Ankieta

Co je borsuk?

Trawę
8 (18.6%)
Muchy
2 (4.7%)
Nie
33 (76.7%)

Głosów w sumie: 41

Głosowanie skończone: 03 Wrz, 2012, 21:15:14

Autor Wątek: BlacKat Guitars - wątek oficjalny  (Przeczytany 725519 razy)

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
@Vicol, stosując twoją retorykę, to po kiego grzyba w ogóle ci rezonans w twoim instrumencie?  :facepalm:

Brzmienie jest wypadkową wszystkich znajdujących się w gitarze elementów, a ponieważ jest instrumentem wielopasmowym, dobrze by było żeby zbudowana została zgodnie z szerokością pasm, które zostały jej przyporządkowane, zgodnie dla jej zastosowań.
Stosowanie nadmiernej ilości pewnych specyficznych materiałów, daje możliwość kierunkowania pasma w poszczególnych rejestrach.
Wiec używając mostu w całości zbudowanego ze stali nierdzewnej spowodujesz nadmierne wyeksponowanie wysokich częstotliwości, i w konsekwencji ograniczysz niskie.

Cała sztuka polega na tym, żeby w kontrolowany sposób wprowadzać rezonans, za dużo jednego lub za mało drugiego to klapa, najlepsza sytuacja to taka, kiedy każdy element gitary ( mostek również  ;)) bierze czynny udział w całym procesie.

Argument, że znane marki na które się powołałem, to tylko moje lenistwo umysłowe, jest manipulacją, i wbijasz sobie nóż w plecy, bo tworzysz jakiś mit, podpierając go wątpliwej jakości opowieściami, że marketing oszczędnościowy firmy, i tego typu historie...
W rzeczywistości powoływanie się na znane marki i ich tradycję, jest argumentem nie do zabicia.

@Commelina, widzę, że bardzo lubisz moją stopkę, więc odpowiem cytatem z Pisma;
Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie pereł swoich przed wieprze, by ich snadź nie podeptały nogami swymi i obróciwszy się, nie rozszarpały was.
[Mat 7:6]

Co do astronomicznych cen mostów rzekomo w całości wykonanych ze stali nierdzewnej (proszę w tym miejscu o listę tych mostów), to chciałbym tylko zwrócić uwagę, że $400-$600 to normalny cennik choćby mostów Kahler.

Panowie nie twórzcie mitów, nie mam zamiaru robić wam złego PR, zwyczajnie proszę o rozsądek.
Stosownie stalowych progów ma głęboki sens, i nie twierdziłem nigdzie, że tak nie jest, sam mam w instrumencie założone progi Sintoms, i wszystko jest w najlepszym porządku.

« Ostatnia zmiana: 25 Gru, 2012, 16:16:21 wysłana przez Trzynasty »
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
Ja dalej nie rozumiem jednego: skoro Commelina, Vicol i Amanita na co dzień budują gitary, które kupują ludzie z absolutnie całego świata i nie narzekają, a wręcz sobie je chwalą, to chyba wiedzą co robią i kompletnie nie wiem, jaki sens ma dysputa z nimi.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Chlopie albo jesteś pijany albo przejściowe problemy z czytaniem.
Skoro piszesz o mostach wykonanych w calości z nierdzewki to faktycznie poczekamy az Tobie przejdzie i doczytasz o czym piszemy.
Co do stopki , bacz bys nie mierzył siebie zbyt wysoko i proszę przytocz jeszcze to o miłości ;)  bliźniego też.

Posty połączone: 25 Gru, 2012, 16:35:11

Co do astronomicznych cen mostów rzekomo w całości wykonanych ze stali nierdzewnej (proszę w tym miejscu o listę tych mostów), to chciałbym tylko zwrócić uwagę, że $400-$600 to normalny cennik choćby mostów Kahler.

A o czym niby pisałem ???

Argument, że znane marki na które się powołałem, to tylko moje lenistwo umysłowe, jest manipulacją, i wbijasz sobie nóż w plecy, bo tworzysz jakiś mit, podpierając go wątpliwej jakości opowieściami, że marketing oszczędnościowy firmy, i tego typu historie...
W rzeczywistości powoływanie się na znane marki i ich tradycję, jest argumentem nie do zabicia.

