Ankieta

Co je borsuk?

Trawę
8 (18.6%)
Muchy
2 (4.7%)
Nie
33 (76.7%)

Głosów w sumie: 41

Głosowanie skończone: 03 Wrz, 2012, 21:15:14

Autor Wątek: BlacKat Guitars - wątek oficjalny  (Przeczytany 728993 razy)

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Odp: Odliczanie
« Odpowiedź #225 25 Sty, 2012, 23:27:09 »
ta główka do wieszania między chochlami mi bardziej siedzi, niż nóż do pomidorów ;)

Ja Ci dam, jakiś nóż do skumbrii w tomacie, siusiak alladyna, elf shoe czy inne. To jest wariacja na temat ogonka diabła!!! Ogonka, psia mać!!! :D

Offline Testorrob

• Gaduła
    • Testor na myspace
« Odpowiedź #226 26 Sty, 2012, 09:55:52 »
Ciekaw jestem tych korpusów. Jak na razie patrząc na zdjęcie tyłu, nie pasuje mi do niego za cholerę drapieżny kształt główki. Inaczej, zaostrzyłbym róg w korpusie, dodał bardziej agresywnej stylistyki coś w ten deseń: http://www.zerberusguitars.com/assets/images/orange4.jpg ale to oczywiście moje widzimisie :)

Ale to na razie przemyślenia, bo nie widziałem całości.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #227 26 Sty, 2012, 10:35:44 »
Dlatego tez produkcja jednostkowa to śmierć dla firmy, a umiejętność nie ulegania takim " ja bym dał to a ja tamto" a jednoczesne bycie elastycznym to sprawy wymagające wielkiej odwagi i kunsztu.

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #228 26 Sty, 2012, 13:33:55 »
Projektując koty postanowiłem, że:
1. Robię supertele w wersji 6,7,8
To było dla mnie oczywiste od początku projektu - od kilku lat widziałem jakiś niewykorzystany potencjał w tym kształcie i chodziło mi po głowie, żeby coś z tym zrobić. Nie wchodzę w agresywną walkę na polu superstratów tylko przedstawiam swoją ofertę single-cutową - gitarę na tyle nawiązującą do klasyki, że nie wygląda przez to dziwnie, ale po solidnym liftingu odpowiednim dla obecnych trendów.

2. Gitara ma być spójna stylistycznie, uniwersalna i ładna
Kształt dobrze się komponuje z główką - to było opracowane jako całość i nie ma w tym względzie skuchy. Zarówno korpus jak i główka są asymetryczne i "środki ciężkości" designu są
ustawione w taki sposób, żeby się wzajemnie równoważyły - dzięki temu udało mi się zachować IMHO fajne proporcje korpusu jako całości mimo dość grubego wycięcia dolnego cutawaya, a nie wygląda to z drugiej strony jakby wiosło było wygryzione przez jakiegoś większego zwierza. Tak samo główka - mimo asymetrii równoważy się sama ze sobą i z korpusem. Opracowanie kształtu jest bardzo pracochłonnym i pełnym pułapek procesem - przesunięcie jakiejś linii o 2 mm może wszystko zepsuć. Zaprojektowałem kilkanaście główek zanim powstała wersja końcowa. Na początku miała przypominać bardziej żądło skorpiona, ale rezultat mnie nie przekonywał. Sam nie wiem ile godzin przesiedziałem nad korpusem. Chociaż zmiany względem tele mogą się wydawać na pierwszy rzut oka nieduże, to praktycznie wszystkie linie są w jakiś sposób ruszone. Wersja końcowa będzie wyglądała równie dobrze w tym wykończeniu co teraz jak i w highglossie z topami z klonu i egzotykach w oleju.

3. Wywalamy wszystko co zbędne
Wszystko co może być proste powinno być proste - płaski korpus, nie ma bindingów, markerów oprócz 12 progu, ruchomych mostków itd.

4. Gitara ma być wygodna
Głęboki cutaway i nieduży dolny róg dają nieograniczony dostęp do 24 progu. W RG miałem zawsze taki problem, że przy pewnym ustawieniu ręki (np do sweepów przez 6 strun blisko 24 progu) nadgarstek zderzał się z dolnym rogiem. Tutaj ręka może latać swobodnie. Jest też oparcie na prawą rękę, wygodny mostek, gryf i świetnie wyprofilowany neck joint

5. Nie oszczędzamy na niczym, ale gitara ma być jak na prezentowany poziom tania
Stąd bezpośredni model sprzedaży i brak rozdawnictwa promocyjno-endorsmentowego (które oznacza wyższe ceny dla pozostałych klientów, bo "trzeba sobie odbić").

