Autor Wątek: Nagrania studyjne - namiary, porady  (Przeczytany 143585 razy)

Offline pan mikos

• Pr0
Odp: Nagrania studyjne - namiary, porady
« 20 Gru, 2009, 15:08:35 »
Tower Studio we Wrocławiu. Studio zrobione w całkiem jebitnej willi. Sprzętu mają na tony. W zasadzie nie wiem dokładnie bo się nie interesowałem za bardzo, my i tak użyliśmy głównie ProToolsa. Na sale nagraniową przystosowana jest piwnica. Nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie ze strony akustycznej (niski sufit), daltego użyliśmy do nagrań pokoju na poddaszu (z 4m wysoki, powierzchnia z 30m2). Pan Waldek, szef przybytku, jest do dogadania, choć miewa humory, tak więc trzeba umiejętnie z nim gadać. Generalnie na wszystko przystąpi. Etatowego majstra brak w tym studio i to jest największy ból. Są kolesie, którzy jakoś się kręcą koło tego interesu, ale raczej ostrożnie, bo ani oni doświadczeni w temacie, ani tego sprzętu ogarniętego nie mają.
Z Maigrą skorzystaliśmy z usług Jacka Miłaszewskiego. Gość bardzo fachową robotę robi. Wystarczy za reklamę fakt, że robił ostatnie płyty Acid Drinkers i Huntera. Praca w studio z nim to najwyższa profeska. Szczerze polecam. Obecnie ma własne studio, o którym poniżej.

Chimp Studio we Wrocławiu. Tak jak napisałem, to studio Jacka Miłaszewskiego. Robiliśmy tam miksy materiału, było jeszcze w trakcie remontu, więc ciężko mi powiedzieć jak tam ostetcznie jest, ale znając Jacka, pewnie na wysokim poziomie.

Jeśli chodzi o przygotowania to taka rada. Nastawcie się na to, żeby partie rytmiczne nagrywała jedna osoba. Nie chodzi o całą płytę, ale o poszczególne riffy, zwłaszcza jeśli są gęste. Nawet jeśli obaj gracie coś zajebiście równo z metronomem, to często jest tak, że po nagraniu wypływają drobne niuansiki, które "siedzą w ręce" i może to sprawiać wrażenie krzywo zagranego.
Jeśli checie przyoszczędzić bardziej to nagrajcie sobie DI racki gitar w domu, w studiu tylko je "zreampujcie" przez swój sprzęt. Ewentualnie jak coś będzie nie tak to dogracie.