Przecież prowadzisz własną działalnośc o ile sie nie mylę,... nie to niemożliwe ze tak myslisz

Posty połączone: 25 Gru, 2012, 16:46:19
Jeszcze odnośnie samego kahlera i wyjasnienia dotyczące Hybrydy bezpośrednio ze źródła:

The guitar tremolos (not basses) can all be locked using a hex key if the artist decides not to use the trem. The difference between Professional and Hybrid is that the Hybrid is assembled in the US with parts manufactured in both US and Asia. We do that to keep costs down so we can sell to the big manufacturers.

The professional model is made in the USA, has 5 holes in the cam, including 2 holes for tremolo arm. There are more choices in the 6 strings - brass or steel cam, brass or steel saddles. Real luthiers use only the professional models.

Posty połączone: 25 Gru, 2012, 16:47:17
Jak Trzynasty tutaj odniesiesz sie do problemu kosztów i innych takich ?
« Ostatnia zmiana: 25 Gru, 2012, 16:47:18 wysłana przez commelina »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Bo to panie jak dla mnie, takie chrześcijańskie wyprawy krzyzowe ;D

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Co do stopki , bacz bys nie mierzył siebie zbyt wysoko i proszę przytocz jeszcze to o miłości ;)  bliźniego też.
mnie już na PW z ewangelii Mateusza o miłowaniu prześladowców swoich przygrzał ;D
zaskwierczał żem lekko od tego, dym i smród siarki się rozszedł, ale zdrów chyba będę :D

a co do stopki - jak mu jakiś czas temu i przy innej dyskusji wspomniałem, że stopka (wtedy chyba coś z listu do Tymoteusza, nie pamiętam dokładnie) nijak się ma do słów na forum głoszonych, to zawartość sygnatury szybciutko zmienił ;)
Będziesz żył, skoro tylko smród przypalonego mięsa się rozszedł :) a stopkę zmieniłem nie dlatego, że ty zwróciłeś mi uwagę, tylko po prostu miałem taki kaprys.
Nie używajcie argumentów ad personam, skoro ciśniecie mnie za to :)
Wracając do tematu:
@Yarek, @Vicol, dobrze wiecie, że szykuje się do zakupu Blackata i gdybym miał wątpliwości, że robicie coś nie tak, to w ogóle nie rozważałbym takiej opcji.
Nie wiem kiedy to będzie, ale sprawię sobie rudego kociaka z piezo i tyle.
Dyskusja zaczęła się dwie strony wcześniej, i każdy może sobie sprawdzić od czego właściwie się zaczęła.

Z tego miejsca proponuję rozejm, przyznaję rację tym, którzy tej racji się domagają, i już nie drążmy tematu, bo nie przystoi starym chłopom po 40 lat się wygłupiać.

Pax i piątka :)
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Co do Twoich planów , to nie miałem zielonego pojęcia a gdybym wiedział to bym się zaczął bac :P  A co do chłopców po 40 lat, to chyba niestety tylko my dwaj, o ile nie tylko  ja pasujemy ;)

Niech Ci bedzie ze pokój.

Offline Algiz

• Gaduła
A co do chłopców po 40 lat, to chyba niestety tylko my dwaj, o ile nie tylko  ja

Nie no , jest nas kilku ;)

Offline Vicol

• Pr0
    • Nakvrw und Śmierćmetal
@Vicol, stosując twoją retorykę, to po kiego grzyba w ogóle ci rezonans w twoim instrumencie?  :facepalm:
A czy każdy rezonans jest pożądany? Lubisz gity z plastikowym pickuguardem, który sobie rezonuje w najlepsze? Lubisz rezonujące sprężynki od pickupów, struny między kluczem a siodełkiem, ramki, etc? Bo ja nie.
Brzmienie jest wypadkową wszystkich znajdujących się w gitarze elementów, a ponieważ jest instrumentem wielopasmowym, dobrze by było żeby zbudowana została zgodnie z szerokością pasm, które zostały jej przyporządkowane, zgodnie dla jej zastosowań.
Ale zdajesz sobie sprawę, że ta ''wypadkowa'' nie powstaje przez ot takie sobie procentowe złożenie do kupy charakterystyk drgań poszczególnych elementów? Inaczej zaprojektowanie gity pod konkretne brzmienie sprowadzałoby się do prostych obliczeń i można by było napierdalać specki.