6. Efekt brzmieniowy
Współczesne podejście do brzmienia jest takie, że jego charakter kształtuje przede wszystkim wzmacniacz. Gitara powinna brzmieć zajebiście w całym swoim paśmie, być stosunkowo neutralna, zbalansowana i mieć dobry rezonans. Balans jest szczególnie ważny w przypadku ósemek ze względu na bardzo szeroki zakres dźwięków. Chciałem, żeby człowiek, który kupi sobie 6 i 8 mógł je przepinać bez zmiany ustawienia gałek na wzmaku i żeby to hulało. Uzyskuje się to przez dobór wszystkich komponentów i konstrukcję. dzięki temu, że jest to singlecut, korpus ma większy kontakt z gryfem niż ma to miejsce w większości superstratów, a to przekłada się ładnie na sustain i mięcho z dechy :)

Offline indabrain

• Pr0
  • http://www.miastogniewu.pl/
    • Miasto Gniewu
« Odpowiedź #229 26 Sty, 2012, 13:52:42 »
Bla Bla Bla jak w polskim Sejmie :)

:D
Zbieram na polu swej wiary, drobne fragmenty siebie....

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #230 26 Sty, 2012, 15:32:10 »
Projektując koty postanowiłem, że:
................... ................... ........

6. Efekt brzmieniowy
Współczesne podejście do brzmienia jest takie, że jego charakter kształtuje przede wszystkim wzmacniacz. Gitara powinna brzmieć zajebiście w całym swoim paśmie, być stosunkowo neutralna, zbalansowana i mieć dobry rezonans. Balans jest szczególnie ważny w przypadku ósemek ze względu na bardzo szeroki zakres dźwięków. Chciałem, żeby człowiek, który kupi sobie 6 i 8 mógł je przepinać bez zmiany ustawienia gałek na wzmaku i żeby to hulało. Uzyskuje się to przez dobór wszystkich komponentów i konstrukcję. dzięki temu, że jest to singlecut, korpus ma większy kontakt z gryfem niż ma to miejsce w większości superstratów, a to przekłada się ładnie na sustain i mięcho z dechy :)

Mimo jakiejś tam, przynajmniej z pewnego poziomu, konkurencji kibicuję Tobie, jednak z tym co tu piszesz jakoś ciężko mi się zgodzić. Przepięcie z 6 na 8 IMO zawsze bedzie sie równało gałeczkowaniu. To jak wszystko "wzbudza" się w osemkach to az nieprawdopodobne by sie dało. Oczywiście w warunkach bojowych to większość przejdzie i ujdzie w tłoku ale i tam może byc tzw bałagan. Sami wiecie jak rózna technika gry jest na 8-ce a jak na 6-ce. nauka tłumienia niemal od nowa no ok przyzwyczajania się. I teraz na biegu przepinac się, myslę ze jest to opinia mocno na wyrost. Takoż samo uważam w temacie kontaktu gryfu z korpusem, licząc powierzchniowo jest niemal taki sam.

Nie bez znaczenia tez IMO jest to ze jesli decyduję sie na dwa trzy wiosła to po prostu chce by brzmiały inaczej. Tak przynajmniej mi sie wydaje.

« Ostatnia zmiana: 26 Sty, 2012, 15:50:45 wysłana przez commelina »

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #231 26 Sty, 2012, 15:41:20 »
Chciałem to napisać, ale czekałem na kogoś mądrzejszego  :angel:
mniut i piah

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #232 26 Sty, 2012, 15:51:41 »
Korpus spotyka się z gryfem 2 progi wcześniej niż w RG. Co do kręcenia gałkami - bez problemu znajduję w 3 różnych wzmacniaczach ustawienia, które dobrze obsługują wszystkie wersje. Zresztą dam te wymarzone próbki za jakiś czas, a najlepiej zbadać taki temat organoleptycznie.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #233 26 Sty, 2012, 16:10:49 »
Porównujesz do RG a ja strata do tele czyli Twój pierwowzór i okazuje sie ( sprawdziłem ), że tele ma mniejsze pole powierzchni, przylegania gryfu do korpusu.
No tak, na pewno znajdą się takie ustawienia w piecu w to absolutnie nie wątpię, jednakże zastanawiam sie po co...

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #234 26 Sty, 2012, 19:23:34 »
Ech... tele-morele.

