zespół padł (niestety), ep'kę możesz sobie zassać za free z netu, powinien być tez tam link :)
« Ostatnia zmiana: 06 Lis, 2014, 19:20:36 wysłana przez youshy »
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/

Offline lordgreg33

• Gaduła
« Odpowiedź #398 06 Lis, 2014, 21:59:38 »
Dzięki Youshy, tylko tyle zdążyliście nagrać przed rozpadem, czy coś się jeszcze gdzieś uchowało ?

Offline jaco

• Gaduła
« Odpowiedź #399 06 Lis, 2014, 23:51:32 »
@purpleman ja miałem flat50 i flat52. Zostałem przy flat50 z modem 4way (bardzo fajna opcja i najczęściej korzystam z dodatkowej czwartej pozycji). Flat52 miały genialnego strzała i były bardziej tele. Jak chcesz bardziej rockowo z tele charakterem to flat50.