Stosowanie nadmiernej ilości pewnych specyficznych materiałów, daje możliwość kierunkowania pasma w poszczególnych rejestrach.
Wiec używając mostu w całości zbudowanego ze stali nierdzewnej spowodujesz nadmierne wyeksponowanie wysokich częstotliwości, i w konsekwencji ograniczysz niskie.
Jakich częstotliwości? Konkretnie. Znasz spektrum drgań flojda, dysponujesz wykresami czy tylko tak pjerdolisz? A jeżeli badałeś temat to czy bierzesz pod uwagę siły występujące na połączeniach gwintowych, wpływające w znacznym stopniu na sztywność tej konstrukcji czy tylko składasz do kupy częstotliwości rezonansowe swobodnie zawieszonych elementów?

Cała sztuka polega na tym, żeby w kontrolowany sposób wprowadzać rezonans, za dużo jednego lub za mało drugiego to klapa, najlepsza sytuacja to taka, kiedy każdy element gitary ( mostek również  ;)) bierze czynny udział w całym procesie.
No to wychodzi na to, że gitary DPF z mostkami ABM w postaci oddzielnych siodełek przyjebanych na sztywno do korpusu nie mają prawa zabrzmieć. Nie chcą za bardzo drgać i zachowują się praktycznie jak zintegrowane z resztą gitary. Czy dalej uważasz, że element, który nie rezonuje w każdym przypadku wpierdala też drgania struny?

Znajdź firmę, która nie szuka oszczędności.

@Commelina, widzę, że bardzo lubisz moją stopkę, więc odpowiem cytatem z Pisma;
Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie pereł swoich przed wieprze, by ich snadź nie podeptały nogami swymi i obróciwszy się, nie rozszarpały was.
[Mat 7:6]
Odpowiem innym cytatem.
Spoiler

Z tego miejsca proponuję rozejm, przyznaję rację tym, którzy tej racji się domagają, i już nie drążmy tematu
Chcesz się wykpić od dalszej dyskusji i odpowiedzi na moje pytania? Nie ma mowy. :P
synkopy to guwno

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu

@Yarek, @Vicol, dobrze wiecie, że szykuje się do zakupu Blackata i gdybym miał wątpliwości, że robicie coś nie tak, to w ogóle nie rozważałbym takiej opcji.
Nie wiem kiedy to będzie, ale sprawię sobie rudego kociaka z piezo i tyle.

Naplujcie Trzynastemu do cavity i będzie sprawa flejmu rozwiązana ;D

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • KOZI RECORDS
Idzta na inny topic prosze  :-[
Badz zrobta taki i niech przeniosa cala dyskusje tam  :devil:

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
No ja mam prośbę, żeby niektórzy ochłonęli i zmienili trochę ton.

Co do stali nierdzewnej, to producenci osprzętu powszechnie stosują elementy z tego materiału w swoich mostkach - np. Hipshot, Kahler czy wspomniany Floyd Rose. Chodzi o żywotność i poprawę brzmienia, np. stosowane przez nas mostki Hipshota mają siodełka ze stali nierdzewnej. Osprzęt ma transmitować, a nie absorbować drgania, więc powinien być właśnie "sztywny".

Z kolei montaż pickupów na sztywno w korpusie to świetny sposób na zafundowanie sobie niekontrolowanych sprzęgów z wzmacniaczem. Przetwornik magnetyczny musi być amortyzowany. Czy wetknięcie pickupów na sztywno zmienia brzmienie? Być może trochę, ponieważ każdy pickup w jakimś stopniu mikrofonuje.

Posty połączone: 27 Gru, 2012, 13:49:04
W sumie to nie chciało mi się czekać na urodziny i sobie dałem w prezencie ten czerwony Leon 8 teraz, jako gitarę demo na stan ;). Mogę startować w konkursie na najładniejszą?
« Ostatnia zmiana: 27 Gru, 2012, 13:49:04 wysłana przez Didejek »

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
Z cyklu co by było gdyby.

Obecne BlacKaty zrobiły się ciut drogie, padają pytania o tańszą wersję. Chcąc wyjść im naprzeciw uruchamiam projekt Dachowiec. :D