Spoiler
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #235 26 Sty, 2012, 22:19:09 »
Jutro po południu idzie dużo fotek wszystkich egzemplarzy. Dziś nie dam rady.

Offline kempas

• Gaduła
« Odpowiedź #236 26 Sty, 2012, 23:08:07 »
Tak się zastanawiam ile bym zapłacił jakbym poszedł do malwooda i poprosił o zrobienie identycznej gitary bez Twojego pośrednictwa?

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
« Odpowiedź #237 26 Sty, 2012, 23:21:06 »
Tak się zastanawiam ile bym zapłacił jakbym poszedł do malwooda i poprosił o zrobienie identycznej gitary bez Twojego pośrednictwa?

Mam nadzieję, że autor konceptu to sobie zastrzegł. Mam też nadzieję, że nie pytasz całkiem poważnie.

Bo przecież jasne jest, że koszt drewna i prac lutniczych nie przekracza zwykle 50% ceny. I co, jeśli doliczywszy ceny komponentów i dodatków ujrzałbyś kwotę o 200 zł mniejszą niż liczy sprzedawca, to chodziłbyś od lutnika do lutnika z takim projektem, żeby Ci to mimo wszystko wykonał? :D Oczywiście również zadaję to pytanie nie całkiem poważnie.

Offline kempas

• Gaduła
« Odpowiedź #238 27 Sty, 2012, 00:13:19 »
Jaja sobie robię nie zamierzam tego robić, ale poważnie zdziwiła mnie taka forma produkcji czyli przez "pośrednika". Skoro wszyscy wiedzą, że robi to jakiś inny lutnik to po co ma dodatkowo dopłacać za "sztywny model" skoro może przyjść do niego bezpośrednio i za 100% spersonalizowany model zapłacić mniej? ZAZNACZAM ŻE NIE CZYTAŁEM wszystkich postów i może ktoś to jakoś sensownie uzasadnił, ale ja chyba tego do końca nie łapie. Przy okazji też nie rozumiem czemu najpierw robi się 7emki w 25,5 a potem w barytonie a nie odwrotnie :)

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • KOZI RECORDS
« Odpowiedź #239 27 Sty, 2012, 03:01:34 »
Wiesz to sa poczatki gitarek, trza poczekac, a beda inne skale :)
Dodatkowo wydaje mi sie ze ludki nie tylko na ss beda chcieli posiadac takie wioselko , dlatego pewnie 25.5 aby nie przesadzac i nie odstrzaszac jak na razie tym ktorzy nie grali np na 27" :D

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #240 27 Sty, 2012, 08:18:41 »
Wracajac do pytania kempasa, jest to o tyle problem ze w galerii Mainków jest łudząco podobna gitara i teraz właściwie tylko od Nich bedzie zależało i ich madrego podejścia do sprawy, zeby nie narobic jaj na rynku. Na tyle na ile znam najstarszego z Rodu, sądzę ze nie powinno byc w ogóle tematu. Bo tu juz nie było by przykro, to by było skurwysyństwo najwyższego stopnia ...przepraszam w najwyższym stopniu ;)
Niestety obawiam sie ze kempas uchylił rąbka z kołderki która przykrywa bałagan w głowach niejednego z marzycieli i poszukiwaczy "po taniości" protestujących potem przeciw ACTA jako odebraniu swobody wyznań poczynań itp. Przepraszam może troche nagiąłem ale myślę ze niewiele. Nie pisałbym tego, gdyby nie to, ze zbyt czesto się z tym spotykałem, "z tym" mam na myśli pytanie kempasa.

@up Amanita o tej porze to ludzie normalnie spia a nie marudza na polakierowane gryfy  . Wam to kurwa nawet dziwka nie dogodzi :P

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #241 27 Sty, 2012, 09:13:44 »
To co robię nie jest pośrednictwem - jestem wstrętnym kapitalistycznym właścicielem, który to spina w całość, robi quality checka, lutuje elektronikę, ustawia menzury itd. Czyli więcej przy gitarach niż robi wielu innych wstrętnych kapitalistycznych właścicieli innych marek gitarowych, których miałem okazję poznać (wyjątkiem jest arcysympatyczny Holger Stonjek z Sandberga). Każdy z nas - i Malinkowie i ja, wnosi coś do tego projektu, dzięki czemu ma on konkretny kształt. Im by się beze mnie to nie udało, mi bez nich też nie.

