c.d.
Drewno użyte do produkcji gitary pochodzi z zacienionych podmokłych terenów. Małe przyrosty spowodowały brzmienie mięsiste, ale również bardzo ciemne, idealne do grania coverów black metal.
Specka:
Gryf: idealnie prosty kawałek drzewa
Podstrunnica: czarna porzeczka
Body:
a) top - czerwona porzeczka (tak, tak to nie jest biała porzeczka)
b) ta dolna część - agrest bagienny (agrest to też rodzaj porzeczki, sprawdźcie na wiki)
Pickupy: czarne bolt-on
Zdecydowałem się na zastosowanie metody bolt-on dla pickupów, ponieważ pup przykręcony nie wylata podczas grania na żywo, jak również w domu. Uważam tą konstrukcję za optymalną.
Gitara zawiera również:
potencjometry, gałki, mostek, siodełko i to metalowe na główce co się kręci i najbardziej świeci.
Trochę o konstrukcji.
Gryf montowany metodą bulking (z ang. pęcznienie).
Kiedy spytałem stolarza, jak będziemy montować gryf (wklejany czy przykręcany) on spojrzał w lustro, czyli CD, które otrzymał ode mnie i powiedział - balkin'.
Trochę się wahałem, bo nauczony doświadczeniem z pupami, wolałem bolt-on bo nie chcę, żeby mi gryf wylatał. Jednak co śruba to śruba. Niejaki pan Błotnik z USA też stosuje śruby i wszyscy sobie chwalą.
Ale od czego jest internet. Poczytałem zagraniczne fora gitarowe i natknąłem się w temacie "bulking" na oczywistą oczywistość. Czy znacie jakieś stare budowle drewniane klejone bądź na śruby? Nie. A jaką znacie? Biskupin !!! Biskupin był budowany właśnie na pęcznienie.
Już tłumacze metodę.Końcówkę gryfu wsadzamy do czajnika i zagotowujemy wraz ze szklanką wody (zapewniam to coś lepszego niż roasted neck od Music Mana).
Wrzątek powoduje podgrzanie naturalnych żywic zawartych w drewnie, szybko wciskamy gryf w korpus, we wcześniej przygotowane miejsce. Pod wpływem pary oraz namoknięcia gryf pęcznieje uwalniając naturalną żywicę a rozpychając się wydobywa soki z korpusu. W ten sposób powstaje połączenie żywic z gryfu i korpusu. Najmocniejsze możliwe połączenie w drewniastrwie. Siła kleju i metoda działania podobna jest to poxipolu - tu 2 żywice, tam 2 tubki.
Połączenie na zdjęciu wygląda mniej więcej tak:
Jak tylko zrobię lepsze foty przejdę dalej do tematu.