Wstępne założenia:
1. Brak możliwości ingerencji w specyfikację, za to postaramy się, żeby z czasem gitary były dostępne od ręki. Chcesz custom, zamów Ninję lub Leona.
2. Pickupy: Konkretny model DiMarzio lub Seymour Duncan. Na tę chwilę skłaniam się ku DiMarzio ze względu na dostępność modelu 8 strunowego. Wstępnie rozważam combo crunchlab/liquifire w 6 i 7, deactivator 8 w 8.
3. Pot volume i 3 pozycyjny switch z rozłączeniem cewek w środkowej pozycji, bez tone.
4. Osprzęt Hipshot (!), nieblokowane klucze z widoczną zębatką. Zwykła gałka. Kolor czarny.
5. Zwykłe zaczepy dunlopa (nie straploki)
6. Zwykłe progi (nie nierdzewne)
7. Gryf klonowy 3-części
8. Podstrunnica palisandrowa lub klonowa (?). Ja osobiście jestem za klonem.
9. Korpus olcha. Wykończenie gładkie "olejowo-kolorowe" z widocznymi słojami drewna, dostępne ze 4 kolory (czarny, czerwony, niebieski i natural).
10. Usztywniony pokrowiec taki jak był dawany z do niedawna do wszystkich kotów. Możliwośc apgrejdu do kejsa Hiscox za około 200 zł.
11. Kształt single i doublekat.

Cenowo okolice 4k. Byłoby taniej ze słabszym osprzętem, ale nie ma na rynku dobrych i tanich mostków do 8, nie chciałbym też schodzić poniżej pewnego poziomu jakościowego.

Czekam na konstruktywne uwagi.

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek
Volume w miejscu tone. Dla rozpięto-palczasto-kostkujących to wielki plus. Jak dla mnie klucze Schallery mogłyby być jeśli tańsze są. Palisander bo czarny. Do 8mek DiMarzio, ale do 7mek itd lepiej Seymoury (bo lubię :D ), albo po prostu możliwość wyboru między firmami. Są dobre tanie mostki do 7mek i 6stek? Wtedy tylko Hipshot by był dla 8mek, a cena by spadła.
Koko dżambo i do przodu!

https://www.facebook.com/elinband/

Offline Maciek

• Pr0
Są drogie ale trzymają ustalony, wysoki poziom wykończenie, wykonania i materiałów. Ty wiesz na pewno lepiej na co jest zapotrzebowanie, ale imo instrument takie jak Blackat to rodzaj customshopu więc nie wiem czy jest sens dodawać do tej już wyrobionej renomy model dostępny od ręki w okrojonej wersji ?

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Są drogie ale trzymają ustalony, wysoki poziom wykończenie, wykonania i materiałów. Ty wiesz na pewno lepiej na co jest zapotrzebowanie, ale imo instrument takie jak Blackat to rodzaj customshopu więc nie wiem czy jest sens dodawać do tej już wyrobionej renomy model dostępny od ręki w okrojonej wersji ?

Właśnie chciałem napisać coś podobnego - po co rozmieniać się na drobne? Customshop ist customshop. No chyba, że chcecie uderzyć w taśmę i sprzedawać wiosła w Riffach. :)
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Blackat to rodzaj customshopu więc nie wiem czy jest sens dodawać do tej już wyrobionej renomy model dostępny od ręki w okrojonej wersji ?

$$$

Mniej pierdolenia się z klientem, sprzedajesz gotowy produkt.
I żeby nie było flamu zaraz. Nie twierdzę że to źle bo dzięki temu (masowej produkcji) właściciel zarabia i może inwestować w markę.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
Generalnie jestem na wielki +, sam znam osobę która by pewnie zamówiła coś takiego, jednak mam kilka uwag sugestii:

1) Zostawiłbym możliwość władowania Aftermath'ów;
2) Dodałbym opcję kluczy blokowanych;
3) Czemu olcha? Jesion jest droższy? (pytam bo nie wiem) Wydaje mi się, że jesion to ciekawsze rozwiązanie, tym bardziej w gitarce za 4kPLN (jakby nie patrzeć sporo)

Może zrobić więc dwie wersje dachowca? Jedna jak napisałeś, druga, choć z blokowanymi kluczami i BKP?

ps. Też myślę, że palisander.
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Nie wyobrażam sobie braku możliwości dorzucenia kilku groszy za blokowane stroiki albo inne przystawki, które są w ofercie firmy. Stała i niezmienialna specyfikacja gitar jak najbardziej, ale możliwość wybrania za dopłatą innych kluczy albo pickapów, to moim zdaniem podstawa.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
I żeby nie było flamu zaraz. Nie twierdzę że to źle bo dzięki temu (masowej produkcji) właściciel zarabia i może inwestować w markę.

Piękne słowa. Patrz: RAN Guitars i ich Crushery.

Offline Musza

• Pr0

Piękne słowa. Patrz: RAN Guitars i ich Crushery.