Po pierwsze - ja w większości wymyśliłem te instrumenty, czyli siadłem do kompa, spędziłem dużo godzin nad rysunkami, ograłem dużo gitar z myślą o tym co jest w nich fajne a co nie i stworzyłem konkretny zestaw opcji, który pasowałby większej ilości ludzi niż mi. Ja nawiązałem też skutecznie kontakty z dostawcami osprzętu - chcesz zobaczyć na czym to polega, spróbuj sobie kupić ten osprzęt w sklepie i zamów do tego gitarę lutniczą, zobaczymy ile Cię wyniesie bez pośrednika (podpowiem - o ile lutnik nie będzie lichy to drożej).

Co do tego dlaczego takie ficzery a nie inne - każdy ma nieco inną wizję, a to jest model seryjny, który trzeba przefiltrować w główce. Nie każdy stroi 7 do ź, a jak już napisałem każdy model będzie dostępny również w 27" i to w pierwszej połowie tego roku. Jest też życie poza sevenstringiem, nie każdy lubi barytony...

commelina: Yu no serious? Ta gitara ma mniej wspólnego z tą z galerii niż Shecter Hellraiser i Caparison z RANem. Przecież ta z galerii to jednak bardziej zabawa LP niż Tele. Dzisiaj będą szły foty i wszystkie karty zostaną odkryte.

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
« Odpowiedź #242 27 Sty, 2012, 09:55:22 »
1. Poczekajcie z oceną wyglądu aż je zobaczycie w całości. To nie jest tak do końca tele. Tzn, tele był punktem wyjścia, ale kształt jest zmieniony w taki sposób, żeby działał w tej stylistyce. Moim założeniem od początku było zrobienie supertele - tak jak powiedzmy Ibanez RG, Suhr Modern czy RAN Crusher jest superstratem. Po prostu takich gitar na bazie tele (pomijając np. Axisy, ale mi chodziło o inny styl) nie ma, albo są to zwyczajne telecastery z dołożoną struną i wsadzonymi aktywami itp. Co do wykończeń - będą różne, na pewno będziemy w tej kwestii eksperymentować.

Biorac pod uwage historie Twojej pracy nie sposob nie zapytac czerpanie inspiracji z modelu Panther Framusa ;)

Zeby bylo jasne: jestem jak najbardziej na TAK i zycze powodzenia.
Jednak z teza, ze gitar z korpusami wzrowanymi na tele nie ma, nie moge sie zgodzic :)
Z niecierpliwoscia czekam na fotki calosci  :headbang:
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #243 27 Sty, 2012, 10:17:20 »
Panthera też jest bardziej w kierunku "rozdeptanego LP". To zdecydowanie moje ulubione wiosło ze stajni Framusa (czy nawet jedyne które lubię). Mieliśmy takie zadanie domowe podczas szkolenia z Custom Shop, żeby przygotować kilka specyfikacji gitar custom i wtedy sporo eksperymentowałem z modelem Renegade, który jest typowym tele. W Framusie bardzo nie podobało mi się to, że ze względów technologicznych wszystkie gitary - od super stratów (Diablo) po hollowbody (Mayfield) miały identyczne gryfy z 22 progami.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #244 27 Sty, 2012, 10:56:06 »
To z galerii po prostu dało mi na tyle mocne skojarzenie ze wysłałem kumplowi te zdjęcia, a on widział Twoje. Stwierdziłem, ze stawiam flache jesli to nie bedzie ta "fabryka".... nie myliłem się. Nie wiem i nie potrafie tego wytłumaczyć. Może siegam, gdzie wzrok nie sięga :P

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #245 27 Sty, 2012, 22:49:02 »
1.

Offline indabrain

• Pr0
  • http://www.miastogniewu.pl/
    • Miasto Gniewu
« Odpowiedź #246 27 Sty, 2012, 22:51:53 »
O fak! Ale ta ósemka jest wielka:)
Zbieram na polu swej wiary, drobne fragmenty siebie....

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
« Odpowiedź #247 27 Sty, 2012, 22:56:14 »
dość ciekawy kształt, nie powiem ;) może być naprawdę charakterystyczny, trza wypromować markę.

gdzie można ograć?

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #248 27 Sty, 2012, 23:03:04 »
:)

Ogrywać można od przyszłego tygodnia u mnie w Warszawie-Rembertowie. Wystarczy mnie PW-ować
« Ostatnia zmiana: 27 Sty, 2012, 23:12:56 wysłana przez Didejek »

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #249 27 Sty, 2012, 23:15:48 »
Od razu mi się lepiej na duchu zrobiło jak zobaczyłem te zdjęcia.
Brzyyyyyydkie.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!