Kiepskie porównanie - Crushery podlegają pełnej "customizacji"
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
Pierwotne założenie BlacKatów było właśnie takie - seryjne wiosła w średniej (według zachodniego standardu) półce cenowej. Odleciało to w innym kierunku, bo zmieniły się nasze możliwości produkcyjne i wiedza na różne tematy ;). Dachowiec nie oznacza przecież ograniczenia produkcji wyższych serii i custom shopu.

Likwidacja każdego pojedynczego ograniczenia zwiększa czas produkcji i koszt. Stała specyfikacja umożliwia nam:
1. Trzymanie na stanie części i półproduktów jak niewykończone korpusy, nieobrobione gryfy itp. Przy produkcji custom musimy zamawiać części pod konkretne gitary.
2. Zamawianie osprzętu w większych partiach. Naszym głównym dostawcą osprzętu jest Hipshot - ponieważ robimy u nich spore zamówienia, oni oferują nam dobre ceny. Rozdrobnienie się w tym momencie na innego dostawcę osprzętu (np. na same klucze) przyniesie odwrotny skutek od oczekiwanego. Z kolei producenci taniego osprzętu wymagają naprawdę kolosalnych zamówień, np. 10000$ w Gotohu. Jedyne co nam pozostaje w takiej sytuacji do zamawianie kluczy od dystrybutorów, którzy sprzedają klucze wyłącznie w zestawach do gitar 6-strunowych w układzie 3/3 lub 6 na stronę.

Blokowane klucze można rozważyć, podniesie to cenę o jakieś 100 zł w 8, więc jest to do przeżycia.

Najtańszy BlacKat w tej chwili kosztuje w cenniku 1680 €. Chociaż cena ta jest według mnie ze wszech miar uzasadniona, często piszą do mnie klienci, którzy proszą o okrojony model, ale z porównywalną jakością. Najlepiej taki sam, tylko tańszy ;). Tak się oczywiście nie da, ale wprowadzając pewne ograniczenia, możemy nie tylko obniżyć koszt ze względu na cenę tańszych podzespołów (przy czym DiMarzio to nie jest przecież chińszczyzna) i drewna, ale także obniżyć nieco nasz własny zarobek na pojedynczym egzemplarzu, ponieważ wymaga on mniej pracy (zarówno pod względem prostszej produkcji jak i powtarzalności) i umożliwia planowanie z góry na wiele miesięcy do przodu - i składanie przez to optymalnych zamówień u dostawców części.

Co do olchy kontra jesion - olcha jest tańsza, lżejsza i bardziej neutralna brzmieniowo.

Co do uderzania w taśmę - jedno nie kłóci się z drugim, mamy dealerów w 5 krajach i kolejnych w drodze. BlacKaty już wiszą w sklepach, niekoniecznie w Riffach :D.

A, oczywiście 10% rabatu obowiązywać będzie również na te wiosła.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
A nie myślałeś nad oszczędnościami w wykończeniach? Np. tylko 3 dostępne kolory w wysokim połysku bez żadnych topów, bejc itd.

Z osprzętu jaki wymieniłeś pickupy i tak prędzej czy później większość wymienia dopasowując wiosło do swoich preferencji. Straplocki można bez bólu zawsze dokupić, 99,9% seryjnych wioseł ich nie ma. Dobry mostek i dobre blokowane klucze w standardzie.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek
Myślę, że blokowane klucze będą lepszą opcją jeśli są tylko tyle droższe. W takim razie jedyna moja sugestia to właśnie ten volume oddalony od pickupa, żeby nie obijać ręką. Pickupy jak nie będą komuś pasować to zawsze można wymienić sobie we własnym zakresie tak jak w Ibanezach czy innych seryjnych produkcjach.
Koko dżambo i do przodu!

https://www.facebook.com/elinband/

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
Specyfikacja na 2013 przywraca we wszystkich gitarach układ potów nieco w stylu MM JP, przy czym pozycja przełącznika jest taka jak była, a volume jest oddalony od mostka.

Mostek to byłby Hipshot, ten sam co we wszystkich kotach, czyli również struny przez korpus.

Wykończenie o jakie mi chodzi to coś takiego:

Offline Art

• Użytkownik
Co do palisander vs klon - absolutnie klon   :love:
I podejrzewam, że chętnie bym spróbował takiego dachowca - sam kminiłem nad kotem, ale ceny mnie rzeczywiście odstraszyły (no biedny polak i student - nie przeskoczę niestety)
A teraz, to pojawia się opcja po prostu troszkę dłuższego dozbierania. Jestem za - szczególnie z takim wykończeniem ;)